Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Economie in de media


Nu vrijwel iedere celebrity een eigen kledinglijn begint, kan ook Ashanti niet achterblijven. De r'n'b- beauty komt binnenkort met diverse outfits van spijkerstof.De beroemde winkelketen Macy's zal een plekje vrijmaken voor de veelbelovende kleding van de mooie Ashanti. "Ik ben altijd al een mode-freak geweest en ik ben blij dat mijn ontwerpen in de smaak vallen. Ik wil vooral duidelijk maken aan meiden dat ze blij moeten zijn met hun vrouwelijke vormen," zo zei de ster. Op de vraag of Ashanti zelf tevreden is over haar lichaam, antwoordde zij: "Uiteraard zijn er wel puntjes waar ik iets op aan te merken heb, maar over het algemeen ben ik dik tevreden!"

Een Brits onderzoek leert dat vrouwen gemiddeld anderhalf jaar langer telefoneren dan mannen. Een vrouw spendeert 4,5 jaar van haar leven aan de telefoon, of 42.000 uren. Een man volstaat met 28.500 uren of een dikke drie jaar. Vrouwen plegen ook veel meer telefoontjes: 288.000, tegenover 277.000 bij de mannen. Iets meer dan de helft van de telefoontjes is voor het werk. Zo'n 46 procent heeft minstens één familielid of vriend met wie ze maar zouden blijven telefoneren. Wanneer we het telefoongesprek toch willen beëindigen, bedienen we ons graag van leugentjes om bestwil. "Er belt iemand aan de voordeur," is het meest gebruikte excuus. Maar ook van 'ik ben aan het koken' of 'ik moet naar het toilet' bedienen we ons graag. Nog een constante: bijna alle ondervraagden vinden bellen na 22 uur niet gepast.

Duizenden Noord-Koreaanse vluchtelingen werken in China als seksslaven. Het gaat vooral om vrouwen en meisjes die uit angst te worden teruggestuurd naar hun dictatoriale vaderland, de prostitutie ingaan of zich laten uithuwelijken. Dat heeft John Miller, de Amerikaanse ambassadeur voor de strijd tegen internationale slavernij vrijdag gezegd na afloop van gesprekken met de Chinese overheid. Miller beschuldigde Noord-Koreaanse functionarissen ervan soms mee te werken aan de mensenhandel. Ook drong hij er bij China op aan om in ieder geval enkelen te erkennen als rechtmatige asielzoekers. China ziet vluchtelingen uit het straatarme Noord-Korea als illegale economische migranten. Zij worden tot nog toe onverbiddelijk teruggestuurd naar het stalinistische bolwerk. In Noord-Korea wacht hen het strafkamp en soms zelfs executie. Er zijn geen officiële cijfers over het aantal Noord-Koreaanse vrouwen dat het slachtoffer is van mensenhandel. Hulporganisaties en kerkelijke groepen stellen dat een derde tot meer dan de helft van de Noord-Koreaanse vluchtelingen uiteindelijk in slavernij belandt. Een deel van de vrouwen komt terecht op het arme Chinese platteland. Door de scheve bevolkingsopbouw van China - ouders mogen maar een kind krijgen en kiezen vaak voor een jongen - kunnen veel boeren maar moeilijk aan een bruid komen.

De Amerikaans-joodse eigenaar van het geboortehuis van de overleden paus Johannes Paulus II biedt het huis te koop aan voor één miljoen dollar. Dat heeft een Poolse krant vandaag gemeld. Volgens de krant is het aartsbisdom Krakau geïnteresseerd in de aankoop van de woning waarin Karol Wojtyla op 18 mei 1920 werd geboren en waar hij de eerste achttien jaren van zijn leven doorbracht alvorens naar Krakau te verhuizen. Het bedrag van de transactie zou een probleem kunnen stellen in de onderhandelingen met Ron Balamuth, de erfgenaam van de oude eigenaars van dit huis dat momenteel het museum Johannes Paulus II herbergt. De Poolse joden willen immers ook geld inzamelen voor de aankoop van het huis om het dan kosteloos aan de stad Wadowice te schenken. Het museum, dat in 1984 in het geboortehuis van Johannes Paulus II werd opgericht, trekt dagelijks zo’n 5.000 bezoekers. Volgens de woordvoerder van de burgemeester van Wadowice zijn alle partijen het er over eens dat het museum in het geboortehuis moet blijven.

