Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 16, 2010

Russisch parlement wil maatregel tegen absenteïsme

Het Russische parlement overweegt om een duur systeem van videobewaking te installeren. Die maatregel zou moeten toelaten om het absenteïsme van de Russische parlementairen te bestrijden. Gezegd wordt dat het videosysteem 3 miljoen roebel zou kosten. Dat komst overeen met een bedrag van 100.000 dollar. Volgens een aantal insiders zouden de kosten echter kunnen oplopen tot een bedrag tussen 10 miljoen roebel en 15 miljoen roebel. De Russische parlementairen verwierpen eerder een voorstel om een systeem met elektronische paspoorten, zoals dat in vele kantoren over de hele wereld wordt gebruikt, in te voeren.

"Het Russische parlement zou krachtige videocamera's en een complexe software voor gelaatsherkenning willen installeren," merkt de krant Nezavisimaya Gazeta op. "In mei van dit jaar kwam het Russsische lagerhuis zwaar onder vuur te liggen, nadat een televisiereportage aantoonde dat een wet werd goedgekeurd terwijl er slechts achtentachtig van de vierhonderdvijftig parlementairen aanwezig waren. In de reportage werd duidelijk hoe de aanwezigen door de zaal heen en weer holden om voor hun afwezige collega's te stemmen. In juli werd een wet aanvaard waardoor de aanwezigheid van de parlementsleden verplicht werd gemaakt, maar er zijn geen sancties voorzien tegen overtreders."

Volgens de krant wonen de meeste parlementsleden nu wel de zittingen bij wanneer er gestemd moet worden, wanneer ze worden gefotografeerd, maar videobeelden zouden aantonen dat de meeste andere vergaderingen worden overgeslagen. Boris Gryzlov, voorzitter van het Russische parlement, kondigde eerder aan dat alle vierhonderdvijftig parlementairen begin september de opening van de herfstzittingen hadden bijgewoond, maar later bleek dat Ashot Yegiazaryan, een parlementslid van de liberaal-democraten, sinds vorige zomer geen zittingen van het parlement meer heeft bijgewoond. Sommigen vermoeden dat Yegiazaryan na een zakelijk dispuut naar het buitenland is gevlucht, maar van zijn afwezigheid valt in de officiële parlementsverslagen niets terug te vinden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Spaanse Banco Santander mag honderden Britse filialen van de Royal Bank of Scotland overnemen. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. Samen met het toenmalige Fortis namen beide banken drie jaar geleden nog het Nederlandse ABN AMRO over. De kredietcrisis bracht Fortis en Royal Bank of Scotland echter in zware problemen. De Britse regering moest meer dan 45 miljard euro in de financiële instelling pompen, waardoor de bank in handen van de overheid kwam. De Europese Commissie keurde de omvangrijke staatssteun goed, maar eiste dat de bank als compensatie gevoelig zou afslanken. De verkoop van de meer dan driehonderd Britse filialen kadert in deze operatie. Volgens de Europese Commissie zal de transactie geen concurrentiestoornissen veroorzaken omdat Banco Santander tot dusver slechts een beperkte aanwezigheid op de Britse markt had. (belga/adb)


De twee grootste luchthavens van Parijs krijgen geen kerosine meer. In het kader van een staking tegen de pensioenhervorming in Frankrijk werd de pijpleiding afgesloten. De luchthaven Orly had op dat ogenblik nog een voorraad kerosine voor zeventien dagen. Roissy dreigde echter al tegen het einde van het weekend zonder brandstof te vallen. In twaalf Franse olieraffinaderijen werd een staking uitgeroepen tegen de hervorming van het pensioenstelstel van de regering. Verschillende opslagplaatsen van olie werden geblokkeerd, wat aanleiding was voor de vrees voor schaarste. Honderden tankstations konden al geen brandstof meer leveren. Op verschillende plaatsen werd de staking wel gebroken door de politie. Ook in vele scholen en bij het openbaar vervoer werd gestaakt tegen de hervorming. Er werden nieuwe stakingen aangekondigd. De Franse regering wil de minimumpensioenleeftijd geleidelijk optrekken van zestig jaar tot tweeënzestig jaar.


De Chicago Mercantile Exchange (CME), gespecialiseerd in derivaten, heeft bekend gemaakt contracten te lanceren die gekoppeld zijn aan de regenval in negen Amerikaanse steden. Bedrijven kunnen zich zo dekken tegen klimaatrisico's. Vanaf eind oktober zullen de beleggers volgens de beurs contracten op lange termijn en opties kunnen kopen waarvan de waarde de hoeveelheid regen zal weerspiegelen die iedere maand tussen maart en oktober voorspeld wordt op een gegeven plaats. Hoe groter de hoeveelheid, hoe duurder het contract wordt. Zoals alle financiële producten van dat type zullen de beleggers zowel op een stijging als daling kunnen speculeren. De uiteindelijke waarde zal afhangen van de opgemeten neerslag. De beurs stelt al financiële producten voor die afhangen van de temperatuur, de sneeuwval of de vrieskou.


De verkoop van de Engelse voetbalclub Liverpool aan New England Sports Ventures is afgerond. Dat heeft John W. Henry, de nieuwe eigenaar, gemeld. Het bestuur van Liverpool had een week eerder al het bod aanvaard van New England Sports Ventures, een consortium dat ook de baseballclub Boston Red Sox in handen heeft. Het consortium betaalt 300 miljoen pond voor de overname. De vorige eigenaars, de Amerikaanse zakenmannen Tom Hicks en George Gillett, vonden de overnameprijs te laag, maar hun juridisch verzet tegen het bod werd afgewezen. Liverpool zit financieel in slechte papieren. Er moet met onmiddellijke ingang een schuld van 237 miljoen pond bij de Royal Bank of Scotland afgelost worden. In de lente werd er een nieuw bestuur aangesteld dat een overnemer moest zoeken om zo een faillissement te vermijden. De supporters eisten al langer het vertrek van Hicks en Gillett


De Japanse oliemaatschappij Inpex Holdings trekt zich terug uit het Iraanse olieveld Azadegan. Het bedrijf zou daarmee willen voorkomen dat het hinder zou kunnen ondervinden van Amerikaanse sancties. Inpex had een belang van 10 procent in het Azadegan-project. Dat is het grootste olieveld van Iran met ongeveer 26 miljard vaten. Inpex ontwikkelde het project samen met het Iraanse staatsoliebedrijf National Iranian Oil Company. Het Japanse concern had al ruim 150 miljoen dollar in het project gestoken. De Japanse groep zouden bang zijn op een lijst te komen van bedrijven die sancties krijgen opgelegd omdat ze activiteiten ontwikkelen in Iran. Dat zou onder meer betekenen dat ze moeilijker financiering kunnen aantrekken in de Verenigde Staten. De sancties op Iran hangen samen met het nucleaire programma van de Iraanse regering.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 35,9 miljard dollar. Dat is een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedroeg 3,16 miljard dollar. Dit was 29 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf zag de orderinstroom toenemen. Jeff Immelt, bestuursvoorzitter van General Electric, merkt op dat het concern voor het eerst in acht kwartalen een groei kon vaststellen in zowel de orders voor apparatuur als voor diensten. Immelt wees onder meer op orders voor zestig vliegtuigmotoren en ruim honderdveertig spoorlocomotieven. De omzet uit de divisie medische apparatuur presteerde relatief goed. De omzet nam hier met 4 procent toe, terwijl het winstcijfer met 14 procent verbeterde. Volgens General Electric is er sprake van een verbetering van de wereldwijde vraag vanuit de gezondheidszorg.


De Duitse autogroep Volkswagen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 5,37 miljoen auto's verkocht. Dat is een stijging met bijna 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is ook voor de eerste keer in de geschiedenis dat Volkswagen tijdens die periode meer dan 5 miljoen exemplaren verkoopt. Vooral in China en de Verenigde Staten deed het Duitse concern goede zaken. In China ging de verkoop over de eerste negen maanden met 39 procent omhoog, terwijl in de Verenigde Staten een groei met 21 procent werd opgetekend. In heel Europa klom de verkoop met 1,1 procent. In West-Europa steeg de verkoop met ruim 15 procent. Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, rekent voor het hele jaar op een recordverkoop van ruim 6,3 miljoen exemplaren. Over acht jaar wil Volkswagen met een verkoop dan 10 miljoen exemplaren de grootste autofabrikant van de wereld zijn.


Het Amerikaanse chipconcern AMD heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 118 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 128 miljoen dollar. De omzet steeg met 16 procent naar 1,6 miljard dollar. Volgens topman Dirk Meyer was de vraag van consumenten naar AMD-producten veel lager dan verwacht. Vooral de verkoop van laptops deed het erg slecht. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar leed AMD verlies. Toen werd een negatief resultaat van 43 miljoen dollar opgetekend. Toch staat de chipfabrikant er dit jaar beter voor dan vorig jaar. AMD realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar wel winstcijfers. Na negen maanden staat het bedrijf daardoor nog altijd op een winst van 96 miljoen dollar. Vorig jaar stond het bedrijf eind september op een verlies van 874 miljoen dollar.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,29 miljard dollar. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,64 miljard dollar naar 2,17 miljard dollar. Eric Schmidt, topman van Google, maakte gewag van een excellent kwartaal. Patrick Pichette, financieel directeur van Google, voegt er aan toe dat het duidelijk is dat de digitale economie in een hoog tempo verder blijft groeien. De inkomsten uit de Google-sites met AdWords en sites met AdSense stegen 22 procent in vergelijking met vorig jaar. De eigen sites van Google vertegenwoordigen 67 procent van de totale omzet. Het saldo wordt aangebracht door partnersites. Er werd aan toegevoegd dat Google het voorbije kwartaal 1.500 nieuwe medewerkers heeft aangeworven. Bij Google werken nu 23.331 mensen.


De schrootpremie heeft autoproducent Opel vorig jaar behoed voor een voorspeld miljardenverlies. Er was eerder uitgegaan van een verlies van 1,2 miljard euro, maar uiteindelijk kwam het negatief resultaat uit op 427 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Duitse autobouwer. Wel dient opgemerkt dat de cijfers alleen betrekking hebben op de activiteiten van Opel in Duitsland. Het gaat niet om een balans voor het concern in zijn geheel. General Motors, de moedermaatschappij van Opel, heeft geen aparte cijfers voor Opel. Volgens het document leed Opel twee jaar geleden een verlies van 1,1 miljard euro. Voor het lopende jaar verwacht de autoproducent zich opnieuw aan een verlies dat rond 1 miljard euro zal draaien. Oorzaak daarvan zijn volgens het Duitse concern de kosten voor de lopende herstructurering.


Het Nederlandse postbedrijf TNT wil proberen het aantal gedwongen ontslagen bij de komende reorganisatie lager te laten uitkomen dan eerder werd gemeld. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt na een overleg met de vakbonden. TNT ging er tot nu toe vanuit dat de volgende twee jaar ongeveer 4.500 mensen gedwongen het bedrijf moeten verlaten. In een voorstel aan de vakbonden beschrijft het bedrijf echter alternatieven waarbij dit aantal lager kan uitvallen. Onder meer denkt de onderneming erover om chauffeursbanen binnen het bedrijf te creëren. Daarnaast wordt aan oudere werknemers na volgend jaar een functie aangeboden waarbij de bezorging van post wordt gecombineerd met voorbereidende werkzaamheden. Verder onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden om een jaar langer de tijd te nemen voor de reorganisatie.


In Europa werden tijdens de maand september 1,22 miljoen nieuwe wagens geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). De verkoop lag daarmee 9,2 procent lager dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Het is de zesde maand op rij dat de Europese autoverkoop is gedaald. Na negen maanden ligt de Europese autoverkoop 3,7 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In de Europese Unie, waar het leeuwendeel van de Europese verkoop plaatsvindt, daalde de verkoop met 9,6 procent. De vijf grote automarkten lieten allemaal een daling optekenen. In Frankrijk daalden de inschrijvingen met 8,2 procent, in Groot-Brittannië met 8,9 procent, in Duitsland met 17,8 procent, in Italië met 18,9 procent en in Spanje zelfs met 27,3 procent. De forse dalingen hebben vooral te maken met het wegvallen van diverse steunmaatregelen.


De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een sterke maand september achter de rug. De omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn, de zogenoemde identieke omzet, steeg met 8 procent. De totale maandomzet groeide met 16 procent in vergelijking met een jaar eerder. In september vorig jaar was de identieke omzet nog met 8 procent gedaald en was de totale omzet met 1 procent gestegen. In augustus van dit jaar steeg de totale omzet van de Zweedse keten met 24 procent. De identieke omzetgroei bedroeg 14 procent. Eind september telde de Zweedse groep wereldwijd 2.111 filialen. Eén jaar voordien had de groep 1.869 vestigingen. Hennes & Mauritz had eerder al aangekondigd dit jaar minder nieuwe winkels te zullen openen dan eerder was gepland. Dat is gevolg van de zwakke economie, die vooral in Zuid-Europa een aantal grote winkelprojecten heeft doen stopzetten.


