Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2005

Tien jaar biotechnologische landbouw

Biotechnologie heeft veel bijgedragen tot de verbetering van de situatie van landbouwers en het leefmilieu. Het gebruik binnen de agrarische sector zal verder exponentieel blijven groeien, vooral in ontwikkelingslanden. Dat werd door een aantal sprekers eerder deze week naar voor gebracht tijdens een feestavond in Brussel, georganiseerd door CropLife International en EuropaBio, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de commerciële biologische landbouw.

"Alda Lerayer, directeur van CIB Brazil, benadrukte dat haar land sinds de legalisering van de biologisch gemodifieerde teelten zich naar een frontpositie op de internationele markt voor biotechnologische producten heeft gewerkt," aldus CropLife. "Vorig jaar hebben Braziliaanse boeren ongeveer twee miljoen hectaren biotechnologische teelten geplant. Een verdere uitbreiding zal Brazilië toelaten om in te spelen op een internationaal steeds verdere groeiende markt."



Lerayer stelde daarbij dat biotechnologische teelten door de Braziliaanse landbouwers algemeen aanvaard worden. Van de totale biotechnologische sojateelt zou 32 procent afkomstig zijn van familiale boerderijen. "Voor kleine boeren staan deze teelten gelijk met een betere levensstandaard," voegde ze daar aan toe.

Ook Madelyn Spirnak, adviseur van het Amerikaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor landbouw-biotechnologie, stelde dat de eerste commerciële toepassingen in de Verenigde Staten ingevoerd werden in 1996 en door de meeste Amerikanen aanvaard worden als een onderdeel van hun dagelijks leven. "We denken daar zelfs niet meer aan," stipte ze aan. "De consument heeft er een bijzonder groot vertrouwen in."

Spirnak gaf toe dat genetisch gemofieerde voedingsprodructen geen wondermiddel zijn tegen problemen op gebied van voedselveiligheid en armoede, maar voegde er aan toe dat ze wel een heel belangrijke realisatie vormen die aan de wereldbevolking niet onthouden mag worden. De technologie laat volgens haar toe dat landbouwgronden efficiënter gebruikt worden, dat de landbouwers een grotere flexibiliteit hebben en ook een groter rendement halen uit hun teelten.

Paul Temple, afgevaardigde van de Brits biotechnologische landbouw, voegde dar aan toe dat de wetenschap de toekomst is van een duurzame landbouw. Hij had het daarbij een afname van het brandstofverbruik, een groter wildbestand op de boerderijen en minder onkruidproblemen. "Indien Europa niet soepeler wordt in zijn aanpak, zullen we acherlopen op de rest van de wereld," voerde hij aan.

Ook Christian Verschueren, directeur-generaal van CropLife International, voerde aan te geloven in de schitterende toekomst van de technologie. Hij meende dat ook Europa zich steeds positiever opstelt tegenover de biotechnologische landbouw. Verschueren stelde darbij dat er ook een grotere druk komt van vele landbouwers, die de vrijheid willen hebben om zelf te kiezen welke zaadvariëteiten ze willen gebruiken. De volgende tien jaar zouden de voordelen voor de consumenten en de duurzame landbouw volgens hem nog verder duidelijk worden.

Pover gesteld met Europees onderzoek


Europese bedrijven hebben in 2005 iets meer financiële middelen besteed aan research & development dan vorig jaar, toen de investeringen op een lager niveau terugvielen. Maar Europa doet op het vlak van onderzoek en ontwikkeling volgens de Europese Commissie duidelijk minder inspanningen dan de Verenigde Staten en Japan.

Binnen de Europese Unie vertegenwoordigden research & development door bedrijven en regeringen 1,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat is duidelijk minder dan de 3,15 procent die in Japan geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling. De grootste investeerder binnen Europa is het Duitse DaimlerChrysler, dat 5,66 miljard dollar investeerde in potentiële ontwikkelingen.

Het zijn trouwens vooral een beperkte groep van grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Slechts 54,3 procent van het Europese onderzoeksbudget is afkomstig van private bedrijven, tegenover 63,1 procent in de Verenigde Staten en 74,5 procent in Japan.

De Europese Unie stelde dat zijn onderzoek heeft uitgewezen dat de Europese investeringen in onderzoek en ontwikkeling teveel afhankelijk zijn van overheidsinvesteringen. Er wordt op gewezen dat de Europese Unie zich tegen 2010 wil opwerpen als de meest dynamische kenniseconomie van de wereld. De betrokken regeringen beloofden daarbij hun onderzoeksbudgetten op te drijven tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Die doelstelling is volgens het EC-rapport echter nog lang niet bereikt.

Janez Potocnik, Europees Commissaris voor onderzoek, stelde dan ook dat de situatie heel ernstig is.

Stout imago basis succes Kate Moss


Drie maand geleden leek het alsof supermodel Kate Moss compleet afgedaan had. Maar haar scandaleuze imago helpt haar nu aan een opmerkelijke comeback. Achteraf blijkt dat het stoute imago, dat haar al haar hele carrière achtervolgt, ook de sleutel is van haar succes.

In september kwam het Britse model Kate Moss (31) onder vuur te liggen nadat er in een schandaalkrant foto's verschenen waren waarop ze een lijntje cocaïne aan het gebruiken was. Burberry en andere modemerken zegden terstond - sommige na eerst hun vertrouwen in Moss uitgesproken te hebben - haar contract op. Er werd meteen volop gesuggereerd dat de succsvolle carrière van het model definitief achter de rug was.

"Maar daar blijkt niets van aan te zijn," stelt het persbureau Associated Press. "Ze heeft een hele reeks nieuwe contracten afgesloten en ook haar oude opdrachten behouden, onder meer dat voor het Opium-parfum van Yves Saint Laurent." Eerder deze week verscheen het december-nummer van het Franse modeblad Vogue, dat aan Kate Moss is gewijd. Ze verscheen er op de cover met de slagzin 'Scandalous Beauty'.

Het persbureau stelt dat de modewereld het verwijt gekregen heeft hypocriet te zijn omdat hij Moss had laten vallen nadat hij eerst het stoute imago volop had gevoed. Maar men heeft inmiddels blijkbaar begrepen dat dit imago bijzonder goed verkoopt. "Wie Kate Moss gebruikt als een symbool van vrijheid en stoutheid, moet eerlijk zijn," vertelde François-Henri Pinault, met zijn keten PPR onder meer verdeler van Gucci en Yves Saint Laurent. "Wanneer men haar gebruikt om dat soort boodschappen te brengen, hoeft men ook niet verrast te reageren wanneer ze ook in haar privéleven de regels overtreedt."

Jeremy Baker, mode-specialist aan de London Metropolitan University, meende zelfs dat de populariteit van het model bij het publiek wel eens nog groter zou kunnen geworden zijn wegens het zogenaamde drugschandaal. "Men voelt zich meer betrokken bij iemand die een schandaal heeft overleefd," benadrukte hij. Sinds het uitbreken van de affaire is Vogue trouwens al het derde grote magazine dat het model op de cover heeft geplaatst. Eerder gebeurde dat al immers bij W en Vanity Fair.

Na het schandaal heeft Moss zich openlijk veronderschuldigd bij het publiek en zou ook een ontwenningskuur gevolgd hebben in Arizona. "Wie een dergelijke crisis wil overwinnen, moet lijden," aldus nog Baker. "Een korte gevangenisstraf zou nog meer effect hebben gehad. Maar ze heeft verlies geleden en is vernederd. Dan komt er een ogenblik dat de steun van het publiek terugkeert."

Moss heeft zopas een reclamecampange voor de Italiaanse ontwerper Roberto Cavalli afgewerkt. Bovendien is ze ook het gezicht van het parfum Coco Mademoiselle en het cosmeticamerk Rimmel. Moss werd ontdekt toen ze veertien was en haar mager uiterlijk deed opmerkingen opstijgen dat de modewereld een heroïne-figuur ophemelde. Moss werd dan ook constant achtervolgd door verhalen over wilde feestjes en druggebruik. "Het is nu duidelijk gebleken dat dit stoute imago de pijler is van haar succes," merkt Associated Press nog op.

Zimbabwe blijft een inflatiekampioen


De jaarlijkse inflatie is in Zimbabwe de voorbije maand gestegen tot 502,4 procent. Dat heeft de regering van president Robert Mugabe zelf bekend gemaakt. De nieuwe stijging zou vooral veroorzaakt zijn door de duurdere huurprijzen voor woningen en de massale aankoop van fietsen.

In september klom de inflatie in Zimbabwe tot 411 procent, maar de voorbije maand is daar nog een schepje bovenop gekomen. Daarvoor zouden twee redenen zijn. Een chronisch tekort aan brandstof heeft de bevolking van het Afrikaanse land massaal fietsen doen aankopen. Bovendien zijn ook de huurprijzen fel gestegen door de maatregel van de regering om de krottenwijken op te ruimen.

Dit laatste zou 700.000 mensen verplicht hebben een ander onderkomen te zoeken. De regering ontkent echter dat het cijfer zo hoog ligt en stelt dat de maatregel nodig was om de criminaliteit en de overbevolking tegen te gaan. De economie van Zimbabwe zakt echter al zes jaar op zij steeds verder weg, wat geleid heeft tot ernstige tekorten op het gebied van brandstof en voedsel.

De Verenigde Naties stellen dat Mugabe een slecht beleid voert, maar de president verwijst voor de verantwoordelijkheid naar de sancties door de westerse landen, nadat hij beslist had om de blanke boeren te onteigenen en van hun landerijen te verdrijven. Zombabwe had beloofd om de inflatie tegen het einde van 2005 te zullen beperken tot 300 procent. De Verenigde Naties spreken echter over een economische meltdown.

Sharapova vloert Russische hockeyers

Tennisster Maria Sharapova is de best betaalde sportfiguur van Rusland. Dat heeft het Russische tijdschrift Finans becijferd. Ze heeft daarmee de hegemonie van de professionele Russiche ijshockeyspelers, die traditioneel de lijst aanvoeren, doorbroken. In de top vijf zitten verder één basketter en drie ijshockeyspelers.



Bij het bepalen van de verdiensten werd rekening gehouden met sportcontracten, prijzengelden en reclame-inkomsten. Daarbij kwam de 18-jarige Sharapova aan een bedrag van 14,5 miljoen dollar. Ze stootte daarmee ijshockeyer Alexei Yashin (7,6 miljoen dollar) van zijn troon. Yashin verzeilt zelfs op de derde plaats, want hij moet ook basketter Andrei Kirilenko van de Amerikaanse Utah Jazz (10,97 miljoen dollar) laten voorgaan. De top vijf wordt rondgemaakt door de ijshockeyspelers Nikolai Khabibulin (6,75 miljoen dollar) en Ilya Kovalchuk (6,5 miljoen dollar).

Het magazine merkt op dat Maria Sharapova een steeds sterker merk wordt, dankzij grote marketing-inspanningen van haar management, een hele reeks ondernemers en haar supporters. "Zo hebben haar fans een nieuwe ringtone gelanceerd op basis van de kreten en zuchten die Masha produceert tijdens de wedstrijden," merkt Finans op. "Een Japans bedrijf produceert zelfs bedkussens in de vormen van haar borsten en benen."



Het magazine voegt er aan toe dat de nieuwe reglementen van het Amerikaanse ijshockey ervoor gezorgd hebben dat de inkomsten van de spelers merkelijk zijn afgenomen. Zo heeft Yashin (New York Islanders) een kwart van zijn loon moeten inleveren. Khabibulin (Chicago Bulls) ging bij zijn toenmalige club Phoenix Coyotes zelfs een tijdlang in staking omwille van moeizame salarisbesprekingen. Ook Kovalchuk (Ak Bars) moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een vijfjarig contract voor een totaalbedrag van 32 miljoen dollar.

Zwanezang voor Volga

De Volga, de Russische auto voor de topklasse, loopt op zijn laatste benen. Volgend jaar zullen er van het model nog amper 50.000 exemplaren geassembleerd worden. Het Russisch publiek is immers meer geïnteresseerd in buitenlandse merken, zodat de voormalige Sovjet-icoon na bijna een halve eeuw het bijltje er moet bij neerleggen. Autobouwer Gorki AvtoZavoed (GAZ) wil zich voortaan toeleggen op de productie van minibusjes en lichte vrachtwagens.