Indonesische moslims gaan uit angst voor aanslagen tijdens kerst christelijke kerken bewaken. Dat heeft de veertig miljoen leden tellende beweging Nahdlatul Ulama vrijdag bekendgemaakt. De jeugdtak van de grootste moslimorganisatie ter wereld heeft ook hindoes en boeddhisten opgeroepen mee te helpen. De moslims gaan de politie bijstaan die ook de bescherming van kerken in onder meer de hoofdstad Jakarta zal opvoeren. Zij wil daarmee een herhaling van kerst 2000 voorkomen, toen bij talloze kerken bommen afgingen en negentien personen omkwamen. Alleen al in Jakarta zet de politie rond kerst 17.000 man in. Circa 85 procent van de 220 miljoen Indonesiërs is moslim. Christenen vormen met ongeveer 10 procent een minderheid. De laatste weken is het rustig in Indonesië, maar deskundigen vrezen nieuwe aanslagen zolang een van de drijvende krachten achter de moslimterreur in de archipel, Noordin M. Top, nog op vrije voeten is. De Maleisiër ontsnapte vorige maand ternauwernood aan de politie. Die doodde tijdens een antiterreuractie op Oost-Java wel zijn belangrijke handlanger Azahari bin Husin.

Ten minste 55 personen zijn de afgelopen maand in de Indonesische provincie Papua omgekomen van de honger. Nog eens ruim honderd anderen zijn ernstig verzwakt nadat dorpelingen door een overvloed aan bosvruchten dit najaar te laat waren begonnen met het zaaien van nieuwe producten. Het voedseltekort in de regio Yahokimo heeft ongeveer 55.000 personen getroffen, meldde het dagblad Kompas vrijdag. „Er zijn sinds oktober geen knollen meer en er is geen ander voedsel omdat de mensen te laat waren begonnen met verbouwen”, aldus het hoofd van het district. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn minister van Volkswelzijn, Aburizal Bakrie, inmiddels naar de meest oostelijke provincie van Indonesië gestuurd om de noodlijdende bevolking te voorzien van voedsel en medicijnen. Ondanks een overvloed aan natuurlijke rijkdommen is Papua een van de minst ontwikkelde delen van Indonesië. In de uitgestrekte provincie, grotendeels bedekt met een ontoegankelijke jungle, leeft meer dan 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens.

Overal ter wereld beschouwen mensen de politiek als de meest corrupte sector van hun samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek dat de anticorruptie-organisatie Transparency International vrijdag heeft gepubliceerd. Op een schaal van één (integer) tot vijf (zeer corrupt) scoren politieke partijen wereldwijd een vier. In een aantal Afrikaanse landen, waaronder Nigeria en Kenia, brachten de politici het er beter vanaf dan de politie. In Nederland en Noorwegen worden de zakenwereld en de media als het meest integer ervaren. Driekwart van de bijna 55.000 ondervraagden uit 69 landen gelooft dat de politiek in hun land in aanzienlijke tot hoge mate wordt beïnvloed door corruptie. Zowel in rijke landen als Frankrijk, Japan en Italië als in aanzienlijk armere landen zoals Argentinië, Panama en Bolivia denkt de meerderheid van de bevolking er zo over. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat corruptie momenteel toeneemt; in slechts twaalf landen verwachten de meeste mensen dat de corruptie de komende drie jaar minder wordt. Het meest optimistisch zijn de Indonesiërs, de Kosovaren, de Nigerianen en de Uruguayanen.

