Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 28, 2010

Waarde Amerikaanse football-clubs voor het eerst gedaald

De clubs uit de Amerikaanse National Football League (NFL) hebben op dit ogenblik een gemiddelde waarde van 1,02 miljard dollar. Dat is een daling met 2 procent tegenover vorig seizoen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Forbes. Het is volgens het magazine voor de eerste keer in de geschiedenis dat de waarde van de Amerikaanse football-competitie is gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat éénentwintig van de tweeëndertig clubs in waarde zijn gedaald, terwijl zeven andere clubs een status-quo lieten optekenen. De terugval is volgens Forbes te wijten aan een dalende vraag door de economische crisis, terwijl veel teams ook minder inkomsten halen uit andere activiteiten dan de televisierechten.

Ondanks de algemene daling van de gemiddelde waarde, kennen de televisierechten volgens Forbes een toename. Het voorbije jaar stegen de inkomsten uit vergoedingen van de nationale televisiezenders per club met 1,4 procent tot 95,8 miljoen dollar. Bij andere inkomstenposten werd een stijging met 25,5 procent opgetekend tot 45,8 miljoen dollar. De totale spelerskost steeg echter met 4 procent tot 4,5 miljard dollar. Het operationeel clubinkomen steeg het voorbije jaar met 3,1 procent tot een recordniveau van gemiddeld 33 miljoen dollar per team. De meest waardevolle club uit de Amerikaanse football-competitie zijn de Dallas Cowboys. De waarde van het team steeg met 9 procent tot 1,8 miljard dollar.

Op uitzondering van de Engelse voetbalclub Manchester United, die een waarde heeft van 1,84 miljard dollar, vormen de Dallas Cowboys het meest waardevolle product uit de sportindustrie. De tien minst waardevolle clubs uit de Amerikaanse football-competitie verloren het voorbije jaar aan waarde. De zwaarste daling werd opgetekend door de Jacksonville Jaguars, die een terugval met 16 procent tot 725 miljoen dollar lieten optekenen. Twee clubs waren het voorbije seizoen verlieslatend. De Detroit Lions lieten een operationeel verlies van 2,9 miljoen optekenen, terwijl de Miami Dolphins de competitie eindigden met een verlies van 7,7 miljoen dollar. Het is de derde keer op vier jaar tijd dat de Detroit Lions verlieslatend zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home