GAZ werd in 1932 met behulp van Ford opgezet in de stad Nizjni Novgorod. Aanvankelijk werden er kopiën gemaakt van de Ford-T en rolden er ook jeeps en lichte tanks van de band. Na de tweede wereldoorlog werd er de Pobeda, de eerste Russische luxewagen, vervaardigd. In 1956 volgde de Volga, die eveneens voor de Russische elite bestemd was. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begon echter de zwanezang, want de nieuwe elite gaf de voorkeur aan westerse auto's.

Vorig jaar daalde de productie al tot 60.000 exemplaren, ondanks een protectionistische maatregelen van de voormalige Russische vice-premier Boris Nemtsov. Die verplichtte Russische topbestuurders rond te rijden in een Volga in plaats van in een Mercedes of een BMW. Maar aan de Volga was sinds de beginjaren nauwelijks iets veranderd en de ikoon van de Russische autosector verloor dan ook de concurrentieslag met de buitenlandse merken. Een luxueuze Volga-3110, uitgerust met alle mogelijke westerse snufjes, haalde twee jaar geleden nog amper twintig exemplaren.

De Russische markt wordt steeds meer overspoeld door buitenlandse constructeurs, zoals General Motors, Ford en Renault. De Russische autoproductie zag zijn afzet dit jaar met veertien procent teruglopen. GAZ hoopt in samenwerking met een buitenlandse partner wel een nieuwe personenauto te kunnen ontwikkelen. Snel zal de Volga echter niet uit het Russische straatbeeld verdwijnen, want het model wordt onder meer in Moskou nog altijd veel gebruikt door taxichauffeurs.

Virtuele toer door Afrikaans erfgoed

Afrikanen krijgen binnenkort de mogelijkheid om een online bezoek te brengen aan het belangrijkste Werelderfgoed van het continent. Heinz Ruther, docent geomatica aan de universiteit van Kaapstad, is immers gestart met een project dat zowel de betrokken sites moet beschermen als hen in virtuele vorm toegankelijk maken voor Afrikanen die het zich financieel kunnen veroorloven zelf ter plaatse te gaan.

Ruther stelt met zijn initiatief bij de Afrikanen een bewustzijn over hun erfgoed te creëren. Zijn project wil er ook voor zorgen dat dit Werelderfgoed, moest het ooit verwoest worden, tenminste in digitale vorm blijft verder bestaan en ook over 200 jaar nog kan bewonderd worden. Zijn modellen zouden volgens hem zelfs gebruikt kunnen worden op de monumenten te reconstrueren.



De wetenschapper gebruikte laserscanners en computertechnologie om driedimensionele modellen en virtuele landschappen te creëren van een reeks Afrikaanse Werelderfgoed-sites. Op elke locatie werd daarvoor gedurende vier of vijf dagen vanuit veertig tot vijftig verschillende standpunten foto's genomen. Ruther startte tien jaar geleden met het in kaart brengen van het Afrikaanse Werelderfgoed in Lalibella. Daarna werkte hij onder meer in het Kilwa-fort in Tanzanië, de Djenne-moskee in Mali en in de historische Keniaanse handelstad Lamu. Volgende maand staan slavenforten in Ghana en twee ommuurde steden in Nigeria op het programma.

Ruther wil een website creëren waar dit virtuele erfgoed gratis beschikbaar wordt gesteld voor Afrikaanse universiteiten, musea en overheden. Hij wil ook een cd-rom uitbrengen waar men de mogelijkheid zou krijgen om virtueel tussen de monumenten te lopen. Daarmee wil hij vooral Afrikaanse schoolkinderen bereiken, zodat ze iets zouden kunnen leren over hun erfgoed.

De wetenschapper wil de betrokken sites niet alleen in kaart brengen, maar hoopt er ook een socio-historische analyse bij te kunnen voegen. Daarvoor zouden oude kaarten, geschriften van reizigers en een wetenschappelijke analyse door een groep Afrikaanse experts samengebracht worden.

Ruther stelt dat vele Afrikaanse Werelderfgoed-sites door een gebrek aan financiële mogelijkheden in bijzonder slechte staat verkeren.

Economie in de media


Autobouwer Porsche wil een groter publiek voor zich winnen. Om dat te bereiken wil de Duitse autofabrikant een nieuwe reeks sportieve auto's op de markt brengen. Eén van de nieuwe modellen is de vierdeurscoupé Panamera, die in 2009 op de markt komt. Het bedrijf zegt ook de komst van andere modellen, zoals een compacte suv of zelfs een Minivan, niet uit te sluiten. Porsche wil zijn grenzen verleggen en kijkt daarvoor verder dan waar het goed in is: het maken van krachtige, dure sportauto's. Directeur Wendelin Wiedeking van Porsche stelde in The Wall Street Journal dat het niet goed is om altijd voor dezelfde gasten te koken. Een eerste stap in het bereiken van een breder publiek was de introductie van de Cayman S, die qua prijs het gat opvult tussen de Porsche 911 en de goedkope Boxter. Naast het ontwikkelen van nieuwe modellen is de fabrikant ook bezig een hybride motor te maken voor haar suv, de Porsche Cayenne. Aandeelhouders vrezen de dure ontwikkelingskosten. Zij dumpten woensdag massaal hun aandelen.

Mensenhandel is jaarlijks goed voor een omzet van ongeveer 35 miljard dollar en daarmee is het een van de lucratiefste takken van de internationale criminaliteit. Dat heeft Helga Konrad, de speciale vertegenwoordiger voor de strijd tegen de mensenhandel van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE), vrijdag in Berlijn gezegd. Jaarlijks zouden twee miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandelaars. Mensenhandel is niet hetzelfde als mensensmokkel. Bij het laatste gaat het er enkel om mensen illegaal een grens over te zetten. Slachtoffers van mensenhandel daarentegen, kunnen zich niet vrijwillig bevrijden uit hun situatie. Het gaat vooral om vrouwen die tot prostitutie gedwongen worden en om dwangarbeiders in de landbouw- en bouwsector. "Mensenhandel kan niet bestreden worden als de grenzen worden gesloten", aldus Konrad. Niet zelden komen de slachtoffers legaal het land binnen. Als ze dan uitgewezen worden, bemoeilijkt dat het onderzoek tegen de mensenhandelaars.

Het grote economische succes van China is vooral gebaseerd op repressie en op de uitbuiting van het grote leger aan arbeiders. Dit stelt de internationale vakbondskoepel IVVV in een rapport over China. De wereld moet zich dringend afvragen hoe het komt dat China zo'n spotgoedkope producten kan uitvoeren. Volgens het rapport is de uitroeiing van de armoede in China tot stilstand gekomen, en groeit de ongelijkheid. 700 miljoen mensen moeten leven met minder dan twee dollar per dag. Verscheidene honderden miljoenen Chinezen zijn werkloos. In het platteland, waar de grote meerderheid van de Chinezen woont, daalt het inkomen. Miljoenen arbeiders werken meer dan zestig uur per week, voor minder dan een minimumloon en een slaapplaats in een grote zaal. Meer dan 15.000 sterven jaarlijks in bedrijfsongevallen.

President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) er van beticht dat ze het Zuid-Amerikaanse land willen destabiliseren. Chávez reageerde vrijdag op de rapportage eerder deze week van waarnemers van de OAS en de EU over de parlementsverkiezingen van zondag, aldus de Venezolaanse zender Globovision. De waarnemers stelden in hun rapportage dat de stembusgang correct was verlopen, maar plaatsten tegelijkertijd ook enkele kanttekeningen. De waarnemers toonden zich onder meer verontrust door de boycot van de stembusgang door de oppositie. De politieke tegenstanders vreesden voor fraude. Ook stelden verscheidene waarnemers dat de linkse populist Chávez in de aanloop naar de verkiezingen wel erg vaak op televisie was verschenen. Volgens Chávez wordt er een mijnenveld gelegd met het doel Venezuela te stabilseren. "Ik weet zeker wie achter deze samenzwering zit," aldus de president in een verwijzing naar de regering-Bush, waarmee hij al jaren overhoop ligt.

De Duitse ex-bondskanselier Gerhard Schröder krijgt de leiding van het bestuurscomité van het consortium dat een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen. Schröder moest vorige maand het kanselierschap overdragen aan Angela Merkel. Hij vertegenwoordigt met zijn comité, dat vergelijkbaar is met een raad van commissarissen, de aandeelhouders in het consortium. Dat zijn het Russische gasconcern Gazprom met een belang van 51 procent en de Duitse bedrijven E.on en Wintershall, een dochter van BASF, met elk 24,5 procent. De leiding gaat over 400 kilometer naar Vyborg bij Sint-Petersburg lopen om daarna onder het oppervlak van de Oostzee te duiken. Het eindpunt zal 1500 kilometer verder liggen in de Duitse kustplaats Greifswald. Het gaat om twee parallelle leidingen met elk een capaciteit van 27,5 miljard kubieke meter per jaar. De eerste moet in 2010 gaan functioneren en de tweede enkele jaren later. Het project kost naar schatting 4 miljard euro.

Het aantal rendieren in Groenland is de laatste tijd dermate gestegen dat er gevaar dreigt voor de natuurlijke habitat van het eiland. Op termijn brengt de overbevolking indirect zelfs de overlevingskansen van de rendieren in het gedrang. Wetenschappers deden een telling van de rendierenpopulatie in een regio in westelijk Groenland. In de regio, die ongeveer even groot is als Denemarken, werden 125.000 rendieren geteld. Dat is een stijging van 25 procent tegenover 2000. "Op een bepaald moment zullen de dieren niet meer over genoeg grasland beschikken om te grazen en zullen velen onder hen een hongerdood sterven", zo vertelde Mads Brinck Lillelund van de Groenlandse milieubescherming. Maatregelen om de populatie onder controle te houden waren totnogtoe niet doeltreffend. Op dit ogenblik worden jaarlijks ongeveer 30.000 rendieren gedood, maar volgens wetenschappers zouden dat er 100.000 moeten zijn.

De tegoeden van Koerdische onafhankelijkheidsstrijders en andere terroristische organisaties zullen spoedig nergens ter wereld meer veilig zijn. Dat zei FBI-directeur Robert Mueller vrijdag in Ankara. De FBI werkt samen met Turkije en Europese landen om de tegoeden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op te sporen en te bevriezen, aldus Mueller. Mueller sprak in Turkije met politiechef Gokhan Aydiner en maakte daar bekend dat de Verenigde Staten momenteel 165 Turkse politieagenten trainen om computercriminaliteit, drugssmokkel en de georganiseerde misdaad beter te kunnen aanpakken. Naast de PKK zijn aan Al-Qaida gelieerde radicaal-islamitische groeperingen in het land actief. Van beide kanten moet gevreesd worden voor aanslagen.

Friday, December 09, 2005

Globalisering creëert geen jobs

De wereldwijde economische groei slaagt er steeds minder in om nieuwe en betere jobs te creëren en helpt dus ook niet aan het bestrijden van de armoede. In een rapport van de International Labour Organisation (ILO) wordt gesteld dat de helft van de arbeidersbevolking van de wereld nog altijd niet voldoende te verdienen om te kunnen uitstijgen boven de armoedegrens van twee dollar per dag.

"Het creëren van betere jobs en hogere inkomens is voor de beleidsmakers tot nu toe duidelijk geen prioriteit geweest," stelde ILO-directeur-generaal Juan Somavia. "De globalisatie heeft tot nu toe nog niet geleid voor voldoende en degelijk werk over de hele wereld. Dat moet veranderen en het scheppen van degelijk werk moet een centrale doelstelling worden van elk economisch en sociaal beleid."

Het rapport stelt dat in sommige delen van Azië wel een verbetering merkbaar is, maar dat in Afrika en bepaalde regio's van Zuid-Amerika steeds meer mensen in minder gunstige omstandigheden moeten werken. Vooral in de landbouw zou de situatie bijzonder erg zijn. Gesteld wordt dat wereldwijd 1,38 miljoen mensen het moeten stellen met een loon van minder dan 2 dollar per dag. "Dat is iets minder dan 50 procent van de globale arbeidsbevolking, tegenover 57 procent tien jaar geleden."

In de meeste landen is het probleem volgens het rapport niet zozeer de werkloosheid, maar wel een gebrek aan degelijk en productief werk. "Mensen werken hard en lang voor weinig geld omdat het enige alternatief een complete werkloosheid is," wordt er opgemerkt. Het rapport voegt er aan toe dat er de jongste jaren tussen economische groei en de groei van een tewerkstelling steeds minder verbanden zijn. "Dat betekent dat economische groei niet automatisch leidt tot een groei van de tewerkstelling," stippen de onderzoekers aan.

