Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 27, 2010

Nieuwsoverzicht

Diageo - de grootste producent ter wereld van gedestilleerde dranken, bier en wijn - heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,62 miljard pond. Dat is een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 5 procent tot 9,8 miljard pond. Paul Walsh, topman van Diageo, noemde het voorbije jaar een periode van uitdagingen en kansen, zoals vooraf verwacht kon worden. De impact van de economische crisis varieerde volgens Walsh per individuale markt. Datzelfde geldt volgens Walsh voor de kracht van het herstel. Diageo verwacht het lopende boekjaar een hogere operationele winst te behalen. Het drankenconcern wijt dat vooral aan de sterk stijgende vraag uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Verder merkt Diageo op dat de economie en het consumentenvertrouwen in Noord-Amerika nog steeds zwak blijven.


Dataleverancier 3Par heeft een overnamebod van computerfabrikant Dell geaccepteerd. Dat heeft Dell bekend gemaakt. Dell betaalt een bedrag van 1,6 miljard dollar voor 3Par. Computerfabrikanten Dell en Hewlett-Packard waren de voorbije periode verwikkeld in een hevige biedingsstrijd rond de dataleverancier. Hewlett-Packard overtrof daarbij een oorspronkelijk bod van Dell met 33 procent. Het uiteindelijke bod van Dell ligt nog iets hoger dan het bedrag dat Hewlett-Packard had geboden. Analisten toonden zich al verbijsterd over het bod dat Hewlett-Packard had gedaan. Dataleverancier 3Par zou in werkelijkheid veel minder waard zijn. Volgens Dell zal de overname de winstgroei van 3Par ten goede komen. Dell heeft naar eigen zeggen een bewezen status als het gaat om het integreren en laten groeien van overgenomen bedrijven. Dell verwacht dat de overname van 3Par nog voor het einde van dit jaar afgerond kan worden.


De Franse bank Crédit Agricole heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 379 miljoen euro. Dat is een stijging met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern profiteerde vooral van een toegenomen kredietverlening aan bedrijven. De investeringstak van de bank boekte daardoor een nettowinst van 401 miljoen euro. Ook bij het bankieren voor particulieren op de thuismarkt verbeterden de resultaten. De resultaten compenseerden de financiële problemen van de Griekse dochter Emporiki, die zwaar getroffen is door de Griekse economische crisis en die een verlies van 418 miljoen euro liet optekenen. Crédit Agricole moest het afgelopen kwartaal een bedrag van 418 miljoen euro afschrijven op zijn Griekse bankactiviteiten. De omzet steeg met 20 procent naar 5,5 miljard euro.


Autobouwer Spyker Cars hoeft geen nieuwe aandelen uit te geven om de negatieve eigen vermogenspositie op te heffen. Dat heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Spyker, gezegd. Muller voert daarbij aan dat men met een negatief eigen vermogen gewoon kan opereren. Het negatieve eigen vermogen van Spyker, dat hij niet wilde concretiseren, ontstond volgens Muller door de verschillende boekhoudmethodes tussen Spyker en het onlangs overgenomen Zweedse autoconcern Saab. Muller wijst erop dat Euronext bij een vermoeden over een negatief vermogen op de hoogte moet worden gebracht. Indien dat niet gebeurt, riskeert het bedrijf sancties. Aangezien er een vermoeden was van een negatief vermogen, werd Euronext volgens Muller verwittigd. Verder loopt Spyker volgens de topman volgens de eerder gestelde verwachtingen.


De Griekse schuldencrisis en de zware saneringsmaatregelen die Athene neemt om het land van het bankroet te redden, zijn een ramp voor de vele kleine en middelgrote ondernemingen. Dat blijkt uit een studie van een Griekse werkgeversfederatie. Volgens de studie zitten 375.000 Griekse ondernemingen in de problemen. Meer dan 176.000 bedrijven dreigen tegen eind volgend jaar de deuren te moeten sluiten. Hierdoor zijn 305.000 banen bedreigd. Veertig procent van de eigenaars van kleine ondernemingen zegt moeilijkheden te kennen om het personeel uit te betalen. De ondernemingen wijzen naar een combinatie van belastingverhogingen en lagere lonen, waardoor de Griekse consumenten minder uitgeven. Een andere studie, ditmaal van de vakbonden, stelt dat het inkomen van de Grieken door al de besparingsmaatregelen wellicht zal dalen naar het niveau van vijfentwintig jaar geleden.


