Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 26, 2010

Nieuwsoverzicht

De Franse dieetgoeroe Michel Montignac is op 66-jarige leeftijd overleden. Montignac, die zelf als kind met zwaarlijvigheid kampte, besloot in de jaren zeventig onderzoek te verrichten naar voeding om zijn eigen gewichtsproblemen onder controle te krijgen. Voor zijn eigen formule werkte hij met een aantal basisprincipes, zoals het niet mengen van koolhydraten en vetten. Bovendien brak hij met de gewoonte van andere diëten om te focussen op het aantal calorieën. Als proefkonijn van zijn eigen dieet verloor hij uiteindelijk vijftien kilogram in enkele maanden. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden publiceerde hij een eerste boek, waarbij hij vooral werkte rond de effecten van zakenlunches. Het boek werd in Frankrijk een bestseller. Er werden meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. In totaal publiceerde Montignac ongeveer twintig boeken. Van zijn meest succesvolle boek werden wereldwijd meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Braziliaanse groep Cosan, wereldwijd marktleider in de ethanol, voor de productie van bio-ethanol, suiker en energie. Beide partijen hadden in februari van dit jaar al een intentie-overeenkomst afgesloten voor de oprichting van een gezamenlijk bedrijf. Het samenwerkingscontract heeft volgens Shell een waarde van 12 miljard dollar. Beide partijen hebben in de overeenkomst opgenomen niet rechtstreeks te concurreren met het nieuwe bedrijf, maar Shell en Cosan kunnen in hun afzonderlijke activiteiten nog wel naast elkaar opereren. Het samenwerkingsverband gaat naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar van start. De joint venture krijgt ongeveer 4.500 tankstations onder zich en wordt daarmee de derde grootste brandstofdistributeur van Brazilië.


De Nederlandse staatsbank ABN Amro Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 968 miljoen euro geleden. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 420 miljoen euro. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan verliezen die werden geleden bij de verkoop van bedrijfsonderdelen om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie voor de fusie tussen ABN Amro en Fortis. Ook herstructureringskosten drukten de resultaten. Gecorrigeerd voor deze posten steeg de nettowinst met 57 procent naar 325 miljoen euro. Deze winstgroei was te danken aan hogere netto rentebaten en lagere toevoegingen aan de kredietvoorzieningen. Eerder dit jaar werden ABN Amro en Fortis Bank Nederland overgedragen aan een nieuwe holding ABN Amro Group. De twee banken kwamen twee jaar geleden op het hoogtepunt van de financiële crisis in handen van de Nederlandse overheid.


Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,12 miljard euro. Dat is een stijging met 10,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegen constante inkomsten zouden de inkomsten met 4,4 procent zijn gestegen. Ahold haalt immers de helft van zijn omzet uit de Verenigde Staten. De nettowinst steeg met 3 miljoen euro tot 202 miljoen euro. Ahold zegt in zijn beide kernmarkten Verenigde Staten en Nederland zijn marktaandeel te hebben kunnen uitbreiden. John Rishton, chief executive van Ahold, stelt dat de marktomstandigheden uitdagend bleven, onder meer door een groot aantal promotionele acties bij concurrenten. Hij stelde echter vertrouwen te hebben in het vermogen van Ahold om de balans te blijven vinden tussen omzet en marges en tegelijkertijd meer waarde te bieden aan de klanten.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet van 7,1 miljard euro geboekt. De nettowinst steeg van 483 miljoen euro naar 621 miljoen euro. Het verkochte volume steeg met 11 procent tot 86,4 miljoen hectoliter. Wanneer geen rekening gehouden wordt met de overname van onder meer de Mexicaanse bierproducent Femsa, daalde het verkochte volume echter met 2,3 procent. In Europa en de Verenigde Staten bleef volgens Jean-François van Boxmeer, topman van Heineken, de marktsituatie uitdagend, maar hij voegde er aan toe dat de bierbrouwer in Afrika en Azië een sterke groei van het biervolume heeft gerealiseerd. Voor het hele jaar verwacht Heineken een dubbelcijferige winstgroei.


