Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 24, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse bank First Niagara neemt zijn sectorgenoot NewAlliance Bancshares over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard dollar. De transactie is de grootste bankenfusie in de Verenigde Staten in bijna twee jaar. Het is ook de eerste fusie-operatie die sinds het uitbreken van de financiële crisis werd gerealiseerd zonder hulp van de Amerikaanse overheid. First Niagara Financial Group en NewAlliance Bancshares zijn kleine spelers, met in totaal 340 kantoren in vier Amerikaanse staten. Samen vestigen ze zich bij de vijfentwintig grootste banken van de Verenigde Staten. First Niagara heeft het voorbije decennium al een klein dozijn overnames achter de rug en doet nu met NewAlliance een grote stap vooruit. NewAlliance is de voorbije zeven jaar winstgevend en had dan ook geen steun nodig van de regering in Washington. First Niagara kreeg wel een kapitaalinjectie van 184 miljoen dollar, maar betaalde dat geld vorig jaar terug.


China heeft 2.087 vervuilende fabrieken het bevel gegeven de deuren te sluiten. China is wereldwijd de grootste producent van broeikasgassen. Met de sluiting wil de Chinese regering aantonen zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. De sluitingen situeren zich in de sectoren staal, cement, aluminium en glas. De betrokken fabrieken moeten tegen eind september de deuren sluiten, want anders krijgen ze geen elektriciteit en gas meer. Tegen een aantal bedrijven werden al maatregelen getroffen. Zo krijgen 500 bedrijven gedurende een maand geen elektriciteit meer omdat ze hun uitstoot onvoldoende verminderden. Slechts een dozijn bedrijven zal echter volledig gesloten worden. De andere ondernemingen moeten hun productiecapaciteit verlagen. De Chinese regering kondigde in juli al aan dat energieverslindende fabrieken niet langer van een voordeeltarief voor elektriciteit kunnen genieten.


Finland wil de eerste duurzame autostrade van de wereld bouwen, met oplaadpunten voor elektrische auto's, biobrandstofstations en zonnepanelen. Met het model moet milieuvriendelijk autorijden mogelijk zijn. Projectmanager Aki Marjasvaara voert aan dat de plannen zich op dit ogenblik nog in een haalbaarheidsstudiefase bevinden. Finland wil een model van de ecologische snelweg maken dat internationaal kan worden gebruikt. Groene technologie kan volgens Marjasvaara nieuwe kansen bieden voor Finland en nieuwe markten creëren. Het onderzoeksproject loopt tot maart volgend jaar. De resultaten zullen bepalen of de plannen daadwerkelijk worden voortgezet. Indien de tests positief worden afgerond, zou de daadwerkelijke bouw in de herfst van volgend jaar van start kunnen gaan. De autostrade zou over zes jaar operationeel moeten zijn. De snelweg is 130 kilometer lang en loopt van Turku aan de westkust naar Vaalimaa aan de Russische grens in het oosten.


De corruptie onder de vroegere premier Ivo Sanader heeft Kroatië zeker 1,4 miljard kuna gekost. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro. Dat zou gebleken zijn uit tien grootschalige onderzoeken van de Kroatische anticorruptie-autoriteit Uskok. Volgens de anticorruptie-autoriteit zou de schade tot 16 miljard kuna kunnen oplopen. Ivo Sanader werd zeven jaar geleden premier van Kroatië, maar trad begin juli vorig jaar om onduidelijke redenen af. Begin dit jaar zette de conservatieve Kroatische Democratische Unie (HDZ) hem uit de partij, nadat hij zijn terugkeer in de politiek had aangekondigd. Sanader weet het slechte resultaat van de partij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen aan de zittende partijleiding. De kandidaat van de partij wist niet door te dringen tot de tweede ronde.


Het Duitse concern Hochtief heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 88,1 miljoen euro. Dat is een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,8 procent tot 9,53 miljard euro. Opgemerkt wordt dat alle divisies een bijdrage leverden aan de groei. Hochtief, het grootste bouwconcern van Europa, verwacht dat de omzet voor het hele jaar een status-quo zullen vertonen tegenover vorig jaar. De winst zou een lichte groei vertonen. Eerder was er gewag gemaakt van een lichte daling tegenover vorig jaar. Op het einde van het tweede kwartaal had het orderboek van Hochtief een waarde van 9,5 miljard euro. Dat betekent dat de productie van Hochtief in theorie voor de volgende twee jaar is volgeboekt. Op hetzelfde ogenblik vorig jaar had het orderboek een waarde van 5,7 miljard euro.