Voor elke procent economische groei, was de tewerkstelling tussen 1999 en 2003 slechts met 0,30 procent gestegen. De vier jaar daarvoor was dat nog 0,38 procent. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika lag dat cijfer de voorbije jaren op 0,5 tot 0,9 procent, wat meteen de meest intensieve groei van de wereld was. Maar in de meeste gevallen situeert die groei zich in self-employment, meestal een tewerkstelling in de informele economie, waar de werkvoorwaarden veel te wensen overlaten.

Uit het rapport bleek verder dat vrouwen wereldwijd mannen aan het inhalen zijn op het gebied van tewerkstelling. Maar meestal gaat het om weinig betaalde en weinig productieve banen, heel dikwijls in part-time verband. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië blijft de tewerkstelling van vrouwen bovendien ver achterwege. De jeugdwerkloosheid ligt dubbel zo hoog dan bij de volwassenen. Maar in de meeste landen ligt het analfabetisme hoger dan bij de jongeren. Jongeren zijn volgens de organisatie dan ook steeds beter bereid voor de arbeidsmarkt.

Clinton vraagt groener Amerikaanse economie

Voormalig Amerikaans president Bill Clinton heeft tijdens de klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties in het Canadese Montreal zonder verbloemen gesteld dat de regering van de Verenigde Staten het compleet verkeerd heeft met haar oppositie tegen het Kyoto Protocol. Het land moet volgens hem zo vlug mogelijk af van fossiele brandstoffen die de oorzaak zijn van de opwarming van de aarde.

In een toespraak voor de Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), die het probleem van de opwarming van de aarde moet bestuderen en aanpakken, stelde Clinton dat een overstap naar een zuiverder energie de Amerikaanse economie miljoenen nieuwe jobs zou opleveren. "Er is geen twijfel meer aan dat de klimaatverandering een realiteit is en veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten," benadrukte Clinton, verwijzend naar de talrijke rapporten die de voorbije weken met aanwijzingen zijn gekomen over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan.

Clinton voegde er aan toe dat Verenigde Staten de grootste schuldige zijn van het probleem. Het land vertegenwoordigt immers vier procent van de wereldbevolking, maar is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de uitstoot van broeikasgassen. Clinton zelf schaarde zich in 1997 achter het Kyotot Protocol, maar dat werd door zijn opvolger George W. Bush in maart 2001 opgezegd. Het was één van de eerste beslissingen die de nieuwe president nam na zijn intrek in het Witte Huis.

Bush stelde dat er geen waterdichte bewijzen zijn voor de opwarmingen van de aarde en was van mening dat de eisen van het Kyoto Protocol te zware financiële gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse economie. Clinton gaf toe dat het Kyoto Protocol niet perfect is en dat er heel wat kritiek op geleverd wordt. Maar het klopt volgens hem niet dat een overstap naar zuiverder brandstoffen de economie zou aantasten. "Een groenere technologie zal de economie in tegendeel versterken en de Verenigde Staten talloze nieuwe jobs opleveren," benadrukte hij.

Volgens sommige bronnen zou de Amerikaanse delegatie tijdens de besprekingen kwaad zijn geweest over de komst van Clinton en zijn optreden zelfs proberen te verijdelen hebben. In een officiële reactie werd echter gesteld dat de Verenigde Staten presentaties van belanghebbenden, zoals dat gesymboliseerd werd door het bezoek van de voormalige president, aanmoedigde.

Vrouwen zetten klanten en personeel eerst

Vrouwelijke managers zeggen dat klanten en medewerkers de voornaamste pijlers zijn van zakelijk succes. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Traditioneler prioriteiten, zoals verkoopsgroei en marktaandeel, worden door die vrouwelijke bedrijfsleiders minder belangrijk ingeschat.

Onderzoek van het Center for Women's Leadership van het Babson College in Massachusetts en het Commonwealth Institute in Boston wees uit dat 97 procent van de ondervraagde vrouwelijke bedrijfsleiders de klanttevredenheid bijzonder belangrijk noemt. Datzelfde geldt in iets mindere mate voor de tevredenheid van de werknemer (92 procent) en de bedrijfscultuur (81 procent).

Verder werden ook het evenwicht tussen werk en leven (67 procent) en de persoonlijke autonomie (66 procent) naar voor geschoven als belangrijke voorwaarden voor sucesvol ondernemen. Pas daarna kwamen meer traditionele waarden zoals hoge winstmarges (64 procent), een snelle verkoopstoename (48 procent), persoonlijke financiële beloningen (46 procent) en een groot marktaandeel (41 procent).

"Algemeen wordt vooropgesteld dat de winst en de aandeelhouders op de eerste plaats komen," vertelde onderzoeksleider Nan Langowitz van het Babson College aan het magazine MarketWatch. "Maar in deze studie bleken de klanten en de medewerkers in de eerste plaats te komen. "Dit betekent niet dat zij niet gericht zijn op de andere waarden, maar ze willen dat bereiken door mensen prioriteit te geven."

Niet minder dan 77 procent van de ondervraagde dames had het bedrijf zelf opgericht. De motivatie om een onderneming te leiden kwam volgens de deelnemers vooral het nastreven van een persoonlijk doel (85 procent) en het aangaan van een uitdaging (80 procent). Autonomie (65 procent), flexibiliteit (62 procent), financiële beloning (58 procent), een schitterende inval (51 procent), het vermijden van het glazen plafond (33 procent) en economische noodzaak (27 procent) zijn andere redenen.

Nucleaire opslag in Tsjernobil?

De Oekraiense regering overweegt om de site van Tsjernobil te gebruiken voor het stockeren van nucleair afval van andere landen. Dat heeft president Viktor Yushchenko bekend gemaakt. Hij stelde daarbij echter dat het project op zijn haalbaarheid nog moest gecontroleerd worden door experts en wetenschappers. Daarna zou een openbaar debat volgen.

De Oekraiense president stelde dat het voorstel kon besproken worden na een grondig onderzoek over alle aspecten van het project. "Dit is een project voor de lange termijn en moet goedgekeurd worden door het publiek," aldus Yushchenko. "Zonder die goedkeuring zal de regering nooit tot een dergelijke stap overgaan, hoe economisch aantrekkelijk het project ook mag zijn."



Het betreft een tweede opslagplaats voor nucleaire brandstof van de kerncentrale van Tsjernobil. Maar de Oekraiense regering overweegt om niet er niet alleen eigen radioactieve stoffen op te slaan, maar de site ook ter beschikking stellen voor kernafval uit het buitenland.

De plannen voorzien in een veilige opslag van de gebruikte nucleaire brandstof en zou volgens de originele plannen twee jaar geleden in gebruik genomen moeten zijn. Maar de werken werden in april 2003 stilgelegd wegens een aantal technische defecten. De constructeur, het Franse Framatome ANP, benadrukte dat de verdere afwerking van de site ongeveer vier en een half jaar in beslag zou nemen. De werken worden gefinancierd door de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

De opslag zou kunnen starten in 2010 en de plannen worden volgens Yushchenko bestudeerd door een team van internationale experts. Hij hoopte dat zij hun werk tegen het einde van het jaar zouden kunnen afronden, waarna de nodige financiële middelen gereserveerd zouden kunnen worden voor de bouw van de opslaginfrastructuur. De president voegde er aan toe dat de technologische aspecten van de constructie geen probleem zouden opleveren.

Surfwereld in troebel water?

Er dreigt een enorm tekort aan surfplanken. Na veertig jaar heeft het Californische bedrijf Clark Foam immers zijn deuren gesloten. Het bedrijf had nagenoeg een monopolie op de productie van de schuimblokken die de basis vormden voor de gepersonaliseerde planken. Er worden nu vertragingen van maanden en zelfs jaren vooropgesteld. Inmiddels is men in de Verenigde Staten aan het hamsteren geslagen.

Producenten van surfplanken proberen volgens het gespecialiseerde Surfer Magazine op dit ogenblik de hand te leggen op de laatste voorraden polyurethaanschuim. Daarnaast dreigen duizenden schilders en bekleders van surfplanken werkloos te zullen worden. "Iedereen vraagt zich af hoe het nu verder moet," stelt Chris Mauro, uitgever van het tijdschrift. "Op dit ogenblik is er wereldwijd wekelijks een tekort aan misschien wel 2.000 surfplanken. Het kan maanden of zelfs jaren duren vooraleer er weer nieuwe exemplaren beschikbaar zijn voor bewerking."



Clark Foam leverde de grondstof voor 90 procent van alle op maat gemaakte surfplanken van de wereld. Die sector volgens ongeveer drie kwart van de internationale productie van surfplanken. De rest bestaat uit de industriële productie, meestal afkomstig uit Azië of Oost-Europa. Naast Clark Foam zijn er nog wel andere, kleinere schuimproducenten, maar dat is lang niet voldoende om te voldoen aan de wereldwijde vraag. Er is volgens Mauro dan ook een krampachtige zoektocht aan de gang naar nieuwe leveranciers.

Een aantal consumenten zijn volgens analisten al begonnen met het hamsteren van surfplanken, soms tot twaalf of vijftien exemplaar tegelijkertijd. De beperkte voorraad heeft dan ook de prijzen al doen stijgen. Gordon Clark, oprichter van Clark Foam, zou zijn bedrijf gesloten hebben omdat hij steeds meer problemen kreeg om zijn machines, die hij meestal zelf ontwierp, door de overheid goedgekeurd te krijgen. Bovendien vormde ook het gebruik van giftige en vervuilende chemicaliën voor problemen. De locale en federale overheid stellen echter dat Clark in regel was met alle verplichtingen en ontkennen aan de basis te liggen van de sluiting van het bedrijf.

Gordon Clark begon zijn bedrijf in 1961, nadat hij samen met surfpionier Hobie Alter enkele jaren voordien de productietechniek van surfplanken vernieuwde door te werken met integraal kunststof in plaats van met houten planken.

Mobiele reclame meer aanvaard?


Naarmate er meer reclameberichten worden verstuurd naar mobiele toestellen, blijken die boodschappen ook minder storend over te komen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Amerikaanse Ball State University. Er ligt volgens de onderzoekers blijkbaar een relatie tussen de vertrouwdheid met de boodschappen en de aanvaarding ervan.

Het onderzoek van de Ball State University wees uit dat één derde van de Amerikaanse studenten reclameberichten toegestuurd krijgt op zijn mobiele telefoon. In februari van dit jaar stelde slechts één vierde dergelijke boodschappen te ontvangen. Maar naarmate de frequentie van die boodschappen verhoogd wordt, blijkt de irritatie weg te smelten. Nog amper één derde van de ontvangers van reclame op mobiele toestellen stelde dat soort praktijken vervelend te vinden. In februari maakte nog 92 procent van de ondervraagden daarover zijn beklag.

Toch stelde 51 procent van de studenten dat ze geen reclame wensen te ontvangen op hun gsm-toestel. Maar 29 procent stelde zich akkoord te kunnen verklaren met mobiele reclame indien daar iets tegenover zou staan, zoals gratis ringtones, extra belminuten, upgrades of toegang tot het internet. Twee derden van de ondervraagden voegde daar aan toe dat een financiële beloning hen zou kunnen doen overwegen om mobiele reclame te aanvaarden.

Uit het onderzoek bleek echter ook dat twintig procent van de respondenten een mobiele reclameboodschap had ontvangen van een persoon of een bedrijf waarmee ze voordien geen contact hadden gehad. Daarmee lijken dus niet alle verzenders zich te houden aan het opt-in princiepe, waarbij door de ontvanger een duidelijke voorafgaandelijke toestemming moet worden verleend voor het doorsturen van commerciële berichten.

Piraterij kost economie handenvol geld

Het terugdringen van software-piraterij met tien procent zou op vier jaar tijd wereldwijd 2,4 miljoen nieuwe jobs opleveren en 67 miljard dollar belastingsgelden opleveren. Dat blijkt uit een studie van de Business Software Alliance (BSA). Elk procent beperking vansoftware-piraterij zou 40 miljard dollar in economische voordelen opleveren.