De Noordpool verplaatst zich in zo'n hoog tempo zuidwaarts, dat het magnetische noorden zich over vijftig jaar mogelijk in Siberië bevindt. Dat hebben geologen en meteorologen donderdag gezegd op een congres in het Amerikaanse San Francisco. De wetenschappers vermoeden dat de poolmigratie een natuurlijk fenomeen is. De Noord- en Zuidpool zijn zelden stabiel, maar de Noordpool beweegt de laatste jaren veel sneller dan normaal. Uit metingen is gebleken dat het magnetische veld rond de aarde in vergelijking met 150 jaar geleden 10 procent zwakker is. In dezelfde periode heeft de Noordpool zich ruim 1.100 kilometer naar het zuiden verplaatst. Door de geschiedenis heen is het volgens wetenschappers verscheidene malen voorgekomen dat de Noord- en Zuidpool van plaats wisselen. Voor het laatst gebeurde dat 780.000 jaar geleden.

InBev staat op het punt om voor 750 miljoen dollar Fujian Sedrin Brewery, de grootste Chinese bierproducent, over te nemen, schrijft de New York Times vrijdag. InBev overtreft hiermee biedingen van concurrenten Heineken en het Amerikaanse Anheuser-Busch, aldus de krant, die verder geen bronnen noemt. Volgens de New York Times wacht de deal alleen nog op toestemming van de Chinese autoriteiten. Een woordvoerder van Fujian Sedrin Brewery zegt, zonder het bericht te bevestigen, dat de biedingsprocedure nog loopt en dat er nog geen resultaten bekend zijn.

Een medewerker van het effectenkantoor van de Japanse bank Mizuho Financial Group heeft waarschijnlijk de duurste typefout ooit gemaakt. De fout kostte de bank 27 miljard yen (190,5 miljoen euro). Door op een verkeerde knop te drukken, werden voor 1 yen per stuk 610.000 aandelen in het Japanse bedrijf J-Com verkocht. Dit had eigenlijk een opdracht voor de verkoop van één aandeel voor 610.000 yen moeten zijn. De vergissing kwam al na twee minuten aan het licht, nadat de verkeerde opdracht was verzonden. Medewerkers van Mizuho Securities probeerden vier keer de opdracht in te trekken, maar hun pogingen faalden. Daarop moest het effectenkantoor de stukken grotendeels terugkopen voor de marktprijs. Het fonds J-Com maakte op die dag zijn debuut op de effectenbeurs van Tokio en Mizuho was een van de begeleidende banken. De president van Mizuho Securities, Makoto Fukuda, moest woensdagavond diep buigen. Hij bood de investeerders, de opdrachtgever en alle anderen zijn excuses aan. Mizuho Financial Group is met een marktwaarde van 88,7 miljard dollar de op een na grootste bank van Japan.

Een halve eeuw waren de rode dubbeldekbussen samen met onder andere de Big Ben het gezicht van Londen. Vrijdagmiddag rijdt zo'n dubbeldekker op lijn 159 zijn laatste rit. Deze route begint op Oxford Street en eindigt in Zuid-Londen bij de Brixton busgarage. Op het hoogtepunt reden er 2760 rode dubbeldekkers in Londen rond. Al sinds de jaren tachtig gaan de bussen met pensioen. De voornaamste reden zijn de hoge kosten. Naast een bestuurder is op de bus ook een conducteur nodig, omdat de cabine van de chauffeur afgesloten is van het passagiersgedeelte. De dubbeldekkers zijn in de loop van de jaren vervangen door de veiligere harmonicabussen. Deze nieuwe bussen zijn ook toegankelijker voor mindervalide mensen, ouderen en kinderwagens.

Dit jaar zullen er in West-Europa meer digitale camera's worden verkocht dan er ooit analoge fototoestellen over de toonbank zijn gegaan, zegt het Duitse studiebureau GfK. Het bedrijf verwacht dat er tegen eind 2005 zo'n 100 miljoen digitale camera's zullen worden verkocht. Dat is 30 miljoen meer dan de verkoop van analoge toestellen in 2000. De verkoop van analoge camera's zal dit jaar verder zakken naar 30 miljoen stuks.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home