Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 26, 2010

Sociale media bieden fraudeurs nieuwe mogelijkheden

Fraudeurs maken steeds meer gebruik van sociale media om misbruik te maken van nietsvermoedende internetgebruikers. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Criminal Intelligence Service Canada. Daarbij wordt opgemerkt dat 38 procent van de Canadezen het voorbije jaar door fraudeurs werden benaderd. Dat aantal is weliswaar nagenoeg constant gebleven tegenover twee jaar voordien, maar opgemerkt wordt dat wel de fraudebedragen zijn gestegen. Dat heeft volgens de onderzoekers gedeeltelijk te maken met de inzet van sociale media. Door sociale media krijgen fraudeurs volgens de onderzoekers de mogelijkheid om professioneel-lijkende persberichten en promotiemateriaal te versturen, bondgenoten aan te werven en lijsten met slachtoffers uit te wisselen.

Bij de slachtoffers blijkt 11 procent daadwerkelijk geld overgemaakt te hebben aan de fraudeurs. Dat betekent volgens de onderzoekers dat 4,2 procent van de Canadese bevolking het voorbije jaar het slachtoffer is geworden van scammers. Onder meer worden populaire websites genoemd zoals Facebook, MySpace, Craigslist en YouTube. De onderzoekers voegen er aan toe dat 38 procent van deze groep meer dan 5.000 Canadese dollars heeft geïnvesteerd in de fraudeurs. Drie jaar geleden was dat slechts 32 procent. Scammers wisten volgens de onderzoekers het voorbije jaar een totaal bedrag van 8 miljoen dollar hebben bemachtigd bij de Canadese bevolking.

Volgens het rapport maken fraudeurs het vaakst gebruik van email (33 procent), gevolgd door een persoonlijk of telefonisch contact (28 procent). Maar er wordt volgens de onderzoekers ook gebruik gemaakt van vrienden of collega's (18 procent). "Deze laatste categorie wordt vaak ingeschakeld bij sociale media," merken de onderzoekers op. "Dat gebeurt vaak wanneer de fraudeurs bepaalde groepen viseren, zoals religieuze verenigingen, seniorengroepen, zakenorganisaties, ethnische communities of sociale clubs. De fraudeur kan een lid zijn van de groep of iemand in de groep kennen of zich voordoen als een groepslid om het nodige vertrouwen te winnen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home