In Europa heeft Griekenland de kleinste IT-sector, maar is volgens de studie tegelijkertijd ook de grootste piraat uit de regio. "Maar ook in Frankrijk en Italië ligt de piraterij hoger dan het gemiddelde," wordt er aan toegevoegd. De Business Software Alliance werpt daarbij op dat landen specifieke acties zouden moeten ondernemen tegensoftware-piraterij.

"Daardoor kunnen de economische voordelen opgedreven worden," aldus het rapport. De organisatie stuurt daarbij aan op het aanpassen van nationale copyright-wetten aan de normen van de World Intellectual Property Organisation. "Maar ook het publiek moet beter voorgelicht worden over de problemen van de piraterij," wordt er opgemerkt.

Reserve landbouwgebieden bijna uitgeput

Drie eeuwen geleden bestond amper 7 procent van het land op aarde uit landbouwgronden. Vandaag is dat aangegroeid tot 40 procent. Wetenschappers stellen dat er niet veel ruimte is voor verdere groei en dat de landbouw in de toekomst de groei van de wereldbevolking niet zal kunnen bijblijven.

Wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison kwamen aan de hand van satellietbeelden en nationale gegevens tot de vaststelling dat een groot gedeelte van de aarde is ingenomen door landbouwgebieden voor het telen van voedsel of het grazen van vee. Vooral de snelle uitbreiding van de teelt van sojabonen in Brazilië en Argentinië, bestemd voor de Chinese en Europese markt, viel daarbij op.

Die toename gaat volgens de onderzoekers in beide Zuid-Amerikaanse landen gepaard met een ontbossing van het tropisch regenwoud. In de Verenigde Staten en Europa heeft de intensieve landbouw er dan weer voor gezorgd dat het landbouwgebied lichtjes in oppervlakte afneemt en plaats maakt voor bewoning. Maar algemeen is er volgens hen nog weinig ruimte voor uitbreiding van het landbouwgebied.

"Op uitzondering van Latijns-Amerika en Afrika zijn alle locaties waar teelten zouden kunnen groeien, al ingenomen," benadrukken de wetenschappers. "De resterende gebieden zijn te koud of te droog om landbouw toe te laten. "De uitdaging wordt om verder voedsel te blijven produceren zonder negatieve neveneffecten zoals ontbossing, waterverontreiniging en bodemerosie."

Online bedrijven zijn terug

Inkomsten uit online reclame, uitgezonderd search, kenden de eerste drie kwartalen van het jaar een groei van 11,5 procent tot 6,1 miljard dollar tegenover dezelfde periode van het jaar voordien. Opvallend daarbij is dat online merken opnieuw verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de internetreclame.

De online reclamegroei is volgens een rapport van TNS Media Intelligence vooral te danken aan twee sectoren. "De grote chip-marketeers hebben hun budgetten veel meer op het internet gericht," aldus de onderzoekers. "Maar ook de zuivereinternetbedrijven hebben hun webinvesteringen opgedreven."

Het is volgens TNS de eerste keer sinds de dotcom-crisis dat de internetbedrijven tekenen voor het grootste gedeelte van de webreclame. "Niet iedereen is het daar echter mee eens," meldt het magazine Mediapost. "Sommigen benadrukken dat de groei zich over alle sectoren uitspreidt en vooral gericht is op het uitbouwen enonderhouden van customer relationships."

De groei van 11,5 procent van de online reclame staat wel in schril contrast met de globale reclame-investeringen. Die bleven volgens de onderzoekers hangen bij een groei van 3 procent en vertegenwoordigen nu een bedrag van 104,1 miljard dollar.

Wereldwijd netwerk groeit 500 procent per jaar

Het netwerkbedrijf Cisco Systems verwacht tijdens de eerstvolgende periode een jaarlijkse groei van tien tot vijftien procent te kunnen realiseren. Het verkeer op netwerken zal volgens het bedrijf immers wereldwijd een groei kennen van 500 procent per jaar. Cisco stelt dat die groei vooral zal gedragen worden door de nieuwe markten.

Tot nu toe hebben de 129 landen uit de zogenaamde opkomende markten een aandeel van amper tien procent in de omzet van Cisco Systems. Maar het bedrijf stelt dat dit snel zal veranderen. "De grootste groei mag verwacht worden uit die landen, met inbegrip van Afrika, waar wij een jaarlijkse stijging kennen van dertig procent per jaar," stipte Cisco-topman John Chambers aan.

Chambers stelde dan ook dat het bedrijf in die regio's in groei zou investeren. Twaalf procent van alle nieuwe Cisco-werknemers wordt nu al aangeworven in die opkomende economische markten. Hij verwacht dat daar veertig procent van de groei van het bedrijf de volgende jaren daar vandaan zal komen. Andere Cisco-topfiguren hebben het echter over een aandeel van ruim 47 procent.

De 129 landen uit de opkomende markten vertegenwoordigen 37 procent van de wereldbevolking, maar slechts één procent van de bewoners hebben toegang tot breedband-internet. Cisco Systems wil als eerste op die markten aanwezig zijn. "Dat wordt bijzonder belangrijk," benadrukt het bedrijf.

Een groot aantal Afrikaanse regeringen is bezig met zware investeringen in telecommunicatie-netwerken. Zij zien het als een platform om de diverse communities met elkaar in verbinding te brengen en een aanvang te maken met de strijd tegen de armoede. Maar het is bijzonder moeilijk om in al die landen tegelijkertijd aan de slag te gaan. Bovendien is er ook niet voldoende vakkennis beschikbaar om dergelijke technologie massaal te ondersteunen.

Cisco is wereldwijd de grootste leverancier van telecom-technologie. Maar op nieuwe niche-markten, zoals videotelefonie en draadloze verbindingen, zou het bedrijf slechts een aandeel hebben van 26 procent. "Dat geeft ons grote mogelijkheden om uit te breiden," aldus Chambers.

De Cisco-topman verwacht dat er in de toekomst tien tot twintig miljard apparaten op het internet zullen aangesloten zijn. "Dat zal de nood aan verbindingen vergroten," aldus Chambers. Hij wees er daarbij op dat een videofilm van dertig minuten evenveel bandbreedte vergt als e-mailverkeer tijdens een periode van achttien maanden. Tenslotte stelde hij ook dat in de toekomst ook alle televisieprogramma's over het internet zullen beschikbaar gesteld worden, wat de vraag naar netwerk-technologie nog zou vergroten.

Economie in de media


Nu vrijwel iedere celebrity een eigen kledinglijn begint, kan ook Ashanti niet achterblijven. De r'n'b- beauty komt binnenkort met diverse outfits van spijkerstof.De beroemde winkelketen Macy's zal een plekje vrijmaken voor de veelbelovende kleding van de mooie Ashanti. "Ik ben altijd al een mode-freak geweest en ik ben blij dat mijn ontwerpen in de smaak vallen. Ik wil vooral duidelijk maken aan meiden dat ze blij moeten zijn met hun vrouwelijke vormen," zo zei de ster. Op de vraag of Ashanti zelf tevreden is over haar lichaam, antwoordde zij: "Uiteraard zijn er wel puntjes waar ik iets op aan te merken heb, maar over het algemeen ben ik dik tevreden!"

Een Brits onderzoek leert dat vrouwen gemiddeld anderhalf jaar langer telefoneren dan mannen. Een vrouw spendeert 4,5 jaar van haar leven aan de telefoon, of 42.000 uren. Een man volstaat met 28.500 uren of een dikke drie jaar. Vrouwen plegen ook veel meer telefoontjes: 288.000, tegenover 277.000 bij de mannen. Iets meer dan de helft van de telefoontjes is voor het werk. Zo'n 46 procent heeft minstens één familielid of vriend met wie ze maar zouden blijven telefoneren. Wanneer we het telefoongesprek toch willen beëindigen, bedienen we ons graag van leugentjes om bestwil. "Er belt iemand aan de voordeur," is het meest gebruikte excuus. Maar ook van 'ik ben aan het koken' of 'ik moet naar het toilet' bedienen we ons graag. Nog een constante: bijna alle ondervraagden vinden bellen na 22 uur niet gepast.

Duizenden Noord-Koreaanse vluchtelingen werken in China als seksslaven. Het gaat vooral om vrouwen en meisjes die uit angst te worden teruggestuurd naar hun dictatoriale vaderland, de prostitutie ingaan of zich laten uithuwelijken. Dat heeft John Miller, de Amerikaanse ambassadeur voor de strijd tegen internationale slavernij vrijdag gezegd na afloop van gesprekken met de Chinese overheid. Miller beschuldigde Noord-Koreaanse functionarissen ervan soms mee te werken aan de mensenhandel. Ook drong hij er bij China op aan om in ieder geval enkelen te erkennen als rechtmatige asielzoekers. China ziet vluchtelingen uit het straatarme Noord-Korea als illegale economische migranten. Zij worden tot nog toe onverbiddelijk teruggestuurd naar het stalinistische bolwerk. In Noord-Korea wacht hen het strafkamp en soms zelfs executie. Er zijn geen officiële cijfers over het aantal Noord-Koreaanse vrouwen dat het slachtoffer is van mensenhandel. Hulporganisaties en kerkelijke groepen stellen dat een derde tot meer dan de helft van de Noord-Koreaanse vluchtelingen uiteindelijk in slavernij belandt. Een deel van de vrouwen komt terecht op het arme Chinese platteland. Door de scheve bevolkingsopbouw van China - ouders mogen maar een kind krijgen en kiezen vaak voor een jongen - kunnen veel boeren maar moeilijk aan een bruid komen.

De Amerikaans-joodse eigenaar van het geboortehuis van de overleden paus Johannes Paulus II biedt het huis te koop aan voor één miljoen dollar. Dat heeft een Poolse krant vandaag gemeld. Volgens de krant is het aartsbisdom Krakau geïnteresseerd in de aankoop van de woning waarin Karol Wojtyla op 18 mei 1920 werd geboren en waar hij de eerste achttien jaren van zijn leven doorbracht alvorens naar Krakau te verhuizen. Het bedrag van de transactie zou een probleem kunnen stellen in de onderhandelingen met Ron Balamuth, de erfgenaam van de oude eigenaars van dit huis dat momenteel het museum Johannes Paulus II herbergt. De Poolse joden willen immers ook geld inzamelen voor de aankoop van het huis om het dan kosteloos aan de stad Wadowice te schenken. Het museum, dat in 1984 in het geboortehuis van Johannes Paulus II werd opgericht, trekt dagelijks zo’n 5.000 bezoekers. Volgens de woordvoerder van de burgemeester van Wadowice zijn alle partijen het er over eens dat het museum in het geboortehuis moet blijven.

Indonesische moslims gaan uit angst voor aanslagen tijdens kerst christelijke kerken bewaken. Dat heeft de veertig miljoen leden tellende beweging Nahdlatul Ulama vrijdag bekendgemaakt. De jeugdtak van de grootste moslimorganisatie ter wereld heeft ook hindoes en boeddhisten opgeroepen mee te helpen. De moslims gaan de politie bijstaan die ook de bescherming van kerken in onder meer de hoofdstad Jakarta zal opvoeren. Zij wil daarmee een herhaling van kerst 2000 voorkomen, toen bij talloze kerken bommen afgingen en negentien personen omkwamen. Alleen al in Jakarta zet de politie rond kerst 17.000 man in. Circa 85 procent van de 220 miljoen Indonesiërs is moslim. Christenen vormen met ongeveer 10 procent een minderheid. De laatste weken is het rustig in Indonesië, maar deskundigen vrezen nieuwe aanslagen zolang een van de drijvende krachten achter de moslimterreur in de archipel, Noordin M. Top, nog op vrije voeten is. De Maleisiër ontsnapte vorige maand ternauwernood aan de politie. Die doodde tijdens een antiterreuractie op Oost-Java wel zijn belangrijke handlanger Azahari bin Husin.

Ten minste 55 personen zijn de afgelopen maand in de Indonesische provincie Papua omgekomen van de honger. Nog eens ruim honderd anderen zijn ernstig verzwakt nadat dorpelingen door een overvloed aan bosvruchten dit najaar te laat waren begonnen met het zaaien van nieuwe producten. Het voedseltekort in de regio Yahokimo heeft ongeveer 55.000 personen getroffen, meldde het dagblad Kompas vrijdag. „Er zijn sinds oktober geen knollen meer en er is geen ander voedsel omdat de mensen te laat waren begonnen met verbouwen”, aldus het hoofd van het district. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn minister van Volkswelzijn, Aburizal Bakrie, inmiddels naar de meest oostelijke provincie van Indonesië gestuurd om de noodlijdende bevolking te voorzien van voedsel en medicijnen. Ondanks een overvloed aan natuurlijke rijkdommen is Papua een van de minst ontwikkelde delen van Indonesië. In de uitgestrekte provincie, grotendeels bedekt met een ontoegankelijke jungle, leeft meer dan 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens.

