Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 28, 2010

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse financiële groep EFG International, gespecialiseerd in private banking, heeft een sponsoringcontract gesloten met het Renault F1 Team voor de rest van het autosportseizoen. Door die overeenkomst zal het logo van EGF Bank, dochter van EGF International, verschijnen op de flanken van de twee racewagens. Een woordvoerder van EFG International stelt dat de financiële groep al een grote band heeft met historische autoraces, zoals de Le Mans Classic. Deze betrokkenheid wordt volgens de woordvoerder nu aangevuld met de Formule Eén, de speerpunt van de autosport. Er wordt aan toegevoegd dat het Renault F1 Team aantrekkelijke, multi-dimensionale mogelijkheden biedt voor internationale bedrijven zoals EGF International. Piloten bij Renault F1 Team zijn de Pool Robert Kubica en de Rus Vitaly Petrov. EFG International is actief in dertig landen en heeft ongeveer 2.400 medewerkers.


De machtige Duitse metaalvakbond IG Metall stapt naar het loonoverleg met een eis van zes procent loonsverhoging. Iedereen moet volgens de vakbond kunnen profiteren van de economische heropleving. IG Metall eist 6 procent meer loon voor het personeel uit de staalsector. Het overleg in de Duitse staalsector is het eerste grote loonoverleg sinds de economische heropleving van Duitsland. De vakbond wil ook betere voorwaarden voor tijdelijke contracten en oudere werknemers. Het overleg voor de werknemers in de staalindustrie in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Bremen start in de eerste week van september. De werkgevers uit de staalsector vinden de looneis niet haalbaar. Het loonoverleg in Duitsland is ook voor België van belang. Bij het interprofessioneel overleg wordt immers rekening gehouden met de loonevolutie in de buurlanden.


De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,2 procent gegroeid tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics, de Britse dienst voor statistiek. De vooruitgang van het tweede kwartaal betekent volgens de dienst de sterkste groei in negen jaar tijd. De groei van het bruto binnenlands product is volgens de dienst in hoofdzaak toe te schrijven aan de sterke prestatie van de bouwsector. Het Britse groeicijfer tussen april en juni ligt daarmee licht boven het voorlopig gemiddelde voor de Europese Unie dat 1,0 procent bedraagt. Drie jaar geleden deelden de financiële industrie en de vastgoedsector - traditioneel twee Britse topsectoren - zwaar in de klappen van de economische crisis. Gedurende anderhalf jaar tekende Groot-Brittannië negatieve groeicijfers op. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een groei met 1,7 procent opgetekend.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal al het mogelijke doen om er voor te zorgen dat het economisch herstel van de Verenigde Staten voortduurt. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gezegd. Als het nodig blijkt, vooral indien de vooruitzichten duidelijk verslechteren, staat de Federal Reserve volgens Bernanke klaar om in te grijpen. Volgens Bernanke is er op dit ogenblik echter nog helemaal geen sprake van een zogenaamde double-dip recessie. Berbanke zegt zijn vertrouwen te behouden in de groei van de Amerikaanse economie. De groei is volgens hem vertraagd en het herstel is nog niet voltooid, maar Bernanke verwacht dat volgend jaar het herstel opnieuw zal aantrekken. Er zijn volgens de voorzitter van de Federal Reserve ook geen concrete criteria vastgesteld voor een eventueel ingrijpen.


De Russische autobouwer Avtovaz wil volgend jaar een ultra-lowcost voertuig op de markt brengen. De auto zou ongeveer 5.600 euro kosten. De wagen wordt ontwikkeld in samenwerking met Renault, de Russische partner van Avtovaz. Renault is het bedrijf achter de Dacia, de budgetwagen van Roemeense origine. Avtovaz is voor 25 procent in handen van Renault. Avtovaz, de constructeur achter Lada, werkt aan een herschikking van het gamma. Doel is de nieuwe Lada Granta eind volgend jaar te lanceren. De goedkope wagen wordt ontwikkeld door Avtovaz, maar Renault werkt mee aan het oprichten van het productieplatform. De wagen is volgens een woordvoerder in eerste instantie bestemd voor de Russische markt. Indien het voertuig toch in de portfolio van Renault zou passen, zouden daarover onderhandelingen opgestart kunnen worden.


