Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 13, 2010

Ierse rechter spreekt zich uit tegen blokkeren online piraten

Het Ierse hooggerechtshof heeft een verbod uitgesproken over het afsluiten van internetgebruikers die illegaal content downloaden. Het arrest is een overwinning voor de Ierse internet-provider UPC, die een geding had aangespannen een aantal eigenaars van copyright, waaronder EMI en Sony. Het arrest betekent echter ook een gevoelige slag voor de filmsector en de muziekindustrie, die aansturen op strikte regels tegen piraterij. Volgens een aantal analisten kan de uitspraak van het Ierse hooggerechtshof ook een weerslag hebben op rechtszaken in andere landen. De rechter gaf toe dat piraterij schadelijk is voor de industrie, maar hij merkte op dat de Ierse wetgeving het afsluiten van piraten niet toelaat. Pogingen in die richting zouden ook een inbreuk vormen op de Europese wetgeving.

De Ierse internet-provider UPC merkte in een reactie op piraterij niet te dulden en altijd een streng opgetreden te zijn tegen illegale activiteiten op zijn netwerk. "Maar een provider kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor content die over zijn netwerk wordt verspreid," aldus een woordvoerder van het internetbedrijf. De Irish Recorded Music Association (IMRA) zou onderzoeken welke volgende stappen eventueel nog zouden worden genomen. Daarbij werd opgemerkt dat de rechter zich duidelijk achter het standpunt van de muziekindustrie had geschaard, maar geen wettelijke instrumenten had om in te grijpen.

De Ierse muziekfederatie zei mogelijk in beroep te zullen gaan tegen het arrest, of bij de overheid te zullen lobbyen om de wetgeving te veranderen. Eircom, het grootste internetbedrijf van Ierland, is in mei begonnen met een zogenaamd waarschuwingssysteem, waarbij overtreders worden gewaarschuwd dat ze bij herhaalde overtredingen de toegang tot het internet ontzegd zouden worden. Tot nu toe werden echter nog geen gebruikers gesanctioneerd, al zegt het bedrijf zijn campagne verder te zullen blijven zetten. Ook in Frankrijk wordt een gelijkaardige strategie gehanteerd. In Groot-Brittanniƫ wordt aan eenzelfde beleid gewerkt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home