Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 27, 2010

Pools abortus-toerisme blijft toenemen

Vrouwen uit streng katholieke landen reizen steeds meer naar het buitenland om een abortus te laten uitvoeren. Daarmee willen ze ontsnappen aan de strikte wetgeving in eigen land. Dat heeft Wanda Nowicka, hoofd van de Federation for Women and Family Planning, gezegd tijdens een vergadering in het Poolse parlement. Polen is één van de Europese landen met de meest restrictieve abortus-wetgevingen uit de Europese Unie. Volgens Nowicka wijken steeds meer Poolse vrouwen voor een zwangerschapsonderbreking uit naar landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland, waar die ingrepen dagelijks worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt volgens Nowicka ook voor Ierse vrouwen.

"In Polen is een abortus alleen toegestaan in een vroeg stadium van de zwangerschap en alleen wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in het gevaar is, de baby waarschijnlijk zwaar gehandicapt zou blijven of de zwangerschap het gevolg is van misdadige handelingen," merkt het online magazine Euractiv.com op. "Officieel worden er in Polen enkele honderden abortussen per jaar uitgevoerd, maar volgens Nowicka ligt het reële cijfer op gemiddeld 150.000 zwangerschapsonderbrekingen per jaar. Ongeveer 10 procent tot 15 procent daarvan wordt volgens haar in het buitenland uitgevoerd. Die tendens blijft volgens haar ook nog steeds verder groeien."

Er wordt volgens artsen vooral voor een buitenlandse bestemming gekozen omdat abortus in eigen land illegaal is en vaak in onveilige omstandigheden wordt uitgevoerd. "Ook wordt sociale uitsluiting gevreesd wanneer men in Polen een abortus ondergaat," wordt er opgemerkt. Een illegale abortus kost in Polen tussen 500 euro en 1.000 euro. In Duitsland moet tussen 400 euro en 600 euro worden betaald, maar in Nederland slechts 280 euro. In Groot-Brittannië kost een abortus tussen 450 pond en 2.000 pond. Het Poolse parlementslid Marek Balicki, die in de vorige linkse regering minister van gezondheidszorg was, noemt de abortus-wetgeving een perfect bewijs dat de Poolse staat zich niet kan bevrijden van de sterke invloed van de katholieke kerk.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home