Overal ter wereld beschouwen mensen de politiek als de meest corrupte sector van hun samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek dat de anticorruptie-organisatie Transparency International vrijdag heeft gepubliceerd. Op een schaal van één (integer) tot vijf (zeer corrupt) scoren politieke partijen wereldwijd een vier. In een aantal Afrikaanse landen, waaronder Nigeria en Kenia, brachten de politici het er beter vanaf dan de politie. In Nederland en Noorwegen worden de zakenwereld en de media als het meest integer ervaren. Driekwart van de bijna 55.000 ondervraagden uit 69 landen gelooft dat de politiek in hun land in aanzienlijke tot hoge mate wordt beïnvloed door corruptie. Zowel in rijke landen als Frankrijk, Japan en Italië als in aanzienlijk armere landen zoals Argentinië, Panama en Bolivia denkt de meerderheid van de bevolking er zo over. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat corruptie momenteel toeneemt; in slechts twaalf landen verwachten de meeste mensen dat de corruptie de komende drie jaar minder wordt. Het meest optimistisch zijn de Indonesiërs, de Kosovaren, de Nigerianen en de Uruguayanen.

De Noordpool verplaatst zich in zo'n hoog tempo zuidwaarts, dat het magnetische noorden zich over vijftig jaar mogelijk in Siberië bevindt. Dat hebben geologen en meteorologen donderdag gezegd op een congres in het Amerikaanse San Francisco. De wetenschappers vermoeden dat de poolmigratie een natuurlijk fenomeen is. De Noord- en Zuidpool zijn zelden stabiel, maar de Noordpool beweegt de laatste jaren veel sneller dan normaal. Uit metingen is gebleken dat het magnetische veld rond de aarde in vergelijking met 150 jaar geleden 10 procent zwakker is. In dezelfde periode heeft de Noordpool zich ruim 1.100 kilometer naar het zuiden verplaatst. Door de geschiedenis heen is het volgens wetenschappers verscheidene malen voorgekomen dat de Noord- en Zuidpool van plaats wisselen. Voor het laatst gebeurde dat 780.000 jaar geleden.

InBev staat op het punt om voor 750 miljoen dollar Fujian Sedrin Brewery, de grootste Chinese bierproducent, over te nemen, schrijft de New York Times vrijdag. InBev overtreft hiermee biedingen van concurrenten Heineken en het Amerikaanse Anheuser-Busch, aldus de krant, die verder geen bronnen noemt. Volgens de New York Times wacht de deal alleen nog op toestemming van de Chinese autoriteiten. Een woordvoerder van Fujian Sedrin Brewery zegt, zonder het bericht te bevestigen, dat de biedingsprocedure nog loopt en dat er nog geen resultaten bekend zijn.

Een medewerker van het effectenkantoor van de Japanse bank Mizuho Financial Group heeft waarschijnlijk de duurste typefout ooit gemaakt. De fout kostte de bank 27 miljard yen (190,5 miljoen euro). Door op een verkeerde knop te drukken, werden voor 1 yen per stuk 610.000 aandelen in het Japanse bedrijf J-Com verkocht. Dit had eigenlijk een opdracht voor de verkoop van één aandeel voor 610.000 yen moeten zijn. De vergissing kwam al na twee minuten aan het licht, nadat de verkeerde opdracht was verzonden. Medewerkers van Mizuho Securities probeerden vier keer de opdracht in te trekken, maar hun pogingen faalden. Daarop moest het effectenkantoor de stukken grotendeels terugkopen voor de marktprijs. Het fonds J-Com maakte op die dag zijn debuut op de effectenbeurs van Tokio en Mizuho was een van de begeleidende banken. De president van Mizuho Securities, Makoto Fukuda, moest woensdagavond diep buigen. Hij bood de investeerders, de opdrachtgever en alle anderen zijn excuses aan. Mizuho Financial Group is met een marktwaarde van 88,7 miljard dollar de op een na grootste bank van Japan.

Een halve eeuw waren de rode dubbeldekbussen samen met onder andere de Big Ben het gezicht van Londen. Vrijdagmiddag rijdt zo'n dubbeldekker op lijn 159 zijn laatste rit. Deze route begint op Oxford Street en eindigt in Zuid-Londen bij de Brixton busgarage. Op het hoogtepunt reden er 2760 rode dubbeldekkers in Londen rond. Al sinds de jaren tachtig gaan de bussen met pensioen. De voornaamste reden zijn de hoge kosten. Naast een bestuurder is op de bus ook een conducteur nodig, omdat de cabine van de chauffeur afgesloten is van het passagiersgedeelte. De dubbeldekkers zijn in de loop van de jaren vervangen door de veiligere harmonicabussen. Deze nieuwe bussen zijn ook toegankelijker voor mindervalide mensen, ouderen en kinderwagens.

Dit jaar zullen er in West-Europa meer digitale camera's worden verkocht dan er ooit analoge fototoestellen over de toonbank zijn gegaan, zegt het Duitse studiebureau GfK. Het bedrijf verwacht dat er tegen eind 2005 zo'n 100 miljoen digitale camera's zullen worden verkocht. Dat is 30 miljoen meer dan de verkoop van analoge toestellen in 2000. De verkoop van analoge camera's zal dit jaar verder zakken naar 30 miljoen stuks.

Thursday, December 08, 2005

Zijn topmanagers atleten?

Bestuursvoorzitters van grote bedrijven moeten niet alleen mentaal sterk staan, lichamelijk moeten ze over een goede conditie bezitten. Dat stelt het magazine Management Team. Alleen een gezond lichaam kan volgens het tijdschrift tegen de zware werkdruk en de lange dagen,

"Zowel Shell-bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer van Shell, oud-topman ING Ewald Kist, Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine als gewezen McKinsey-topman Mickey Huibregtsen en voormalig Aegon-baas Cees Storm zijn marathonlopers," aldus Management Team. "Daarnaast heeft een relatief groot aantal top-bestuurders bovengemiddelde sportieve prestaties bereikt.

Volgens Huibregtsen is dat geen toeval. "Er zijn bepaalde karakteristieken die topsporters en topmanagers delen," voert hij aan. "Ze beschikken beiden over volharding, een grote prestatiedrang en de concentratie en focus op iets dat ze werkelijk willen bereiken. Als die ingredienten aanwezig zijn, is er een goede kans dat de top wordt bereikt. In de sport of in het bedrijfsleven, dat maakt niet uit, mensen met die karaktereigenschappen kunnen overal in excelleren."

Discipline blijkt echter voor een groot aantal managers toch een belangrijke struikelblok om die fysieke conditie met regelmatige sportactiviteiten op peil te houden.

Tien jaar extra voor grootste diamantmijn


Het mijnbedrijf Rio Tinto heeft beslist om zijn Argyle-diamantmijn, de grootste van de wereld, tien jaar langer open te houden. De groeiende vraag op de Aziatische markt is volgens het bedrijf de achterliggende reden voor de verdere ontginning van de Argyle-site in West-Australië.

De Argyle-mijn zou normaal nog drie jaar blijven werken, maar Rio Tinto wil de levensduur van de site met tien jaar verlengen. Dat zal het Britse bedrijf een investering kosten van 910 miljoen dollar. De grote vraag op de Aziatische markt heeft de prijzen van diamant immers opgedreven, waardoor het uitbaten van de mijn langer rendabel kan blijven.

De wereldwijde diamantverkoop zou tegen 2015 met 39 procent kunnen stijgen en dan een omzet realiseren van 90 miljard dollar. Die groei zou vooral gedragen worden door een groeiende vraag in China en India. Sommige analisten vrezen echter dat de kosten van de uitbreiding op de Argyle-site door Rio Tinto heeft onderschat. Maar de mijngigant is ervan overtuigd zijn streefdoel te halen.

Kinderen verantwoordelijk voor spyware


De activiteiten van spyware en adware is het voorbije jaar achteruit gegaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van America Online en de Amerikaanse National Cyber Security Alliance. Nog 61 procent van de computers zou dergelijke technologie omvatten. Vorig jaar was dat nog 80 procent.

Vooral gezinnen met kinderen lopen volgens de onderzoekers kans om spyware of adware op hun computer te krijgen. In die huishoudens bleek 69 procent van de computers geïnfecteerd zijn met dat soort programma's. Bij gezinnen zonder kinderen valt dat terug tot 58 procent. Ook reclameprogramma's met pop-ups zouden dit jaar minder efficiënt geworden zijn. Op dit ogenblik heeft 70 procent van de internauten programma's die pop-ups blokkeren. Vorig jaar was dan amper 47 procent.

Phishing blijkt 23 procent van de Amerikaanse webgebruikers te treffen. Bovendien stelt 18 procent vrienden of familie te hebben die al persoonlijke informatie hebben doorgespeeld aan phishers. Een vergelijking kon niet gemaakt worden omdat de onderzoekers vorig jaar geen vragen hebben gesteld rond het phishing-fenomeen. Phishing heeft volgens AOL pas recent zijn grote doorbraak beleefd. Slechts 42 procent van de ondervraagden bleken trouwens vertrouwd te zijn met de term.

Bedrijven kiezen voor indy-muziek

Bedrijven kijken steeds meer naar nieuwe muziek om een bepaald imago te creëren voor hun merk. Daarbij richten ze zich naar opkomend talent of gevestigde waarden, maar deze werkwijze is in ieder geval goedkoper dan een nummer te vragen bij één van de grote platenmaatschappijen.

"Op die manier veranderen zakelijke kopers het economisch model van onafhankelijke muzikanten (indies)," merkt The Washington Post op. "Vroeger was het belangrijk om een platencontract te krijgen en op de radio gedraaid te worden. Maar in de plaats daarvan is er nu de airplay in restaurants, kleinhandel en bij autobouwers, die op zoek zijn naar weinig gekende muziek die geschikt is voor marketing-campagnes."

"Nieuwe artiesten hebben begrepen dat de grote muzieklabels hun werk niet meer doen," benadrukte Bob Mould, gewezen frontman van de punkgroep Husker Du en door televisiezender Fox gevraagd om één van zijn nieuwe nummers te lenen voor een aflevering van het programma 'The OC'. "Muzikanten kunnen gewoon hun muziek uitbrengen en een publiek proberen te bereiken. Artiesten moeten een manier zoeken om geld te verdienen."



Don Rose, voorzitter van de American Association of Independent Music, benadrukte dat dergelijke overeenkomsten een steeds groter gedeelte vormen van de inkomsten van de onafhankelijke muzieksector. "Het verkopen van muziek werd lange tijd beschouwd als een taboe, maar deze commerciële mogelijkheden worden vandaag veel positiever bekeken," merkte hij op.

Een onafhankelijk label als ESL Music zou nu al veertig procent van zijn inkomsten halen uit dergelijke commerciële contracten met bedrijven. Enkele jaren geleden was daar nog geen sprake van. Maar inmiddels heeft het label contracten afgesloten met de televisiereeksen 'Sex and the City' en 'The West Wing' en ketens als Starbucks en Banana Republic en zelfs het casino Caesars Palace in Las Vegas.

Ook bedrijven als Apple, Kmart, Mitsubishi en Jaguar deden beroep op individuele artiesten en groepen. Inmiddels hebben de belangrijkste televisieshows muziekverantwoordelijken die niets anders doen dan op zoek gaan naar geschikte muziek aan een goedkope prijs. Bedrijven zoals PlayNetwork, SoundExchange, DMX en Gray V bieden muziek van onafhankelijke muzikanten en labels aan retailers, hotels en restaurants aan.

Dat alles zorgt er volgens The Washington Post voor dat miljoenen dollars nu gekanaliseerd worden naar de onafhankelijke muzieksector. "Men wil muziek die nog nooit voordien is gehoord," benadrukte Gray V-oprichter Lori Hon. "De onafhankelijke labels zijn veel gemakkelijker in de omgang en hebben schitterend materiaal."