De Nederlandse autobouwer Spyker Cars heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 139 miljoen euro verlies geleden. Spyker Cars zegt tot het einde van het jaar voldoende middelen te hebben om de operaties voort te zetten zonder een beroep te hoeven doen op de kapitaalmarkt. Eerder gaf het bedrijf al aan een negatief eigen vermogen te hebben. Uit de gepubliceerde halfjaarcijfers blijkt dat een negatief vermogen te zijn van 126 miljoen euro. Victor Muller, topman van Spyker Cars, noemde het echter belangrijk dat de groep op schema ligt en zelfs iets vooruitloopt op de planning. Sinds begin dit jaar is de productie van het Zweedse merk Saab, dat vorig jaar door Spyker werd overgenomen, hervat. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 10.500 exemplaren van het Zweedse merk verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden 24.300 exemplaren verkocht. Spyker streeft voor volgend jaar naar een productie van 80.000 exemplaren.


Computerbouwer Dell heeft een bod van 1,8 miljard dollar gedaan op de Amerikaanse opslagspecialist 3Par. Daarmee wordt een eerder bod van Hewlett-Packard geëvenaard. Het gaat in totaal om het vijfde bod dat de twee geïnteresseerden de voorbije periode op 3Par hebben gedaan. Dell merkt daarbij echter op dat 3Par het nieuwe bod heeft aanvaard. Beide partijen waren immers eerder al overeengekomen dat Dell elk bod mag evenaren. Dell krijgt voor zijn bod de steun van de raad van bestuur van de dataopslagspecialist. In de dienstensector is Dell zwakker dan concurrenten zoals Hewlett-Packard en IBM. Daardoor hangt het bedrijf meer af van de verkoop van onder meer computers en schermen. Dell wil die kloof al langer overbruggen met overnames. Dataopslag is één van de groeiende markten in de technologiesector.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stelt de levering van de eerste Dreamliner uit tot midden het eerste kwartaal van vorig jaar. Het toestel, dat bestemd is voor de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA), moest na eerdere vertragingen normaal eind dit jaar geleverd worden. Het uitstel komt er door een vertraging in de testfase van de motoren. Motorleverancier Rolls-Royce moest eerder deze maand een test-terrein in het Engelse Derby stilleggen wegens problemen met een testmotor, waardoor er schade veroorzaakt werd. Vorige maand zei Boeing dat een uitstel met enkele weken mogelijk was wegens een ander technisch probleem. All Nippon Airways had normaal de eerste Dreamliner twee jaar geleden al moeten ontvangen, maar de ontwikkeling van het toestel, waarin kunststof componenten gebruikt worden, liep meermaals vertragingen op.


De Nederlands financiële dienstverlener ING Groep verkoopt zijn aandeel in het Canadese concern Summit Industrial Fund. De transactie levert de Nederlandse bankgroep een bedrag van 1 miljard euro op. Summit is een bedrijf dat zich bezighoudt met investeringen in vastgoed in de Canadese industriessector. De Nederlandse groep bezat vijftig procent van de aandelen van Summit. Deze verkoop past volgens Jan Hommen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse groep, in de plannen van ING Groep om zijn positie op de vastgoedmarkt terug te schroeven. Summit wordt verkocht aan een samenwerkingsverband van KittSett Capital en Alberta Investment Management Corporation. De transactie heeft volgens de Nederlandse groep geen materiële impact op de resultaten en de kapitaalratio van ING Groep en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.


Zwitserland heeft de Verenigde Staten al de helft bezorgd van 4.450 Amerikaanse klanten van de bank UBS die van belastingontduiking worden verdacht. De overblijvende dossiers zullen volgens de Zwitserse regering in de herfst worden overgedragen. De Zwitserse regering zegt 4.450 rekeningen van Amerikaanse klanten van UBS te hebben onderzocht ingevolge een bilateraal akkoord dat in augustus vorig jaar werd ondertekend. De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, heeft daarop gezegd dat de volgende maanden zijn klacht tegen UBS zal intrekken. Daarmee komt er een einde aan het dispuut dat Zwitserland genoopt heeft af te stappen van zijn strikte bankgeheim. UBS betaalde in februari vorig jaar een boete van 780 miljoen dollar, nadat het had toegegeven dat het vermogende Amerikanen de voorbije jaren hielp belastingen ontduiken.