De ministers van Olie van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hebben op hun halfjaarlijkse vergadering beslist het gezamenlijke productiequotum van 24,85 miljoen vaten per dag te handhaven. Maar aangezien de elf lidstaten in september 26,76 miljoen vaten produceerden, moeten ze hun activiteiten met 7 procent verminderen. Verscheidene ministers riepen de OPEC-landen op hun productiequotum beter te respecteren. Alle landen overtreden de afspraken. De grootste overtreders zijn Angola en Nigeria, die respectievelijk een kwart en een vijfde meer produceren dan ze mogen. Saudi-Arabië en Koeweit volgen het best de opgelegde richtlijnen. De laatste wijziging dateert van december twee jaar geleden, toen het quotum met 4,2 miljoen vaten per dag werd verlaagd. Ali al-Naimi, de Saudische minister van olie, stelde dat de organisatie tevreden is over de huidige oliemarkt. Het is volgens hem de grootste uitdaging om de oliemarkt te houden zoals ze nu is.


Tien jaar na het begin van de bouwwerkzaamheden is het laatste stuk van de Gotthard-treintunnel afgewerkt. Met een lengte van 57 kilometer is het de langste tunnel ter wereld. De tunnel moet over zeven jaar opengaan en onderdeel worden van een snellere spoorverbinding van de Middellandse Zee tot aan de Noordzee. Veel Europese politici en deskundigen noemden het project aanvankelijk te duur en te ambitieus. De bouw van de Gotthard-treintunnel kost ongeveer 12 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met ongeveer 9 miljard euro. In de afgelopen tien jaar hebben ongeveer tweeduizend arbeiders uit heel Europa aan de tunnel gewerkt. In totaal is 13 miljoen kubieke meter gesteente verwijderd. Acht mensen zijn tijdens de werkzaamheden omgekomen. In de komende jaren moet bijna 230 kilometer spoor worden gelegd. De treinen kunnen in de tunnel vermoedelijk snelheden tot 250 kilometer per uur halen.


Meer Nieuws

Friday, October 15, 2010

Technologie neemt al één derde dag jongeren in beslag

Digitale technologieën nemen inmiddels al één derde van de totale dag van Amerikaanse tieners en kinderen in beslag. Dat is de conclusie van een rapport van de American Academy of Pediatrics (AAP). De onderzoekers merken op dat Amerikaanse jongeren tien jaar geleden gemiddeld drie uur per dag naar televisie keken, maar inmiddels wordt er zeven uur per dag besteed aan televisie, computers, mobiele telefoons en games. De onderzoekers merken daarbij op dat ouders, opvoeders en ouders zich duidelijk bewust moeten zijn van de effecten die deze toenemende blootstelling aan deze media op jongeren hebben en dan ook voor een degelijke opvoeding over het mediagebruik moeten zorgen.

In het rapport wordt opgemerkt dat kinderartsen bij elk bezoek zouden moeten vragen of er in de kinderkamer een verbinding met internet of televisie is. Bovendien zou er ook informatie gevraagd moeten worden over het mediagebruik van de kinderen. Daarbij wordt erop gewezen dat kinderen maximaal twee uur scherm-tijd per dag zouden mogen hebben. Bovendien zou onder de twee jaar elke blootstelling aan media moeten vermeden worden. Er wordt aan toegevoegd dat ouders ook op het gebied van mediagebruik een rolmodel zouden moeten spelen en de kinderkamer mediavrij zouden moeten maken. In het rapport wordt ook aangestuurd op een gerichte media-opvoeding in het onderwijs.

De onderzoekers merken op dat het mediagebruik minder tijd open laat voor fysieke activiteiten en creatieve of sociale bezigheden. Ook wordt nogmaals gewezen op mogelijke blootstelling aan gewelddadige of seksueel getinte content die mogelijk schadelijke gevolgen zou kunnen hebben, net zoals films of programma's die het gebruik van alcohol en tabak promoten. Ook wordt gewezen naar onderzoek, waaruit zou moeten blijken dat een intensief mediagebruik geassocieerd kan worden aan leerproblemen, concentratiemoeilijkheden, slaapstoornissen, eetproblemen en obesitas. Tenslotte stipt het onderzoek aan dat het internet en mobiele telefoon platformen zijn waar illegale activiteiten op plaatsvinden.

Labels: , ,

Amoureuze gevoelens hebben zelfde impact als drugs

Het euforisch gevoel tijdens de eerste dagen van de verliefdheid heeft dezelfde impact op de hersenen dan een aantal drugs zoals cocaïne of krachtige pijnstillers. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de State University of New York. Onderzoeksleider Arthur Aron merkt daarbij op dat cocaïne een impact heeft op het gebied van de hersenen dat het individu een goed gevoel geeft. Dat maakt de drug volgens hem ook zo aantrekkelijk. Een hevige verliefdheid activeert volgens Aron dezelfde hersengedeelten. Aron bestudeert al drie decennia de impact van amoureuze gevoelens en liefde op de menselijke hersenen.

Arthur Aron voerde in zijn onderzoek eerder al aan dat de euforische fase van een nieuwe romance gelinkt kan worden aan hersengebieden die rijk zijn aan het scheikundige product dopamine, dat zorgt voor een goed gevoel. De consumptie van onder meer chocolade werkt in op dat systeem en verslavende middelen zoals cocaïne zouden dat systeem gijzelen. Nora Volkow, directeur van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse, benadrukte dat er veel gelijkenissen zijn tussen verliefdheid en druggebruik. "Beide leiden immers tot opwinding en energie en een verlies aan eetlust en slaap," merkt ze op. Op een congres kwam Aron in contact met pijnspecialist Sean Mackey van het Stanford University Medical Center in California en beseften ze dat ze over heel verwante dingen praatten.

Sean Mackey had eerder vastgesteld dat afleiding de pijn kan verzachten. In het onderzoek bleek dat ook verliefdheid de pijn kan wegnemen, maar de onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat daarbij verschillende hersengedeelten werden ingeschakeld. Bij verliefdheid wordt daarbij het hersengedeelte ingeschakeld dat ook betrokken wordt bij het toedienen van drugs. Aron en Mackey zeggen dat hun onderzoek mogelijk nieuwe wegen kan creëren voor de pijnbestrijding. "Volgende generaties zullen onze aanpak van pijnbestrijding ongetwijfeld als middeleeuws bestempelen," merkt Sean Mackey op. "In de toekomst zullen er ongetwijfeld middelen worden ontwikkeld die de pijn veel gerichter aanpakken."

Labels: , ,

Russisch internet wil geen verantwoordelijkheid piraterij

Vijf grote internetbedrijven hebben in een open brief de Russische overheid gevraagd om inbreuken tegen intellectuele eigendomsrechten uit hun verantwoordelijkheid te schrappen. De Russische regering wordt daarbij gevraagd om zich te spiegelen aan de internationaal aanvaarde methodes om de problematiek aan te pakken. Op dit ogenblik wordt door het Russische ministerie van communicatie een nieuwe internet-wetgeving voorbereid. In de open brief - ondertekend door Google Russia, Mail.Ru, Vkontakte, Yandex en Afisha-Rambler - wordt gevraagd dat bepaald zou worden dat eigenaars van intellectuele eigendomsrechten zich rechtstreeks tot de individuele overtreders zouden richten.

"De internetbedrijven stellen dat de vrijheid van het web wordt ingeperkt wanneer de overheid hen verantwoordelijk zou stellen voor de piraterij," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De houders van intellectuele eigendomsrechten zeggen daarentegen dat de internet-providers alleen maar hun eigen zakelijke belangen proberen te verdedigen en volledig verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de content die ze opslaan. Aangezien de intellectuele eigendomsrechten zeker in Rusland een bijzonder heikel probleem vormen, hebben de bedrijven aan de overheid gevraagd om bij geschillen de praktijken en regels toe te passen die in de hele wereld worden gehanteerd.

De Russische internetbedrijven zeggen bij een melding van een overtreding de toegang tot de betrokken content te zullen blokkeren en de betrokken gebruiker op de hoogte te zullen brengen van de klacht. Indien de gebruiker de klacht wil betwisten, zou hij daarop in contact worden gebracht met de klager. "Daarop zouden de twee partijen kunnen proberen om een oplossing te vinden, waarbij het internetbedrijf zou kunnen optreden als tussenpersoon," aldus het voorstel. Yelena Trusova, hoofd intellectuele eigendom bij het Russische juristenbureau Goltsblat, heeft het over een redelijk voorstel, dat in ieder een oplossing zou bieden om de identiteit van de overtreder te achterhalen.

Labels: , ,

Wandeling belangrijke stimulans voor hersenen

Een wandeling van een tiental kilometer per week heeft niet alleen een positieve impact op het hart, maar ook op de hersenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Pittsburgh. De onderzoekers stellen dat de wandelactiviteit vermijdt dat de hersenen inkrimpen en op die manier mogelijk op latere leeftijd ook dementie kan helpen tegengaan. Het onderzoek bouwt verder op eerdere studies, die uitwezen dat zelfs een matige lichaamsbeweging de banden tussen belangrijke hersengedeelten kunnen versterken, waardoor onder meer een verlies aan cognitieve capaciteiten op latere leeftijd kon worden tegengegaan.

Onderzoeksleider Krik Erickson volgde een groep proefpersonen van gemiddeld achtenzeventig jaar gedurende een periode dertien jaar. De respondenten die tussen zes en negen mijl per week wandelden, bleken na negen jaar meer grijze massa in hun hersenen te hebben dan collega's die minder actief waren. Nog vier jaar later bleken 40 procent van de proefpersonen symptomen van dementie te vertonen. De onderzoekers merken echter op dat bij de actieve wandelaars het risico op dementie gehalveerd bleek te zijn. Het onderzoek toont volgens Erickson duidelijk aan dat er een verband bestaat tussen wandelactiviteit op een vroegere leeftijd en het hersenvolume op latere ouderdom.

"Het is mogelijk dat lichamelijke activiteit de problemen bij risicopatiënten alleen maar uitstellen," geeft Erickson toe. "Maar zelfs dan kan er nog altijd van een belangrijke vooruitgang gewag gemaakt worden. Dat zou bovendien een belangrijke besparing kunnen opleveren voor de gezondheidskosten. Bovendien kan het uitstellen van de ziekte ook de emotionele last en problemen verzachten, zowel voor de patiënten zelf als voor hun omgeving." Erickson voegde er aan toe dat er in de toekomst ook zal bekeken worden of beweging ook een effect heeft op patiënten die al aan dementie lijden. Het onderzoek opent volgens hem een belangrijk terrein voor verdere research.

Labels: , ,

Johnson & Johnson laureaat maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het farmaconcern Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, zet volgens de Amerikaanse consumenten de beste prestaties neer op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is de conclusie van een rapport van het Reputation Institute en het Boston College Center for Corporate Citizenship. Het farmaconcern haalde een score van 82,6 procent. Dat is een stijging met 6,1 procent tegenover vorig jaar, ondanks het feit dat dochterbedrijf McNeil een groot aantal producten moest terugroepen. Op de tweede plaats staat Walt Disney Company met 81,3 procent, gevolgd door Kraft Foods met 80,5 procent.

"Het Amerikaanse publiek geeft aan dat het bedrijfsleven, vooral in de sector van consumptieproducten en voeding, een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de dag legt dan één jaar geleden," merkt het magazine Greenbiz.com op. "In de jongste rangschikking halen vijfentwintig bedrijven een score boven 75 procent. Vorig jaar slaagden slechts negen bedrijven erin boven die grens te blijven." Naast de top drie scoorden ook Microsoft, PepsiCo en Apple meer dan 80 procent. Vorig jaar stond Johnson & Johnson nog op de vijfde plaats. Er wordt aan toegevoegd dat bedrijven een score van 72,52 procent moesten halen om in de top vijftig te geraken. Vorig jaar was een score van 69 procent voldoende.

De onderzoekers merken op dat de hoogste rangschikking vooral is weggelegd voor bedrijven uit de voedingsindustrie, drankensector en consumptiegoederen. "De hoge scores van die sectoren kunnen mogelijk worden verklaard door hun bekendheid bij het grote publiek en de communicatie van de betrokken bedrijven over hun sociale en milieugebonden initiatieven," wordt er opgemerkt. De top tien wordt rond gemaakt door Hershey Company (chocolade), SC Johnson (reinigingsmiddelen), Kellogg (voeding) en Google (internet). Bij de top vijfentwintig staan verder ook nog bekende namen zoals Caterpillar (elfde), Intel (twaalfde), Campell Soup (zestiende), Marriott Hotels (zeventiende), AB Inbev (achttiende), Adobe (twintigste) en Eastman Kodak (vierentwintigste).

