Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 18, 2010

Russische economie kan 1,5 procent groeien door wereldbeker

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over acht jaar zou het Russische bruto binnenlandse product met 0,5 procent tot 1,5 procent kunnen doen stijgen. Dat zegt Nikolai Podguzov, analist bij de investeringsbank Renaissance Capital, over de kandidatuur van Rusland als gastheer van de wereldcup voetbal, het grootste sportevenement van de wereld. De organisatie zou volgens Podguzov bovendien kunnen bijdragen tot een economische diversifiëring en grotere stabiliteit. Het grootste nadeel voor de Russische kandidatuur is volgens de analist echter de ondermaatse infrastructuur van het land. Vanuit de Russische oppositie is er echter heel wat kritiek op de kandidatuur voor de organisatie van het evenement.

"Georgy Bovt, journalist en politiek analist en mede-voorman van oppositiepartij Right Cause, waarschuwt echter dat een groot gedeelte van de voetbalstadions die voor het evenement zouden worden gebouwd, na de afloop van het wereldkampioenschap ongebruikt en verwaarloosd dreigen achter te blijven," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Hij wijst erop dat de constructiewerken voor de Olympische Spelen in Moskou dertig jaar geleden zo massief waren, dat er nadien in de Sovjet Unie nagenoeg niet meer werd geïnvesteerd in sportinfrastructuur. Het is volgens Bovt ook een teken dat de Russische regering niet in staat is om de economie van binnenuit te moderniseren. Rusland heeft volgens Bovt altijd een externe stimulans nodig om te kunnen veranderen."

Toch merkt een aantal analisten dat Rusland een degelijke kans maakt om de organisatie toegewezen te krijgen. "Alexander Rahr, Rusland-expert bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Relaties, voert daarbij aan dat de internationale voetbalfederatie een voorkeur heeft om het evenement toe te wijzen aan groeilanden in plaats van aan ontwikkelde economieën, zoals dit jaar gebleken is bij Zuid-Afrika," aldus nog The Moscow Times. "Rahr merkt op dat de federatie probeert actief te zijn in landen die enkele jaren geleden nog hopeloos leken. Bovendien kan Rusland voor de voetbalfederatie volgens hem de brug slaan tussen Europa en Azië."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home