Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 12, 2010

Nieuwsoverzicht

De budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft een twee jaar oud geschil over de rechten op zijn merknaam opgelost. EasyJet bereikte een akkoord met Stelios Haji-Ioannou, de oprichter en nog steeds grootste aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij. In ruil voor een jaarlijkse licentievergoeding is het bedrijf nu vrij om de merknaam easyJet te gebruiken voor een periode van vijftig jaar. Daardoor kan het merk nu voluit gebruikt worden in samenwerkingsakkoorden met partnerbedrijven als hotels en autoverhuurders. Als onderdeel van het akkoord ziet Stelios Haji-Ioannou ook af van het recht op zichzelf te herbenoemen als voorzitter van het bedrijf. De oprichter van easyJet trad in mei van dit jaar af als voorzitter en dreigde er toen mee de rechten op het merk in te trekken. Stelios heeft al enige tijd onenigheid met het management van de groep.


Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft beslist dat werkende vaders in Spanje dezelfde rechten krijgen als hun vrouw op het vlak van borstvoedingsverlof. Spaanse vaders mogen daardoor voortaan twee keer per dag een halfuur pauze extra nemen tijdens de eerste negen maanden na de geboorte van hun baby. Dit komt overeen met de borstvoedingspauzes van bij ons. Het Hof van Justitie van de Europese Unie nam dit besluit na een klacht van Pedro Manuel Roca Alvarez, die de bestaande wetgeving een onrechtmatige discriminatie op grond van het geslacht vond. De wet werd uiteindelijk aangepast omdat het Hof van Justitie ook oordeelde dat de traditionele visie op een fundamenteel verschil tussen mannen en vrouwen in stand werd gehouden, wat tevens een discriminatie ten opzichte van vrouwen zou zijn.


De nobelprijs economie is toegekend aan de Amerikanen Peter Diamond en Dale Mortensen en de Brits-Cypriotische Christopher Pissarides. De drie wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar fricties op markten, wanneer aanbod en vraag niet of moeilijk bij elkaar komen. Het onderzoek van de drie economen spitste zich toe op de ontwikkeling van een nieuw arbeidsmarktmodel. Het frictiemodel helpt verklaren waarom er veel werkloze mensen kunnen zijn wanneer er tegelijkertijd veel openstaande vacatures zijn. De onderzoekers stellen ook dat hogere werkloosheidsuitkeringen leiden tot hogere werkloosheidspercentages en langere werkloosheidsperiodes. De categorie economie is de enige prijs die niet door naamgever Alfred Nobel in het leven werd geroepen, maar door de Zweedse centrale bank ruim veertig jaar geleden werd geïnstalleerd.


De Russische spionne Anna Chapman, die in juli door de Verenigde Staten werd uitgewezen, werkt voor een Russische bank. De Russische FondServisBank bevestigde Chapman begin oktober in dienst genomen te hebben. Chapman zou de voorzitter van de bank, die sterke banden heeft met de ruimtevaart, adviseren op het gebied van investeringen en innovaties. De bank bevestigde de aanwerving van Chapman naar aanleiding van de verschijning van de voormalige spionne op de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan bij de lancering van de eerste bemande Sojoez-ruimtecapsule van de nieuwe generatie. Anna Chapman heeft sinds haar terugkeer naar Rusland alle mediabelangstelling vermeden. Anna Chapman zou verder ook aan een boek werken, waarin nieuwe mogelijkheden van het internet zouden worden behandeld.


Het concern China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) heeft voor 1,08 miljard dollar een belang van 33 procent genomen in een gasveld van het Amerikaanse bedrijf Chesapeake Engergy in het zuiden van Texas. De transactie is de grootste Chinese overname van een Amerikaanse gasactiviteit. Het Chinese concern kocht zich eerder al in bij Latijns-Amerikaanse velden in en heeft gelijkaardige plannen voor Irak of Oeganda. Het Chinese concern neemt eveneens de boorkosten van Chesapeake voor een bedrag van 1,08 miljard dollar op zich. China National Offshore is de derde grootste oliemaatschappij van China. Het bedrijf exploiteert en produceert velden dichtbij de kust in de zee bij China. Vijf jaar geleden deed het concern een bod van 18,5 miljard dollar op de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal, maar keerde nadien terug op zijn stappen.