Labels: ,

Gewezen Sovjet-gebied wordt grote klant vliegtuigbouwers

Luchtvaartmaatschappijen in Rusland en het Commonwealth of Independent States zullen de volgende twintig jaar voor 90 miljard dollar aan nieuwe passagiersvliegtuigen zullen kopen. Dat zegt de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing. Daarbij wordt verwezen dat de landen uit die regio immers hun oude vloot, die nog dateert van het Sovjet-tijdperk, moeten vervangen. Bovendien moet er in die landen volgens Boeing ook rekening mee gehouden worden dat het aantal passagiers de volgende periode ook gevoelig zal toenemen. Daarbij wordt een groei van ongeveer 4,8 procent per jaar in het vooruitzicht gesteld. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische vliegtuigconstructeurs deze groei niet kunnen bijhouden.

Boeing heeft berekend dat de vroegere Sovjet-landen de volgende twintig jaar ongeveer 960 nieuwe vliegtuigen nodig zullen hebben. Het Commonwealth of Independent States bestaat uit elf voormalige Sovjet-republieken. Rusland heeft vijfendertig luchtvaartmaatschappijen, geleid door het staatsbedrijf Aeroflot. Die maatschappijen kopen meer toestellen bij Boeing en zijn Europese concurrent Airbus om de Russische types Tupolev en Ilyushin, die nog ontworpen werden tijdens het Sovjet-tijdperk, te vervangen. De Russische maatschappijen vervoerden tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 38 miljoen passagiers. Dat is een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

"De luchtvaartmaatschappijen uit het Commonwealth of Independent States hebben op dit ogenblik een vloot van 339 Boeing-toestellen," aldus het persbureau Bloomberg. "Daarvan zijn 224 exemplaren actief bij Russische maatschappijen. Russische maatschappijen hebben bij Boeing op dit ogenblik orders lopen voor 41 toestellen. Airbus heeft in het Commonwealth of Independent States ruim 190 toestellen, verdeeld over veertien luchtvaartmaatschappijen. In Rusland heeft Airbus 190 toestellen. In de volgende drie tot vijf jaar zal de Europese constructeur nog eens 90 toestellen leveren aan maatschappijen uit de vroegere Sovjet-republieken."

Labels: , , ,

Bedrijfseigenaars halen hoogste score op welzijn

Bedrijfseigenaars halen hoge scores op het gebied van gezondheid en werktevredenheid. Dat is de conclusie van een Amerikaanse welzijns-studie van het onderzoeksbureau Gallup. Bedrijfseigenaars halen in het onderzoek een score van 73,3 procent, gevolgd door gespecialiseerde werknemers (72,9 procent) en managers (72 procent). Op de vierde plaats staan landbouwers (69,2 procent), gevolgd door verkopers en geestelijken. Industrie (64,4 procent) en transport (63,8 procent) halen de laagste score. Bedrijfseigenaars halen de hoogste score op het gebied van werktevredenheid (94,2 procent), gevolgd door landbouwers (90,7 procent).

In de industrie wordt de laagste werktevredenheid opgetekend (83,1 procent). Opvallend is dat verkopers in de welzijns-rangschikking op de vijfde plaats staan, maar op het gebied van werktevredenheid de voorlaatste plaats innemen (83,9 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat roken en zwaarlijvigheid een duidelijke correlatie vertoont met welzijn. De transportsector heeft de hoogste graad van werkloosheid (35,7 procent) en de derde hoogste graad van roken (27,5 procent). De industrie staat op de tweede plaats op het gebied van zwaarlijvigheid (29,8 procent) en op de derde plaats op het gebied van roken (27,3 procent). De bouwsector, die op de zevende plaats staat op het gebied van welzijn, staat bij het roken op de eerste plek (32,2 procent).

Specialisten, die op de tweede plaats staan op het gebied van welzijn, staan op de laatste plaats bij zwaarlijvigheid (22,6 procent) en roken (12,6 procent). Bedrijfseigenaars staan op de tweede laatste plaats bij het roken (23,5 procent) en op de derde laatste plaats bij zwaarlijvigheid (23,5 procent). Op het gebied van zwaarlijvigheid staan landbouwers op de tweede plaats (23,3 procent). Er wordt wel aan toegevoegd dat alle beroepen betere scores laten optekenen tegenover vorig jaar. Geestelijken lieten daarbij de grootste verbetering optekenen (1,9 procent), gevolgd door transport (1,8 procent) en industrie (1,7 procent).

Labels:

Nieuwsoverzicht

De onderneming Gold Promise, een nieuwe dochter van de groep Cash America, heeft de Amerikaanse acteur Mr. T aangetrokken als het uithangbord voor goud. De acteur moet het middel worden om het voordeel van de stijgende goudprijs te accentueren. De Amerikaanse acteur, die furore maakte in de serie The A-team en de derde Rocky-film Rocky, heeft de taak de consument het voordeel te laten inzien van het omruilen van goud naar geld, nu de goudprijs naar recordhoogte is gestegen. Bij Gold Promise is het mogelijk gouden juwelen of munten op te sturen in ruil voor een bepaalde tegenwaarde die achteraf wordt bepaald. Gold Promise zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat 56 procent van de consumenten ontevreden is met de diensten die gelijkaardige aanbieders leveren. Het bedrijf maakt ook bekend een gedeelte van de omzet te zullen overdragen aan de Bear Necessites Pediatric Cancer Foundation.


De lidstaten van de Europese Unie mogen voorlopig nog niet zelf bepalen of ze de teelt van genetisch aangepaste gewassen toelaten binnen hun grenzen. Bij de milieuministers van de lidstaten bleek tijdens een beraad geen meerderheid te vinden te zijn voor het voorstel van de Europese Commissie. Twee weken terug was dat ook bij de landbouwministers van de Europese Unie nog niet het geval. De Europese Commissie wil de lidstaten vrijlaten bij het toelaten van gengewassen als bewezen is dat die niet schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Op dit moment verloopt de toelating van gengewassen erg traag, omdat de lidstaten daarover uiteenlopende opvattingen hebben. Tegenstanders van een nationale verantwoordelijkheid zeggen dat het voorstel zal leiden tot een verlammende versnippering van de markt. Europa heeft volgens hen de verplichting om een beslissing op Europees niveau te nemen.


Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 5,11 miljard euro. Dat is een stijging met 23,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 19 procent tot 14,2 miljard euro. Het concern - dat onder meer de merken Louis Vuitton, Moët et Chandon, Givenchy, Dior en Guerlain omvat - maakt vooral gewag van een groei op de Aziatische markt, maar ook in Europa en de Verenigde Staten zou een bevredigende stijging zijn opgetekend. De drankendivisie liet een groei met 22 procent tot 2,15 miljard euro optekenen. In de modedivisie werd een stijging met 20 procent tot 1,95 miljard euro opgetekend. Louis Vuitton maakte verder bekend dit najaar een nieuwe lijn lederen kleding te zullen lanceren. Het bedrijf voegt er aan toe dat de merken Fendi en Donna Karan sinds begin dit jaar een uitstekende groei hebben laten optekenen.


Het telecombedrijf Deutsche Telekom ontsnapt niet aan een boete van 12,6 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf had opgelegd. Het Duitse bedrijf had beroep aangetekend tegen de beslissing bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, maar daar werd de Europese Commissie in het gelijk gesteld. Het Duitse telecombedrijf kreeg de boete zeven jaar geleden wegens misbruik van zijn marktpositie. Het bedrijf had volgens de Europese Commissie oneerlijke prijsafspraken gemaakt en daardoor de concurrentie op de Duitse telefoniemarkt belemmerd. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentie, toonde zich tevreden over de uitspraak van het Europese hof. De uitspraak is volgens Almunia goed nieuws voor consumenten en voor de economie in het algemeen, omdat het vonnis niet alleen leidt tot meer keuze en lagere prijzen, maar ook tot meer groei en banen.


Het Griekse werkloosheidscijfer is tijdens de maand juli weer gestegen naar 12 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. Na een kleine daling in juni tot 11,6 procent, klom het Griekse werkloosheidscijfer in juli weer terug op het niveau van mei. De werkloosheid van Griekenland ligt nu 2 procentpunten hoger dan het gemiddelde van de eurozone, dat in juli naar boven is bijgesteld tot 10,1 procent. De Griekse overheid verwacht dat het werkloosheidspercentage volgend jaar verder zal stijgen naar 14,5 procent, nu de economie van het land voor het derde achtereenvolgende jaar krimpt. In juli vorig jaar was het werkloosheidscijfer nog 9,6 procent. De werkloosheid treft jongeren het hardst. In de groep tot vierentwintig jaar had in juli 32,6 procent geen baan. In de categorie van vijfentwintig tot vierendertig jaar zat 23,9 procent zonder baan.


De Filipijnse regering heeft de lokale afdeling van Shell beschuldigd van smokkel door het ontduiken van heffingen en belastingen. De overheid Filipijnse regering heeft een claim ingediend van 567 miljoen dollar en heeft de zaak neergelegd bij het Filipijnse ministerie van justitie, dat de beschuldigingen moet onderzoeken. Edgardo Chua, de topman van Shell op de Filipijnen, noemde de aantijgingen volstrekt belachelijk en sprak tegen dat het concern zich ooit met smokkel heeft beziggehouden. Het Brits-Nederlandse bedrijf, volgens Chua één van de grootste belastingbetalers van de Filipijnen, heeft de aanklacht naar eigen zeggen overigens nog niet zelf mogen aanschouwen. Shell zou volgens de Filipijnse regering de voorbije vier jaar hebben geknoeid met de import van brandstof. Het zou gaan om verkeerde declaraties en opgaves, waardoor de overheid inkomsten mis zou zijn gelopen


Het Spaanse bedrijf Gamesa, producent van windturbines, heeft in China drie nieuwe contracten ondertekend. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Gamesa gaat drie Chinese energieleveranciers voorzien van 197 windturbines, met een gezamenlijke capaciteit van 251 megawatt. Het Spaanse bedrijf, één de grootste windturbineproducenten van de wereld, verwacht de omzet in China de volgende drie jaar te kunnen verdubbelen. Over drie wil Gamesa 30 procent van zijn verkopen op de Chinese markt realiseren. Het Spaanse bedrijf voert aan dat China aanzienlijke kansen voor groei biedt, dankzij de omvang van de markt en de aandacht van de autoriteiten voor milieuproblemen. China wil dat hernieuwbare bronnen over tien jaar minstens 15 procent van zijn energiebehoefte kan invullen.


De Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL) onderzoekt de mogelijkheden om samen met verscheidene investeerders de internetzoekmachine Yahoo op te kopen. AOL, dat vorig jaar werd verzelfstandigd door moederbedrijf Time Warner, zou daarover in gesprek zijn onder meer de investeringsgroepen Silver Lake Partners en Blackstone Group. Er zouden meer bedrijven geïnteresseerd zijn om in een uiteindelijke koop mee te gaan. Zowel Yahoo als AOL zijn beursgenoteerd. AOL is met een marktwaarde van ongeveer 2,7 miljard dollar veel kleiner dan Yahoo, dat een beurswaarde heeft van bijna 20 miljard dollar. Yahoo werd twee jaar geleden bijna overgenomen door Microsoft, dat een bod van 47,5 miljard dollar had uitgebracht op het internetbedrijf. Het bestuur van Yahoo wees het overnamebod echter af. Sindsdien hebben Yahoo en Microsoft wel een samenwerkingsovereenkomst gesloten.


De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto heeft in het derde kwartaal van dit jaar een recordhoeveelheid ijzererts uit de bodem gehaald. Het concern profiteert daarmee van de sterke vraag en de hoge grondstoffenprijzen. De productie van ijzererts kwam uit op 47,6 miljoen ton, tegenover 46,9 miljoen ton tijdens dezelfde periode vorig jaar en 43,6 miljoen ton tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Ook bij de delving van alumina en cokes werden records geboekt. Tom Albanese, topman van Rio Tinto, benadrukte dat de installaties van het concern dicht of boven de maximale capaciteit draaien om te profiteren van de hoge prijzen voor zijn producten. Vooral in China en India is de vraag naar ijzererts erg sterk. Rio Tinto, het tweede grootste mijnbouwconcern van de wereld, rekent voor het hele jaar op een ijzerertsproductie van 179 miljoen ton.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens het voorbije seizoen een verlies geleden van 22,8 miljoen euro. Het seizoen voordien bedroeg het verlies 3,4 miljoen euro. Ajax stelt voor om geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De directie wil het negatieve resultaat aan de reserves onttrekken. De opbrengsten bij de club stegen met 2,3 miljoen euro tot 69,5 miljoen euro. De voetbalclub verwacht dat in het huidige boekjaar een gevoelige verbetering van het resultaat zal kunnen worden opgetekend. Er zal volgens het bestuur echter wellicht nog geen operationele winst geboekt kunnen worden. Ajax leed het voorbije seizoen een operationeel verlies van 13,1 miljoen euro, tegenover 12,9 miljoen euro het seizoen voordien. De deelname aan de Champions League zal het nieuwe seizoen wel leiden tot een verbetering van het operationeel resultaat met minimaal 10 miljoen euro. Transfers kunnen er verder toe leiden dat het boekjaar met een positief netto resultaat wordt afgesloten.