De Japanse autofabrikant Toyota gaat de Prius uitrusten met een speaker die het geluid van een motor nabootst, zodat voetgangers en fietsers de stille hybride beter horen aankomen op het moment dat die alleen op de accu rijdt. De speaker zal het geluid aanpassen aan de snelheid van de auto, zodat hij ook meer geluid zal maken zodra de auto vaart maakt. Met name blinden klaagden over de Prius die ze niet aan hoorden komen. Ook Nissan, dat begin volgend jaar met de volledige elektrische Leaf op de markt komt, heeft al aangekondigd maatregelen te nemen. De auto zou worden uitgerust met een speaker die bij snelheden het geluid van een opstijgend vliegtuig maakt. Toyoto brengt de speaker eerst op de markt in Japan, waar de overheid al richtlijnen voor autogeluid heeft opgesteld. Het geluidssysteem gaat ongeveer 120 euro kosten. Verwacht wordt dat het ook snel in Europa en de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn.


Duitsland heeft in het tweede kwartaal een recordgroei van de economie opgetekend van 2,2 procent van het bruto binnenlands product tegenover het eerste kwartaal. Het gaat om de sterkste groei sinds de Duitse hereniging. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistische Bundesamt. De groei van 2,2 procent is een bevestiging van een eerste berekening. Naast de export was er ook sprake van toenemende investeringen in bouw en uitrusting. De groei in het tweede kwartaal van dit jaar is de vijfde kwartaalwinst op rij voor Duitsland na de economische crisis. Op jaarbasis is er in het tweede kwartaal sprake van 4,1 procent Duitse groei. In het eerste kwartaal werd er een groei met 0,5 procent opgetekend tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar werd een groei met 2,1 procent opgetekend.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zou overwegen om de lijn Parijs-Tripoli opnieuw te openen, nadat die gesloten werd na de aanslag op een vliegtuig van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA éénentwintig jaar geleden. Bij die aanslag kwamen 170 mensen om het leven. Volgens een aantal insiders zou Air France zeer nauwgezet de heropening van de lijn bestuderen. Het opstartproces zou al zijn aangevat. Air France gaf niet aan wanneer een beslissing over het heropenen van de verbinding zou worden genomen. De directie van de luchtvaartmaatschappij zou de pilotenvakbonden hebben geconsulteerd over de plannen. De vakbonden zouden geen bezwaren hebben geuit tegen het project. De aanslag zorgde voor een verslechtering van de relaties tussen Frankrijk en Libië. Volgens het Franse gerecht was de Libische geheime dienst verantwoordelijk voor de aanslag. Zes jaar geleden verklaarde Libië zich bereid om de families van de slachtoffers te vergoeden.


De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS vloog de afgelopen drie maanden het beste volgens tijdschema en staat daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Flightstats, die alle tijden van vetrek en aankomst van vliegtuigen controleert. Flightstats stelde vast dat meer dan negentig procent van de vluchten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij op tijd aankwam in de periode van mei tot en met juli. Tijdens de maand juli haalde de maatschappij zelfs een score van 93,35 procent. Andere maatschappijen scoorden volgens Flighstats beduidend slechter. Ryanair realiseerde een score van 69,18 procent, terwijl British Airways een puntentotaal van 68,22 procent behaalde. EasyJet kwam niet verder dan een score van 52,4 procent. Stelios Haji-Ioanno, oprichter van EasyJet, heeft al gedreigd met maatregelen indien de prestaties van de maatschappij niet verbeterden.


Het sociale netwerk Facebook is 33,7 miljard dollar waard. Dat meldt de Financial Times op basis van transacties op de secondaire markt. Het bedrijf is daarmee meer waard dan gevestigde internetbedrijven als Ebay (30,1 miljard dollar) en Yahoo (18,3 mijard dollar). Facebook zou volgens die berekeningen ongeveer even veel waard zijn als de supermarktketen Carrefour of het Nederlandse consumentenelektronicaconcern Philips. Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, toonde zich niet gelukkig met de waardering van zijn bedrijf. Volgens hem is de prijs van het Facebook-aandeel kunstmatig opgeblazen vanwege de schaarste aan aandelen op de secondaire markt, waar iedereen vrijuit aandelen kan verhandelen zonder zich te bekommeren om de ware financiële toestand van het bedrijf. Zuckerberg gaf eerder al aan dat er van een beursgang de volgende twee jaar geen sprake kan zijn.


