Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Reserve landbouwgebieden bijna uitgeput

Drie eeuwen geleden bestond amper 7 procent van het land op aarde uit landbouwgronden. Vandaag is dat aangegroeid tot 40 procent. Wetenschappers stellen dat er niet veel ruimte is voor verdere groei en dat de landbouw in de toekomst de groei van de wereldbevolking niet zal kunnen bijblijven.

Wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison kwamen aan de hand van satellietbeelden en nationale gegevens tot de vaststelling dat een groot gedeelte van de aarde is ingenomen door landbouwgebieden voor het telen van voedsel of het grazen van vee. Vooral de snelle uitbreiding van de teelt van sojabonen in Braziliƫ en Argentiniƫ, bestemd voor de Chinese en Europese markt, viel daarbij op.

Die toename gaat volgens de onderzoekers in beide Zuid-Amerikaanse landen gepaard met een ontbossing van het tropisch regenwoud. In de Verenigde Staten en Europa heeft de intensieve landbouw er dan weer voor gezorgd dat het landbouwgebied lichtjes in oppervlakte afneemt en plaats maakt voor bewoning. Maar algemeen is er volgens hen nog weinig ruimte voor uitbreiding van het landbouwgebied.

"Op uitzondering van Latijns-Amerika en Afrika zijn alle locaties waar teelten zouden kunnen groeien, al ingenomen," benadrukken de wetenschappers. "De resterende gebieden zijn te koud of te droog om landbouw toe te laten. "De uitdaging wordt om verder voedsel te blijven produceren zonder negatieve neveneffecten zoals ontbossing, waterverontreiniging en bodemerosie."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home