De Japanse autobouwer Toyota overweegt vanwege de dure yen de productie van het Corolla-model in Japan te staken en over drie jaar in zijn geheel te verplaatsen naar het buitenland. Japanse exporteurs kampen in toenemende mate met de stijgende koers van de Japanse munteenheid ten opzichte van de dollar. Er zou echter nog niet definitief zijn besloten om de productie van de populaire sedan te verplaatsen. Het voorbije jaar werden in Japan 235.000 exemplaren van het model geproduceerd, waarvan 60 procent bedoeld was voor de export. Buiten de Japanse landsgrenzen produceerde Toyota in datzelfde jaar 815.000 exemplaren van het model. Meerdere Japanse bedrijven overwegen productie te verplaatsen naar het buitenland. De yen staat op het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in vijftien jaar. Dat is ongunstig voor Japanse exporteurs omdat dit hun producten duurder maakt ten opzichte van de concurrentie.


Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,5 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 8,6 miljard euro. De omzet daalde daarmee met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is het gevolg van de sterkere Zwitserse frank, prijsdruk in de Verenigde Staten en de afwezigheid van grote orders van overheden voor het griepvaccin Tamiflu. Ondanks de tegenvallende omzet handhaaft Roche de winstverwachting voor het gehele jaar. Vooral dankzij kostenbesparingen rekent Roche op een winstgroei met 10 procent. De omzet van het kankergeneesmiddel Avastin, het best verkopende product van Roche, steeg vanwege de sterke Zwitserse munt slechts met 0,9 procent tot 1,6 miljard Zwitserse frank. De omzet van Tamiflu nam van 994 miljoen Zwitserse frank tot 98 miljoen Zwitserse frank.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat in januari volgend jaar zijn Franse standplaats in Marseille sluiten. Reden is de juridische procedure die loopt tegen Ryanair. De Ierse maatschappij zegt haar toestellen en personeel te zullen verhuizen naar andere Europese luchthavens. In april werd een gerechtelijk onderzoek geopend door het parket van Aix-en-Provence. Eind september werd het bedrijf in verdenking gesteld. Het onderzoek kwam er na een klacht van de vakbonden wegens zwartwerk. Werknemers die in Frankrijk zijn gestationeerd moeten volgens de vakbonden ook in Frankrijk worden aangemeld. Ryanair stelt dat de werknemers onder de Ierse sociale wetten vallen. Dertien lijnen zullen als gevolg van de beslissing van Ryanair worden gesloten, terwijl tien andere verbindingen zullen worden afgeleid. Ryanair opende Marseille als haar Franse basis in november vier jaar geleden. Op de luchthaven Marseille Provence werden vier toestellen gestationeerd.


Sinds de opening van het Panamakanaal zesennegentig jaar geleden zijn een er al één miljoen schepen door gevaren. De miljoenste passage kwam op rekening van een Chinees vrachtschip. De kapitein van het Chinese schip heeft van de autoriteiten een officiële oorkonde gekregen. Het tachtig kilometer lange Panamakanaal werd door de Amerikanen aangelegd en vormt een verbinding tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het beheer over het kanaal werd elf jaar geleden overgedragen aan de Panamese autoriteiten. Vorig jaar werd begonnen met de bouw van twee nieuwe, grotere sluizen om het kanaal ook toegankelijk te maken voor grotere schepen. De doortocht door het Panamakanaal levert schepen een belangrijke tijdswinst op. De doorsteek zorgt er immers voor dat er niet meer om Kaap Hoorn in Zuid-Amerika moet worden gevaren.


De investeringsfondsen Hermes en Fursa willen dat het onderzoek naar wanbeleid bij ASMI, een Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie, verder wordt afgerond. Dat hebben de investeringsfondsen, gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam gevraagd. De rechter wees ruim een jaar geleden een verzoek voor een onderzoek toe. In beroep werd die beslissing echter verworpen en werd de zaak terug verwezen naar de Ondernemingskamer. De advocaten van de investeringsfondsen zien in de uitspraak desondanks aanknopingspunten om het onderzoek door te laten gaan. Daarbij wezen ze erop dat het onderzoek bijna is afgerond en bijna alle betrokkenen zijn gehoord. De advocaten van ASMI stelden dat het tijd is om een punt achter de zaak te zetten. Alle feiten zouden al naar boven zijn gekomen. Daarbij wezen ze erop dat een onderzoek belastend is voor de onderneming.


Meer Nieuws

Thursday, October 14, 2010

Populariteit en invloed zijn twee verschillende dingen

Er is een belangrijk verschil tussen populariteit en invloed. Dat is de conclusie van een enquête van de bureaus Vocus en FutureWorks bij marketeers en communicatieverantwoordelijken. Daarbij zegt 90 procent van de ondervraagden dat er een groot verschil is tussen invloed en populariteit. Bovendien merkt 84 procent van de ondervraagden op dat er een correlatie bestaat tussen bereik en invloed in sociale netwerken. Toch zegt 57 procent van de respondenten bereid te zijn om een invloedrijke internet-gebruiker te betalen om hun activiteiten en resultaten te verbeteren. Vooral op het niveau van chief executive en chief marketing is er een bereidheid om daarvoor te betalen (63 procent).

"Het zal niemand kwalijk genomen worden ervan uit te gaan dat de omvang van de vriendenlijst op Facebook een aanwijzing vormt voor de invloed van de betrokkene," aldus Paul Verna, analist bij het bureau eMarketer. "Invloedrijke mensen zijn vaak ook populair en in sociale media zoals Facebook en Twitter wordt populariteit gemeten in vrienden en volgelingen. Uit het rapport van Vocus en FutureWorks werpt echter een gezonde dosis scepticisme op de veronderstelde correlatie tussen populariteit en invloed. De respondenten geven duidelijk een verschil aan tussen populariteit en bereik en laten duidelijk uitschijnen dat bereik de basispijler vormt voor de invloed van het individu."

Er wordt aan toegevoegd dat populariteit vooral gebaseerd is op het aantal contacten, terwijl bereik de mogelijkheid weerspiegelt om met een aantal van die contacten over bepaalde onderwerpen een zinvolle communicatie op te bouwen. "Eén van de respondenten merkte daarbij op dat een individu slechts enkele contacten kan hebben, maar daar mogelijk wel een grote invloed kan op uitoefenen," voert Paul Verna aan. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 57 procent van de ondervraagden de voorkeur geeft aan een kleine groep volgelingen die hecht verbonden zijn. Slechts 8 procent verkiest iemand met miljoenen volgelingen met weinig of geen connectie.

Labels: , ,

Wereldbeker voetbal bereikt meerderheid potentieel publiek

Een meerderheid van het wereldwijde potentiële publiek heeft minstens een gedeelte van het voorbije wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika gevolgd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat het evenement minstens een half miljard consumenten heeft bereikt. De onderzoekers voegen er aan toe dat het wereldkampioenschap uitstekende mogelijkheden biedt om een grote groep consumenten te bereiken, maar vooral contacten te leggen met bijzonder geëngageerde consumenten. De intensiteit van de betrokkenheid van het wereldkampioenschap-publiek is volgens Nielsen bijzonder hoog, wat een goede indicatie vormt voor het mogelijke engagement tegenover een commerciële boodschap.

Uit het onderzoek van Nielsen blijkt dat in de Verenigde Staten 112 miljoen mensen het wereldkampioenschap voetbal minstens gedeeltelijk hebben gevolgd. Dat is 37 procent van het totale televisiepubliek en een stijging met 27 procent tegenover vier jaar geleden. Verder blijkt dat 64 miljoen mensen - ongeveer één derde van alle internet-gebruikers - een wereldcup-gerelateerde website hebben bezocht. Er wordt aan toegevoegd dat tussen mei en juli in totaal 6,2 miljoen mensen op blogs en in chatrooms werden betrokken bij boodschappen over het evenement. In totaal werden daarbij 15,1 miljoen impressies bekeken.

Nielsen voegt er aan toe dat officiële sponsors van het wereldkampioenschap door de consument positiever werden ontvangen dan reclame van adverteerders die geen band hadden met het evenement. Er wordt aan toegevoegd dat de officiële sponsors op het internet ook de meest besproken merken bleken te zijn. Uit het onderzoek blijkt volgens Nielsen ook dat de televisiekijkers een bijzonder grote interactie vertoonden met het evenement. Dat was volgens Nielsen vooral het geval bij de Latijns-Amerikaanse bevolking van de Verenigde Staten, waar de uitzendingen tot echte familiegebeurtenissen uitgroeiden, waarbij ook vrouwen een belangrijke rol speelden, onder meer met futbol-parties met speciale gerechten en klederdracht.

Labels: , , ,

Cyberveiligheid cruciaal voor economische welvaart

Cyberaanvallen op de kritische infrastructuur van een land - zowel elektriciteitsnetwerken en hulpdiensten - zijn niet denkbeeldig. Dat heeft Iain Lobban, directeur van het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ), gezegd tijdens een vergadering van het International Institute for Strategic Studies. Hij voegt er aan toe dat de toekomstige economische welvaart zal afhangen van de mogelijkheden om zich tegen dergelijke aanvallen te verdedigen. Lobban merkte daarbij op dat er op dit ogenblik al maandelijks duizend bedreigende emails worden verstuurd naar computer-netwerken van de Britse regering.

"Het internet heeft grote mogelijkheden gecreëerd voor vijandige naties en criminelen," voerde Iain Lobban, topman van de Britse spionagediensten, aan. Hij wou daarbij niet concreet ingaan op de dreiging voor de kritische infrastructuur van Groot-Brittannië, maar wees erop dat die bedreiging realistisch is. Hij voegde er aan toe dat de overheid sneller moet reageren om de snelheid waarmee de incidenten zich voordoen, te kunnen bijhouden. Volgens hem omvat de kritische infrastructuur ook sectoren zoals financiële diensten, de overheid, massacommunicatie, gezondheid, transport en voeding en water. Dat zijn volgens Lobban diensten waarop het dagelijkse leven van de maatschappij steunt.

"Cyberveiligheid is niet alleen het terrein van nationale veiligheid en landsverdediging," benadrukte Iain Lobban nog. "Het is ook een kwestie van economisch welzijn en nationaal belang." Hij wees erop dat maandelijks 20.000 malafide emails worden afgestuurd op netwerken van de Britse overheid. Duizend van die emails worden volgens de topman van de Britse spionage bewust verstuurd. Hij voegde er aan toe dat ook diefstallen van intellectuele eigendom op een massale schaal worden georganiseerd. Ook daarvan heeft volgens Lobban een gedeelte implicaties voor de nationale veiligheid. De problematiek wordt volgens Lobban in de toekomst nog acuter, aangezien de overheid steeds meer diensten online wil brengen.

Labels: ,

Goede vrienden belangrijker dan gedeelde interesse

Goede vrienden lokken bij de hersenen een sterkere reactie los dan vreemden, zelfs wanneer men meer gemeenschappelijk heeft met die buitenstaanders. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Amerikaanse Harvard University. De onderzoekers merken op dat deze conclusie logisch lijkt, maar ze wijzen erop dat een aantal neurowetenschappers van het omgekeerde overtuigd is. De wetenschappers voegen er aan toe dat hun onderzoek laat uitschijnen dat sociale banden sterker zijn dan een gedeelde belangstelling. Er wordt aan toegevoegd dat mensen uit de directe omgeving bijzonder relevant zijn voor het individu.

"Vanuit de psychologie en evolutie kunnen argumenten worden aangebracht voor het idee dat de sociale factoren van verwantschap en gemeenschappelijkheid in het menselijk brein een geprivilegeerde behandeling ontvangen, onder meer om insiders van outsiders te onderscheiden en een verschil te maken tussen familie en anderen," merkt onderzoeksleider Fenna Krienen op. "Uit ons onderzoek is echter gebleken dat verwantschap daarbij de overheersende factor is in plaats van de gemeenschappelijkheid, zoals eerder werd verondersteld." Uit het onderzoek bleek dat respondenten bij het bespreken van vrienden een verhoogde activiteit vertoonden in bepaalde hersengebieden die betrokken zijn in de verwerking van sociale informatie.