Op die manier wordt het volgens de krant voor artiesten gemakkelijker om van hun muziek te leven en krijgen vele nieuwe talenten een kans om door te breken. "Artiesten begrijpen dat ze hun muziek op alle mogelijke manier aan het publiek moeten kunnen laten horen," vertelde muzikant Kidgusto.

Met het downloaden van muziek zoeken muzikanten al naar andere manieren dan radio en MTV om succes te boeken. "Maar online moet de muziek wachten op de consument," aldus de krant. "Met commerciële contracten nemen de kopers de muziek mee en zorgen voor een verspreiding onder het publiek."

Opgemerkt wordt dat retailers ook niet meer zoals vroeger, gewoon wat achtergrondmuziek draaien. "Er wordt gekozen voor specifieke muziek die bijdraagt tot een beleving van het merk," aldus The Washington Post. De betaling kan variëren van enkele dollars tot enkele duizenden dollars per maand, afhankelijk van het aantal keer dat een nummer wordt gebruikt. Maar belangrijk is vooral het bekendheid van de song, wat kan leiden tot extra platenverkoop en optredens.

Amerikaans leger ten strijde met McCann


Het Amerikaans leger heeft met het reclamebureau McCann Erickson (Interpublic) een overeenkomst gesloten voor een periode van vijf jaar. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 1,35 miljard dollar. Dat is de grootste reclame-uitgave die de Amerikaanse regering tot nu toe heeft gedaan. Tot nu toe werkte de overheid samen met Leo Burnett (Publicis), maar dat contract wordt niet vernieuwd.

Het contract geldt voor een duur van twee jaar, met drie mogelijke verlengingen van telkens één jaar. Volgens legerwoordvoerders zouden de uiteindelijk uitgaven voor het contract wellicht ongeveer één miljard dollar bedragen. McCann Erickson moet ook de werving doen voor de reservekaders van het Amerikaanse leger. Vermoed wordt dat de slogan 'Army of One', door Burnett ontwikkeld, zal weggewist worden.

Aan de finaleronde voor het contract namen ook de reclamebureau's Ogilvy & Mather (WPP Group) en BBDO (Omnicom) deel. Burnett zou nog tijdens een overgangsperiode van drie maanden actief blijven. De eerste campagne van McCann zou niet voor volgende zomer moeten verwacht worden. Het contract met Burnett was meer dan anderhalf jaar geleden al afgelopen, maar werd herhaaldelijk voorlopig verlengd.

Vijf procent valse websites

Meer dan twee miljoen domeinnamen op het internet zijn geregistreerd met valse gegevens. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Government Accountability Office (GAO). Dat belemmert onderzoekers onder meer om online misdaad te bestrijden.

Het GAO onderzocht de websites van com-, net- en org-domeinen. Daarbij bleek dat 2,31 domeinnamen - 5,14 procent van het totaal - geregistreerd zijn met valse contactinformatie. De organisatie was door het Amerikaanse Congres gevraagd om de juistheid van de informatie in de Whois-datebase te onderzoeken.

Whois is een online service die contactinformatie verzamelt over de domeinregistraties. Dat moet politiediensten helpen om online misdaad te bestrijden en gebruikers toelaten gemakkelijk met eigenaars van websites te communiceren. Naast de valse registraties werden ook nog eens 1,64 miljoen sites met onvolledige gegevens gevonden.

Het GAO stelt te vermoeden dat in totaal 8,65 procent van alle websites zijn geregistreerd met valse of onvolledige informatie. Internetbeheerder ICANN zou maatregelen overwegen om de juistheid van de contactgegevens in de Whois-database te verbeteren.

Ook Pulitzer erkent online media

Media kunnen voortaan ook online bijdragen indienen voor de roemruchte Pulitzer Price. Die wijziging werd volgens de organisatie doorgevoerd in het kader van het veranderend medialandschap, waarbij steeds meer gebruik gemaakt wordt van het internet. De nieuwe regeling gaat volgend jaar in.



"De redactie van The New Orleans Times-Picayune kreeg heel wat lof voor zijn aanpak van de gevolgen van de orkaan Katrina," stipt het magazine Mediapost aan. "Maar een groot gedeelte van de verslaggeving werd alleen online gepubliceerd en haalde door de overstromingen nooit de gedrukte versie van de krant. In het verleden zou die uitstekende verslaggeving niet in aanmerking zijn kunnen komen voor een Pulitzer Price. Voortaan kan dat echter wel."

Sinds 1999 mochten al wel online bijdragen voor de categorie Public Service ingediend worden. Voortaan kan dat echter voor alle veertien journalistieke categorieën van de Pulitzer Price. "Steeds meer kranten maken volop gebruik van hun websites," benadrukte Rem Rieder, ondervoorzitter van de American Journalism Review. "Heel dikwijls worden de online activiteiten gebruikt om de gedrukte versies aan te vullen. Het internet is een belangrijk onderdeel geworden van de meeste kranten."

Valt West-Europa zonder gas?

West-Europa is niet meer zeker van Russische aardgas-leveringen. Dat stelt de Russische gasproducent Gazprom. Oorzaak van de problemen is een dispuut tussen Oekraiene en Rusland over de hoogte van de gasprijs en het gebruik van de Oekraiene pijplijn, die het grootste gedeelte van het gas voor de West-Europese markt transporteert. Het transitverdrag loopt eind dit jaar af, maar er is nog geen nieuwe overeenkomst tot stand gekomen.

Gazprom stelt dat Oekraiene de ondertekening van een nieuwe overeenkomst uitstelt, waardoor de bevoorrading van West-Europa volgend jaar in gevaar zou komen. Rusland vertegenwoordigt ongeveer één vierde van de aardgasvoorziening van West-Europa. Ongeveer tachtig procent van die bevoorrading gebeurt langs een pijplijn door Oekraiene. Het dispuut draait rond de hogere prijs die Gazprom aan zijn Oekraiense afnemers wil aanrekenen.



Het gaat daarbij om een prijsstijging van 50 dollar per duizend kubieke meter naar 160 dollar. Maar dat wil Oekraiene niet betalen. Juri Boiko, de voormalige topman van het Oekraiense staatsbedrijf Naftogas, heeft al gezegd dat voor zijn land slechts een prijs van 110 dollar haalbaar was. Gazprom stelt dat Oekraiene zich schuldig maakt aan sabotage. "We hebben voorgesteld om voorlopig geen definitieve prijs te plakken op het gas, maar wel het gastransport te regelen," vertelde een woordvoerder van Gazprom aan de Duitse krant Die Welt. "We willen aan Oekraiene ook de tarieven betalen die in West-Europa gelden. Maar Oekraiene weigert."

Gazprom zegt alle maatregelen te nemen om de West-Europese bevoorrading niet in gevaar te brengen. "Maar er is geen overeenkomst voor volgend jaar en we kunnen dan ook niets garanderen," stipte de woordvoerder nog aan. De Oekraiense president Viktor Yuschenko stelde echter te verwachten dat het probleem voor het einde van het jaar zou opgelost raken. Maar Gazprom reageert daarop skeptisch.

De Russische gasproducent stelt dat de energieprijzen dramatisch zijn gestegen. Op de West-Europese markt haalt het Russische gas een prijs van meer dan 200 dollar per duizend kubieke meter. "De kloof tussen de prijzen in West-Europa en Oekraiene kunnen wij niet meer verantwoorden," voerde de Gazprom-woordvoerder nog aan. "De voorbije vijf jaar hebben we de prijs in Oekraiene niet verhoogd."

De prijsverhoging heeft volgens Gazprom niets te maken met het feit dat Oekraiene wil toetreden tot de NATO. "Ook voor Armenië en Moldavië worden de prijzen verhoogd, hoewel zij helemaal geen plannen hebben om NATO-lid te worden," stelt de gasproducent. Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot, betaalt echter amper 46,68 dollar. Die prijs zal ook volgend jaar niet verhoogd worden.

Volgens Gazprom is er op lange termijn maar één manier om de afhankelijkheid van de Oekraiense pijplijn te vermijden. Dat moet een nieuw traject worden dat over de bodem van de Oostzee zou moeten aangelegd worden. Die zou over vijf jaar in gebruik genomen moeten worden. Gazprom stelt dat dit opnieuw voor energiezekerheid zal zorgen.

Maar ook Lukoil, het grootste Russische oliebedrijf, heeft al gewaarschuwd voor minder leveringen aan West-Europa. In plaats daarvan zou de brandstof met een nieuwe pijplijn naar China geleid worden. Ook hier zijn prijsverschillen de oorzaak. De Brent-olie van de Noordzee wordt immers duurder op de markt gebracht dan de Oeral-olie en Rusland wil voor zijn grondstof een even hoge prijs krijgen.

Windenergie biedt mogelijkheden voor derde wereld

Energievoorziening door windmolens heeft in ontwikkelingslanden veel meer mogelijkheden dan tot nu werd verondersteld. Dat blijkt uit gegevens van het Environment Program van de Verenigde Naties. Dat biedt deze landen volgens de organisatie een uitstekend alternatief voor de dure geïmporteerde energievoorzieningen.

Het Environment Program becijferde dat dertien procent van de gebieden in de derde wereld mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van windenergie. Tot nu was daar altijd een cijfer van nauwelijks één procent op geplakt. "Daardoor toonden regeringen en investeerders weinig interesse om hierin een alternatief te zoeken voor olie, steenkool of gas," voert de organisatie aan.

Met behulp van satellieten, ballons en andere bronnen werden nieuwe kaarten aangelegd over de windstromen in negentienontwikkelingslanden. Voordien was men vooral verder gegaan op gegevens van metereologische stations, maar daarbij gaf de nabijheid van bomen of gebouwen in veel gevallen een vertekend beeld van de windsterkte.

Uit het onderzoek bleek dat Nicaragua, Mongolië en Vietnam het grootste potentieel hebben voor windenergie. Daar zou ongeveer veertig procent van het grondgebied geschikt zijn voor de bouw van windmolens. De minste mogelijkheden heeft Bangladesh, met amper 0,2 procent van het grondgebied. Ook Cuba en Ghana hebben op het gebied van windenergie beperkte mogelijkheden.

De windenergie kan derde wereldlanden volgens de organisaties helpen om de dure brandstofimport af te bouwen. Nicaragua heeft volgens de nieuwe studie een potentie van 40.000 megawatt, wat ongeveer overeenstemt met veertig kerncentrales.

Amerika bedreigt mensenrechten Inuït


De regering van de Verenigde Staten wordt ervan beschuldigd de mensenrechten van de Canadese eskimo-bevolking met de voeten te treden. De Inuit Circumpolar Conference (ICC) stelt dat Amerika niet voldoende inspanningen doet om het afsmelten van de ijskap tegen te gaan en daarmee de jaagcultuur van het Inuït-volk in gevaar brengt.

"De klimaatverandering vernietigt onze leefomgeving en holt onze cultuur uit," benadrukte ICC-voorzitster Sheila Watt-Cloutier aan. "Onze jaagcultuur is gebaseerd op de koude. We willen dat het ook koud blijft." De Inuïts legden daaromtrent een petitie voor aan de Organization of American States en voeren aan dat de klimaatverandering gelijkaardig is aan overtredingen tegen de mensenrechten.

In de petitie wordt de Inter-American Commission on Human Rights gevraagd om de Verenigde Staten ertoe te brengen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Veel macht heeft die commissie niet en kan bijvoorbeeld ook geen schadevergoedingen toekennen, maar de Inuït hopen dat toch de druk op de Verenigde Staten zou kunnen opgevoerd worden. Gesteld wordt dat het klimaatbeleid van de Verenigde Staten zondigt tegen de American Declaration of the Rights and Duties of Man uit 1948 en de internationale wetten.

Sheila Watt-Cloutier stelde dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat de Inuït-jagers zonnebrand oplopen, door het dunner wordende ijs vallen en het veel moeilijker hebben om prooien zoals ijsberen, zeehonden en walrussen te volgen. Bovendien betekent de smelten van het ijs ervoor dat de zee nu vrij spel heeft en de kustgebieden van Canada en Alaska eroderen. Watt-Cloutier merkte verder op dat de Inuit Circumpolar Conference ongeveer 155.000 inwoners van Alaska, Canada, Groenland en Rusland vertegenwoordigt.

Ook landen uit de Stille Oceaan hebben eerder al gedreigd met rechtszaken tegen de Verenigde Staten. Rechtsspecialiasten vrezen echter dat een dergelijke rechtszaak uiterst duur zou zijn en bovendien ook niet veel kans op succes hebben. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de petitie.

