Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 25, 2010

Eenvormig Europees patent komt in het gedrang

Het eenvormig Europees patent komt in het gedrang. Dat is het gevolg van een advies van Juliane Kokott, advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie. Volgens Kokott is het voorstel van een eenvormig patent niet in overeenstemming te brengen met de Europese verdragen. Het voorstel biedt volgens haar te weinig garanties om de prioriteit van de Europese wetgeving te respecteren. Bovendien heeft Kokott twijfels over het taalregime dat werd voorgesteld door de Europese Commissie. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Later dit jaar moet het Europese Hof van Justitie over de materie een definitieve beslissing nemen.

"De timing van het uitlekken van het advies komt op het meest ongeschikte ogenblik," meldt het online magazine Euractiv.com. "Een gestroomlijnd patentsysteem zou immers één van de hoekstenen van de nieuwe innovatie-strategie van de Europese Unie moeten worden. Die strategie zou volgende maand bekend gemaakt worden. Eerder werd aangenomen dat de blijvende onenigheid over het gehanteerde taalgebruik de enige grote hinderpaal zou zijn voor de introductie van een Europees patent. Vorige maand stelde de Europese Commissie zijn voorstel voor een oplossing van het taalprobleek voor en beloofde om de patent-hervorming verder te zetten."

Indien het Europese Hof van Justitie het advies van de advocaat-generaal volgt, dreigt het eenvormige patent volgens Euractiv.com een zware slag te krijgen. De Europese Commissie zegt het oordeel van het Europese Hof van Justitie af te wachten. Ondertussen wordt er naar eigen zeggen verder gewerkt aan de oplossing van de resterende problemen. De Europese industrie ijvert al decennia voor een eenvormig patent. Daarbij wordt opgemerkt dat het huidige systeem te duur is. Ook wordt gezegd dat de vorderingen frustrerend traag gaan. Ook wordt gesteld dat het gefragmenteerde wettelijke systeem, waardoor bedrijven hun patenten voor verschillende nationale rechtbanken moeten voorleggen, onvoorspelbaar is. Vooral voor kleine bedrijven worden patenten op die manier onbetaalbaar.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home