Bij het bespreken van vrienden bleek die verhoogde activiteit niet op te treden, zelfs wanneer de buitenstaander meer dingen gemeen had met de respondent dan diens vrienden. Fenna Krienen merkt op dat de resultaten van het onderzoek ook zouden kunnen gebruikt worden in studies waarbij bekeken zou worden in welke mate patiënten met sociale afwijkingen, zoals autisten en schizofrenen, tegenover anderen zouden reageren. Read Montague, neurowetenschapper aan het Baylor College of Medicine, merkte op dat de onderzoekers een belangrijke component van de sociale interactie tussen individuen hebben aangeraakt.

Labels:

Gedrag van consument is definitief veranderd

Een meerderheid van de consumenten is van oordeel dat de economische crisis een permanente verandering heeft veroorzaakt in het algemene aankoopgedrag. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het studiebureau The Futures Company. Daarbij wordt opgemerkt dat de consument de lessen van de voorbije twee jaar heeft onthouden en vanuit een nieuwe oriëntatie werkt over de producten die ze kopen en op welke manier er gekocht worden. Het is voor marketeers volgens The Future Company dan ook cruciaal om rekening te houden met die nieuwe opstelling van de consument indien ze hun positie op de markt de volgende jaren willen handhaven.

Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de respondenten toegeeft twee keer na te denken vooraleer een aankoop te doen, ook bij de kleine dagelijkse aankopen. In november vorig jaar was dat slechts 48 procent. Ook geeft 53 procent aan dat de economische recessie het consumentengedrag definitief heeft veranderd. In november vorig jaar was slechts 42 procent die mening toegedaan. The Futures Company merkt op dat deze resultaten duidelijk een wijdverspreid scepticisme bij de consument aantonen, wat volgens de onderzoekers marketeers zal verplichten inspanningen te doen om het vertrouwen van het publiek te behouden.

De onderzoekers voegen er aan toe dat veel consumenten de controle over veel aspecten van het dagelijkse leven weer stevig in eigen handen willen nemen en bijzonder omzichtig omgaan bij het nemen van beslissingen. Bovendien is de consument er volgens The Future Company van overtuigd dat het noodzakelijk is om binnen de huidige grenzen te blijven. Daarbij wordt gewag gemaakt van nieuwe aspiraties, waarbij de consument zijn doelen aanpast aan de bestaande omstandigheden. Irwin Lee, topman van Procter & Gamble voor Groot-Brittannië en Ierland, zegt dat bedrijven de keuze hebben om zichzelf weer uit te crisis te graven of zich verder het graf in te praten.

Labels:

Opvallend kuddegedrag in applicatie-wereld

De markt van de applicaties wordt geconfronteerd met een ongewone variatie van het fenomeen van het kuddegedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Oxford University. De onderzoekers stelden vast dat applicaties die in de Facebook-community worden gepromoot, langzaam aan populariteit winnen, zonder dat er een verband kan gelegd worden met enige vorm van sociale druk. Op een bepaald ogenblik bereikt de populariteit van de applicaties echter een bepaalde grens waarop er plots een massale download-activiteit kan worden opgemerkt. De onderzoekers voegen er aan toe dat dit fenomeen in de offline wereld niet is gekend.

Er wordt wel opgemerkt dat de gegevens gebaseerd zijn op een periode waarin de applicaties van de Facebook-gebruikers zichtbaar waren voor hun vrienden, die ook een waarschuwing kregen wanneer een nieuwe applicatie werd gedownload. Die dienst is door Facebook inmiddels stopgezet. De onderzoekers stelden vast dat de zogenaamde sociale invloed slechts bij een aantal applicaties van toepassing is. "Verrassend is dat twee kwalitatief verschillende gedragspatronen naar boven kwamen," merken ze op. "Er blijkt een drempel van populariteit te zijn en de gebruikers bleken door de keuze van anderen enkel boven die drempel beïnvloed te worden."

Er wordt aan toegevoegd dat de gebruikers niet onder een externe druk stonden. Er werden spontaan onafhankelijke keuzes gemaakt, gebaseerd op de keuzes van hun vrienden en andere Facebook-gebruikers. "Sociale invloed is in de online culturele consumptie sterk aanwezig, maar in dit geval gaat dat slechts voor een beperkt aantal producten op," voeren de onderzoekers aan. Er wordt aan toegevoegd dat het ook niet duidelijk is of een dergelijk drempel-gedrag kan worden opgemerkt in niet-sociale netwerken of in een compleet offline context. Een aantal analisten verwijzen wel naar de verwantschap met de theorie van Malcolm Gladwell over het fenomeen van het tipping-point.

Labels: ,

Opnieuw positieve verwachtingen voor eindejaarsverkopen

Na twee moeilijke jaren zullen de Amerikaanse eindejaarsverkopen dit jaar opnieuw een matige groei kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Retail Federation. Daarin wordt gesteld dat er bij de eindejaarsverkopen dit jaar een groei met 2,3 procent mag verwacht worden tot 447,1 miljard dollar. Daarmee blijft de verkoop weliswaar nog wel onder het gemiddelde van 2,5 procent groei tijdens het voorbije decennium, maar dat zou wel een gevoelige verbetering betekenen tegenover de marginale toename van 0,4 procent vorig jaar en de zware terugval van 3,9 procent twee jaar geleden.

"De retailers hopen dat de eindejaarsperiode een duurzame economische groei zal brengen," merkt Matthew Shay, chief executive van de National Retail Federation, op. "Hoewel de retailsector steviger staat dan vorig jaar, volgen de bedrijven de economische sleutel-indicatoren, zoals de tewerkstelling en het consumentenvertrouwen, op de voet om te vermijden dat men te optimistisch zou worden over het einde van de economische recessie." Er wordt aan toegevoegd dat verwacht mag worden dat de retailers ook dit jaar zullen blijven toespitsen op het beheersen van de voorraadketen en inventaris om hun blootstelling aan een mogelijke terugval te beperken.

De retailfederatie merkt op dat de bedrijven wellicht ook een aantal nieuwe kanalen - zoals mobiele telefonie - zullen inzetten om de verkoop op te drijven en extra services zullen aanbieden aan de klant die op elk ogenblik en vanop elke locatie wil kunnen shoppen. Jack Kleinhenz, hoofdeconoom van de Amerikaanse retailfederatie, merkt op dat de consument bereid is om opnieuw te investeren in producten die hem belangrijk lijken, maar nog altijd bijzonder prijsbewust zal blijven. Hij zegt dan ook dat retailers op deze fundamentele verschuiving in de mentaliteit van de consument zal reageren door belangrijke promoties aan te bieden en de nadruk te leggen op de verhouding tussen prijs en waarde.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese brouwers maken zich ongerust over een verhoging van de taksen op bier in Europa. Alberto da Ponte, voorzitter van The Brewers of Europe, heeft aan de Europese regeringen gevraagd dan ook heel goed na te denken alvorens een verhoging door te voeren. Da Ponte wijst erop dat Cyprus heeft beslist om over te gaan tot een verhoging van de taksen met 20 procent en het gevaar bestaat volgens hem dat dit ook zal gebeuren in andere landen zoals Groot-Brittannië of Spanje. Volgens da Ponte zal een dergelijke maatregel een negatieve impact hebben op het verbruik en bijgevolg ook op de fiscale inkomsten. Hij wijst erop dat de sector nu al geconfronteerd wordt met een afnemende consumptie. Uit een recent onderzoekblijkt dat een verhoging van de taksen met 20 procent in Europa meer dan 70.000 banen zou kosten en een afname van de fiscale inkomsten met zich zou meebrengen van 115 miljoen euro.


De Duitse sportautofabrikant Porsche verwacht in het huidige boekjaar jaar break-even te draaien en volgend jaar weer winst te boeken. Oorzaak van die positieve prognoses zijn de verbeterende marktomstandigheden. Porsche heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een verlies geleden van 454 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van het oorspronkelijk ingeschatte verlies. Het verlies is vooral te wijten aan de eerder mislukte plannen van Porsche om Volkswagen over te nemen. Porsche, die een terugkeer in de Formule 1 overweegt, zit nu middenin een fusieproces met Volkswagen. Inmiddels is bijna de helft van Porsche in handen van Volkwagen. Porsche heeft zijn aandeelhouders gevraagd om een benodigde kapitaalversterking van 2,5 miljard euro. Die extra middelen zijn nodig om een herfinanciering te kunnen doorvoeren.


De Britse bank Lloyds Banking Group (LBG) schrapt nog eens 4.500 banen. Dit keer worden vooral de informatica-afdelingen van de fusiebank geraakt. De sanering hangt samen met de overname door Lloyds Banking Group van de noodlijdende hypotheekverstrekker Halifax Bank of Scotland (HBOS) in januari vorig jaar. Doordat de informatica-afdelingen van beide banken worden samengevoegd is er minder werk voor de automatiseerders. De reorganisatie treft 2.750 banen in Groot-Brittannië en 1.750 arbeidsplaatsen in andere landen. Sinds het samengaan van Lloyds en Halifax schrapte de fusiegroep, die voor 41 procent in handen is van de Britse overheid, al ongeveer 13.000 banen. Lloyds is de grootste hypotheekverstrekker van Groot-Brittannië. De bank stelt de volgende twee jaar tot doel de kosten jaarlijks met 2 miljard pond te verminderen. Eind juni dit jaar had de bank 106.000 werknemers in dienst.


De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 4,4 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 3,6 miljard dollar. De winststijging is vooral te danken aan de lagere verliezen op consumentenleningen en creditcards. De totale baten bedroegen in het derde kwartaal 24,3 miljard dollar. De zakenbankdivisie droeg 5,4 miljard dollar bij aan de inkomsten. Bij de creditcarddivisie werd een winst behaald van 735 miljoen dollar, tegenover een verlies van 700 miljoen dollar een jaar eerder. JPMorgan hoefde minder af te schrijven op creditcardleningen die niet meer afgelost kunnen worden. Bij de retailtak kwam de winst uit op 907 miljoen dollar, tegenover een winst van slechts 7 miljoen dollar vorig jaar. Bij de hypotheekdivisie werd daarentegen een daling met 50 procent tot 207 miljoen dollar opgetekend.


De Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,21 miljard euro. Dat is een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De orderontvangst kwam in het derde kwartaal uit op ruim 1 miljard euro. De totale orderportefeuille stond eind september op 7,2 miljard euro. Het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op een sterke orderontvangst. Atos Origin verwacht dat de organische omzet dit jaar een licht daling zal kennen door het faillissement van het Duitse warenhuisconcern Arcandor, waar de Frans-Nederlandse groep diensten aan leverde. Die omzetdaling zal wel minder sterk uitvallen dan vorig jaar. In Frankrijk was in het derde kwartaal sprake van een autonome omzetstijging van 3,6 procent, maar in Groot-Brittannië werd een daling met 7,8 procent opgetekend. In de Benelux werd een terugval met 3,8 procent genoteerd.


Zes Franse raffinaderijen van het olieconcern Total in Frankrijk zijn door de stakingen tegen de pensioenhervormingen van de Franse regering stilgelegd. Dat heeft de directie van Total gemeld. Er wordt wel aan toegevoegd dat er voorlopig geen bevoorradingsproblemen waren. Total heeft in zijn thuisland Frankrijk twaalf raffinaderijen. In elf daarvan werd er gestaakt. De vakbonden hadden duidelijk gemaakt van plan te zijn om de staking langer te laten duren dan vierentwintig uur. Dat zou volgens een woordvoerder van Total een normale werking van de raffinaderijen hinderen, omdat de veiligheid dan in het gedrang zou kunnen komen. Het stilleggen van een raffinaderij is een omslachtig proces, dat verschillende dagen in beslag neemt. De vakbondsacties tegen de pensioenplannen van de Franse regering brachten naar eigen zeggen 3,5 miljoen manifestanten op de been. Volgens de politie waren er 1,2 miljoen actievoerders.


Het modehuis Olivier Strelli kan voortwerken aan zijn herstel. De handelsrechter heeft beslist dat het bedrijf goed werk maakt van zijn herstelplan en bevestigde de juridische bescherming tegen de schuldeisers. In september deden geruchten de ronde dat Olivier Strelli dicht bij een faillissement zou staan, maar dat werd met klem ontkend. Het bedrijf bevestigde wel dat het na een dure overname in Frankrijk financieel in problemen was gekomen. De gekochte winkels moesten weer afgestoten worden. De groep zegt echter aan het herstel te werken en inmiddels weer winst te maken. Olivier Strelli is opgericht door de ontwerper Nissim Israël. Hij verkocht zijn bedrijf twee jaar geleden aan de Franse investeringsgroep EverCapital, zijn zoon Olivier Israël en zijn zakenpartner Jacky Franco. De wereldwijde activiteiten van Olivier Strelli - inclusief licentieovereenkomsten - waren toen goed voor een omzet van 45 miljoen euro.