De invoering van een eengemaakt Europees patent stuit nog steeds op bezwaren bij Spanje en vooral Italië. Dat is gebleken na afloop van een beraad van de Europese ministers van competitiviteit in Luxemburg. Belgisch minister van ondernemen Vincent Van Quickenborne zegt er echter van overtuigd te zijn dat een oplossing gevonden kan worden die voor iedereen aanvaardbaar is. Europese beleidsmakers bijten al decennia de tanden stuk op de creatie van een eengemaakt patent. Momenteel moeten bedrijven een patent laten registreren in elke lidstaat. Dat is tijdrovend en bijzonder duur. Een uitvinding beschermen in dertien Europese landen kost bijvoorbeeld al tien keer meer dan in de hele Verenigde Staten. Het Europees patent stuit echter op taalproblemen en op dat domein hebben de lidstaten vetorecht. De Europese Commissie bepleit een systeem gebaseerd op het Engels, Frans en Duits, maar daar kunnen Italië en Spanje niet mee leven.


Meer dan de helft van de twintig rijkste vrouwen ter wereld komen uit China. Hun vermogen ligt gemiddeld hoger dan dat van de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey of de Britse schrijfster JK Rowling. Dat blijkt uit een lijst van het Chinese tijdschrift Hurun. Het magazine benadrukt dat de vrouwen zelf hun fortuin gemaakt hebben en dat ze hun vermogen dus niet te danken hebben aan hun familie. Het gemiddelde vermogen van de elf rijkste Chinese vrouwen bedraagt 2,6 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard voor Oprah Winfrey. JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, komt uit op 1 miljard dollar. Op de eerste plaats staat de Chinese recyclage-tycoon Zhang Yin, die een vermogen van 5,6 miljard dollar bezit. Ze wordt gevolgd door Wu Yajun van de immobiliëngroep Longfor Properties met 4,1 miljard dolla en Chen Lihua van het conglomeraat Fuhua met 4 miljard dollar. Op de vierde plaats staat de Spaanse Rosalie Mera, oprichtster van de modeketen Zara.


De Hongaarse politie heeft Zoltan Bakony, de directeur van het aluminiumbedrijf MAL, opgepakt. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het vrijkomen van giftig rood slib, waarbij in totaal acht doden zijn gevallen. Een gebied van éénenveertig vierkante kilometer werd bedekt door de bauxiethoudende modderlaag. Bakony is de zoon van één van de eigenaars van de fabriek. Hij wordt ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar gebracht te hebben en schade toegebracht te hebben aan het leefmilieu. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft verder gezegd dat de regering het bedrijf onder staatstoezicht wil plaatsen. Volgens de Hongaarse milieuminister Zoltan Illes is nog niet bekend of het bedrijf zijn bekkens heeft overladen of niet. Maar er zou in ieder geval illegaal afval zijn gestort, zodat de verantwoordelijken strafrechterlijk kunnen worden vervolgd.


De Britse bookmaker Ladbrokes heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een operationele winst gerealiseerd van 51,1 miljoen pond sterling. Dat is een stijging met 128 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterke groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De bookmaker voegt er aan toe goed op weg te zijn om zijn jaardoelstellingen te bereiken. Het wereldkampioenschap zou Ladbrokes een brutowinst van 8,3 miljoen pond hebben opgeleverd. Maar ook zonder die uitzonderlijke inkomsten stevent de bookmaker volgens Richard Glynn, die in april van dit jaar zijn functie als chief executive opnam, af op een uitstekend jaarresultaat. Er werd aan toegevoegd dat de online inkomsten tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 17 procent zijn gestegen. Die groei werd vooral gedragen door de sportsector.


De Lower Manhattan Development Corportation (LMDC), die instaat voor de wederopbouw van de site van de Twin Towers in New York, heeft een bedrag van 100 miljoen dollar vrijgemaakt voor de realisatie van het cultuurcomplex Performing Arts Center. Het geld komt uit een pakket van 200 miljoen dollar, dat na de terroristische aanslag opzij werd gezet voor de wederopbouw. Het cultuurcentrum werd ontworpen door Gehry Partners, maar zat al een tijdlang in de koelkast. Het cultuurcomplex zal worden ingenomen door het dansgezelschap The Joyce Theater. De komst van het complex wordt door analisten bestempeld als een vitaal onderdeel van de heropleving van het nachtleven in het district. Oorspronkelijk waren er vier cultuurorganisaties betrokken bij het Performing Arts Center, maar alleen het dansgezelschap is overgebleven. Er zou echter naar nieuwe mogelijkheden worden uitgekeken.


