Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 25, 2010

Autobouwers India kijken meer naar binnenlandse markt

Een aantal van de grootste autobouwers van India heeft beslist om minder voorraden naar het buitenland te exporteren, zodat optimaal zou kunnen ingespeeld worden op de stijgende vraag in eigen land. India is de derde grootste automarkt van Aziƫ. Alleen China en Japan hebben een groter autopark. De voorbije vier maanden steeg de autoverkoop in India met 33 procent tot 756.000 exemplaren. De export steeg tijdens de maand juli met 2 procent tot 34.219 exemplaren. De lokale vraag kende echter een groei met 27 procent. Dat toont bij de Indiase consument een groeiende interesse in de aanschaf van een auto aan, terwijl in regio's zoals Europa een duidelijke terughoudendheid heerst.

"Hyundai Motor India is de grootste export-producent van de Indiase autosector," aldus het magazine Livemint.com. "Ongeveer 20.000 exemplaren per maand worden uitgevoerd. Hyundai Motor India heeft een capaciteit van 600.000 exemplaren per jaar. Op dit ogenblik wordt die capaciteit nagenoeg tenvolle benut, maar het grootste gedeelte daarvan is bestemd voor binnenlandse afnemers. Een verkoopsdirecteur bij Hyundia merkt op dat het cruciaal is dat een evenwicht kan gevonden worden tussen de thuismarkt en de export." Maruti Suzuki India is de tweede export-producent. Het voorbije boekjaar verkocht de autobouwer in India 870.000 wagens.

De binnenlandse verkoop moet volgens Maruti Suzuki bescherming bieden tegen de brede onzekerheid in regio's die zwaar getroffen werden door de economische crisis. "Indien er een mogelijkheid is om te groeien op de binnenlandse markt, waarom zou men zich dan blootstellen aan risico's die met de export zijn gemoeid," merkt een topman van Maruti Suzuki op. De autoconstructeur wijst erop dat er inmiddels voor verschillende modellen rekening gehouden moet worden met wachttijden tussen vier en acht weken. Maruti Suzuki zegt dan ook dat de volgende vijf jaar slechts 15 procent van de productie bestemd zal worden voor de export.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home