Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 12, 2010

Britse bankfraude gevoelig gedaald

Zwaardere beveiligingsmaatregelen en intelligente bankkaarten hebben ervoor gezorgd dat de financiƫle fraude gevoelig is gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de United Kingdom Cards Association. Die daling wordt zowel in de fysieke bankwereld als bij het internetbankieren vastgesteld. In het rapport wordt opgemerkt dat de fraude met Britse kredietkaarten tijdens de eerste helft van dit jaar nog een schade van 298 miljoen dollar veroorzaakte. Dat is een daling met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bovendien is er een grote terugval tegenover de recordhoogte van 972 miljoen dollar twee jaar geleden.

"Deze cijfers tonen aan dat de Britse bankkaarten-bedrijven een groot belang hechten aan het terugdrijven van de kredietkaartenfraude en het reduceren van het ongemak voor de consumenten," aldus het magazine BizReport.com. "Bij online banking werden de grootste successen geboekt. Daar werd tijdens de eerste helft van dit jaar een terugval met 36 procent tot 40 miljoen dollar opgetekend." De onderzoekers voegen er wel aan toe dat men ook bij deze bemoedigende cijfers voorzichtig moet blijven. Daarbij wordt opgemerkt dat de fraude de voorbije vijf jaar bijzonder wisselend is geweest, zodat men volgens de onderzoekers zeker nog niet van een duurzame trend mag worden gesproken.

In het rapport wordt dan ook opgemerkt dat de sector zich zal moeten blijven toespitsen op preventie. De onderzoekers voeren daarbij aan dan criminelen deze vorm van fraude zullen blijven uitproberen. Er wordt ook opgemerkt dat de fraude bij telefoon-banking met 9 procent was gestegen tot 9,5 miljoen dollar. Daarnaast maken de banken ook gewag van een toenemend aantal phishing-aanvallen, waarbij criminelen met een misleidende email of op een website persoonlijke identiteitsgegevens van de consumenten proberen te bemachtigen. In totaal werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 31.448 phishing-aanvallen gemeld. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home