Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 08, 2005

NASA in zee met privé

Wanneer de space shuttles uit gebruik zullen genomen worden, zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wellicht beroep doen op privébedrijven om cargo te vervoeren naar het International Space Station. De NASA heeft deze week aan mogelijk geïnteresseerde bedrijven voorgesteld om het vrachtvervoer van de drie shuttles vanaf 2010 over te nemen.



"Dit is een nieuwe gelegenheid voor de nieuwe ruimtevaartbedrijven," benadrukte Jim Banke, woordvoorder van The Space Foundation. "Zij hebben daarvoor bij de NASA jarenlang gelobbied. De NASA hoopt de vluchten met bemanning en cargo te kunnen aanvullen en uiteindelijk ook vervangen. Het is niet uitgesloten dat de organisatie het aantal shuttlevluchten zal moeten beperken om de investeringen in een nieuwe ruimtecapsule te bekostigen.

"Dit is een uitzonderlijke gelegenheid," benadrukte Larry Williams, zegsman van Space Exploration Technologies (SpaceX), dat deze maand zijn eerste raket wil lanceren. SpaceX werd opgericht door de online zakenman Elon Musk, die zijn bedrijf PayPal voor 1,5 miljard dollar verkocht heeft aan eBay. Musk werkt aan een reeks lanceerraketten - Falcon - die veel goedkoper zouden zijn dan giganten Lockheed Martin en Boeing aanrekenen.

Naast SpaceX zijn ook bedrijven als t/Space, SpaceDev, Constellation Services International, AirLaunch LLC, Spacehab, Andrews Space, Rocketplane, Universal Space Lines en Bigelow Aerospace geïnteresseerd in een samenwerking met de NASA. Maar ook Boeing en Lockheed Martin zouden verder met de NASA willen samenwerken. De bedrijven hebben tot 10 februari de tijd om te reageren op het voorstel. In mei zouden dan de eerste contracten bekend gemaakt kunnen worden. In eerste instantie is daar door de NASA een bedrag van 500 miljoen dollar voor voorzien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home