Een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas heeft belet dat de Engelse voetbalclub Liverpool is gekocht door New England Sport Ventures. Op verzoek van de Amerikaanse Liverpool-eigenaren Tom Hicks en George Gillett, die zich tegen de verkoop verzetten, is er een tijdelijk dwangbevel uitgevaardigd en een eis tot schadevergoeding ingediend. Eerder had een Britse rechter bepaald dat schuldeiser Royal Bank of Scotland (RBS) en de raad van bestuur van Liverpool het recht hadden om de club te verkopen. Tom Hicks en George Gillett eisen ook een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar van Royal bank of Scotland, Liverpool-bestuursvoorzitter Martin Broughton, bestuurslid Ian Ayre, financieel directeur Philip Nash en New England Sport Ventures. Volgens hun advocaten zijn de twee het slachtoffer van een samenzwering.


Zoltan Bakonyi, de directeur-generaal van de Hongaarse aluminiumfabriek waar begin oktober bijna één miljoen kubieke meter giftige modder weglekte, is na twee dagen voorhechtenis weer vrijgelaten. De Hongaarse autoriteiten achten hem persoonlijk verantwoordelijk voor het toebrengen van schade aan het milieu. Bakonyi zou de bevolking op grootschalige wijze hebben blootgesteld aan gevaar. Volgens zijn advocaat is de bewijslast vooralsnog onvoldoende. De overstroming eiste al negen levens. In een gebied van veertig vierkante kilometer zijn het water en de bodem verontreinigd. Bakonyi zal worden aangeklaagd voor achteloosheid. Bakonyi zou onvoldoende stappen hebben genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem.


De Britse financiële groep Standard Chartered, die haar winst vooral in Azië boekt, gaat 3,3 miljard pond vers geld ophalen. De extra middelen dienen om de kapitaalbuffer te versterken, nu er regels strengere kapitaalvereisten zitten aan te komen voor de financiële sector. De leiding van de bank benadrukte dat het bijkomende geld niet zal worden gebruikt voor grote overnames, waarover sommigen speculeerden. Temasek Holdings, het Singaporese staatsinvesteringsfonds dat met 17,7 procent de grootste aandeelhouder is van Standard Chartered, steunt de operatie. Standard Chartered is de eerste bank die aanklopt bij de beleggers met het oog op de strengere kapitaalvereisten. Deutsche Bank haalde onlangs wel 10,2 miljard euro op, maar dat bedrag wordt vooral gebruikt voor de overname van Deutsche Postbank. Analisten denken dat het initiatief van Standard Chartered andere grote banken onder druk zet om hetzelfde te doen.


De Chinese autofabrikant Byd is zeven fabrieken kwijt. De gebouwen in Centraal-China werden door de overheid in beslag genomen omdat ze illegaal gebouwd werden op landbouwgrond. Het beloftevolle bedrijf, waarvan de Amerikaanse miljardair Warren Buffett één van de grootste aandeelhouders is, moet ook een boete van 2,95 miljard yuan betalen. Dat komt overeen met een bedrag van 300.000 euro. Het bedrijf begon met de bouwwerken terwijl zo’n 92 procent van de oppervlakte voor landbouwactiviteiten was gereserveerd. De fabrieken zouden een gezamenlijke productie van ongeveer 200.000 voertuigen per jaar hebben. Byd zegt dat de zaak geen direct effect zal hebben op de productie omdat er nog niet werd geproduceerd. Analisten wijzen er wel op dat het bedrijf snel een andere oplossing moet zoeken om zijn productiedoelen voor de komende twee tot drie jaar te halen.


Voor het eerst is een hogesnelheidstrein van Duitse origine door de Kanaaltunnel gereden. Het ging om een testrit zonder passagiers aan boord. De test gebeurde over een afstand van één kilometer, aan een snelheid van dertig kilometer per uur. Tot op dit ogenblik bezit Eurostar het monopolie op het vervoer van treinreizigers tussen Frankrijk en Engeland. Maar sinds eind vorig jaar is het internationale reizigersverkeer in de Europese Unie volledig vrij, waarop Deutsche Bahn bij Eurotunnel een aanvraag indiende om over drie gebruik te kunnen beginnen maken van het spoor onder het Kanaal. Eurotunnel is de concessionaris van de tunnel. Bovendien heeft Eurostar onlangs tien nieuwe hst-treinen voor een bedrag van 600 miljoen euro besteld bij het Duitse Siemens, de hofleverancier van Deutsche Bahn. De situatie ligt bijzonder gevoelig, aangezien Eurostar voor 55 procent in Franse handen is.


De Europese Commissie vraagt de lidstaten terughoudend te zijn bij het uitreiken van nieuwe vergunningen voor olieboringen op zee. Eerst moet er volgens Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, meer duidelijkheid zijn over de oorzaken van het ongeval met het platform van British Petroleum in de Golf van Mexico. Tegen de lente van volgend jaar wil de Europese Commissie een pakket wettelijke maatregelen voorstellen om de controle en aansprakelijkheid verscherpen voor bedrijven die in Europese wateren boren naar gas en olie. Voorlopig wordt er geen gewag gemaakt van een tijdelijk moratorium op nieuwe boorinstallaties in de Europese diepzee. Vooral vanuit Groot-Brittannië kwam de een duidelijk verzet tegen een verbod op nieuwe boorplatformen. Meer dan de helft van de negenhonderd offshore-installaties in Europa ligt in Britse wateren.


De Amerikaanse Federal Reserve voorziet de noodzaak om binnenkort bijkomende relancemaatregelen te nemen. Dat blijkt uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve. Uit de notulen blijkt dat de centrale bankiers zich tijdens hun bijeenkomst in september voorbereidden op het nemen van bijkomende steunmaatregelen. De nieuwe stimuli moeten de Amerikaanse economie ondersteunen. Er werd geen verduidelijking gegeven over de concrete inhoud van die maatregelen, maar algemeen gaat men er van uit dat de Federal Reserve obligaties gaat opkopen. Er wordt verwacht dat de maatregelen begin november zullen worden aangekondigd. Eerder leek er sprake te zijn van verdeeldheid, maar inmiddels zijn veel beleidsmakers ervan overtuigd dat actie nodig is als de economie te langzaam groeit om de werkloosheid terug te dringen of als de inflatie te laag blijft.


De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 269 miljoen euro. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het kwartaal voordien. Het Nederlandse concern heeft daarmee het meest winstgevende kwartaal uit zijn geschiedenis gerealiseerd. De omzet steeg met 10 procent tot 1,18 miljard euro. Het bedrijf voegde er aan toe tijdens het derde kwartaal éénenvijftig chipmachines verkocht te hebben. Er werden ook zestig nieuwe orders opgetekend. In het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een verdere groei van het aantal orders. Vooral de nieuwe optische machines, waarmee nog kleinere chips kunnen worden geproduceerd, moeten daaraan bijdragen. Het bedrijf verkocht tijdens het voorbije kwartaal de eerste machines van het nieuwe type. Over het hele jaar wordt gerekend op een omzet van 4,3 miljard euro. Daarmee zou de recordomzet van 3,8 miljard euro van drie jaar geleden worden gebroken.


Meer Nieuws

Wednesday, October 13, 2010

Amerikaanse democraten vrezen gebrek enthousiasme jonge kiezers

De millennial-generatie blijven de grootste supporters van de Amerikaanse democraten, maar hun ondersteuning voor de democratische partij is sinds twee jaar wel aan het afglijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de onderzoeksorganisatie Pew Research Center. Er wordt aan toegevoegd dat jongere kiezers ook veel minder belang hechten aan de naderende Amerikaanse congresverkiezingen dan hun oudere landgenoten. Die kloof is ook groter dan tijdens de vorige Amerikaanse tussenverkiezingen. Dat zou volgens de onderzoekers voor de democratische kandidaten een belangrijke handicap kunnen vormen en de partij dus belangrijke zetels kunnen kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat 50 procent van de Amerikanen grote aandacht te besteden aan de congresverkiezingen van de maand november. Dat is slechts een kleine verandering tegenover de vorige tussentijdse verkiezingen vier jaar geleden, toen 48 procent aangaf grote aandacht te hebben voor de politieke gebeurtenissen. Bij dertigplussers gaf toen 50 procent aan grote interesse te hebben, maar bij jongeren was dat slechts 39 procent. Die kloof is nog verder uitgegroeid, want dit keer getuigt 53 procent van de dertigplussers een grote belangstelling te hebben, terwijl dat bij jongeren is teruggevallen tot 31 procent.

Bovendien zegt 45 procent van de jongere kiezers aan dit jaar zeker te zullen stemmen, maar bij dertigplussers bedraagt dat 76 procent. Vier jaar geleden nam 48 procent van de jongeren en 71 procent van de dertigplussers zich voor om te gaan stemmen. Bij de dertigplussers ligt de kiesintentie op het hoogste niveau van de vier jongste tussentijdse verkiezingen. Bij de jongere kiezers is ongeveer een status-quo op te merken. Bij de jonge democratische kiezers heeft bovendien dit keer slechts 27 procent grote aandacht besteed aan de verkiezingen, tegenover 47 procent vier jaar geleden. Bij de oudere democratische kiezers is er een daling van 53 procent naar 43 procent.

Labels: , ,

Marketeers zullen duurzaamheidsclaims moeten bewijzen

Marketeers zouden in de toekomst meer bewijzen moeten leveren van de duurzaamheidsclaims die ze in hun marketing en verpakkingen gebruiken. Dat zegt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) in een voorstel om de richtlijnen voor duurzame marketing bij te sturen. Indien producten een duurzame claim meekrijgen, zouden de bewijzen daarvan volgens het Amerikaanse communicatiebureau ook op de verkooppunten duidelijk gemaakt moeten worden. Indien de voorstellen van de Federal Trade Commission worden doorgevoerd, zullen claims op bedrijfssites volgens Mike Lawrence, chief reputation officer bij Cone, niet langer meer voldoende zijn.

De Federal Trade Commission is van plan om van marketeers meer bewijzen te vragen over onder meer het gebruik van hernieuwbare energie, hernieuwbare materialen en ecologische voetafdruk. Marketeers zouden ook geen algemene of vage claims over het milieuvriendelijke karakter van hun producten meer mogen maken. Bovendien zou het ook niet meer toegelaten zijn om niet-officiële certificaten of goedkeuringen te gebruiken. Die certificaties zouden volgens de Amerikaanse marketing-autoriteiten ook specifiek en duidelijk moeten zijn. Mike Lawrence stelt dat de nieuwe eisen verder gaan dan vele marketeers tot nu toe doen en mogelijk ook verder gaan dan ze eigenlijk wensen.

"De Federal Trade Commission geeft een duidelijk signaal niet van plan te zijn om deze vorm van marketing te verbieden of in grote mate te beperken, maar wel te willen kanaliseren, zodat een aantal problemen kunnen worden opgelost, zonder dat voor de adverteerders en marketeers onoverkomelijke hindernissen worden opgeworpen," merkt Lawrence op. "De marketeers zouden zich door deze nieuwe regels niet verontrust mogen voelen, want eigenlijk komen ze er nog heel goed uit." Volgens de Ecolabel Index worden er in de hele wereld op dit ogenblik 349 duurzame certificaten geteld. Alleen al in Noord-Amerika zijn er 88 certificaten in gebruik.

Labels: ,

Oude logboeken bijzonder nuttig voor klimaatstudie

In Groot-Brittannië zijn er plannen om oude logboeken van de marine te gebruiken om een accurater beeld te vormen van de klimaatverandering tijdens de voorbije eeuw. Bedoeling is dat een aantal vrijwilligers de routes natrekken die bijna driehonderd schepen van de Royal Navy hebben genomen en daarbij uit de logboeken informatie filteren uit over het weer en andere gebeurtenissen. Dat moet volgens de initiatiefnemers bijzonder waardevolle informatie verstrekken over het voorbije klimaat. Het project, dat de naam OldWeather.org meekreeg, zou volgens de onderzoekers ook een aantal leemtes in de Britse geschiedenis moeten invullen.

"Deze maritieme logboeken bevatten een enorme schat aan informatie, maar omdat de bijdragen handgeschreven zijn, is het voor een computer bijzonder moeilijk om de teksten te lezen," verduidelijkt Chris Lintott, onderzoeker aan de Oxford University en één van de leiders van het project, tegenover BBC News. "Door het inschakelen van vrijwilligers om deze trajecten na te trekken en de informatie van de Britse zeelui over te zetten, kunnen we een groter inzicht krijgen in zowel het klimaat van het verleden als in sleutelmomenten van de maritieme geschiedenis." Het Britse Met Office voegt er aan toe dat historische weerkundige gegevens cruciaal zijn omdat het de mogelijkheid biedt om de modellen over het klimaat van de aarde te testen.

