Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 12, 2010

Noord-Korea duwt duur naar internettijdperk op kier

Noord-Korea heeft ter gelegenheid van de recente viering van zijn vijfenzestigste verjaardag zijn online aanwezigheid gevoelig opgedreven. Aan het project zou minstens negen maanden voorbereiding vooraf zijn gegaan. In totaal had Noord-Korea iets meer dan duizend internetadressen gereserveerd, maar die werden nooit gebruikt. De meeste Noord-Koreaanse websites opereerden vanuit het buitenland of met een rechtstreekse verbinding met het nationale internet van China. De buitenlandse journalisten die de festiviteiten van de vijfenzestigste verjaardag van het communistische land bijwoonden, zouden ook onbeperkt toegang gekregen hebben tot het internet.

Meestal krijgen buitenlandse bezoekers alleen de toelating om telefoongesprekken te voeren of emails te versturen vanop gecontroleerde computers. Volgens Melissa Chan correspondent van Al Jazeera, kregen de journalisten echter zonder problemen toegang tot Facebook, Twitter en Skype. "Dat is heel opmerkelijk voor een regime dat de communicatie van zijn burgers bijzonder strikt opvolgt," merkt de IDC News Service op. "Vermoed wordt dat een kleine elite van de communistische partij toegang heeft tot internet, maar de rest van de bevolking krijgt geen toelating om buitenlandse nieuwsbronnen te raadplegen en radio-toestellen zijn voorgeprogrammeerd op de staatsuitzendingen."

Vorig jaar dook een eerste teken van grotere interesse in het internet op, nadat een groep gereserveerde internetadressen werd toegewezen aan een joint venture van bedrijven uit Noord-Korea en Thailand. IDC News Service merkt echter op dat er nooit kon worden bevestigd dat die adressen ook daadwerkelijk werden gebruikt. Er wordt aan toegevoegd dat onmogelijk voorspeld kan worden dat de toegang voor journalisten een keerpunt zal betekenen in het internet-beleid van de Noord-Koreaanse regering of alleen maar gebruikt werd om een positieve indruk te maken op de bezoekende buitenlandse journalisten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home