Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 13, 2010

Oude logboeken bijzonder nuttig voor klimaatstudie

In Groot-Brittannië zijn er plannen om oude logboeken van de marine te gebruiken om een accurater beeld te vormen van de klimaatverandering tijdens de voorbije eeuw. Bedoeling is dat een aantal vrijwilligers de routes natrekken die bijna driehonderd schepen van de Royal Navy hebben genomen en daarbij uit de logboeken informatie filteren uit over het weer en andere gebeurtenissen. Dat moet volgens de initiatiefnemers bijzonder waardevolle informatie verstrekken over het voorbije klimaat. Het project, dat de naam OldWeather.org meekreeg, zou volgens de onderzoekers ook een aantal leemtes in de Britse geschiedenis moeten invullen.

"Deze maritieme logboeken bevatten een enorme schat aan informatie, maar omdat de bijdragen handgeschreven zijn, is het voor een computer bijzonder moeilijk om de teksten te lezen," verduidelijkt Chris Lintott, onderzoeker aan de Oxford University en één van de leiders van het project, tegenover BBC News. "Door het inschakelen van vrijwilligers om deze trajecten na te trekken en de informatie van de Britse zeelui over te zetten, kunnen we een groter inzicht krijgen in zowel het klimaat van het verleden als in sleutelmomenten van de maritieme geschiedenis." Het Britse Met Office voegt er aan toe dat historische weerkundige gegevens cruciaal zijn omdat het de mogelijkheid biedt om de modellen over het klimaat van de aarde te testen.

"Indien we een beter beeld kunnen vormen over het klimaat in het verleden, kunnen we ook met groter vertrouwen voorspellingen voor de toekomst doen," merkt Peter Scott, hoofd klimaatopvolging bij het Met Office, op. "Helaas zitten in die historische gegevens veel lacunes. Dat geldt vooral voor gegevens over de situatie op zee. OldWeather.org is dan ook een bijzonder waardevol project." De meeste historische klimaatgegevens zijn afkomstig van weerstations op het vasteland, waar al meer dan anderhalve eeuw systematisch weerinformatie wordt opgeslagen. Met de logboeken van de oorlogsschepen komt men echter aan een netwerk van bijna driehonderd maritieme weerstations."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home