Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2005

WWF wil tweedehands toiletpapier

Elke dag worden er honderdduizenden bomen door het toilet gespoeld of in de prullenbak gegooid, maar consumenten zijn zich daar meestal niet bewust van. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een onderzoek naar de herkomst van wc-papier, tissues en papieren servetten.

Europeanen vebruiken volgens de onderzoekers jaarlijks gemiddeld 13 kilogram toiletpapier, tissues en servetten. Dat betekent in totaal 22 miljard rollen per jaar. "Maar het wereldwijde gebruik van deze producten gaat ten koste van bossen in Latijns-Amerika, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Rusland, Aziƫ en Europa," stipt het WWF aan.

Volgens de onderzoekers worden voornamelijk in de huishoudens alarmerend weinig toiletpapier en tissues van gerecycled materiaal gebruikt. De oorzaak daarvan zou tweeledig zijn. "De producenten bieden deze milieuvriendelijke producten te weinig aan en ze gaan ook niet verantwoord genoeg te werk bij het inkopen van hun hout," aldus de organisatie.

Daarnaast zou ook de consument zich volgens het WWF bewuster kunnen opstellen bij de aankoop van deze producten. "Veel mensen willen geen gerecycled toiletpapier kopen, omdat ze denken dat de kwaliteit ervan slechter is," wordt er opgemerkt.

"Dat is echter een fabeltje. Per slot van rekening maken mensen op school of kantoor hier ook al volop gebruik van." Het toiletpapier en de papieren handdoekjes die worden geleverd aan kantoren, scholen en hotels, worden volgens het WWF-rapport immers wel voornamelijk van gerecyclede vezels gemaakt.

Het WWF stelt verder dat de recyclagesymbolen op tissueverpakkingen de gebruiker vaak op het verkeerde been zetten. "Ze hebben veelal alleen betrekking hebben op de verpakking en niet op het product zelf," stippen de onderzoekers aan. "De producenten zouden de consument dan ook beter moeten informeren."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home