Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 13, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Franse concern Alstom weigert zich neer te leggen bij de beslissing van treinoperator Eurostar om een miljoenenorder voor tien hogesnelheidstreinen te plaatsen bij zijn Duitse concurrent Siemens. Het Franse bedrijf zegt mogelijke gerechtelijke stappen tegen het order te zullen onderzoeken. Volgens Alstom is de keuze van Eurostar voor Siemens volledig onbegrijpelijk. Eurostar kondigde onlangs aan tien treinstellen voor een waarde van ongeveer 600 miljoen euro besteld te hebben bij het Duitse Siemens. De keuze voor Siemens was erg verrassend aangezien Alstom de bestaande vloot leverde. Bovendien heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF een belang van 55 procent in Eurostar. Volgens Alstom zijn de nieuwe treinstellen echter niet conform aan de veiligheidsregels in de Kanaaltunnel. Dat bericht werd ontkend door Eurostar die verzekerde dat de veiligheid gegarandeerd is.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft aangekondigd een definitieve overeenkomst te hebben bereikt voor de overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot King Pharmaceuticals. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,6 miljard dollar. De transactie zal naar verwachting aan het einde van het vierde kwartaal van dit jaar of aan het begin van het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Door de overname zal Pfizer zijn positie op de snelgroeiende markt voor pijnstillers versterken. Daarnaast zorgt de overname voor een extra diversificatie van de omzet over de bestaande divisies. Jeffrey Kindler, voorzitter van Pfizer, zegt erg onder de indruk te zijn van de innovatieve producten en technologieën van King Pharmaceuticals op het vlak van pijnbestrijding. De geplande overname weerspiegelt een globale trend in de sector waarbij bedrijven fusies afsluiten om zo hun markten te kunnen diversifiëren.


Intel, de grootste computerchipfabrikant ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,96 miljard dollar. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 1,86 miljard euro werd geboekt. De omzet steeg met 18 procent tot 11,1 miljard dollar. Intel heeft daarmee zowel op het gebied van winst als omzet een nieuw record uit zijn geschiedenis gevestigd. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de solide vraag naar computerchips. In de populaire iPad van Apple zijn geen chips van Intel ingebouwd, maar de impact daarvan blijkt uiteindelijk nog mee te vallen. Intel zegt op de tablet-markt met een langere termijnvisie te werken. Het bedrijf verwacht samen met partners een sterke inhaalbeweging te maken met tablets die uitgerust zijn met de besturingssystemen Windows, Android en MeeGo.


De internationale koepel Fair Trade Labelling Organisations International (FLO) gaat de minimumprijs voor duurzaam geproduceerde cacao verhogen. Tot nu toe kregen de boeren minstens 150 dollar per ton. In werkelijkheid lag de prijs echter gevoelig hoger, want de marktprijs overtreft de minimumprijs. Daarom wordt de minimumprijs begin volgend jaar opgetrokken tot 200 dollar. Naar verwachting zullen de fair trade-coöperaties in cacao-landen zoals Ivoorkust en Ghana volgend jaar 10 miljoen dollar kunnen uitgeven aan ontwikkelingsprojecten. Belangrijk is de investering in jonge cacaobomen, omdat de bestaande boomgaarden verouderd zijn en steeds minder opbrengen. Kuapa Kokoo, de grootste Fairtrade-cacaoproducent van Ghana en voor 45 procent eigenaar van de Britse chocolade-maker Divini Chocolate, stelde tevreden zijn over de prijsverhoging, die de cacaoboeren toelaten te betalen voor geneeskunde, onderwijs en samenlevingsopbouw.


De Europese begroting verkeert al tien jaar in een crisissituatie, die lange tijd aan het oog onttrokken werd door de institutionele crisis waarin de Europese Unie verkeerde. Dat zegt Alain Lamassoure, de voorzitter van de begrotingscommissie van het Europees Parlement. De Europese leiders kunnen volgens hem echter niet langer om de kwestie heen. Volgens Lamassoure heeft Europa vandaag niet meer de middelen om zijn politiek te financieren. De Europese begroting is op ongeveer 1 procent van het bruto binnenlandse product blijven steken, terwijl de actieradius van de Europese Unie gevoelig is uitgebreid. In de meeste Europese landen bedragen de uitgaven volgens Lamassoure daarentegen meer dan 40 procent van het bruto binnenlandse product. Om de Europese begroting structureel veilig te stellen, willen het Europese Parlement eigen inkomsten komen in de vorm van een Europese belasting.


