Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 23, 2010

Distributie femtocellen bereikt eerste mijlpaal

Tegen het einde van dit jaar zullen er minstens één miljoen femtocellen worden verscheept. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ABI Research. Dat zou meer dan een verdubbeling betekenen tegenover vorig jaar. Daarbij wordt gewag gemaakt van een mijlpaal in de ontwikkeling van de femtocell-sector. Tegen het midden van het decennium zouden er meer dan 54 miljoen femtocellen worden verscheept. Die groei zal volgens de onderzoekers vooral worden gedragen door operatoren in Noord-Amerika en nog meer China. In China wordt volgens ABI Research voorlopig nog altijd gezocht naar de mogelijkheden van de technologie, terwijl in de Verenigde Staten een aantal operatoren zich klaar zou maken voor een tweede generatie ontwikkelingen.

Femtocellen waren eerst beperkt tot de consumentenmarkt, maar het aanbod breidt zich volgens ABI Research inmiddels ook uit naar de bedrijfswereld. Daarbij wordt gewezen op de mogelijke integratie van femtocellen met onder meer internet-technologieën. Ook wordt gewezen op mogelijkheden die zich buitenshuis aanbieden. ABI Research merkt op dat ook de dalende prijzen een extra stimulans betekenen voor de groei van de sector. Daarbij wordt gewezen dat de prijs van een aantal exemplaren inmiddels onder de psychologische grens van 100 dollar is gedaald, waardoor een aantal operatoren de apparaten gratis verdelen, zoals Softbank in Japan, Vodafone in Griekenland en AT&T in de Verenigde Staten.

Er blijft volgens ABI Research echter nog één belangrijke hindernis over. Daarbij wordt gewezen naar een coördinatie met de operatoren. Op dit ogenblik zit volgens de onderzoekers niet iedereen op hetzelfde spoor. Daarbij wordt gesteld dat femtocellen in wezen basisstations zijn die cruciaal zijn voor de toegang tot communicatie, is er volgens ABI Research absoluut nood aan synchronisatie en een nieuw organisatorisch denken. Op dit ogenblik zouden er wereldwijd veertien operatoren commerciële toepassingen met femtocellen aanbieden. Een groot aantal concurrenten zou echter een eigen aanbod voorbereiden. Het grootste gedeelte van die projecten zouden over twee jaar op de markt komen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home