Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 25, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse overheid mag voorlopig geen onderzoek op embryonale stamcellen meer financieren. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. Volgens een aantal wetenschappers kan dit soort onderzoek nochtans leiden naar geneesmiddelen voor ongeneeslijke ziekten. Gewezen Amerikaans president George W. Bush weigerde dergelijk onderzoek te subsidiëren omdat volgens hem menselijk leven wordt vernietigd. Zijn opvolger Barack Obama hief dat verbod op, maar een aantal artsen en christelijke groepen trokken naar de rechtbank. In afwachting van een uitspraak ten gronde besliste een rechter nu dat de financiering tijdelijk moet worden stopgezet. De rechter gaat er van uit dat de artsen gelijk zullen krijgen. Onderzoek op volwassen stamcellen mag nog wel worden gefinancierd door de overheid, maar biedt volgens sommigen niet dezelfde mogelijkheden. Het vonnis heeft geen betrekking op embryonaal stamcelonderzoek dat met privégeld wordt gefinancierd.


Hans Demant, die jarenlang aan het hoofd stond van de Duitse autobouwer Opel, stapt over naar sectorgenoot Volkswagen. Demant wordt verantwoordelijk voor de coördinatie van internationale projecten binnen het Volkswagen-concern. Demant was achtendertig jaar lang actief binnen Opel. Hij hield er de bijnaam Mister Opel aan over. Zes jaar geleden nam hij de leiding over de Duitse autobouwer over. In januari van dit jaar moest hij het veld ruimen voor Nick Reilly. Daarna werd hij verantwoordelijk voor de intellectuele eigendomsrechten bij General Motors, het moederbedrijf van Opel. Hans Demant staat bekend als een uitstekend ingenieur, maar als manager slaagde hij er niet in de sanering van Opel tijdens het voorbije crisisjaar volledig te doen slagen. Dat zou hem uiteindelijk kwalijk zijn genomen, zodat zijn positie onhoudbaar was geworden.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een operationeel verlies geleden van 19 miljoen euro. Dat is een daling met 80 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Christoph Müller, chief executive van Aer Lingus, heeft het over een duidelijke verbetering van de prestaties, rekening houdend met het feit dat de sector een bijzonder moeilijke periode achter de rug heeft. Müller verwijst daarbij na de onverwachte verliezen die werden geleden door de vulkaanuitbarsting in april van dit jaar. Door de aswolk van de vulkaanuitbarsting werd het luchtvaartverkeer immers zwaar verstoord. Ondanks de sterke commerciële prestaties zal de luchtvaartmaatschappij volgens Müller zijn geplande besparingsplan niet terugschroeven. Voor het hele jaar verwacht de chief executive minstens een break-even te kunnen realiseren.


De Deense groep Bang & Olufsen, producent van televisietoestellen en audiosystemen, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 28,2 miljoen Deense kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 3,7 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 107 miljoen kroon. De omzet klom met 26 procent tot 779 miljoen kroon. De groei was vooral te danken aan de introductie van nieuwe producten. Het boekjaar werd afgesloten met een verlies van 44,4 miljoen kroon. Het jaar voordien bedroeg het verlies 385 miljoen kroon. Voor het nieuwe boekjaar verwacht de groep uit de verliezen te kunnen blijven en een hogere omzet te kunnen boeken. Bang & Olufsen heeft een zware reorganisatie moeten doorvoeren wegens de economische recessie. In mei kon het bedrijf voor het eerst in twee jaar opnieuw een kwartaalwinst rapporteren.


De Amerikaanse computerbouwer Dell heeft in de Verenigde Staten zijn Aero-smartphone gelanceerd. Het toestel kost 299,99 dollar. Consumenten die een telefoon-abonnement nemen van twee jaar bij telecom-aanbieder AT&T, moeten echter slechts 99 dollar betalen. De Aero maakt gebruik van het Android-besturingssysteem van Google. Met de Aero hoopt Dell mee te kunnen profiteren van de lucratieve en snelgroeiende smartphone-markt. Volgens Dell is de Aero bovendien één van de lichtste smartphones die tot nu toe op de markt zijn gekomen. Een ingebouwde gps-technologie biedt de bezitter de mogelijkheid om aan geotagging te doen in sociale netwerken. Met de Streak lanceerde Dell eerder deze zomer al een eerste mobiel apparaat. De Streak is volgens Dell echter een mobiel internet-apparaat met spraakmogelijkheden. De Aero is volgens het bedrijf de eerste smartphone die Dell op de markt brengt.


