Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 25, 2010

Indiase nucleaire sector open voor buitenlandse bedrijven

Het Indiase lagerhuis heeft een wet goedgekeurd dat de markt voor nucleaire energie opent voor privékapitaal. Daardoor zouden buitenlandse bedrijven in de toekomst de mogelijkheid kunnen krijgen om reactors te bouwen voor de grote Indiase kernenergie-markt, die geraamd wordt op een waarde van 150 miljard dollar. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de nucleaire sector slechts 3 procent van de totale Indiase energiemarkt. De parlementsleden verklaarden zich echter pas akkoord om de wet goed te keuren nadat de Indiase regering zich akkoord had verklaard om de hoogte van de compensaties bij kernongevallen te verdrievoudigen. India heeft een grote capaciteitsverhoging van zijn elektriciteitsproductie nodig. Honderden miljoenen Indiers hebben nog altijd geen aansluiting op het net.

De nieuwe wet is een gevolg van een kaderovereenkomst met de Verenigde Staten twee jaar geleden, waardoor India toegang kreeg tot buitenlandse nucleaire technologie. "Meer dan drie decennia lang is India uitgesloten gebleven van de handel in civiele atoomtechnologie," aldus BBC News. "Dat was het gevolg van het atoomwapen-programma van de Indiase regering en zijn weigering om zich aan te sluiten bij het anti-proliferatieverdrag." Het voorstel voor de aangepaste schadevergoeding zal nu aan het Indiase hogerhuis worden voorgelegd. Verwacht wordt dat het voorstel daar zonder problemen zal worden goedgekeurd. De Indiase premier Manmohan Singh stelt dat kernenergie de beste en meest kostenefficiënte manier is om de energiebehoeften van het land te vervullen.

Een aantal privébedrijven, vooral in de Verenigde Staten, hebben zich terughoudend opgesteld om in India kerncentrales te bouwen zonder dat hun verantwoordelijkheid wettelijk gelimiteerd is. Het Indiase lagerhuis kwam akkoord om voor een eventueel kernongeval een maximale schadevergoeding van 320 miljoen dollar vast te leggen. Een aantal linkse politieke partijen heeft veel kritiek geuit op het wetsvoorstel. Daar wordt opgemerkt dat bedrijven verplicht zouden moeten worden om veel grotere compensaties uit te betalen. Bovendien wordt daar opgemerkt dat buitenlandse bedrijven geen toegang zouden mogen hebben tot dergelijke belangrijke sectoren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home