NASA in zee met privé

Wanneer de space shuttles uit gebruik zullen genomen worden, zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wellicht beroep doen op privébedrijven om cargo te vervoeren naar het International Space Station. De NASA heeft deze week aan mogelijk geïnteresseerde bedrijven voorgesteld om het vrachtvervoer van de drie shuttles vanaf 2010 over te nemen.



"Dit is een nieuwe gelegenheid voor de nieuwe ruimtevaartbedrijven," benadrukte Jim Banke, woordvoorder van The Space Foundation. "Zij hebben daarvoor bij de NASA jarenlang gelobbied. De NASA hoopt de vluchten met bemanning en cargo te kunnen aanvullen en uiteindelijk ook vervangen. Het is niet uitgesloten dat de organisatie het aantal shuttlevluchten zal moeten beperken om de investeringen in een nieuwe ruimtecapsule te bekostigen.

"Dit is een uitzonderlijke gelegenheid," benadrukte Larry Williams, zegsman van Space Exploration Technologies (SpaceX), dat deze maand zijn eerste raket wil lanceren. SpaceX werd opgericht door de online zakenman Elon Musk, die zijn bedrijf PayPal voor 1,5 miljard dollar verkocht heeft aan eBay. Musk werkt aan een reeks lanceerraketten - Falcon - die veel goedkoper zouden zijn dan giganten Lockheed Martin en Boeing aanrekenen.

Naast SpaceX zijn ook bedrijven als t/Space, SpaceDev, Constellation Services International, AirLaunch LLC, Spacehab, Andrews Space, Rocketplane, Universal Space Lines en Bigelow Aerospace geïnteresseerd in een samenwerking met de NASA. Maar ook Boeing en Lockheed Martin zouden verder met de NASA willen samenwerken. De bedrijven hebben tot 10 februari de tijd om te reageren op het voorstel. In mei zouden dan de eerste contracten bekend gemaakt kunnen worden. In eerste instantie is daar door de NASA een bedrag van 500 miljoen dollar voor voorzien.

India stapt op kernfusie-trein

India zal meewerken aan de bouw van een kernfusie-reactor. Dat heeft de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) bekend gemaakt. De toetreding van India betekent volgens ITER dat nu de helft van de wereldbevolking in dit wereldwijd avontuur is vertegenwoordigd.


Buiten India zijn ook al China, de Europese Unie, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Staten bij het ITER-project betrokken. In totaal zal tien miljard euro geïnvesteerd worden in de bouw van een experimentele kernfusie-centrale in het Franse Cadarache. De bouw zal minstens een decennium in beslag nemen.

ITER is na het International Space Station het grootste wetenschappelijk project uit de geschiedenis. Het moet uitwijzen of het mogelijk is om het enorme potentieel van kernfusie op een praktische en economische manier aan te wenden. Kernfusie gebeurt ook in de zon aan temperaturen van ongeveer 10 miljoen graden celcius. Maar omdat de druk hier op aarde niet zo hoog kan opgedreven worden dan het niveau van de zon, moeten hier temperaturen van meer dan 100 miljoen graden.

Kernfusie veroorzaakt geen uitstoot van koolstofdioxide en is zo krachtig dat het mogelijk de oplossing is op de energietekorten die in de loop van deze eeuw worden verwacht. De technische uitdagingen doen sceptici suggereren dat de technologie in de praktijk nooit zal werken.

ITER heeft ook Kaname Ikeda aangesteld als nieuwe directeur-generaal.

Internet geeft publiek politieke macht

Het internet geeft het publiek de indruk dat ze betere politieke keuzes kunnen maken. Dat blijkt uit het onderzoek Digital Future Project van de University of Southern California. De onderzoekers stellen daarbij dat er op dit vlak een groot verschil is tussen het internet en media als televisie en kranten.

Bijna 40 procent van de internetgebruikers stelde dat het internet hen een grotere politieke basis bezorgt. Dat is een stijging van bijna 13 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien stelde bijna 62 procent van de ondervraagden dat het internet belangrijk is bij politieke campagnes. "De internauten hebben de indruk meer politieke macht te hebben," benadrukt projectleider Jeffrey Cole. "Dat is veel meer dan het ontvangen van informatie. Die grotere macht heeft een invloed op de keuze van de kandidaten en onderwerpen en hoe die aangepakt worden."

Voor het ontstaan van het internet werd het publiek door media zoals kranten en televisie weliswaar geïnformeerd, maar ze kregen er geen politieke macht door. "Nu heeft men het gevoel rechtstreekser bij de campagnes betrokken te worden," aldus de onderzoekers. "Er worden demonstraties en samenkomsten georganiseerd, er wordt geld verzameld en men heeft veel meer kans om met de andere burgers van gedachten te wisselen.

Het internet biedt de mogelijkheid om een online communities op te richten, wat volgens politieke analisten belangrijk is om campagnes te organiseren. "Niemand voelt zich immers geroepen om van deur tot deur te lopen, maar een verbazend groot aantal mensen gaat online om informatie uit te wisselen," stellen ze.

Economie in de media


KLM wil met speciale geuren, citrus en lavendel, reizigers aan boord van de vliegtuigen een fijn gevoel geven. Ook maakt de vervoerder de toiletten in de toestellen aantrekkelijker door grote foto's van bijvoorbeeld zonnebloemen op te hangen. "Het is als bij het verkopen van een huis. Als je eerst appeltaart bakt, zijn mensen eerder geneigd tot koop over te gaan," zei Frank de Reij woensdag over de geuren. Hij is bij KLM verantwoordelijk voor onder meer de bagageafhandeling en het schoonmaken van de vliegtuigen. Half januari begint KLM in de toiletten van alle Boeings 747-400 een proef van twee weken met de citrus- en lavendelgeuren. Als klanten de geuren waarderen, zal de maatschappij ze ook gebruiken in de cabine. Daarnaast begint KLM in december aan boord van twee vliegtuigen een proef met zogenoemde 'verrassende toiletten'. In het toilet komen grote foto's te hangen die de kleine ruimte aangenamer moeten maken. Als de proef een succes is, komen er foto's in de toiletten op alleintercontinentale vluchten. De maatschappij heeft voor drie thema's gekozen: bloemen, zee en stad. Het bedrijf heeft overwogen foto's te gebruiken van landschappen gezien vanuit een hoog vliegend vliegtuig. Bij nader inzien heeft KLM toch maar besloten deze niet te gebruiken. Mensen met hoogtevrees zouden daar weleens bezwaar tegen kunnenhebben.

Heineken heeft zijn oog laten vallen op de Chinese brouwer Fujian Sedrin. Dit zei Heineken-topman Jean-François van Boxmeer tijdens een symposium in Brussel tegen persbureau Reuters. Heineken is in China actief via Heineken APB China, een samenwerkingsverband met Asia Pacific Breweries. Verder heeft de Nederlandse brouwer een belang van 21 procent in Kingway Brewery en een belang van 40 procent in JiangsuDaFuHao Breweries. Met een meerderheidsbelang in Fujian Sedrin zou Heineken een grote stap kunnen zetten op 's werelds grootste biermarkt. De waarde van de naar grootte achtste brouwerij van China wordt geschat op 800 miljoen dollar. De nieuwbakken Heineken-topman, die in oktober het roer overnam van de vroegtijdig vertrokken Thony Ruys, benadrukte dat hij niet tegen elke prijs een controlerend belangin de brouwer in handen wil krijgen. "Het hangt af van wat voor marges we ermee kunnen halen. Ook de kosten spelen mee." Niet alleen Heineken heeft Fujian in het vizier. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times doet ook de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch een poging om het Chinese bedrijf in handen te krijgen.

David Beckham bezet op de ranglijst van meest gefortuneerde voetballers van het Engelse FourFourTwo de eerste plaats. De Nederlander Dennis Bergkamp is tweede. Het vermogen van de Nederlander wordt geschat op 55 miljoen euro, Beckham zou een kapitaal van 111 miljoen vergaard hebben. De derde plaats is voor Newcastle-aanvallerMichael Owen met een kapitaal van 44 miljoen euro. De bedragen van de voetballers vallen trouwens in het niet bij die van de aandeelhouders. De Rus Roman Abramovitsj, leider in die categorie en eigenaar van Chelsea, wordt een kapitaal toegeschreven van 15 miljard euro.

De fabrieken die Volkswagen in Duitsland heeft, draaien te langzaam. Gemiddeld duurt het vijftig uur om een auto in elkaar te zetten, terwijl de concurrentie voor vergelijkbare modellen maar 25 uur nodig heeft. Een ander probleem bij het concern is de dure cao. Dat zegt Wolfgang Bernhard, verantwoordelijk voor het merk Volkswagen bij het Duitse VW-concern, in een vraaggesprek met het Duitse blad Capital. "Volkswagen kan zo op termijn niet overleven," aldus Bernhard. Het kost volgens hem zeker drie jaar om denodige veranderingen aan te brengen. De Volkswagenbaas is er geen voorstander van om onder het VW-merk luxe auto's op de markt te brengen. Een fabrikant van massaproducten heeft het mis als hij denkt in luxe te kunnen vluchten omdat daar de winst groter is. De vette jaren in de luxe sector zijn volgens hem binnenkort voorbij. De Duitse VW-fabrieken danken hun huidige bestaan alleen nog aan vestigingen in het buitenland of aan subsidies binnen het concern die de verliezen compenseren. VW moet sneller gaan werken. De klanten willen de kosten van de productie niet meer betalen, aldus Bernhard. Het Volkswagenconcern werkt aan een grote reorganisatie, die veel banen gaat kosten. Het zouden er zeker 10.000 zijn, maar Bernhard wilde geen aantallen noemen. Wel wilde hij nog kwijt dat het zonder grote veranderingen niet meer gaat.

De Amerikaanse automaker Ford zal met plannen komen waarin binnen vijf jaar in de VS minstens tien fabrieken zullen verdwijnen. Met de herstructureringsplannen zullen 25.000 tot 30.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De krant Detroit News schrijft dat de maatregelen dieper in het aantal arbeidsplekken snijden dan eerder werd aangenomen. Daarnaast zou de huidige president en chief executive Bill Ford junior haast willen maken met de plannen. Ford junior kondigde al eerder plannen aan die alle niveaus van het bedrijf zouden raken. De specifieke details van de plannen zullen 23 januari volgend jaar bekend worden gemaakt. Als gevolg van de plannen zou de komende weken het vertrek van minimaal zeven bestuurders worden aangekondigd, aldus de krant op basis van bronnen. De grote lijnen van Fords plan - dat de naam 'Way Forward' heeft gekregen - zouden al in oktober door bestuurders zijn goedgekeurd, schrijft Detroit News. Volgens bronnen bekend met de situatie, zou Fords nieuwe directeur van de divisie Amerika, Mark Fields, daarnaast een blauwdruk presenteren om de merkenFord, Mercury en Lincoln nieuw leven in te blazen. Een van de doelen is om meer jonge kopers aan de merken te binden. Ford wilde niet publiekelijk reageren.

Het Europese gebruik van bio-energie moet flink omhoog. Een reeks van twintig maatregelen moet het gebruik bijna laten verdubbelen tot 150 miljoen ton in 2010, zo verklaarde Europees Commissaris Piebalgs (Energie). De eurocommissaris wil zo Europa minder afhankelijk maken van olie en tegelijk het milieu helpen. Een voorbeeld van bio-energie is de zogeheten biodiesel: diesel met een scheutje koolzaadolie. Europaoverweegt om het gebruik hiervan vaker te verplichten. De Europese Commissie vraagt EU-landen ook om groene stroom meer te promoten. Hij wil minder rompslomp voor bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace reageren kritisch. Ze waarschuwen Brussel dat de bio-energie wel echt groen moet zijn: de teelt van sommige gewassen voor deze energie kan namelijk het milieu belasten.Boeren kappen nu oerwouden om soja, rietsuiker en palmolie te kweken voor bio-energie.

