Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 11, 2010

Russische voorraad palladium nagenoeg uitgeput

Rusland zal volgend jaar zijn voorraden palladium volledig hebben uitgeput. Dat heeft Norilsk Nickel, wereldwijd de grootste producent van palladium, gezegd. Een woordvoerder van het concern merkte daarbij op dat dit jaar nog de laatste substantiƫle voorraad palladium op de markt zal kunnen worden gebracht. De officiƫle voorraden zeldzame metalen van Rusland zijn een staatsgeheim. De voorbije weken hebben de prijzen voor palladium het hoogste niveau in negen jaar bereikt. Daarbij werd gevreesd dat de beschikbare voorraden onvoldoende zouden blijken te zijn om de heroplevende vraag, vooral bij Amerikaanse en Chinese autoproducenten, te voldoen. Palladium wordt onder meer gebruikt in autokatalysatoren.

De prijs van palladium heeft inmiddels een piel van 602,5 dollar per ounce bereikt. Dat is het hoogste niveau in negen jaar tijd. "Volgens Viktor Sprogis, verantwoordelijke voor verkoop en distributie bij Norilsk Nickel, zijn de vooruitzichten voor de palladium-markt bijzonder positief," merkt het persbureau Reuters op. "De verkoop van Russische palladium-reserves zijn vele jaren een belangrijke component van de bevoorrading geweest. Uit schattingen van het metaalbedrijf Johnson Matthey blijkt dat dat Rusland vorig jaar ongeveer 960.000 ounces palladium heeft verkocht. Zonder die voorraden zou er volgens Johnson Matthey een tekort van ongeveer 200.000 ounces zijn geweest."

Norilsk Nickel zou tegen het einde van dit jaar aan zijn raad van bestuur een strategie voor de volgende vijftien tot twintig jaar voorleggen. Er werd aan toegevoegd dat het bedrijf het volgende anderhalf decennium 1,2 miljard dollar tot 1,3 miljard dollar zou investeren in zijn noordelijke Russische mijnen om de productie van nikkel en koper op te drijven. De Russische holding Rusal, aandeelhouder van van Norilsk Nickel, heeft het management van het mijnbedrijf er eerder al van beschuldigd geen uitgewerkte strategie op lange termijn te kunnen voorleggen. Op het gebied van palladium wordt met belangstelling gekeken naar Zimbabwe, dat belangrijke voorraden van het metaal zou kunnen hebben, maar nog altijd kampt met de gevolgen van politieke onrust.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home