Het Indiase conglomeraat Hinduja Group heeft plannen om de Duitse financiële groep BHF Bank over te nemen. BHF Bank is een dochter van Deutsche Bank en gespecialiseerd in private banking. Deutsche Bank kreeg BHF Bank in handen bij de overname van Sal Oppenheim, dat de private bank zes jaar geleden zelf van ING Groep had overgenomen. Volgens insiders zouden er vier kandidaten zijn om BHF Bank over te nemen. Hinduja zou daarbij moeten rekening houden met de concurrentie van het Amerikaanse investeringsfonds Apollo, LGT Bank uit Liechtenstein en Bankhaus Lampe, een onderdeel van de voedingsgroep Oetker. Bankhaus Lampe zou daarbij samenwerken met de Amerikaanse private-equitygroep Kohlberg Kravis Roberts. De overnameprijs wordt geraamd op een bedrag tussen 450 miljoen euro en 650 miljoen euro. Hinduja heeft eerder ook al de Duitse private bank Merck Finck overgenomen.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips neemt het Amerikaanse tandverzorgingsbedrijf Discus Holdings over. Met de overname van Discus Holdings, gespecialiseerd in professionele producten om tanden te bleken, breidt het Nederlandse concern zijn mondverzorgingsportefeuille uit. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Discus Holdings heeft ongeveer vierhonderd medewerkers. Het Amerikaanse bedrijf realiseert een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan wordt gerealiseerd buiten Noord-Amerika. De producten van Discus Holdings worden in meer dan honderd landen verkocht. Het Amerikaanse bedrijf wordt toegevoegd aan de gezondheidsdivisie van de afdeling consumentenproducten van Philips. Verwacht wordt dat de transactie nog voor het einde van het jaar zal kunnen worden afgerond.


De Amerikaanse regering heeft het moratorium op diepzeeboringen naar olie opgeheven. Dat heeft Ken Salazar, minister van binnenlandse zaken van de Verenigde Staten, gemeld. Salazar merkte daarbij op dat er een opmerkelijke vooruitgang is geboekt in het terugdringen van de risico’s die geassocieerd worden met diepzeeboren. Het moratorium werd ingevoerd na de olieramp in de Golf van Mexico, die veroorzaakt werd door een ontploffing op een olieboorplatform van British Petroleum in april van dit jaar. Sinds de ramp zijn nieuwe regels ingevoerd die het risico op olielekken moeten verminderen. Bedrijven moeten zich nog altijd aan die regels houden. Belangrijk is volgens Salazar vooral dat operatoren voor het opstarten van booractiviteiten een bewijs moeten voorleggen waarbij hun chief executive uitdrukkelijk moet verklaren dat het project voldoet aan alle gestelde normen.


In Zwitserland komt er geen referendum over de verankering van het bankgeheim in de grondwet. Ticino League, een partij uit het Italiaanssprekende gedeelte van Zwitserland, was in maart vorig jaar begonnen met een campagne om een referendum af te dwingen over het bankgeheim. Het Italiaanssprekende landsgedeelte van Zwitserland is erg afhankelijk van financiële diensten. Ticino League moest binnen een tijdsbestek van achttien maanden honderdduizend geldige handtekeningen verzamelen bij de bevolking. Daarin is de partij echter niet geslaagd. Het Zwitserse bankgeheim raakte vorig jaar aangetast door de strijd tussen de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse fiscus. Ticino League had gehoopt om met de grondwet de banken te kunnen verplichten om de gegevens van hun klanten geheim te houden en pas informatie te verstrekken na een uitdrukkelijke toelating van de rekeninghouders.


Een grote coalitie van Britse mediagroepen wil beletten dat mediatycoon Rupert Murdoch de controle over de betaaltelevisiezender BSkyB zou overnemen. Dat hebben ze gemeld in een brief aan Vince Cable, minister van bedrijven van Groot-Brittannië. Murdoch bezit al 39,1 procent van de aandelen van BSkyB en heeft een bod gedaan op de rest van de televisiezender. Murdoch controleert in Groot-Brittannië onder meer de kranten The Sun, News of the World, The Times en The Sunday Times, die samen goed zijn voor ruim één derde van de totale dagbladenoplage in Groot-Brittannië. Met BSkyB erbij zou Murdoch ook nog een zender in handen krijgen met meer inkomsten dan de openbare omroep BBC. Die machtige combinatie brengt volgens het schrijven de pluraliteit van de Britse media in gevaar. Tot de ondertekenaars behoren de kranten Daily Telegraph, Daily Mail, The Guardian en The Daily Mirror, de televisiezender BBC en Channel 4 en telecomgroep British Telecom.


