Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 22, 2010

Geen seismologische tests in Canadese Lancaster Sound


Vijf Inuit-gemeenschappen in het noorden van Canada hebben van de rechtbank van Nunavut Territory verkregen dat de Duitse ijsbreker Polarstern niet langer seismologische tests mag uitvoeren in hun gebied. Door de uitspraak van de rechter zullen nationale en territoriale overheden de Inuit-gemeenschappen in de toekomst moeten raadplegen over het gebruik van hun gebieden. In Alaska en Canada wordt onderzocht of in de poolzeeën de winning van olie en gas zal worden toegelaten. De poolzeeën zijn elk jaar negen maanden met ijs bedekt. De Canadese regering had aangekondigd dat er seismologische tests zouden worden uitgevoerd in de Lancaster Sound, een traditioneel jachtgebied van de Inuit-gemeenschap.

"Wij zijn niet tegen ontwikkelingen en wetenschap," merkt Okalik Eegeesiak, president van de Qikiqtani Inuuit Association, die aan de rechtbank gevraagd had om het geologisch onderzoek te laten stopzetten. "Maar we willen daarbij wel betrokken worden, zodat we er zeker van kunnen zijn dat ons milieu en ons wildbestand zoveel mogelijk wordt beschermd." Gevreesd werd dat de geplande tests een onmiddellijke impact zouden hebben op het wildbestand in de regio. De Inuit zijn voor hun levensonderzoek in grote mate afhankelijk van de jacht en visvangst. Dat heeft een culturele achtergrond, maar bovendien is het transport van voeding naar het noordpoolgebied bijzonder duur.

Door de opwarming van de aarde komen grotere gedeelten van het noordpoolgebied vrij voor de oliewinning. Bovendien gaan producenten op zoek naar nieuwe locaties voor hun exploitaties, zoals de Golf van Mexico of de poolzeeën. Het is echter niet zeker dat er ooit in de Lancaster Sound olie of gas zal kunnen worden gewonnen. De Canadese regering kondigde in december vorig jaar immers aan dat er een langdurig onderzoek zou worden opgestart om te bepalen of de Lancaster Sound al dan niet tot een natuurreservaat zou worden omgevormd. De seismologische tests zouden de grenzen van dat natuurreservaat moeten helpen aflijnen. De Lancaster Sound is een belangrijke biotoop voor onder meer narwallen en beluga-walvissen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home