Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Clinton vraagt groener Amerikaanse economie

Voormalig Amerikaans president Bill Clinton heeft tijdens de klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties in het Canadese Montreal zonder verbloemen gesteld dat de regering van de Verenigde Staten het compleet verkeerd heeft met haar oppositie tegen het Kyoto Protocol. Het land moet volgens hem zo vlug mogelijk af van fossiele brandstoffen die de oorzaak zijn van de opwarming van de aarde.

In een toespraak voor de Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), die het probleem van de opwarming van de aarde moet bestuderen en aanpakken, stelde Clinton dat een overstap naar een zuiverder energie de Amerikaanse economie miljoenen nieuwe jobs zou opleveren. "Er is geen twijfel meer aan dat de klimaatverandering een realiteit is en veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten," benadrukte Clinton, verwijzend naar de talrijke rapporten die de voorbije weken met aanwijzingen zijn gekomen over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan.

Clinton voegde er aan toe dat Verenigde Staten de grootste schuldige zijn van het probleem. Het land vertegenwoordigt immers vier procent van de wereldbevolking, maar is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de uitstoot van broeikasgassen. Clinton zelf schaarde zich in 1997 achter het Kyotot Protocol, maar dat werd door zijn opvolger George W. Bush in maart 2001 opgezegd. Het was één van de eerste beslissingen die de nieuwe president nam na zijn intrek in het Witte Huis.

Bush stelde dat er geen waterdichte bewijzen zijn voor de opwarmingen van de aarde en was van mening dat de eisen van het Kyoto Protocol te zware financiële gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse economie. Clinton gaf toe dat het Kyoto Protocol niet perfect is en dat er heel wat kritiek op geleverd wordt. Maar het klopt volgens hem niet dat een overstap naar zuiverder brandstoffen de economie zou aantasten. "Een groenere technologie zal de economie in tegendeel versterken en de Verenigde Staten talloze nieuwe jobs opleveren," benadrukte hij.

Volgens sommige bronnen zou de Amerikaanse delegatie tijdens de besprekingen kwaad zijn geweest over de komst van Clinton en zijn optreden zelfs proberen te verijdelen hebben. In een officiële reactie werd echter gesteld dat de Verenigde Staten presentaties van belanghebbenden, zoals dat gesymboliseerd werd door het bezoek van de voormalige president, aanmoedigde.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home