Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 12, 2010

Pepsico werkt aan verpakking op basis van aardappelschil

De Britse divisie van het drankenconcern PepsiCo onderzoekt de haalbaarheid om aardappelafval om te zetten in milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Mogelijk zou de technologie over twee jaar operationeel kunnen zijn. Dat heeft Richard Evans, president van PepsiCo Groot-Brittannië en Ierland, gezegd in een interview met BBC Radio. Evans merkte daarbij op dat het aardappelafval op dit ogenblik wordt verwerkt in dierenvoeding en andere recyclage-projecten. Hij voegde er aan toe dat PepsiCo er al in geslaagd is om verpakkingen voor chips te produceren op basis van houtpulp, afkomstig van hernieuwbare en duurzame bronnen van onder meer de Forest Stewardship Council.

PepsiCo heeft in Leicester de grootste chipfabriek van de wereld. Daar worden onder meer de Walker-chips en een aantal andere snack-producten geproduceerd. Volgens Evans is het mogelijk om uit de afval van aardappelschillen verpakkingen te maken voor chips. Het recyclage-project zou volgens hem in een periode van achttien tot vierentwintig maanden kunnen worden opgestart met een beperkt aantal Britse retailzaken. Hij merkte wel op dat een aantal problemen moeten worden aangepakt. Onder meer bleken de verpakkingen op basis van houtpulp teveel lawaai te maken, waardoor de consument uiteindelijk voor andere merken kiest. Dat heeft het zustermerk Frito Lay volgens Evans zelf moeten ondervinden.

Frito Lay is inmiddels terug overgeschakeld naar zijn traditionele verpakkingen. Pepsico produceert in Leicester tien miljoen chips-verpakkingen per dag. In Maleisië hebben onderzoekers eveneens afbreekbare verpakkingen vervaardigd, waarbij gebruik gebruik gemaakt werd van de schillen van tropische vruchten zoals bananen, rambutans en chempedaks. Onderzoeksleider Hanafi Ismail wees er daarbij op dat biologisch afbreekbaar plastic een groeipotentieel van 30 procent per jaar heeft. Hij voegt er aan toe dat commerciële biodegradeerbare plastics in het westen minsten acht keer duurder zijn dan de klassieke verpakkingen. De fruitplast-verpakkingen zouden echter 10 procent goedkoper zijn dan het traditionele aanbod, dat op petroleum is gebaseerd.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home