Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 27, 2010

Rusland stopt controversiƫle aanleg autostrade door Khimki-woud

De Russische president Dmitry Medvedev heeft bevolen om de constructie van een autostrade door het Khimki-woud stop te zetten. Dat wordt als een zeldzaam succes bestempeld van een volksbeweging die nochtans door de overheid hardhandig was tegengewerkt, maar desondanks bleef groeien en uiteindelijk ook rockmuzikant Bono achter zich kreeg. Medvedev, die sinds maart niet meer had gecommuniceerd over de Khimki-problematiek, stopte de gedeeltelijke vernietiging van een oud eikenbos. Het Khimki-woud zou moeten plaats maken voor een autosnelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg. De partij United Russia koos onverwacht de zijde van het publiek.

"Het Russische volk, met inbegrip van politici van meerderheidspartij United Russia en oppositie, maar ook experts terzake zeggen dat er een bijkomend onderzoek moet worden uitgevoerd," merkt Medvedev op in een video-toespraak op zijn blog. Medvedev beloofde een openbare discussie te zullen opstarten. Hij voegde daar aan toe de uitkomst van die discussie niet te kunnen voorspellen, maar de problematiek heeft volgens hem alvast de hele bevolking aangesproken. Met de aanleg van de autostrade was een investering gemoeid van 8 miljard dollar. Zakenvrouw Yevgenia Chirikova, de centrale figuur achter de protesacties, had het over een overwinning voor de burgermaatschappij.

"Dit is een grote overwinning," merkte Chirikova op tegenover het persbureau RIA Novosti. "Ik ben ervan overtuigd dat dit voorbeeld zal gevolgd worden door andere overwinningen, aangezien de Russische bevolking begint te geloven in zijn eigen macht." Eerder had Boris Gryzlov, fractieleider van United Russia in het Russische parlement, aan Medvedev gevraagd om de situatie te bekijken. Ook Yury Luzhkov, burgemeester van Moskou, zou voorstander zijn van een alternatieve route die geen ontbossing zou vereisen. Eerder had de Russische overheid nochtans altijd achter de plannen blijven staan, zelfs toen de European Bank of Reconstruction and Development begin dit jaar besliste om zich uit het project terug te trekken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home