De Nederlander Hans Hoogervorst volgt midden volgend jaar David Tweedie op als voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), de instantie die de internationale boekhoudnormen vastlegt. Hoogervorst is op dit ogenblik voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. David Tweedle gaat eind juni volgend jaar met pensioen. Hij stond tien jaar lang aan het hoofd van de International Accounting Standards Board, die er tijdens die periode in slaagde om de internationale boekhoudnormen in meer dan honderd landen verplicht te maken. De uniformisering moet het voor beleggers makkelijker maken inzicht te krijgen in de stand van zaken van bedrijven en hun prestaties onderling te vergelijken. De grotere transparantie moet ook overheden toelaten sneller in te grijpen wanneer het fout dreigt te gaan. Vice-voorzitter van de organisatie wordt de Nieuw-Zeelander Ian Mackintosh.


Het softwarebedrijf Microsoft heeft Windows Phone 7, een nieuw besturingssysteem voor smartphones, gelanceerd. Deze zet was nodig omdat het sterk verouderde Windows Mobile de concurrentie niet meer aankon. De software was ontworpen voor gebruik met een pennetje, terwijl de markt ondertussen gekozen heeft voor smartphones die met de vingers worden bediend. Volgens het onderzoeksbureau Gartner moest Microsoft absoluut een breuk maken met het verleden. Het bureau voegt er aan toe dat Microsoft nu voor het eerst een product heeft dan kan concurreren op de consumentenmarkt. Microsoft had volgens Gartner tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar nog 9,3 procent van de internationale smartphone-markt in handen, maar dat was één jaar later al gehalveerd tot 5 procent. Tijdens dezelfde periode slaagde Android van Google zijn marktaandeel van 1,8 procent naar 17,2 procent op te drijven. Nokia is marktleider met 41,2 procent.


Autobouwer General Motors krijgt in de Verenigde Staten heel wat kritiek over zijn duurzame ontwikkelingen. De fabrikant zou niet helemaal eerlijk zijn geweest over de werking van de aandrijflijn van de Chevrolet Volt en Opel Ampera. Volgens General Motors wordt de verbrandingsmotor van de wagens pas actief wanneer de batterijen helemaal zijn uitgeput, maar zou in sommige gevallen bij snelheden boven de 110 kilometer per uur ook als krachtbron optreden. De Volt is volgens critici dan ook geen zuivere elektrische wagen, zoals General Motors wil laten uitschijnen. In praktijk is er volgens hen eigenlijk geen verschil met de hybride-modellen zoals de Toyota Prius. De Amerikaanse autoconstructeur blijft er echter bij dat de Chevrolet Volt een elektrische wagen is en de verbrandingsmotor de auto nooit zelfstandig kan aandrijven, maar slechts als hulp voor de elektrische aandrijving kan ingeschakeld worden.


In Frankrijk hebben opnieuw ongeveer een half miljoen mensen betoogd tegen de pensioenhervormingen van de regering. De betrokken vakbonden benadrukten dat het ging om de grootste mobilisatie tegen de pensioenhervormingen van president Nicolas Sarkozy sinds het begin van de protesten. De vakbonden voegden er aan toe te hopen dat deze vierde dag van protesten een verandering teweeg zou kunnen brengen bij de geplande hervormingen. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken bevestigde dat de opkomst hoger was dan tijdens vorige betogingen, maar de Franse premier François Villon hield vol dat de regering het einde heeft bereikt van zijn mogelijkheden om toegevingen te doen rond de pensioenhervormingen. De Franse senaat heeft de pensioenhervorming al goedgekeurd. De Franse regering wil de wettelijke pensioenleeftijd van zestig naar tweeënzestig jaar brengen. De Fransen hebben in de nieuwe regeling recht op een volledig pensioen vanaf zevenenzestig jaar.


De Europese Commissie wil volgende zomer voorstellen doen om collectieve schadeclaims in de Europese Commissie mogelijk te maken. Groepsgedingen zijn volgens de Europese Commissie een belangrijk instrument voor consumenten en kleinere bedrijven om hun rechten in de interne markt te handhaven. Vorige maand had Viviane Reding, Europees Commissaris voor justitie, laten uitschijnen dat de plannen voor collectieve schadeclaims werden opgeborgen. Reding zou nu echter met haar collega's voor consumentenzaken en concurrentie toch een wetgeving voor collectieve schadeclaims willen uitwerken. Daarbij wil Europa wel de excessieve effecten van groepsgedingen op zijn Amerikaans vermijden. De Europese Commissie zal naar eigen zeggen de volgende maanden een brede consultatie houden over de uitwerking van groepsgedingen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home