Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 12, 2010

Jongeren hebben grootste begrip voor overheidsbesparingen

Jonge kiezers zijn het bereid om besparingsmaatregelen van de overheid te ondersteunen. Dat is de conclusie van een enquête van de Britse openbare omroep BBC. Daarbij werd vastgesteld dat in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig jaar 76 procent van de respondenten aangeeft dat de werkloosheidsvergoedingen zouden moeten worden geschrapt en 68 procent is van oordeel dat subsidies voor huisvesting zouden moeten worden teruggeschroefd. Volgens 62 procent van deze bevolkingsgroep is er een daadwerkelijke nood aan besparingen, al geeft 78 procent aan dat deze maatregelen langzaam moeten worden ingevoerd, zodat de economie de tijd zou krijgen om zich te herstellen.

Er wordt aan toegevoegd dat jongeren vooral de gezondheidszorg gespaard willen zien bij de besparingen (87 procent), gevolgd door het onderwijs (82 procent) en politie en brandweer (81 procent). De onderzoekers merken verder op dat jongeren de voorkeur geven aan budgetbeperkingen boven belastingsverhogingen. Maar dan driekwart van de jongeren noemt een btw-verhoging tot 20 procent een verkeerde manier om een budgetevenwicht te helpen bereiken. Een grotere belasting op kapitaalwinsten wordt door 49 procent van de Britse jongeren ondersteund, maar ook blijkt 48 procent zich tegen een dergelijke maatregel te verzetten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 70 procent voorstander is om de huisvestingssubsidies te beperken, terwijl 90 procent voorstander is van medische controles voor lichamelijk arbeidsongeschiktheid. Daarentegen ondersteunt slechts 33 procent een maatregel om het universiteitsgeld op te drijven, terwijl 64 procent zich tegen een dergelijke verhoging verzet. Daarnaast blijkt 56 procent achter een verhoging van de pensioenleeftijd te staan, maar 42 procent verzet zich tegen dat voorstel. Verder blijkt dat jongeren vooral besparingen willen gerealiseerd zien in de sociale woningbouw, buitenlandse hulp en transport. Minder steun is er voor beperkingen van de pensioenen en defensie-uitgaven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home