Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2005

Europese uitgevers tegen gratis content


Europese uitgevers hebben gewaarschuwd dat ze internet-zoekmachines zoals Google niet zal blijven toelaten om geld te verdienen met de content van de kranten. Dat heeft Francisco Pinto Balsemao, voorzitter van de European Publishers Council (EPC), tijdens een conferentie in Brussel benadrukte. Daarmee sluit de EPC zich aan bij het Franse persbureau AFP, dat Google heeft gedagvaard werden het opnemen van nieuwsberichten.

"Deze bedrijven helpen zichzelf aan materiaal waar een copyright op staat en bouwen daarrond een eigen commercieel model," stipte Balsemao aan. "Ze verdienen reclamegelden op de rug van het werk van anderen. Dat kunnen uitgevers op termijn niet blijven tolereren." Google-woordvoerder Steve Langdon benadrukte echter dat zoekmachines geen content reproduceren. "Ze helpen de gebruikers om content te vinden door te wijzen waar de betrokken informatie op het internet te vinden is," voerde hij aan. Hij voegde er aan toe dat Google websites verwijdert van de lijst indien de uitgever daarom vraagt.

Balsemao merkte op dat de consument op het internet aangetrokken wordt door gratis content. Maar dat zal volgens hem in de toekomst moeten veranderen. "De consument moet de waarde van deze content beseffen, zodat er opnieuw een degelijk businessplan kan opgesteld worden," stelde hij. "De sector moet de zekerheid en het vertrouwen hebben dat zijn auteursrechten worden beschermd," voegde hij daar aan toe.

In maart dit jaar heeft AFP een klacht neergelegd tegen Google. Daarin wordt een schadevergoeding van 14,85 miljoen euro geƫist. AFP stelt dat Google de regels van een eerlijk gebruik van copyright heeft overtreden omdat zijn nieuwssite zou lijken op de AFP-pagina's. Google zoekt naar nieuws in ongeveer 4.500 publicaties en plaats de hoofdverhalen in een aantal categorieƫn. Yahoo heeft een gelijkaardige dienst, maar gebruikt redacteurs en betaalt aan sommige bronnen - waaronder AFP en AP - een abonnementsgeld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home