Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 08, 2005

Amerika bedreigt mensenrechten Inuït


De regering van de Verenigde Staten wordt ervan beschuldigd de mensenrechten van de Canadese eskimo-bevolking met de voeten te treden. De Inuit Circumpolar Conference (ICC) stelt dat Amerika niet voldoende inspanningen doet om het afsmelten van de ijskap tegen te gaan en daarmee de jaagcultuur van het Inuït-volk in gevaar brengt.

"De klimaatverandering vernietigt onze leefomgeving en holt onze cultuur uit," benadrukte ICC-voorzitster Sheila Watt-Cloutier aan. "Onze jaagcultuur is gebaseerd op de koude. We willen dat het ook koud blijft." De Inuïts legden daaromtrent een petitie voor aan de Organization of American States en voeren aan dat de klimaatverandering gelijkaardig is aan overtredingen tegen de mensenrechten.

In de petitie wordt de Inter-American Commission on Human Rights gevraagd om de Verenigde Staten ertoe te brengen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Veel macht heeft die commissie niet en kan bijvoorbeeld ook geen schadevergoedingen toekennen, maar de Inuït hopen dat toch de druk op de Verenigde Staten zou kunnen opgevoerd worden. Gesteld wordt dat het klimaatbeleid van de Verenigde Staten zondigt tegen de American Declaration of the Rights and Duties of Man uit 1948 en de internationale wetten.

Sheila Watt-Cloutier stelde dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat de Inuït-jagers zonnebrand oplopen, door het dunner wordende ijs vallen en het veel moeilijker hebben om prooien zoals ijsberen, zeehonden en walrussen te volgen. Bovendien betekent de smelten van het ijs ervoor dat de zee nu vrij spel heeft en de kustgebieden van Canada en Alaska eroderen. Watt-Cloutier merkte verder op dat de Inuit Circumpolar Conference ongeveer 155.000 inwoners van Alaska, Canada, Groenland en Rusland vertegenwoordigt.

Ook landen uit de Stille Oceaan hebben eerder al gedreigd met rechtszaken tegen de Verenigde Staten. Rechtsspecialiasten vrezen echter dat een dergelijke rechtszaak uiterst duur zou zijn en bovendien ook niet veel kans op succes hebben. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de petitie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home