Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 13, 2010

Amerikaanse democraten vrezen gebrek enthousiasme jonge kiezers

De millennial-generatie blijven de grootste supporters van de Amerikaanse democraten, maar hun ondersteuning voor de democratische partij is sinds twee jaar wel aan het afglijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de onderzoeksorganisatie Pew Research Center. Er wordt aan toegevoegd dat jongere kiezers ook veel minder belang hechten aan de naderende Amerikaanse congresverkiezingen dan hun oudere landgenoten. Die kloof is ook groter dan tijdens de vorige Amerikaanse tussenverkiezingen. Dat zou volgens de onderzoekers voor de democratische kandidaten een belangrijke handicap kunnen vormen en de partij dus belangrijke zetels kunnen kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat 50 procent van de Amerikanen grote aandacht te besteden aan de congresverkiezingen van de maand november. Dat is slechts een kleine verandering tegenover de vorige tussentijdse verkiezingen vier jaar geleden, toen 48 procent aangaf grote aandacht te hebben voor de politieke gebeurtenissen. Bij dertigplussers gaf toen 50 procent aan grote interesse te hebben, maar bij jongeren was dat slechts 39 procent. Die kloof is nog verder uitgegroeid, want dit keer getuigt 53 procent van de dertigplussers een grote belangstelling te hebben, terwijl dat bij jongeren is teruggevallen tot 31 procent.

Bovendien zegt 45 procent van de jongere kiezers aan dit jaar zeker te zullen stemmen, maar bij dertigplussers bedraagt dat 76 procent. Vier jaar geleden nam 48 procent van de jongeren en 71 procent van de dertigplussers zich voor om te gaan stemmen. Bij de dertigplussers ligt de kiesintentie op het hoogste niveau van de vier jongste tussentijdse verkiezingen. Bij de jongere kiezers is ongeveer een status-quo op te merken. Bij de jonge democratische kiezers heeft bovendien dit keer slechts 27 procent grote aandacht besteed aan de verkiezingen, tegenover 47 procent vier jaar geleden. Bij de oudere democratische kiezers is er een daling van 53 procent naar 43 procent.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home