De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geleden van 62,5 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 12,3 miljoen euro gerealiseerd. De omzet steeg met 21 procent tot 1,4 miljard dollar. Het kwartaalverlies is volgens Barnes & Nobles in belangrijke mate te wijten aan juridische kosten in het dispuut met miljardair Ron Burkle. De investeringsgroep Yucaipa van Burkle heeft een belang van 19 procent in de boekenketen. Burkle heeft tot nu toe tevergeefs geprobeerd om zijn belang in de keten te verhogen. Barnes & Nobles stelt dat het dispuut de boekenketen het voorbije kwartaal 9,5 miljoen dollar aan juridische kosten heeft opgeleverd. De boekenketen zegt echter succes te beginnen scoren met zijn online boekenwinkel en zijn elektronische boekenlezer Nook.


De Britse reclamegroep WPP heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 150,8 miljoen pond. Dat is een stijging met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,5 procent tot 4,44 miljard pond. De reclamegroep zegt dat budgetcontroles de operationele kosten in beperkte mate hebben kunnen terugschroeven. Onder meer daardoor liep de operationele winst met 71 procent op tot 340,2 miljoen pond. In Groot-Brittannië en Noord-Amerika werd een omzetgroei opgetekend, maar in West-Europa werd een lichte terugval opgetekend. De sterkste prestaties werden geleverd door de branding-divisie, die de brutowinst met 75 procent kon opdrijven tot 104,4 miljoen pond. Martin Sorrell, chief executive van de reclamegroep, stelt dit jaar een omzetgroei van 4 procent te verwachten. Eerder was een groei met 2 procent in het vooruitzicht gesteld, maar Sorrell stelt dat de reclamemarkt zich sneller heeft hersteld dan werd verwacht.


Luchtvaartmaatschappij Air China heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,52 miljard yuan. Dat is een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de Chinese consument opnieuw meer het vliegtuig neemt. China is de snelstgroeiende luchtvaartmarkt van de wereld. Air China zegt ook heel positieve vooruitzichten te hebben voor de rest van het jaar. De snelste groei tijdens het tweede kwartaal werd geleverd door cargovervoer en postdiensten. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar werd in China 152 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat het groeitempo zich op hetzelfde niveau als vorig jaar blijft verder zetten. Toen werd een groei met 19,7 procent opgetekend.


Het Duitse bedrijf Koziol, verkoper van design-artikelen, mag een eierdop niet langer onder de naam eiPott op de markt brengen. Het Amerikaanse computerbedrijf Apple was naar de rechter gestapt omdat er verwarring zou kunnen ontstaan met zijn populaire muziekspeler iPod. Opgemerkt werd daarbij dat het eierdop ernstige schade toebrengt aan de merknaam van de iPod. Ook zoekmachines zouden door de gelijkenissen in verwarring worden gebracht. De rechter oordeelde dat het eierdop van Koziol weliswaar een grappig idee is, maar benadrukte dat het merkenrecht van Apple zwaarder weegt dan de kunstzinnige uitingen van het designbedrijf. De eiPott wordt al sinds begin vorig jaar door Koziol verkocht. Eerdere pogingen van Apple om de productie en de verkoop van de eiPott tegen te houden, leverden geen resultaten op.


De Nederlandse financiële groep Rabobank heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,66 miljard euro. Dat is een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Rabobank dankt de winst naar eigen zeggen onder meer aan het voorzichtige economische herstel. Het economisch herstel is volgens Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank, weliswaar nog broos, maar hij stelt dat ook in Nederland een voorzichtige opleving merkbaar is. Hierdoor gaat het volgens Moerland financieel beter met veel van de klanten. De dotaties aan de voorzieningen voor kredietverliezen daalden vanwege het economisch herstel. Daarnaast werd de vermogenspositie verder verstevigd. Het eigen vermogen steeg het afgelopen halfjaar tot 40 miljard euro. Rabobank verwacht dat de groei van de kredietverlening in de tweede helft van dit jaar beperkt blijft vanwege het voorzichtige herstel van de economie.


