Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 26, 2010

Vrouwelijke wetenschappers worden sneller vergeten

Beroemde vrouwelijke wetenschappers worden vaak vergeten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Royal Society. Uit de enquête blijkt dat twee op drie Britten er niet in slaagt om zich de naam van een beroemde vrouwelijke wetenschapper te herinneren. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar kan 90 procent zich geen enkele vrouwelijke wetenschapper voor de geest halen. Bijna de helft slaagde er wel in om minstens één beroemde mannelijke wetenschapper op te noemen, zoals Albert Einstein. Lorna Casselton, ondervoorzitter van de Royal Society, noemde de resultaten van het onderzoek bijzonder frustrerend.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ouders wetenschappers nochtans bestempelen als een goed rolmodel voor hun dochters. De eerste keuze ging naar een levensreddende arts, maar een nobelprijs-wetenschapper volgde op een tweede plaats. Bij 20 procent van de ouders stond de wetenschapper op de eerste plaats. De onderzoekers merken op dat het publiek ook weinig kennis heeft over de rol die vrouwen gespeeld hebben in grote wetenschappelijke doorbraken. Amper 6 procent van de ondervraagden wist dat Jocelyn Bell een cruciale rol had gespeeld in de ontdekking van de pulsar-sterren, terwijl slechts 18 procent ervan op de hoogte bleek te zijn dat Dorothy Hodgkin de ontdekker was van de structuur van de insuline.

"De mensen weten nog altijd niet welke bijdrage vrouwen in het verleden hebben geleverd aan de wetenschap," merkt Lorna Casselton op tegenover BBC News. "Over het algemeen biedt het onderzoek echter ook een aantal hoopgevende resultaten. Daarbij blijkt dat de percepties over vrouwen in de wetenschap aan het veranderen is. We zouden meer meisjes en ouders willen overtuigen dat wetenschap een haalbare en gewenste carrière-evolutie kan zijn. Maar we willen hen vooral aanmoedigen om de wetenschap niet louter te zien als een bevredigende carrièrekeuze, maar ook als een manier om de wereld te helpen veranderen en de levenskwaliteit te verbeteren."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home