Het Franse supermarktconcern Carrefour is naar het Chinese gerecht gestapt tegen de supermarktketen Anhui Jiale omdat die de Chinese naam en het logo van Carrefour zou gebruikt hebben. Carrefour eist een schadevergoeding van 6 miljoen yuan van Anhui Jiale. Dat komt overeen met een bedrag van 699.000 euro. Anhui Jiale werd acht jaar geleden opgericht en telt nu 160 winkels in de regio Fuyang in de oostelijke provincie Anhui. Omdat het proces nog loopt, wenst Carrefour geen commentaar te geven over het dossier. Carrefour beschuldigt de lokale winkelketen ervan dat tot vorig jaar de Chinese naam van Carrefour en het logo gebruikt te hebben op de uithangborden, verpakkingen, etiketten en kassaticketen. Anhui Jiale voert ter verdediging onder meer aan dat het van naam veranderde voordat Carrefour klacht ingediend had. Volgens het bedrijf is de Chinese naam en weergave van Carrefour niet voldoende onderscheidend om een geregistreerd merk te verdedigen.


Het Nederlandse handelsconcern Maxeda heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,57 miljard euro. Dat is een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de winkels die langer dan een jaar open zijn, nam met 0,3 procent toe. Maxeda kondigde eerder dit jaar aan te overwegen om de modetak van het concern - die bestaat uit de ketens Vroom & Dreesman, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode - te verkopen. Het concern geeft aan voor iedere winkelketen een aparte route te willen bewandelen bij de verkoop. De oriëntatie op de verkoop van Vroom & Dreesman, inclusief restaurantketen La Place, is inmiddels al gestart en verloopt volgens Maxeda voorspoedig. Voor de doe-het-zelfwinkels is er naar eigen zeggen sprake van uitdagende marktomstandigheden met een dalende omzet en winst. Maxeda is onder meer eigenaar van de keten Brico.


De Chinese autoconstructeur Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 3 miljard yuan gerealiseerd. Dat komt overeen met een bedrag van 345 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 818,9 miljoen yuan geboekt. SAIC kon, net als andere Chinese autoproducenten, de afgelopen periode profiteren van maatregelen van de Chinese overheid om de verkopen van auto's te stimuleren. De laatste maanden is de explosieve groei wel afgenomen. Toch is SAIC er zeker van dat de verkoopdoelstelling van drie miljoen auto's dit jaar gehaald zal worden. In de eerste zes maanden van dit jaar verkocht het bedrijf meer dan 1,77 miljoen voertuigen. Dat is ruim 44 procent meer dan een jaar eerder. SAIC heeft samenwerkingsverbanden met het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen.


De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 804,8 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 118 miljoen dollar. De winst lag tijdens de eerste helft van dit jaar 35 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 55 procent tot 9,24 miljard yuan. De groei van de autoverkopen in China, de grootste automarkt ter wereld, zal in de tweede helft van het jaar volgens het bedrijf echter wel vertragen wegens toenemende concurrentie. Het concern verwacht de verkoopdoelstelling van 400.000 auto's dit jaar wel te kunnen halen. Dat zou een groei betekenen van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Over de eerste helft van het jaar verkocht Geely 196.734 auto. Dat is een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de maand juli namen de autoverkopen echter met 12 procent af.


Het Ierse gokbedrijf Paddy Power heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 52,5 miljoen euro. Dat is een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is in belangrijke mate te wijten aan het Cheltenham Festival en het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Paddy Power merkt op dat het wereldkampioenschap voetbal het gokbedrijf 18 miljoen euro heeft opgebracht. Dat is ruim vier keer meer dan de inkomsten uit de twee vorige grote internationale voetbaltornooien, namelijk het wereldkampioenschap van vier jaar geleden en het Europees kampioenschap twee jaar geleden. Paddy Power verwacht aan het eind van het jaar een winst te zullen kunnen realiseren 110 miljoen euro. Paddy Power is sinds kort ook in Frankrijk en Australië actief. Ook in Groot-Brittannië komen er steeds meer filialen bij van het Ierse wedkantoor. Daarnaast ziet Paddy Power ook het online gokken explosief toenemen.