"Indien we een beter beeld kunnen vormen over het klimaat in het verleden, kunnen we ook met groter vertrouwen voorspellingen voor de toekomst doen," merkt Peter Scott, hoofd klimaatopvolging bij het Met Office, op. "Helaas zitten in die historische gegevens veel lacunes. Dat geldt vooral voor gegevens over de situatie op zee. OldWeather.org is dan ook een bijzonder waardevol project." De meeste historische klimaatgegevens zijn afkomstig van weerstations op het vasteland, waar al meer dan anderhalve eeuw systematisch weerinformatie wordt opgeslagen. Met de logboeken van de oorlogsschepen komt men echter aan een netwerk van bijna driehonderd maritieme weerstations."

Labels: , ,

Goedkopere technologie cruciale bedreiging voor privacy

De persoonlijke privacy dreigt het onderspit te zullen delven voor de winstgevende motieven van bedrijven die hun gegevens beheren. Dat heeft Bruce Schneier, verantwoordelijke technologie bij British Telecom, gezegd tijdens de RSA Security Europe Conference in Londen. Schneier merkte daarbij op dat al langer wordt voorspeld dat persoonlijke privacy uiteindelijk grotendeels zal verdwijnen, maar hij stelt dat de snelle technologische veranderingen die dreiging steeds acuter maken. Die dreiging leek volgens Schneier in het verleden steeds overroepen, maar door de dalende kosten van opslag en verwerking is het veel gemakkelijker geworden om gegevens bij te houden in plaats van de moeite te doen om berichten en conversaties te verwijderen.

"De aanwezigheid van technologie op zich is niet voldoende om de privacy fundamenteel te ondermijnen," merkt Schneier op. "Het feit dat de sociale interactie van een persoonlijke vorm is geëvolueerd naar een digitaal verkeer dat niet verdwijnt en niet toelaat om activiteiten uit het verleden te vergeten, betekent echter een duidelijke verandering van de maatschappij. Vergeten is immers een belangrijk maatschappelijk instrument en helpt de mens een aantal dingen achter zich te laten en verder te gaan. Maar door het internet en mobiele telefonie wordt van de burger steeds meer gevraagd om zijn eigen privacy-beleid te hanteren."

De burger moet dus beslissen welke informatie hij vrij wil geven, maar heeft daar volgens Schneier eigenlijk zelf geen keuze. "De sociale regels worden immers opgesteld door bedrijven met een winstdoelstelling," voert hij aan. Hij voegde er aan toe dat het privacy-beleid op websites van bedrijven ook moeilijk te vinden en te begrijpen zijn. Dat is volgens hem ook de bedoeling, aangezien de bedrijven de gebruikers in verwarring willen brengen, zodat ze meer informatie vrijgeven dan ze zelf eigenlijk willen. Schneier stelt dan ook dat de overheid een strikter beleid moet voeren en dat er voor de gebruiker instrumenten moeten worden gecreëerd waarmee hij zijn online aanwezigheid kan beheren.

Labels: ,

Favoriete café Crocodile Dundee staat te koop

Het Walkabout Creek Hotel in Australië, dat beroemd werd door de film Crocodile Dundee, staat te koop. In de film is het Walkabout Creek Hotel de geliefkoosde pub van hoofdpersonage Mick Dundee, dat gespeeld werd door acteur Paul Hogan. Sindsdien is het Walkabout Creek Hotel, gelegen in de kleine stad McKinlay in de staat Queensland, een geliefkoosde halteplaats voor toeristen die tussen Bribane en Darwin reizen. Eigenaar Paul Collins, die het hotel drieëntwintig jaar heeft uitgebaat, zegt echter dat het tijd is geworden om een pauze in te lassen en iets anders te gaan doen in zijn leven. Er zou echter heel wat belangstelling zijn van kandidaat-overnemers.

Het hotel werd honderdentien jaar geleden gebouwd en stond oorspronkelijk bekend als het Federal Hotel, maar wijzigde na de release van de film in het Walkabout Creek Hotel. Die naam had de locatie ook in de film gekregen. "Het is geen alledaags café," geeft eigenaar Paul Collins toe. "Het is behoorlijk afgelegen. Het is dan ook niet aan iedereen gegeven om het hotel uit te baten." De pub is volop voorzien van memorabilia en foto's van de succesvolle film. Het café krijgt dagelijks honderden toeristen over de vloer. Dat betekent volgens Collins werkdagen van achttien uur per dag en weken van zeven dagen. Crocodile Dundee was een pijler van de bloeiperiode van de Australische filmindustrie tijdens de jaren zeventig en tachtig.

Acteur Paul Hogan heeft inmiddels een uitreisvergunning gekregen van de Australische belastingsdienst, waardoor hij kan terugkeren naar zijn woonplaats in de Verenigde Staten. Hogan heeft een dispuut met de Australische fiscus over 37 miljoen dollar achterstallige belastingen. Nadat hij vanuit de Verenigde Staten naar Australië was teruggekeerd voor de begrafenis van zijn moeder, werd het hem vorige maand verboden het land opnieuw te verlaten. Hogan zou nu echter een regeling hebben getroffen met de Australische belastingsdienst en daarop de toelating hebben gekregen om alsnog terug te keren naar de Verenigde Staten.

Labels: , , ,

Porno-industrie opnieuw geconfronteerd met positieve hiv-test

Twee van de grootste filmstudio's van de Amerikaanse porno-industrie hebben hun deuren voorlopig gesloten nadat een acteur positief had gereageerd op een hiv-test. De betrokken acteur was een lid van de Adult Industry Medical Healthcare Foundation. Er werd bekend gemaakt dat ook contact genomen zou worden met andere acteurs waarmee de betrokkene seksuele contacten zou kunnen hebben gehad. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse porno-industrie met een sluiting wordt geconfronteerd. De sector ligt onder kritiek omdat er tijdens de filmopnames nagenoeg steeds zonder condoom wordt gewerkt.

De filmstudio's Wicked Pictures en Vivid Entertainment hebben bekend gemaakt uit voorzorg de activiteiten voorlopig stop te zetten. "Wanneer we op de hoogte werden gebracht van de positieve test, hebben we onmiddellijk besloten om de productie stop te zetten," aldus Steven Hirsch, mede-oprichter van Vivid Entertainment, tegenover de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. "De opschorting van de operaties is een voorzorgsmaatregel en de situatie zal verder worden opgevolgd. We wachten tot alle informatie is verkregen, vooraleer beslist wordt om de activiteiten al dan niet te hernemen." Wicked Pictures voegt er aan toe dat dankzij de Adult Industry Medical Healthcare Foundation de noodzakelijke informatie op een optimale manier werd verspreid.

Door een uitbraak van een hiv-besmetting werd de pornografie-industrie van de San Fernando Valley zes jaar geleden gedurende één maand stilgelegd. Ook toen werd de besmetting bij een test van de Adult Industry Medical Healthcare Foundation vastgesteld. Meer dan dertig bedrijven legden toen vrijwillig de filmopnames stil om de resultaten af te wachten van tientallen acteurs die in seksscènes waren betrokken met één mannelijke en drie vrouwelijke acteurs die besmet bleken te zijn. Vorig jaar werd bij één actrice een besmetting vastgesteld. De vrouw was slechts sporadisch in de sector actief en nadien bleken er geen andere besmettingen vastgesteld te kunnen worden.

Labels: , , ,

Ierse rechter spreekt zich uit tegen blokkeren online piraten

Het Ierse hooggerechtshof heeft een verbod uitgesproken over het afsluiten van internetgebruikers die illegaal content downloaden. Het arrest is een overwinning voor de Ierse internet-provider UPC, die een geding had aangespannen een aantal eigenaars van copyright, waaronder EMI en Sony. Het arrest betekent echter ook een gevoelige slag voor de filmsector en de muziekindustrie, die aansturen op strikte regels tegen piraterij. Volgens een aantal analisten kan de uitspraak van het Ierse hooggerechtshof ook een weerslag hebben op rechtszaken in andere landen. De rechter gaf toe dat piraterij schadelijk is voor de industrie, maar hij merkte op dat de Ierse wetgeving het afsluiten van piraten niet toelaat. Pogingen in die richting zouden ook een inbreuk vormen op de Europese wetgeving.

De Ierse internet-provider UPC merkte in een reactie op piraterij niet te dulden en altijd een streng opgetreden te zijn tegen illegale activiteiten op zijn netwerk. "Maar een provider kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor content die over zijn netwerk wordt verspreid," aldus een woordvoerder van het internetbedrijf. De Irish Recorded Music Association (IMRA) zou onderzoeken welke volgende stappen eventueel nog zouden worden genomen. Daarbij werd opgemerkt dat de rechter zich duidelijk achter het standpunt van de muziekindustrie had geschaard, maar geen wettelijke instrumenten had om in te grijpen.

De Ierse muziekfederatie zei mogelijk in beroep te zullen gaan tegen het arrest, of bij de overheid te zullen lobbyen om de wetgeving te veranderen. Eircom, het grootste internetbedrijf van Ierland, is in mei begonnen met een zogenaamd waarschuwingssysteem, waarbij overtreders worden gewaarschuwd dat ze bij herhaalde overtredingen de toegang tot het internet ontzegd zouden worden. Tot nu toe werden echter nog geen gebruikers gesanctioneerd, al zegt het bedrijf zijn campagne verder te zullen blijven zetten. Ook in Frankrijk wordt een gelijkaardige strategie gehanteerd. In Groot-Brittannië wordt aan eenzelfde beleid gewerkt.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Franse concern Alstom weigert zich neer te leggen bij de beslissing van treinoperator Eurostar om een miljoenenorder voor tien hogesnelheidstreinen te plaatsen bij zijn Duitse concurrent Siemens. Het Franse bedrijf zegt mogelijke gerechtelijke stappen tegen het order te zullen onderzoeken. Volgens Alstom is de keuze van Eurostar voor Siemens volledig onbegrijpelijk. Eurostar kondigde onlangs aan tien treinstellen voor een waarde van ongeveer 600 miljoen euro besteld te hebben bij het Duitse Siemens. De keuze voor Siemens was erg verrassend aangezien Alstom de bestaande vloot leverde. Bovendien heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF een belang van 55 procent in Eurostar. Volgens Alstom zijn de nieuwe treinstellen echter niet conform aan de veiligheidsregels in de Kanaaltunnel. Dat bericht werd ontkend door Eurostar die verzekerde dat de veiligheid gegarandeerd is.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft aangekondigd een definitieve overeenkomst te hebben bereikt voor de overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot King Pharmaceuticals. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,6 miljard dollar. De transactie zal naar verwachting aan het einde van het vierde kwartaal van dit jaar of aan het begin van het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Door de overname zal Pfizer zijn positie op de snelgroeiende markt voor pijnstillers versterken. Daarnaast zorgt de overname voor een extra diversificatie van de omzet over de bestaande divisies. Jeffrey Kindler, voorzitter van Pfizer, zegt erg onder de indruk te zijn van de innovatieve producten en technologieën van King Pharmaceuticals op het vlak van pijnbestrijding. De geplande overname weerspiegelt een globale trend in de sector waarbij bedrijven fusies afsluiten om zo hun markten te kunnen diversifiëren.


Intel, de grootste computerchipfabrikant ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,96 miljard dollar. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 1,86 miljard euro werd geboekt. De omzet steeg met 18 procent tot 11,1 miljard dollar. Intel heeft daarmee zowel op het gebied van winst als omzet een nieuw record uit zijn geschiedenis gevestigd. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de solide vraag naar computerchips. In de populaire iPad van Apple zijn geen chips van Intel ingebouwd, maar de impact daarvan blijkt uiteindelijk nog mee te vallen. Intel zegt op de tablet-markt met een langere termijnvisie te werken. Het bedrijf verwacht samen met partners een sterke inhaalbeweging te maken met tablets die uitgerust zijn met de besturingssystemen Windows, Android en MeeGo.


De internationale koepel Fair Trade Labelling Organisations International (FLO) gaat de minimumprijs voor duurzaam geproduceerde cacao verhogen. Tot nu toe kregen de boeren minstens 150 dollar per ton. In werkelijkheid lag de prijs echter gevoelig hoger, want de marktprijs overtreft de minimumprijs. Daarom wordt de minimumprijs begin volgend jaar opgetrokken tot 200 dollar. Naar verwachting zullen de fair trade-coöperaties in cacao-landen zoals Ivoorkust en Ghana volgend jaar 10 miljoen dollar kunnen uitgeven aan ontwikkelingsprojecten. Belangrijk is de investering in jonge cacaobomen, omdat de bestaande boomgaarden verouderd zijn en steeds minder opbrengen. Kuapa Kokoo, de grootste Fairtrade-cacaoproducent van Ghana en voor 45 procent eigenaar van de Britse chocolade-maker Divini Chocolate, stelde tevreden zijn over de prijsverhoging, die de cacaoboeren toelaten te betalen voor geneeskunde, onderwijs en samenlevingsopbouw.


