Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Surfwereld in troebel water?

Er dreigt een enorm tekort aan surfplanken. Na veertig jaar heeft het Californische bedrijf Clark Foam immers zijn deuren gesloten. Het bedrijf had nagenoeg een monopolie op de productie van de schuimblokken die de basis vormden voor de gepersonaliseerde planken. Er worden nu vertragingen van maanden en zelfs jaren vooropgesteld. Inmiddels is men in de Verenigde Staten aan het hamsteren geslagen.

Producenten van surfplanken proberen volgens het gespecialiseerde Surfer Magazine op dit ogenblik de hand te leggen op de laatste voorraden polyurethaanschuim. Daarnaast dreigen duizenden schilders en bekleders van surfplanken werkloos te zullen worden. "Iedereen vraagt zich af hoe het nu verder moet," stelt Chris Mauro, uitgever van het tijdschrift. "Op dit ogenblik is er wereldwijd wekelijks een tekort aan misschien wel 2.000 surfplanken. Het kan maanden of zelfs jaren duren vooraleer er weer nieuwe exemplaren beschikbaar zijn voor bewerking."



Clark Foam leverde de grondstof voor 90 procent van alle op maat gemaakte surfplanken van de wereld. Die sector volgens ongeveer drie kwart van de internationale productie van surfplanken. De rest bestaat uit de industriële productie, meestal afkomstig uit Azië of Oost-Europa. Naast Clark Foam zijn er nog wel andere, kleinere schuimproducenten, maar dat is lang niet voldoende om te voldoen aan de wereldwijde vraag. Er is volgens Mauro dan ook een krampachtige zoektocht aan de gang naar nieuwe leveranciers.

Een aantal consumenten zijn volgens analisten al begonnen met het hamsteren van surfplanken, soms tot twaalf of vijftien exemplaar tegelijkertijd. De beperkte voorraad heeft dan ook de prijzen al doen stijgen. Gordon Clark, oprichter van Clark Foam, zou zijn bedrijf gesloten hebben omdat hij steeds meer problemen kreeg om zijn machines, die hij meestal zelf ontwierp, door de overheid goedgekeurd te krijgen. Bovendien vormde ook het gebruik van giftige en vervuilende chemicaliën voor problemen. De locale en federale overheid stellen echter dat Clark in regel was met alle verplichtingen en ontkennen aan de basis te liggen van de sluiting van het bedrijf.

Gordon Clark begon zijn bedrijf in 1961, nadat hij samen met surfpionier Hobie Alter enkele jaren voordien de productietechniek van surfplanken vernieuwde door te werken met integraal kunststof in plaats van met houten planken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home