De Brit Bernie Ecclestone zegt dat er binnenkort een akkoord zal zijn over de organisatie van de Grote Prijs van België Formule 1 in Francorchamps. Hij deed dat in een interview woensdagavond in het televisienieuws van de RTBF. Er werd nog geen cijfer genoemd voor de eventuele vereiste waarborg. In de loop van volgende week zou er eenakkoord moeten zijn. "We zijn ernstig aan het onderhandelen met de Waalse regering," zei Bernie Ecclestone. "We willen stabiliteit en ons volgende doel is een getekend contract in handen te hebben." Jean-Claude Marcourt, de Waalse PS-minister van Economie, bevestigde dat er volgende week een bijeenkomst is gepland om de besprekingen te beëindigen. Hij was tevreden de zaken op orde te kunnen brengen en te kunnen rekenen op een ernstige gesprekspartner. Hij deelde mee ongeduldig te zijn om te bekijken of het mogelijk is de Grote Prijs te behouden op een ernstige en goed geregelde manier. Het kabinet van de Waalse minister-president Elio Di Rupo had het over een principeakkoord dat nog geformaliseerd en afgewerkt moet worden insamenspraak met Bernie Ecclestone.

De Belgische regering verdient een half miljard euro aan de hoge brandstofprijzen, berekende de automobielfederatie Febiac. In totaal brengen de taksen op brandstof de schatkist dit jaar bijna 6 miljard euro op, tegenover 5,445 miljard euro vorig jaar. "In 2005 zal de staat, dankzij de forse stijging van de brandstofprijzen en de toepassing van het cliquetsysteem tijdens de eerste maanden van het jaar, zo'n 500 miljoen euro extra verdienen. Want als de prijzen stijgen, stijgen ook de BTW-inkomsten," zegt Febiac-woordvoerder Joost Kaesemans. De Belgische automobilist blijft overigens één van de belangrijkste inkomstenbronnen van de overheid. De fiscale opbrengsten uit allerhande taksen op voertuigen accijnzen en BTW op brandstof, de BTW op onderhoud en herstelling van wagens, de BTW op de autoverkoop, de inschrijvingstaks of de jaarlijkse rijbelasting zullen dit jaar oplopen tot zowat 12 miljard euro.

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap woensdag om 70 miljoen euro gevraagd voor steun aan Tsjetsjenië en andere provincies in de Russische noordelijke Kaukasus. Behalve om de veiligheid in met name Tsjetsjenië te verbeteren is het geld nodig voor armoedebestrijding. De VN wil in de regio met een aantal niet-gouvernementele organisaties allerlei humanitaire en economische hulpprogramma's opzetten. Het Russische leger vecht al jaren een bloedige strijd uit met Tsjetsjeense rebellen. Het geweld breidt zich uit naar de naburige provincies.

De Japanse autofabrikant Mazda stimuleert zijn personeel om naar het werk te komen lopen, in plaats van de auto te nemen. Het bedrijf wil zijn personeel gezonder maken en het milieu beschermen, heeft een woordvoerder van Mazda vrijdag gezegd. Wie gedurende vijftien dagen per maand op weg van of naar het werk ten minste vier kilometer te voet aflegt, krijgt een maandelijkse bonus van tien euro. Voor werknemers van Mazda buiten Japan geldt de maatregel niet, aldus de woordvoerder. Het motorbedrijf Yamaha voerde vorig jaar al een soortgelijk systeem in voor zijn personeel.

Wednesday, December 07, 2005

NASA zal keuzes moeten maken


De NASA zal keuzes moeten maken. Dat heeft Michael Griffin, topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, benadrukt. Het is volgens hem uit financiële overwegingen onvermijdelijk dat een aantal projecten afgevoerd of uitgesteld zal worden. Hij stelde dat de NASA onmogelijk in staat is om alle bestaande plannen ook daadwerkelijk in realiteit om te zetten.

Begin vorig jaar benadrukte de Amerikaanse president George W. Bush dat tegen 2020 opnieuw mensen op de maan zouden moeten staan en nadien ook op Mars. Insiders hoopten dat het ruimteprogramma daardoor opnieuw een grotere publieke belangstelling zou krijgen. Dat was immers sinds de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig stelselmatig afgekalfd. "Maar we kunnen niet alle plannen uitvoeren," benadrukte Griffin tijdens een congres van de American Geophysical Union in San Francisco.

Griffin maakte echter nog niet bekend welke programma's uit budgetoverwegingen zouden worden geschrapt of uitgesteld. "De vordering van NASA-projecten wordt bepaald door de beschikbare financiële middelen," voerde hij aan. De volgende vijf jaar zou er alleen al voor het shuttle-programma een tekort zijn van drie tot vijf miljard dollar. Maar hij stelde dat de organisatie wel de aandacht gericht zou houden op het wetenschappelijk onderzoek.

Westerse persvrijheid op een laag pitje?

De westerse media maken hun meest moelijke periode in veertig jaar door. Dat stelde Aidan White, secretaris-generaal van de International Federation of Journalists, tijdens een congres in Australië. Daarbij merkte hij op dat de fundamentele persvrijheden worden uitgehold.

"Het westen worstelt met een politieke crisis en een vertrouwenscrisis, wat een dramatisch effect heeft op het zelfbeeld van de mensen en de manier waarop de media kunnen functioneren," benadrukte White. "Een groot gedeelte van die vrees wordt aangewakkerd door de regeringen, die veel minder tolerant zijn geworden dan ooit na de tweede wereldoorlog het geval is geweest."

Hij verwees daarbij naar nieuwe wetten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. "Regeringen willen de bevolking op één lijn brengen, maar brengen daarbij grote schade toe aan de democratie," benadrukte White. "Een belangrijk gedeelte van de media passen daarbij zelfcensuur toe, vooral rond het terrorisme en de oorlog in Irak. Regeringen slagen er ook in om ongestraft druk uit te oefenen en desinformatie te verspreiden, wat in het verleden onmogelijk was."

Misleiding beheerst volgens White een groot gedeelte van de relatie tussen de media en de overheden. "Het valt voor het publiek dan ook heel moeilijk om vertrouwen te hebben in de informatie die ze krijgen," stipte hij aan. "Zelfcensuur ondermijnt niet enkel het vertrouwen in de media, maar zou extremisten kunnen aanmoedigen nog meer gewelddaden te plegen." Daarbij verwees hij naar de brandstichtingen in Parijs, waar een aantal media besliste om geen beelden over geweld te brengen, om kopiegedrag te vermijden. "Daardoor loopt men echter het gevaar dat de ernst van een situatie niet meer wordt gecommuniceerd."

De Official Secrets Act van Groot-Brittannië werd gebruikt om een verhaal tussen George W. Bush en Tony Blair over het bombarderen van de televisiezender Al-Jazeera uit de pers te houden. "Dat de Britse overheid geen openheid wenst te bieden over dit feit, suggereert dat het verhaal veel meer waarheid bevat dan men wil laten uitschijnen," aldus nog White. Hij stelde dat de media zich meer moeten inspannen om dit soort praktijken nationaal en wereldwijd tegen te gaan.

Oxford Street is slecht voor luchtwegen


De beroemde Londense winkelwijk van Oxford Street is bijzonder ongezond. Vooral astmapatiënten lopen er tijdens het winkelen risico op een aanval. Die waarschuwing komt van wetenschappers van het Imperial College London. Het aantal stofdeeltjes, afkomstig van dieselmotoren, ligt er vijf keer hoger dan in Hyde Park.

De stofdeeltjes (PM10) blijven achter in de longen en kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en kanker. De wetenschappers vroegen astmapatiënten om twee uur lang rond te lopen in Oxford Street en Hyde Park. Onderzoeksleider James McCreanor benadrukte dat het onderzoek één van de eerste studies was die de effecten van vervuiling in een reële situatie heeft aangetoond.

De proefpersonen hadden duidelijk meer last na een verblijf in Oxford Street dan na een wandeling in Hyde Park. Het negatief effect bleek gedurende 24 uur te kunnen opgemerkt worden. "Het onderzoek heeft aangetoond dat een blootstelling aan stedelijke niveau's van dieselgassen leidt tot een milde, maar duidelijke verslechtering van de longfuncties, ontsteking van de luchtwegen en zwaarder wordende astma-symptomen," benadrukte McCreanor.

De wetenschapper stelde astmapatiënten niet te willen ontmoedigen om een bezoek te brengen aan Oxford Street, maar voegde er aan toe dat zij de nodige voorzichtigheid in acht zouden moeten nemen en preventieve medicatie nemen.

Afrikaanders keren terug naar hun land

De meeste Zuid-Afrikanen die in het buitenland wonen, koesteren plannen om op termijn terug te keren naar hun geboortestreek. Dat blijkt uit een studie van de Zuid-Afrikaanse Homecoming Revolution, een organisatie die Afrikaanders over de hele wereld helpt om terug te keren naar hun land. De meeste leden van die diaspora stellen immers dat Zuid-Afrika een bloeiende toekomst heeft.



Uit het onderzoek bleek dat 77 procent van de Afrikaanders in de diaspora nog altijd investeringen hebben in het eigen land en dat 81 procent graag opnieuw naar Zuid-Afrika zouden terugkeren. Een woordvoerder van de Homecoming Revolution noemde deze resultaten heel hoopgevend. De Zuid-Afrikaanse regering hoopt vele getalenteerde landgenoten terug naar huis te doen keren, in de hoop daarin een belangrijke pijler te kunnen vinden voor de verdere uitbouw van de groeiende economie van het land.

De meeste ondervraagden stelden dat het land er over tien jaar nog veel beter zou voorstaan en stellen dat ze over die toekomst ook veel optimistischer zijn dan vijf jaar geleden. Bijna de helft van de respondenten (48 procent) stelde dat het land een fantasische toekomst had. Eén op de drie terugkomers is van plan om een eigen zaak te starten en 69 procent benadrukte dat het zakelijke klimaat van Zuid-Afrika gevoelig is verbeterd.

Misdaad, werkloosheid, een lagere levenskwaliteit en het overheidsbeleid om de zwarte bevolking meer economische macht te geven worden als belangrijkste redenen genoemd om niet terug te keren naar Zuid-Afrika. Maar diegenen die wel terugkeren zeggen van plan te zijn om meer aan het land terug te geven dan diegenen die de hele tijd in Zuid-Afrika zijn blijven wonen.

Een woordvoerder van een verhuisbedrijf stelde alvast meer zaken te doen met mensen die terugkeren dan met Zuid-Afrikanen die naar het buitenland vertrekken. "Een tweetal jaar geleden bestond 25 procent uit terugkeerders," merkte hij op. "Vandaag is dat al opgelopen tot 60 procent."

Europese uitgevers tegen gratis content


Europese uitgevers hebben gewaarschuwd dat ze internet-zoekmachines zoals Google niet zal blijven toelaten om geld te verdienen met de content van de kranten. Dat heeft Francisco Pinto Balsemao, voorzitter van de European Publishers Council (EPC), tijdens een conferentie in Brussel benadrukte. Daarmee sluit de EPC zich aan bij het Franse persbureau AFP, dat Google heeft gedagvaard werden het opnemen van nieuwsberichten.

"Deze bedrijven helpen zichzelf aan materiaal waar een copyright op staat en bouwen daarrond een eigen commercieel model," stipte Balsemao aan. "Ze verdienen reclamegelden op de rug van het werk van anderen. Dat kunnen uitgevers op termijn niet blijven tolereren." Google-woordvoerder Steve Langdon benadrukte echter dat zoekmachines geen content reproduceren. "Ze helpen de gebruikers om content te vinden door te wijzen waar de betrokken informatie op het internet te vinden is," voerde hij aan. Hij voegde er aan toe dat Google websites verwijdert van de lijst indien de uitgever daarom vraagt.

Balsemao merkte op dat de consument op het internet aangetrokken wordt door gratis content. Maar dat zal volgens hem in de toekomst moeten veranderen. "De consument moet de waarde van deze content beseffen, zodat er opnieuw een degelijk businessplan kan opgesteld worden," stelde hij. "De sector moet de zekerheid en het vertrouwen hebben dat zijn auteursrechten worden beschermd," voegde hij daar aan toe.

In maart dit jaar heeft AFP een klacht neergelegd tegen Google. Daarin wordt een schadevergoeding van 14,85 miljoen euro geëist. AFP stelt dat Google de regels van een eerlijk gebruik van copyright heeft overtreden omdat zijn nieuwssite zou lijken op de AFP-pagina's. Google zoekt naar nieuws in ongeveer 4.500 publicaties en plaats de hoofdverhalen in een aantal categorieën. Yahoo heeft een gelijkaardige dienst, maar gebruikt redacteurs en betaalt aan sommige bronnen - waaronder AFP en AP - een abonnementsgeld.