De Europese begroting verkeert al tien jaar in een crisissituatie, die lange tijd aan het oog onttrokken werd door de institutionele crisis waarin de Europese Unie verkeerde. Dat zegt Alain Lamassoure, de voorzitter van de begrotingscommissie van het Europees Parlement. De Europese leiders kunnen volgens hem echter niet langer om de kwestie heen. Volgens Lamassoure heeft Europa vandaag niet meer de middelen om zijn politiek te financieren. De Europese begroting is op ongeveer 1 procent van het bruto binnenlandse product blijven steken, terwijl de actieradius van de Europese Unie gevoelig is uitgebreid. In de meeste Europese landen bedragen de uitgaven volgens Lamassoure daarentegen meer dan 40 procent van het bruto binnenlandse product. Om de Europese begroting structureel veilig te stellen, willen het Europese Parlement eigen inkomsten komen in de vorm van een Europese belasting.


Het Indiase conglomeraat Hinduja Group heeft plannen om de Duitse financiële groep BHF Bank over te nemen. BHF Bank is een dochter van Deutsche Bank en gespecialiseerd in private banking. Deutsche Bank kreeg BHF Bank in handen bij de overname van Sal Oppenheim, dat de private bank zes jaar geleden zelf van ING Groep had overgenomen. Volgens insiders zouden er vier kandidaten zijn om BHF Bank over te nemen. Hinduja zou daarbij moeten rekening houden met de concurrentie van het Amerikaanse investeringsfonds Apollo, LGT Bank uit Liechtenstein en Bankhaus Lampe, een onderdeel van de voedingsgroep Oetker. Bankhaus Lampe zou daarbij samenwerken met de Amerikaanse private-equitygroep Kohlberg Kravis Roberts. De overnameprijs wordt geraamd op een bedrag tussen 450 miljoen euro en 650 miljoen euro. Hinduja heeft eerder ook al de Duitse private bank Merck Finck overgenomen.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips neemt het Amerikaanse tandverzorgingsbedrijf Discus Holdings over. Met de overname van Discus Holdings, gespecialiseerd in professionele producten om tanden te bleken, breidt het Nederlandse concern zijn mondverzorgingsportefeuille uit. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Discus Holdings heeft ongeveer vierhonderd medewerkers. Het Amerikaanse bedrijf realiseert een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan wordt gerealiseerd buiten Noord-Amerika. De producten van Discus Holdings worden in meer dan honderd landen verkocht. Het Amerikaanse bedrijf wordt toegevoegd aan de gezondheidsdivisie van de afdeling consumentenproducten van Philips. Verwacht wordt dat de transactie nog voor het einde van het jaar zal kunnen worden afgerond.


De Amerikaanse regering heeft het moratorium op diepzeeboringen naar olie opgeheven. Dat heeft Ken Salazar, minister van binnenlandse zaken van de Verenigde Staten, gemeld. Salazar merkte daarbij op dat er een opmerkelijke vooruitgang is geboekt in het terugdringen van de risico’s die geassocieerd worden met diepzeeboren. Het moratorium werd ingevoerd na de olieramp in de Golf van Mexico, die veroorzaakt werd door een ontploffing op een olieboorplatform van British Petroleum in april van dit jaar. Sinds de ramp zijn nieuwe regels ingevoerd die het risico op olielekken moeten verminderen. Bedrijven moeten zich nog altijd aan die regels houden. Belangrijk is volgens Salazar vooral dat operatoren voor het opstarten van booractiviteiten een bewijs moeten voorleggen waarbij hun chief executive uitdrukkelijk moet verklaren dat het project voldoet aan alle gestelde normen.


In Zwitserland komt er geen referendum over de verankering van het bankgeheim in de grondwet. Ticino League, een partij uit het Italiaanssprekende gedeelte van Zwitserland, was in maart vorig jaar begonnen met een campagne om een referendum af te dwingen over het bankgeheim. Het Italiaanssprekende landsgedeelte van Zwitserland is erg afhankelijk van financiële diensten. Ticino League moest binnen een tijdsbestek van achttien maanden honderdduizend geldige handtekeningen verzamelen bij de bevolking. Daarin is de partij echter niet geslaagd. Het Zwitserse bankgeheim raakte vorig jaar aangetast door de strijd tussen de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse fiscus. Ticino League had gehoopt om met de grondwet de banken te kunnen verplichten om de gegevens van hun klanten geheim te houden en pas informatie te verstrekken na een uitdrukkelijke toelating van de rekeninghouders.


Een grote coalitie van Britse mediagroepen wil beletten dat mediatycoon Rupert Murdoch de controle over de betaaltelevisiezender BSkyB zou overnemen. Dat hebben ze gemeld in een brief aan Vince Cable, minister van bedrijven van Groot-Brittannië. Murdoch bezit al 39,1 procent van de aandelen van BSkyB en heeft een bod gedaan op de rest van de televisiezender. Murdoch controleert in Groot-Brittannië onder meer de kranten The Sun, News of the World, The Times en The Sunday Times, die samen goed zijn voor ruim één derde van de totale dagbladenoplage in Groot-Brittannië. Met BSkyB erbij zou Murdoch ook nog een zender in handen krijgen met meer inkomsten dan de openbare omroep BBC. Die machtige combinatie brengt volgens het schrijven de pluraliteit van de Britse media in gevaar. Tot de ondertekenaars behoren de kranten Daily Telegraph, Daily Mail, The Guardian en The Daily Mirror, de televisiezender BBC en Channel 4 en telecomgroep British Telecom.


De Nederlander Hans Hoogervorst volgt midden volgend jaar David Tweedie op als voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), de instantie die de internationale boekhoudnormen vastlegt. Hoogervorst is op dit ogenblik voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. David Tweedle gaat eind juni volgend jaar met pensioen. Hij stond tien jaar lang aan het hoofd van de International Accounting Standards Board, die er tijdens die periode in slaagde om de internationale boekhoudnormen in meer dan honderd landen verplicht te maken. De uniformisering moet het voor beleggers makkelijker maken inzicht te krijgen in de stand van zaken van bedrijven en hun prestaties onderling te vergelijken. De grotere transparantie moet ook overheden toelaten sneller in te grijpen wanneer het fout dreigt te gaan. Vice-voorzitter van de organisatie wordt de Nieuw-Zeelander Ian Mackintosh.


Het softwarebedrijf Microsoft heeft Windows Phone 7, een nieuw besturingssysteem voor smartphones, gelanceerd. Deze zet was nodig omdat het sterk verouderde Windows Mobile de concurrentie niet meer aankon. De software was ontworpen voor gebruik met een pennetje, terwijl de markt ondertussen gekozen heeft voor smartphones die met de vingers worden bediend. Volgens het onderzoeksbureau Gartner moest Microsoft absoluut een breuk maken met het verleden. Het bureau voegt er aan toe dat Microsoft nu voor het eerst een product heeft dan kan concurreren op de consumentenmarkt. Microsoft had volgens Gartner tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar nog 9,3 procent van de internationale smartphone-markt in handen, maar dat was één jaar later al gehalveerd tot 5 procent. Tijdens dezelfde periode slaagde Android van Google zijn marktaandeel van 1,8 procent naar 17,2 procent op te drijven. Nokia is marktleider met 41,2 procent.


Autobouwer General Motors krijgt in de Verenigde Staten heel wat kritiek over zijn duurzame ontwikkelingen. De fabrikant zou niet helemaal eerlijk zijn geweest over de werking van de aandrijflijn van de Chevrolet Volt en Opel Ampera. Volgens General Motors wordt de verbrandingsmotor van de wagens pas actief wanneer de batterijen helemaal zijn uitgeput, maar zou in sommige gevallen bij snelheden boven de 110 kilometer per uur ook als krachtbron optreden. De Volt is volgens critici dan ook geen zuivere elektrische wagen, zoals General Motors wil laten uitschijnen. In praktijk is er volgens hen eigenlijk geen verschil met de hybride-modellen zoals de Toyota Prius. De Amerikaanse autoconstructeur blijft er echter bij dat de Chevrolet Volt een elektrische wagen is en de verbrandingsmotor de auto nooit zelfstandig kan aandrijven, maar slechts als hulp voor de elektrische aandrijving kan ingeschakeld worden.


In Frankrijk hebben opnieuw ongeveer een half miljoen mensen betoogd tegen de pensioenhervormingen van de regering. De betrokken vakbonden benadrukten dat het ging om de grootste mobilisatie tegen de pensioenhervormingen van president Nicolas Sarkozy sinds het begin van de protesten. De vakbonden voegden er aan toe te hopen dat deze vierde dag van protesten een verandering teweeg zou kunnen brengen bij de geplande hervormingen. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken bevestigde dat de opkomst hoger was dan tijdens vorige betogingen, maar de Franse premier François Villon hield vol dat de regering het einde heeft bereikt van zijn mogelijkheden om toegevingen te doen rond de pensioenhervormingen. De Franse senaat heeft de pensioenhervorming al goedgekeurd. De Franse regering wil de wettelijke pensioenleeftijd van zestig naar tweeënzestig jaar brengen. De Fransen hebben in de nieuwe regeling recht op een volledig pensioen vanaf zevenenzestig jaar.


De Europese Commissie wil volgende zomer voorstellen doen om collectieve schadeclaims in de Europese Commissie mogelijk te maken. Groepsgedingen zijn volgens de Europese Commissie een belangrijk instrument voor consumenten en kleinere bedrijven om hun rechten in de interne markt te handhaven. Vorige maand had Viviane Reding, Europees Commissaris voor justitie, laten uitschijnen dat de plannen voor collectieve schadeclaims werden opgeborgen. Reding zou nu echter met haar collega's voor consumentenzaken en concurrentie toch een wetgeving voor collectieve schadeclaims willen uitwerken. Daarbij wil Europa wel de excessieve effecten van groepsgedingen op zijn Amerikaans vermijden. De Europese Commissie zal naar eigen zeggen de volgende maanden een brede consultatie houden over de uitwerking van groepsgedingen.


Meer Nieuws

Tuesday, October 12, 2010

Twitter geniet grootste populariteit bij Brazilianen

De sociale netwerksite Twitter heeft in Brazilië 8,6 miljoen gebruikers. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover vorig jaar. Op dit ogenblik is 23 procent van alle Braziliaanse internet-gebruikers actief op Twitter. Daarmee heeft Twitter in Brazilië de grootste internet-penetratie van de hele wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau ComScore. Het bezoek aan sociale netwerken en blogsites is in Brazilië in het algemeen het voorbije jaar met 50 procent gestegen. Sociale media vertegenwoordigen op dit ogenblik 20 procent van de tijd die Brazilianen aan het internet besteden. Daarmee vormen sociale media één van de belangrijkste online activiteiten van het land.

In totaal hebben sociale netwerken in Brazilië meer dan 36 miljoen gebruikers. Met meer dan 29 miljoen unieke bezoekers is Orkut in Brazilië marktleider in sociale netwerking, voor Windows Live Profile met 12,5 miljoen bezoekers. Facebook volgt met bijna 9 miljoen unieke bezoekers, maar dat is een grote groei tegenover vorig jaar, toen er amper 1,5 miljoen gebruikers werden geteld. ComScore wijst er op dat Brazilië de negende grootste internetmarkt van de wereld is en adverteerders dan ook belangrijke mogelijkheden biedt om een grote groep consumenten te bereiken. Er wordt aan toegevoegd dat sociale netwerken daarvoor één van de meest efficiënte kanalen vormen.

De onderzoekers merken verder op dat de gemiddelde Braziliaanse bezoeker gemiddeld meer dan vier uur per maand actief is op sociale netwerken en daarbij 585 pagina's bezoekt. Orkut kent daarbij het sterkste engagement, met gemiddeld 4,6 uur en 657 pagina's per maand. Gemiddeld wordt Orkut vijfendertig keer per maand bezocht. In de top tien staan verder Formspring.me (3,6 miljoen unieke gebruikers), Sonico.com (1,7 miljoen), Ning.com (1,5 miljoen), LinkedIn.com (1,4 miljoen), Multiply.com (1,3 miljoen) en Vostu.com (1,1 miljoen). Marktleider Orkut realiseerde het voorbije jaar een groei met 30 procent. In de blogcategorie werd een groei met 48 procent tot 29 miljoen bezoekers opgetekend.

Labels: , , ,