Er is een goede kans dat de failliete Nederlandse caravanbouwer Kip Caravans een doorstart kan maken. Bij de curator zouden zich meer dan twintig kandidaten hebben gemeld voor een gehele of gedeeltelijke overname gemeld. De kandidaat-overnemers zouden zowel uit Nederland als uit het buitenland afkomstig zijn. Bij de kandidaten is er volgens de curator echter geen enkele constructeur van caravans. De curator wijst erop dat Kip Caravans op drie jaar tijd twee faillissementen heeft gekend, wat volgens hem veel zegt over de sector. De caravanbouwers hebben volgens hem zelf bijzonder veel moeite om te overleven. Sommige kanidaten hebben alleen interesse voor een gedeelte van het bedrijf of alleen voor het onroerend goed. De curator merkt echter op dat partijen die interesse hebben voor een totale overname, de voorkeur genieten


De Duitse groep Continental, fabrikant van auto-onderdelen, verhoogt volgend jaar de prijzen van autobanden met gemiddeld 5 procent. Dat is het gevolg van de hoge rubberprijs. De prijsverhoging zou gelden voor zomerbanden die onder verschillende merknamen verkocht worden. In een verklaring zegt de bandenfabrikant dat de verhoging nodig is omdat de prijs van rubber historisch hoog is. Een kilogram natuurrubber kost op dit ogenblik meer dan 3 dollar. Continental is de grootste bandenproducent van Europa. In juli van dit jaar gaf ook zijn Franse concurrent Michelin al aan mogelijk de prijzen te zullen moeten verhogen. Natuurlijk rubber vertegenwoordigt meer dan 40 procent van een autoband. Continental zegt zware inspanningen te doen om alternatieven te vinden die de grondstof gradueel zouden kunnen vervangen.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 44 miljoen passagiers vervoerd. Dat is meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden, voor het uitbreken van de crisis. Toen vervoerde Lufthansa 43,6 miljoen passagiers. Tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar werd een daling met 4 procent opgetekend. Tegenover die periode werd een stijging met 5 procent genoteerd. Tijdens de maand september vervoerde Lufthansa 5,7 miljoen passagiers. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de hele Lufthansa-groep, waarin ook dochterbedrijven Austrian Airlines, Swiss en British Midlands zitten begrepen - steeg het aantal passagiers tijdens de maand september met 7,9 procent tot 8,65 miljoen eenheden. In de vrachtdivisie werd tijdens de eerste negen maanden een groei met 19 procent tot 1,3 miljoen ton opgetekend. Tijdens de maand september was er een toename met 21 procent tot 159.000 ton.


Scheepspassagiers in Europa krijgen meer recht op compensatie en bijstand als hun reis wordt afgelast of vertraagd. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie besloten. Passagiers van cruiseschepen en veerboten moeten uiterlijk een half uur na het geplande vertrek worden geïnformeerd. Als de vertraging langer dan anderhalf uur duurt, kan de gedupeerde onder meer een vergoeding of alternatief vervoer verlangen. Ook moet de vervoerder maximaal drie keer 80 euro per nacht vergoeden. Een deel van de regeling geldt niet als problemen aan slecht weer zijn te wijten. Gehandicapte of minder mobiele passagiers krijgen recht op hulp aan boord, maar ook bij aankomst en vertrek. Hun eventuele begeleider moet voortaan gratis worden vervoerd. Eerder kwam de Europese Unie al met nieuwe regels om de veiligheid van schepen te verbeteren.


Het Zweedse bedrijf Electrolux, producent van huishoudelektronica, heeft een principeakkoord gesloten om zijn Egyptische sectorgenoot Olympic Group over te nemen. Electrolux neemt het belang van 52 procent van de holding Paradise Capital in de Egyptische groep over. Electrolux brengt daarnaast een openbaar bod uit op de rest van de aandelen van Olympic Group, dat genoteerd staat op de beurzen van Cairo en Alexandrië. In totaal betaalt Electrolux 340 miljoen euro voor het Egyptische bedrijf. Olympic Group is marktleider in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Beide partijen hebben op die markten al dertig jaar een commerciële samenwerking. De overname past binnen de strategie van Electrolux om uit te breiden in opkomende economieën. Electrolux is de grootste producent van huishoudelijke apparatuur ter wereld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home