De levensduur van de helft van de boorplatformen in het Nederlandse deel van de Noordzee is verstreken. Dat heeft Jan de Jong, inspecteur-generaal van het Nederlandse Staatstoezicht op de Mijnen gezegd. De organisatie houdt toezicht op de boringen in de Noordzee. De Jong reageert met zijn uitspraken op een rapport van de Health & Safety Executive (HSA), de Britse toezichthouder op de arbeidsveiligheid. De Britse toezichthouder had het voorbije jaar een stijging opgemerkt in het aantal incidenten op boorplatformen en raadde de energiesector met klem aan betere veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat grote ongelukken voorkomen zouden kunnen worden. Ook stelt de Britse toezichthouder dat een groot deel van de Britse platforms langer wordt gebruikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. De kwaliteit van de Nederlandse platforms is volgens De Jong daarentegen adequaat en werd door certificeringsbedrijven gecontroleerd.


De Australische mijnbouwgroep BHP Billiton heeft tijdens de tweede helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 6,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei komt vooral door een sterke opleving van de prijzen van ijzererts en koper en is conform de verwachtingen van analisten. BHP Billiton, de grootste mijnbouwer ter wereld, zegt echter voorzichtig te zijn over de toekomst. Het concern verwacht dat de groei in China, de belangrijkste afnemer van BHP Billiton, zal afnemen. Marius Kloppers, topman van BHP Billiton, verzekerde tevens dat de mijnbouwgroep niet teveel zal betalen voor de Canadese meststoffenproducent Potash. De Australische groep deed een bod van 40 miljard dollar op Potash. Dat werd echter door de top van Potash afgewezen. Kloppers zegt dat BHP Billiton ook in dit dossier gedisciplineerd zal blijven.


De Duitse automaker Opel wil de dalende verkoopcijfers in Europa counteren door nieuwe markten te veroveren. Voor het eerst wil Opel onder eigen merknaam buiten Europa auto's gaan verkopen. Binnen enkele maanden al zal de Duitse automaker personenwagens gaan verkopen in vijf markten buiten Europa. Volgens Opel-topman Nick Reilly zou nog dit jaar met de verkoop in China begonnen worden. Het Duitse merk zou verder ook verdeeld worden in Australië. Daarnaast gaat het om één land in Azië en twee markten in Zuid-Amerika. Tot op dit ogenblikken werden modellen van Opel buiten Europa verkocht onder de naam van de Amerikaanse merken van moederconcern General Motors. De Europese autotak van General Motors hoopt dat de Duitse constructeur met deze stap opnieuw winstgevend zou kunnen worden.


Bill Gates en Warren Buffett, de miljardairs achter het liefdadigheidsproject Giving Pledge, willen het project ook in China voorstellen. Gates en Buffett willen Chinese miljardairs uitleggen wat hen heeft bezield om hun fortuin weg te schenken. Het idee achter Giving Pledge is zoveel mogelijk superrijken te overtuigen minstens de helft van hun fortuin aan het goede doel te schenken. Veertig Amerikaanse miljardairs ging al op de vraag van Gates en Buffett in. Volgens een woordvoerder van het project blijft het project vooral gericht op de Verenigde Staten, maar zijn Buffet en het echtpaar Gates al een tijdje bezig om wereldwijd met anderen over het project te praten. Volgende maand gebeurt dit in China en later zou ook India aan de beurt komen. China is het land met de meeste dollar-miljardairs ter wereld na de Verenigde Staten. In april maakte de Chinese vastgoed-miljardair Yu Pengnian al bekend zijn fortuin weg te schenken aan liefdadigheidsorganisaties.


John Boehner, de republikeinse leider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil dat president Barack Obama zijn economisch team ontslaat. Onder meer minister van financiën Timothy Geithner en topadviseur Larry Summers zouden volgens Boehner moeten vertrekken. Boehner benadrukte dat de tussentijdse verkiezingen in november regelrecht een referendum dreigen te worden over de blijvende Amerikaanse werkloosheid. Volgens Boehner vertoont het economisch team van Obama een schrijnend gebrek aan realistisch aanpakkingsvermogen om banen te creëren die nodig zijn voor het herstel van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse vice-president Joe Biden noemde het economisch plan van Boehner niet meer dan een lijst met punten die niet in het kraam van de republikeinen passen en zag geen enkele positieve bijdrage om de vooruitgang van de Amerikaanse economie te ondersteunen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home