Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 13, 2010

Goedkopere technologie cruciale bedreiging voor privacy

De persoonlijke privacy dreigt het onderspit te zullen delven voor de winstgevende motieven van bedrijven die hun gegevens beheren. Dat heeft Bruce Schneier, verantwoordelijke technologie bij British Telecom, gezegd tijdens de RSA Security Europe Conference in Londen. Schneier merkte daarbij op dat al langer wordt voorspeld dat persoonlijke privacy uiteindelijk grotendeels zal verdwijnen, maar hij stelt dat de snelle technologische veranderingen die dreiging steeds acuter maken. Die dreiging leek volgens Schneier in het verleden steeds overroepen, maar door de dalende kosten van opslag en verwerking is het veel gemakkelijker geworden om gegevens bij te houden in plaats van de moeite te doen om berichten en conversaties te verwijderen.

"De aanwezigheid van technologie op zich is niet voldoende om de privacy fundamenteel te ondermijnen," merkt Schneier op. "Het feit dat de sociale interactie van een persoonlijke vorm is geƫvolueerd naar een digitaal verkeer dat niet verdwijnt en niet toelaat om activiteiten uit het verleden te vergeten, betekent echter een duidelijke verandering van de maatschappij. Vergeten is immers een belangrijk maatschappelijk instrument en helpt de mens een aantal dingen achter zich te laten en verder te gaan. Maar door het internet en mobiele telefonie wordt van de burger steeds meer gevraagd om zijn eigen privacy-beleid te hanteren."

De burger moet dus beslissen welke informatie hij vrij wil geven, maar heeft daar volgens Schneier eigenlijk zelf geen keuze. "De sociale regels worden immers opgesteld door bedrijven met een winstdoelstelling," voert hij aan. Hij voegde er aan toe dat het privacy-beleid op websites van bedrijven ook moeilijk te vinden en te begrijpen zijn. Dat is volgens hem ook de bedoeling, aangezien de bedrijven de gebruikers in verwarring willen brengen, zodat ze meer informatie vrijgeven dan ze zelf eigenlijk willen. Schneier stelt dan ook dat de overheid een strikter beleid moet voeren en dat er voor de gebruiker instrumenten moeten worden gecreƫerd waarmee hij zijn online aanwezigheid kan beheren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home