De Indiase autofabrikant Mahindra & Mahindra is uitgekozen als voorkeurskandidaat om de Zuid-Koreaanse suv-producent SsangYong over te nemen. Mahindra & Mahindra ondertekende een intentieverklaring om een controlerend belang in het Zuid-Koreaanse merk te nemen. Hoeveel Mahindra moet betalen voor de overname is niet bekend, maar een aantal analisten schatten de waarde van de overname op ongeveer 420 miljoen euro. Mahindra & Mahindra gaat nog wel over tot een uitgebreid boekenonderzoek SsangYong. Indien dat positief kan worden afgesloten, zou de overname in november definitief afgerond kunnen worden. Mahindra & Mahindra zegt door de overname de potentie te hebben om de grootste suv-producent van de wereld te worden. Ssangyong werd in februari vorig jaar onder gerechtelijke bescherming geplaatst. De autobouwer heeft twee productiesites in Zuid-Korea en stelt 4.800 mensen tewerk.


Het computerconcern Dell heeft plannen om een hoger bod te lanceren op het Amerikaanse informatica-bedrijf 3Par, gespecialiseerd in hardware en software voor data-opslag. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Dell had eerder een bod van 1,15 miljard dollar uitgebracht op 3Par. Daarover was tussen beide partijen een overeenkomst bereikt, maar de transactie moest nog definitief worden bezegeld. Daarop had concurrent Hewlett-Packard een hoger bod van 1,6 miljard dollar ingediend. Hewlett-Packard zou met de overname van 3Par, dat elf jaar geleden werd opgericht, een concurrent kunnen uitschakelen. Hewlett-Packard stelde daarbij dat de opslag-specialist perfect binnen zijn product-portfolio past. Ook IBM en EMC behoren tot de concurrenten van 3Par. Analisten hadden verwacht dat Hewlett-Packard de biedingsstrijd naar zich toe zou trekken omdat het concern meer financiële middelen zou hebben dan Dell.


Hackers hebben een aantal iTunes-accounts geplunderd. Het is niet duidelijk hoeveel accounts er werden beroofd. De schade zou lopen tussen honderden en duizenden dollars per account. De betrokken accounts werkten met het Paypal-betalingssysteem. De slachtoffers zouden met een email om de tuin zijn geleid. Het zou dus niet gaan om een lek in de online muziekwinkel iTunes van Apple. Er werden door Paypal en Apple voorlopig weinig details bekend gemaakt over het incident. Apple heeft wel laten weten nieuwe veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. Paypal zegt dat alle ongeautoriseerde betalingen zullen worden vergoed. Een aantal veiligheids-deskundigen zegt niet verrast te zijn door de plundering van de accounts op iTunes. Daarbij wordt opgemerkt dat er de voorbije periode steeds meer werd gesproken over aanvallen op iTunes. Volgens een aantal waarnemers zou de fraude al sinds begin vorig jaar opgemerkt zijn.


Het ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Ierland verlaagd. Een van de redenen voor die beslissing ligt bij de hoge kosten voor de ondersteuning van de financiële sector. Die dringen volgens Standard & Poor's de mogelijkheden van de regering terug. Er wordt bovendien gewezen op negatieve vooruitzichten, wat zou kunnen duiden op mogelijk nog verlagingen van de rating. Die zullen volgens Standard & Poor's waarschijnlijk zijn als Ierland nog meer geld in zijn banken moet pompen om ze te ondersteunen. Hoe slechter de kredietwaardigheid van landen of ondernemingen, des te meer rente ze moeten betalen wanneer ze op de kapitaalmarkt geld lenen. Vooral Griekenland mocht dat met zijn buitensporige schulden de voorbije maanden ondervinden. Het begrotingstekort van Ierland is opgelopen tot 14 procent van het bruto binnenlands product. Dat is het hoogste in Europa. Eerder had ook Moody's de kredietwaardigheid van Ierland verlaagd.


Twee jaar na het faillissement van Lehman Brothers heeft de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel de veelbesproken bankentaks aangenomen. Het Duitse kabinet gaf ook groen licht aan een nieuwe faillissementsregeling voor banken in problemen. Het dossier van de bankentaks verhuist nu naar het parlement. Met de bankentaks zal een miljardenfonds opgezet worden voor crisissituaties in de bancaire sector. Via het fonds wil de Duitse regering een nieuwe systeemcrisis onder de banken vermijden. De nieuwe faillissementsregeling moet ervoor zorgen dat belangrijke banken in nood snel gesaneerd en opnieuw op de rails gebracht kunnen worden, om grotere problemen op de financiële markten tegen te gaan. De taks was eerder dit jaar aangekondigd. Duitsland kwam als eerste Europese land met dergelijke belasting op de proppen. Duitsland, de grootste economie van Europa, moest onder meer de bank Hypo Real Estate redden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home