Autobouwer Ford heeft in Canada en de Verenigde Staten 575.000 exemplaren van het type Windstar teruggeroepen omdat door verroesting de achteras zou kunnen breken. Het gaat om exemplaren die tussen twaalf jaar geleden en zeven jaar geleden waren gebouwd. Alleen eigenaars in de noordelijke staten van de Verenigde Staten en Canada kregen de raad hun auto's terug naar de garage te brengen. De achteras zou verroesten door strooizout tijdens de winter. Het design van de achteras zou toelaten dat zoutsmurrie zich op bepaalde plekken zou kunnen opstapelen. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) startte in mei van dit jaar met een onderzoek naar de problemen, nadat er 234 meldingen waren binnengekomen van breuken in de achteras van de Ford Windstar. Inmiddels zouden er in totaal 950 klachten zijn gemeld.


De Amerikaanse overheid heeft zijn toestemming gegeven voor de fusie tussen de luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines. De fusiegroep wordt de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Beide luchtvaartmaatschappijen bereikten in mei al een akkoord over de fusie. In juli gaf ook al de Europese Commissie zijn toestemming voor de fusie tussen de twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Volgens de Europese Commissie zou een samensmelting van beide bedrijven geen significante impact hebben op de concurrentie binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Ook het Amerikaanse ministerie van justitie heeft nu aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de fusie. Volgens het Amerikaanse ministerie hebben beide bedrijven afdoende antwoorden gegeven op alle bedenkingen in verband met concurrentievervalsing.


De Agricultural Bank of China (AgBank) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de grootste nettowinst die ooit door Agbank werd geboekt. De recordwinst werd gerealiseerd door een stijging van de verstrekte leningen, terwijl ook werd geprofiteerd van de lagere kredietkosten. De Chinese bank slaagde er eerder deze maand in de grootste beursgang ooit op zijn naam te zetten. AgBank kreeg in juli gelijktijdig een notering aan de beurzen van Shanghai en Hongkong. De totale opbrengst van de beursgang kwam uit op 22,1 miljard dollar. AgBank overtreft daarmee het vorige record van de Industrial and Commercial Bank of China, die drie jaar geleden een bedrag van 21,9 miljard dollar ophaalde.


Het tankopslagbedrijf Vopak heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 543,9 miljoen euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 131,8 miljoen. Het bedrijf heeft door die resultaten zijn doelstellingen voor de toekomst opgeschroefd. Het tankopslagbedrijf ondervindt volgens John Paul Broeders, bestuursvoorzitter van Vopak, een robuuste vraag naar de opslag van olieproducten, onder invloed van de wereldwijde onbalans tussen productie en verbruik en een groeiend aantal productspecificaties. In de eerste helft van dit jaar werd een bezettingsgraad van 93 procent gehaald. Dat is een daling met 2 procentpunten tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is echter het gevolg van capaciteitsuitbreidingen. Het bedrijf ziet voor de volgende jaren een onverminderde vraag naar de opslag van olieproducten, terwijl de conjunctuurgevoelige chemie een gemend beeld zou opleveren.


De Europese Commissie heeft een nieuwe datum vastgesteld waarop zal beslist worden over de overname van de lichaamsverzorgingsdivisie van Sara Lee door Unilever. De deadline wordt verschoven naar de laatste week van oktober. Het levensmiddelenconcern Unilever en het Amerikaanse Sara Lee kondigden de overnameplannen vorig jaar aan. Met de transactie is een bedrag van 1,27 miljard euro gemoeid. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, bekijkt of Unilever door de overname geen overdreven dominante marktpositie zou verwerven. Mogelijk moet het bedrijf dan onderdelen afstoten. Unilever wil de persoonlijke verzorgingslijn en wasmiddelenmerken van Sara Lee overnemen. Het gaat om bekende merken als Zwitsal, Sanex, Neutral en Biotex. Onlangs zei Unilever een overzicht te hebben ontvangen van de bezwaren die de Europese Commissie heeft in verband met de overname.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home