Duitsland zal dit jaar 43,9 miljoen ton graan produceren. Dat blijkt uit cijfers van het Deutscher Bauernverband. Vorig jaar werd een oogst van 49,7 miljoen ton gemeld. Tegenover het gemiddelde van de voorbije vijf jaar werd een terugval met 4,5 procent opgetekend. De boerenorganisatie wijt de geringere opbrengst van dit jaar aan de lange winter en de natte zomer. Door de lastige oogstomstandigheden zou er ook sprake zijn van een matige kwaliteit. De wintertarwe is in Duitsland nog niet volledig van het land. Er wordt gerekend op een opbrengst van 22,7 miljoen ton. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar. De hectareopbrengst valt ongeveer 11 procent lager uit dan vorig jaar. De kwaliteit is ook minder goed. De opbrengst van wintergerst ligt met 8,6 mijoen ton bijna 15 procent lager dan vorig jaar. Bij het zomergerst, dat vaak als brouwgerst wordt benut, werd een daling met 12 procent tot 1,7 miljoen ton opgetekend.


De overstromingen in Pakistan hebben volgens waarnemers tot gevolg dat één vijfde van de katoenoogst verloren zal gaan. Dat biedt volgens hen kansen voor exporteurs in India, waar de regering vorige week onlangs aan de uitvoer heeft opgeheven. De prijzen van katoen liggen deze maand ongeveer 12 procent hoger dan vorige maand. Analisten denken dat de oogst van India dit seizoen zal uitkomen op 32 miljoen balen. Dat zijn 3 miljoen balen meer dan het afgelopen seizoen. In Pakistan gaan naar schatting 3 miljoen balen verloren door de overstromingen. Of de oogstverwachting in India uitkomt, hangt vooral af van de weersomstandigheden in september. In de jaren negentig verging het de Indiase katoensector zo slecht dat honderden boeren zelfmoord pleegden. Het voorbije jaar werd de Indiase landbouw geconfronteerd met de zwakste regelval in zevenendertig jaar.


De top van het Duitse autoconcern Volkswagen heeft interesse om het Italiaanse Alfa Romeo in te lijven, mocht Fiat besluiten om het onderdeel in de etalage te zetten. Dat heeft een hooggeplaatste manager binnen Volkswagen gezegd tegen het Duitse autoblad Automobilwoche. Alfa Romeo is volgens de man een wereldwijd bekend merk met sportieve genen en een fantastische traditie. Indien Volkswagen een dergelijk juweel kan binnenhalen, mag er volgens hem niet geaarzeld worden. Het Italiaanse merk wordt herhaaldelijk in verband gebracht met het Duitse concern, dat een overnamekas heeft van 17,5 miljard euro. Daarmee wil Volkswagen plannen financieren om Toyota over acht jaar van de troon te stoten als grootste autoproducent van de wereld. Het Volkswagen-concern telt in totaal tien merken. Maar topman Ferdinand Piech heeft vaak gezegd nog twee merken aan de portefeuille te willen toevoegen.


De Amerikaanse fastfoodketen Burger King heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 49 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 58,9 miljoen dollar opgetekend. De omzet daalde met 1 procent tot 623 miljoen dollar. Burger King heeft last van de zwakke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. De fastfoodketen rekent veel jonge volwassen mannen tot zijn consumenten. Die groep wordt echter getroffen door een hoge werkloosheid. Over het hele boekjaar werd een omzet gerealiseerd van 1,84 miljard dollar. Dat is een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 7 procent tot 186,8 miljoen dollar. Burger King verwacht dat de omzet in het nieuwe boekjaar onder druk zal blijven staan wegens de hoge werkloosheid en de strenge bezuinigingsmaatregelen van overheden in Europa.


De vraag naar passagiersvervoer en cargo in de internationale luchtvaart is tijdens de maand juli vertraagd. Dat blijkt uit cijfers die de International Air Traffic Association (IATA), de internationale luchtvaartorganisatie, bekend heeft gemaakt. Vergeleken met juli vorig jaar steeg de vraag naar tickets met 9,2 procent. De vraag naar vrachtvervoer kende een stijging met 22,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maar in juni was er echter nog sprake van een toename van het passagiersvervoer met 11,6 procent, terwijl bij het vrachtvervoer een toename met 26,6 procent werd opgetekend. De vraag blijft volgens de organisatie aanhouden, maar het herstel van de sector is naar eigen zeggen een nieuwe, tragere fase ingegaan. De luchtvaartorganisatie constateerde vooral in Europa en Noord-Amerika een fragiel consumentenvertrouwen door het banenloos herstel van de economie. Dit heeft volgens het rapport een direct effect op de recreatiesector en vrachtvervoer.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home