Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 19, 2010

China boekt weinig succes in strijd tegen roken

De Chinese regering boekt niet veel succes met haar strijd tegen het roken. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese Center for Disease Control. Opgemerkt wordt dat er de voorbije acht jaar nagenoeg geen vorderingen zijn geboekt en het aantal Chinese rokers nauwelijks is gedaald. Op dit ogenblik zouden er in China nog altijd 301 miljoen rokers zijn. Bovendien zegt 72,4 procent van de niet-rokers blootgesteld te worden aan het rookgedrag van anderen. China heeft weliswaar gezegd openbare gebouwen, werkruimtes en het openbaar vervoer rookvrij te maken, maar 63 procent van de ondervraagden zegt op die plaatsen de dertig dagen voordien nog iemand te hebben zien roken.

"Er is geen substantiƫle verbetering gerealiseerd in het rookgedrag of blootstelling aan passief roken," aldus Yang Gonghuan, vice-directeur van het Chinese Center for Disease Control. "Gevreesd moet dan ook worden dat ziektes en overlijdens die met het roken verband houden, de volgende dertig jaar onverminderd zal blijven toenemen. Dat zal een bijzonder zware druk leggen op de maatschappij en een hindernis vormen voor de vooruitgang van de openbare gezondheid." Volgens de onderzoekers is het roken bij Chinese volwassenen de voorbije acht jaar lichtjes is gedaald tot 28,1 procent. In het rapport wordt opgemerkt dat het Chinese anti-tabaksbeleid moet worden versterkt.

Het beperkte succes is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de lage prijzen voor sigaretten, weinig efficiƫnte gezondheidswaarschuwingen op sigarettenverpakkingen en een gebrek aan informatie over de risico's van het tabaksgebruik. Bij Chinese mannen zou 53 procent roker zijn. China consumeert meer dan 37 procent van de wereldwijde sigaretten-productie. Dat kost volgens de Tobacco Atlas elk jaar aan het land 5 miljard dollar aan gezondheidsuitgaven, werkverlet, verlaagde arbeidsproductiviteit, gemiste belastingsinkomsten en vroegtijdige overlijdens. Opgemerkt dat andere Aziatische landen wel resultaten boeken. In Japan is het roken onder mannen op een kwarteeuw met tot 40 procent gehalveerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home