Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 28, 2010

Architectuur-iconen raken niet meer verkocht


De Amerikaanse vastgoedcrisis heeft er ook toe geleid dat een aantal creaties van architectuur-iconen niet meer verkocht raken. Onder meer panden van architecten Frank Lloyd Wright, Richard Neutra of Rudolph Schindler blijven op de markt of moeten met zware verliezen worden verkocht. Vastgoedmakelaar Brian Linder merkt daarbij op dat geïnteresseerden in dergelijke panden in het verleden geen rekening hielden met de vraagprijs, maar daar is volgens hem op dit ogenblik geen sprake meer van. Linder heeft zelf een pand van Richard Neutra uit de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw te koop staan. Het pand werd in mei met een vraagprijs van 815.000 dollar op de markt gebracht, maar dat is inmiddels gedaald tot 675.000 dollar.

"De prijzen van die panden zijn echter nog niet gedaald tot het niveau waarop geïnteresseerden bereid zouden zijn om kunstgeschiedenis te kopen," merkt Linder op tegenover het persbureau Associated Press. "Een pand van John Lautner uit het einde van de jaren veertig in de Verdugo Mountains buiten Los Angeles is inmiddels al twee jaar op de markt. De oorspronkelijke vraagprijs bedroeg 2 miljoen dollar, maar dat is inmiddels al gedaald tot ongeveer 1,5 miljoen dollar. Het How House van Rudolph Schindler werd twee jaar geleden tegen een vraagprijs van 5 miljoen dollar op de markt gebracht. Op dit ogenblik wordt nog 1,9 miljoen dollar gevraagd. De prijs van het Ellis House van Frank Lloyd Wright is op één jaar gedaald van 15 miljoen dollar tot 7,5 miljoen dollar."

Volgens schatter James Ebert, gespecialiseerd in architecturaal waardevolle panden, zegt dat de prijzen nog verder zullen moeten dalen om geïnteresseerden aan te trekken. Hij voegt er aan toe dat vele van deze panden in slechte toestand verkeren en dure onderhoudswerkzaamheden moeten ondergaan. "In goede economische omstandigheden zijn mensen bereid om extra te betalen voor kunstwerken," markt Ebert op. "Maar in een economische recessie verliezen de architecturale en creatieve meerwaarde hun impact te verliezen en wordt meer gekeken naar het zuivere woonkarakter van de panden." Omdat de betrokken panden functioneel niet altijd tot de top behoren, zouden banken ook minder geneigd zijn om de nodige leningen te bieden om de vraagprijs te dekken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home