Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 27, 2010

BBC vecht voor anonimiteit personage The Stig

De Britse openbare omroep BBC wil de publicatie van een boek van uitgeverij HarperCollins over het televisieprogramma Top Gear laten verbieden. In het boek zou immers de ware identiteit van The Stig, de geheimzinnige autopiloot die in het programma zijn opwachting maakt, worden onthuld. Andy Wilman, executive producer van Top Gear, merkt daarbij op dat de BBC het recht heeft om de anonimiteit van The Stig te beschermen tegen een groep opportunisten die volgens hem uit zijn om financieel voordeel te halen uit de bekendmaking van de naam van het geheimzinnige personage. In Groot-Brittanniƫ wordt onder het publiek al jarenlang gespeculeerd over de identiteit van The Stig.

De Britse openbare omroep en de uitgeverij zijn onlangs voor de rechter verschenen in het dispuut over het boek. De BBC voert aan dat het boek een aantal anonimiteits-verplichtingen zou overtreden. Uitgeverij HarperCollins heeft echter gezegd tot het uiterste te zullen gaan in de verdediging van zijn rechten om het boek te laten verschijnen. HarperCollins merkte daarbij op te betreuren dat de BBC ervoor koos om belastingsgeld te verspillen aan pogingen om het boek te onderdrukken. Wilman voert echter aan dat de BBC het recht heeft om geld te investeren in de bescherming van intellectuele eigendom die door de openbare omroep werd gecreƫerd.

Wilman voert aan dat The Stig, die als testpiloot optreedt in Top Gear, nooit zijn helm afneemt om het mysterieuze karakter van het personage te bewaren. Dat mysterieuze element spreekt volgens hem het publiek bijzonder aan. "Maar dat blijkt voor HarperCollins minder belangrijk te zijn dan het eigen geldgewin," merkt Wilman op. De producer merkt op dat hier bovendien sprake is van een vertrouwensrelatie. Iedereen die ooit bij Top Gear heeft gewerkt, heeft volgens Wilman het geheim bewaard en ook The Stig zelf heeft een anonimiteits-verklaring in het contract ondertekend. Wilman voegt er aan toe dat iedereen zich aan zijn gegeven woord moet houden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home