Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2005

Wordt internet opgesplitst?

De Amerikaanse greep op het internet dreigt te leiden tot een opsplitsing van de online wereld. Die waarschuwing werd door Khaled Fattal, directeur van het Multi-lingual Internet Names Consortium (MINC) en lid van de nieuwe adviesraad voor internationale domeinnamen, in een brief gestuurd naar internetbeheerder ICANN.

"De feitelijke monopoliepositie van de Amerikaans overheid en de groeiende impopulariteit van de regering Bush zou internationaal kunnen leiden tot ernstige vormen van balkanisatie," benadrukte Fattal in zijn brief. "Vier miljard mensen gebruiken een andere taal dan het westerse alfabet dat het internet beheerst."

Fattal stelde daarbij dat iedereen begrijpt dat het internet een meer wereldwijd medium moet worden. "In China en diverse andere landen wil men uit de bestaande internetstructuren stappen om diensten op te bouwen zoals zij dat wensen," voerde hij aan. "Bovendien bedreigen de Verenigde Staten de vrijheid van meningsuiting op het internet.

De dominantie van de Verenigde Staten heeft volgens Fattal dan ook een zware klap toegediend aan het imago dat het internet in de internationale gemeenschap heeft. "ICANN is zich bewust van deze problemen en stuurt aan op diverse hervormingen die de balans meer in evenwicht moet brengen," stipt het magazine The Register aan. "De waarschuwing van Fattal maakt echter duidelijk dat ICANN de volgende jaren nog voor heel wat uitdagingen staat."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home