De staalgroep Corus, dochter van het Indiase concern Tata Steel, gaat 185 miljoen pond sterling investeren in de heropbouw van een hoogoven in Port Talbut in Zuid-Wales. Met de investering moet de productie van de staalfabriek in Port Talbot volgens Corus worden opgevoerd tot 400.000 ton per jaar. De heropbouw zou over twee jaar van start gaan. Door de investering zou de levensduur van de hoogoven met twintig jaar worden verlengd. De Britse vakbonden reageerden positief op het bericht. De beslissing toont volgens hen dat Corus ervan overtuigd is dat de Britse staalindustrie nog een goede toekomst heeft. Er wordt aan toegevoegd dat de investering ook de veiligheid, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid van de productie in Port Talbut verhoogt. Eerder had Corus bekend gemaakt ook zijn activiteiten in Schotland op te drijven.


De Amerikaanse retailer Target heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 679 miljoen dollar. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,1 procent tot 15,5 miljard dollar. De omzet van het retailsegment steeg met 3,8 procent tot 15,1 miljard dollar. Bij de winkels die langer dan één jaar open zijn werd een stijging met 1,7 procent opgetekend. In het kredietkaart-segment werd een omzetdaling met 18,8 procent tot 406 miljoen dollar opgetekend. Gregg Steinhafel, bestuursvoorzitter van Target, benadrukt dat de omzet van het retailsegment weliswaar zwakker was dan werd verwacht, maar toch een sterke winstgevendheid heeft gegenereerd. Ongeacht de mate van het economisch herstel is het concern volgens Steinhafel ook goed gepositioneerd om winstgevend marktaandeel te blijven winnen.


De Amerikaanse autobouwer Tesla Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 38,5 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 10,8 miljoen dollar. De omzet steeg van 26,9 miljoen dollar naar 28,4 miljoen dollar. De inkomsten uit de autoverkoop daalden van 26,9 miljoen dollar naar 23,9 miljoen dollar. Tesla Motors, producent van elektrische wagens, zegt eind juni van dit jaar 1.200 exemplaren van de Roadster-sportwagen verkocht te hebben. Op dat ogenblik zouden in het orderboek echter nog amper 130 bestellingen zijn overgebleven. Voor het S-model zouden 2.600 orders zijn ontvangen. De productie van het S-model zou over twee jaar worden opgestart, maar de Roadster-lijn zal moeten worden onderbroken wegens renovatiewerken bij een Britse toeleverancier.


De Oostenrijkse groep Wienerberger, de grootste producent van bakstenen ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 20,6 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 151,5 miljoen euro. De omzet steeg met 1,5 procent tot 546 miljoen euro. Wienerberger is helemaal gericht op de residentiële bouwmarkt en werd daardoor ernstig getroffen door de economische crisis. Omdat de overheidsstimulansen om de economie weer aan te wakkeren grotendeels gericht waren op infrastructuurwerken, kon de groep niet profiteren van de ingrepen. In het tweede kwartaal voelde Wienerberger naar eigen zeggen vooral een herstel op de Duitse en Amerikaanse markt. Heimo Scheuch, topman van Wienerberger, zegt ondanks het aanhoudend lage consumentenvertrouwen, optimistisch te blijven voor de rest van het jaar.


Latijns-Amerika kent de hoogste penetratie van instant-messaging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Bij Latijns-Amerikaanse vrouwen komt instant-messaging aan een aandeel van 72,4 procent, tegenover 70,4 procent bij Latijns-Amerikaanse mannen. Op het gebied van email staat Latijns-Amerika met 80,6 procent bij de vrouwen en 79,1 procent bij de mannen op een tweede plaats. De eerste plaats op het gebied van email wordt ingenomen door de Verenigde Staten, met 81,5 procent bij de vrouwen en 80 procent bij de mannen. Noord-Amerika staat op het gebied van instant-messaging op de laatste plaats met 30,7 procent bij de vrouwen en 30,2 procent bij de mannen. Wereldwijd bereikt instant-messaging 40,4 procent van de vrouwen en 30,6 procent bij de mannen. Email heeft bij vrouwen een gemiddelde wereldwijde penetratiegraad van 67,2 procent bij vrouwen en 60,4 procent bij mannen. Asia-Pacific scoort het laagste in instant messaging.


