Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2005

Oxford Street is slecht voor luchtwegen


De beroemde Londense winkelwijk van Oxford Street is bijzonder ongezond. Vooral astmapatiënten lopen er tijdens het winkelen risico op een aanval. Die waarschuwing komt van wetenschappers van het Imperial College London. Het aantal stofdeeltjes, afkomstig van dieselmotoren, ligt er vijf keer hoger dan in Hyde Park.

De stofdeeltjes (PM10) blijven achter in de longen en kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en kanker. De wetenschappers vroegen astmapatiënten om twee uur lang rond te lopen in Oxford Street en Hyde Park. Onderzoeksleider James McCreanor benadrukte dat het onderzoek één van de eerste studies was die de effecten van vervuiling in een reële situatie heeft aangetoond.

De proefpersonen hadden duidelijk meer last na een verblijf in Oxford Street dan na een wandeling in Hyde Park. Het negatief effect bleek gedurende 24 uur te kunnen opgemerkt worden. "Het onderzoek heeft aangetoond dat een blootstelling aan stedelijke niveau's van dieselgassen leidt tot een milde, maar duidelijke verslechtering van de longfuncties, ontsteking van de luchtwegen en zwaarder wordende astma-symptomen," benadrukte McCreanor.

De wetenschapper stelde astmapatiënten niet te willen ontmoedigen om een bezoek te brengen aan Oxford Street, maar voegde er aan toe dat zij de nodige voorzichtigheid in acht zouden moeten nemen en preventieve medicatie nemen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home