Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 20, 2010

Mitchells & Butlers verkoopt 333 Britse pubs


De Britse pubketen Mitchells & Butlers (M&B) heeft aangekondigd 333 locaties te zullen verkopen. De keten zegt zich te willen terugtrekken uit het goedkopere cafésegment en zich in de toekomst vooral te willen toespitsen op de markt van de eetcafés. De betrokken pubs worden voor een bedrag van 373 miljoen Britse pond verkocht aan Stonegate Pub Company, die gecontroleerd wordt door het investeringsfonds TDR Capital. Onlangs had Mitchells & Butlers al aangekondigd zijn keten Hollywood Bowl voor een bedrag van 39 miljoen pond te verkopen aan rivaal AMF Bowling. Na de verkoop zal Mitchells & Butlers in Groot-Brittannië nog 1.580 restaurants en eetcafés overhouden.

In maart van dit jaar had Mitchells & Butlers zijn strategie-wijziging aangekondigd. De groep, eigenaar van de pubketens Harvester en All Bar One, wil het grootste gedeelte van zijn nachtcafés High Street Bars & Venues en andere locaties die niet langer tot de kernactiviteiten behoren, afstoten. Onder meer de ketens Scream, Town Pubs en Community Pubs worden van de hand gedaan. De zuivere dranken-cafés zijn volgens Adam Fowle, chief executive van Mitchells & Butlers, te prijsgevoelig. Hij voegde er aan toe tevreden te zijn deze drankencafés en nachtcafés in één enkele transactie te hebben kunnen verlopen. De inkomsten uit de verkoop zullen worden geherinvesteerd in eetcafé-activiteiten.

De Britse eetcafés zijn minder gevoelig voor het rookverbod en de stijgende alcohol-taksen. De pubketen voegt er aan toe dat de eetcafés de voorbije drie jaar een grotere omzetgroei hebben laten optekenen dan het totale horeca-gemiddelde. Mitchells & Butlers, dat een nettoschuld heeft van meer dan 2 miljard Britse pond, merkte onlangs op dat de omzet tijdens de maanden juni en juli gevoelig was teruggevallen. Door het wereldkampioenschap voetbal trokken de eetcafés immers minder bezoekers. Rivalen zoals Punch Taverns en Enterprise Inns, die zich blijven toeleggen op drank-activiteiten, lieten tijdens diezelfde periode een belangrijke omzetgroei optekenen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home