Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2005

Goedkope geneesmiddelen voor derde wereld

De World Trade Orgnization (WTO) heeft bepaald dat arme landen goedkope kopieƫn van gepatenteerde geneesmiddelen mogen invoeren. Een dergelijke bepaling werd al twee jaar geleden ingevoerd, maar is nu permanent geworden.

Door het toelaten dat arme landen goedkope generische geneesmiddelen invoeren, hoopt de WTO de strijd tegen ziektes zoals aids te kunnen ondersteunen. De nieuwe regeling gaat in op 1 december 2007. Tot dan blijft de huidige voorlopige regeling gelden.

WTO-directeur Pascal Lamy stelde dat deze maatregel het bewijs is van de humanitaire betrokkenheid van de organisatie. Rob Portman, handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, voegde daar aan toe dat ook Amerika zich volledig achter het voorstel schaart. Dat geldt ook voor de Europese Unie, die volgens handelscommissaris Peter Mandelson zwaar gewerkt heeft om de maatregel door te voeren.

Door de nieuwe maatregel mogen arme landen generische geneesmiddelen invoeren om humanitaire redenen. Import voor commerciƫle redenen is niet toegelaten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home