Hoewel gratis videogames de deelnemers niet verplichten om virtuele goederen te kopen, bestaat er toch een relatief groot publiek voor. Dat zegt het bedrijf Live Gamer, gespecialiseerd in diensten voor de verkoop van virtuele goederen door videogames-uitgevers. Andrew Schneider, president van Live Gamer, schat dat ongeveer 10 procent van de deelnemers aan gratis videogames uiteindelijk virtuele goederen kopen. Hoewel de waarde van de microtransacties aan virtuele goederen beperkt blijft en vaak niet meer dan één tot twee dollar bedraagt, kan de totale som volgens Live Gamer gevoelig oplopen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een gemiddelde van 28 procent per maand per speler. Toch blijven virtuele goederen volgens analisten nog altijd geen goudader voor de uitgevers van videogames, vooral bij games die weinig vindingrijk werden ontwikkeld.


China zal de volgende jaren uitgroeien tot de derde belangrijkste reclamemarkt van de wereld. Dat heeft Martin Sorrell, chief executive officer van de reclamegroep WPP, gezegd. Sorrell voegt er aan toe dat zijn groep hoopt om 1 miljard dollar omzet te kunnen realiseren in China, Taiwan en Hongkong. Hij vermeldde echter geen deadline voor dat streefdoel. Op dit ogenblik vormen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland de vier grootste markten voor de Engelse reclamegroep. Adverteerders investeren steeds meer in China, het meest bevolkte land en inmiddels de tweede grootste economie van de wereld. WPP, de groep boven onder meer Ogilvy & Mather Worldwide, Young & Rubicam en Hill & Knowlton, maakte eerder bekend dat zijn omzet op het Chinese vasteland tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar met 7 procent is gestegen. Daarmee was de groei in China groter dan op de Europese markt.


De Australische economie zou met 12 miljard dollar per jaar kunnen groeien indien meer mensen aan sport zouden doen. Dat is de conclusie van een rapport van Frontier Economics. De onderzoekers stellen dat een fittere Australische bevolking een stimulans zou betekenen voor de economie. Frontier Economics merkt op dat de deelname aan gemeenschapssport een brede reeks van voordelen kan bieden voor zowel de betrokkenen zelf als voor de algemene maatschappij. De onderzoekers verwijzen naar een studie van Medibank Private, waar opgemerkt wordt dat de impact van inactiviteit door een ziektes op de Australische economie op een bedrag van 1,49 miljard dollar moet worden geraamd. De kosten van sportkwetsuren zouden daarentegen tot 834,1 miljoen dollar beperkt blijven. Bovendien zorgen sportieve medewerkers op de werkvloer volgens de onderzoekers voor een bijkomende productiviteitsgroei van 4 procent.


Consumenten maken vaak gebruik van online banking, maar niet om rekeningen te betalen. Dat is een conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Mintel Comperemedia. Daarbij wordt opgemerkt dat 45 procent van de internetgebruikers het online betaalsysteem van hun banken negeren en rechtstreeks naar de websites van hun crediteur gaan. Volgens de onderzoekers heeft ongeveer 22 procent van de gebruikers van online banking op het internet nog nooit online een factuur heeft betaald. Daarentegen maakt 70 procent van de ondervraagden gebruik van online banking. Daarnaast heeft nog eens 7 procent ingeschreven voor de dienstverlening, maar werd er nog nooit gebruik van gemaakt. Volgens de onderzoekers gebruikt 65 procent van de respondenten online banking om zijn rekeningen te controleren, gevolgd door rekening-waarschuwingen (38 procent) en het controleren van de rekening (29 procent). Drie op tien betaalt zijn hypotheek of kredietkaart van zijn bank.


In Rusland zijn tijdens de maand juli van dit jaar in totaal 173.171 personenwagens verkocht. Dat is een stijging met 48 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, toen de Russische autosector echter een zware crisis doormaakte. Tijdens de maand juni van dit jaar werden er 174.838 personenwagens verkocht op de Russische markt. Dat blijkt uit cijfers van de Association of European Businesses. Er wordt opgemerkt dat het economisch herstel en een verlenging van de Russische slooppremies ervoor gezorgd hebben dat de groei op de Russische markt kon worden aangehouden, ondanks een negatieve impact van het uitzonderlijk warme weer. Die omstandigheden zouden er volgens de organisatie kunnen toe leiden dat tijdens de maanden augustus en september een vertraging in de autoverkoop zou kunnen optreden. De tendens zou nog versterkt kunnen worden door de vakanties in de meerderheid van de Russische fabrieken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home