Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Wereldwijd netwerk groeit 500 procent per jaar

Het netwerkbedrijf Cisco Systems verwacht tijdens de eerstvolgende periode een jaarlijkse groei van tien tot vijftien procent te kunnen realiseren. Het verkeer op netwerken zal volgens het bedrijf immers wereldwijd een groei kennen van 500 procent per jaar. Cisco stelt dat die groei vooral zal gedragen worden door de nieuwe markten.

Tot nu toe hebben de 129 landen uit de zogenaamde opkomende markten een aandeel van amper tien procent in de omzet van Cisco Systems. Maar het bedrijf stelt dat dit snel zal veranderen. "De grootste groei mag verwacht worden uit die landen, met inbegrip van Afrika, waar wij een jaarlijkse stijging kennen van dertig procent per jaar," stipte Cisco-topman John Chambers aan.

Chambers stelde dan ook dat het bedrijf in die regio's in groei zou investeren. Twaalf procent van alle nieuwe Cisco-werknemers wordt nu al aangeworven in die opkomende economische markten. Hij verwacht dat daar veertig procent van de groei van het bedrijf de volgende jaren daar vandaan zal komen. Andere Cisco-topfiguren hebben het echter over een aandeel van ruim 47 procent.

De 129 landen uit de opkomende markten vertegenwoordigen 37 procent van de wereldbevolking, maar slechts één procent van de bewoners hebben toegang tot breedband-internet. Cisco Systems wil als eerste op die markten aanwezig zijn. "Dat wordt bijzonder belangrijk," benadrukt het bedrijf.

Een groot aantal Afrikaanse regeringen is bezig met zware investeringen in telecommunicatie-netwerken. Zij zien het als een platform om de diverse communities met elkaar in verbinding te brengen en een aanvang te maken met de strijd tegen de armoede. Maar het is bijzonder moeilijk om in al die landen tegelijkertijd aan de slag te gaan. Bovendien is er ook niet voldoende vakkennis beschikbaar om dergelijke technologie massaal te ondersteunen.

Cisco is wereldwijd de grootste leverancier van telecom-technologie. Maar op nieuwe niche-markten, zoals videotelefonie en draadloze verbindingen, zou het bedrijf slechts een aandeel hebben van 26 procent. "Dat geeft ons grote mogelijkheden om uit te breiden," aldus Chambers.

De Cisco-topman verwacht dat er in de toekomst tien tot twintig miljard apparaten op het internet zullen aangesloten zijn. "Dat zal de nood aan verbindingen vergroten," aldus Chambers. Hij wees er daarbij op dat een videofilm van dertig minuten evenveel bandbreedte vergt als e-mailverkeer tijdens een periode van achttien maanden. Tenslotte stelde hij ook dat in de toekomst ook alle televisieprogramma's over het internet zullen beschikbaar gesteld worden, wat de vraag naar netwerk-technologie nog zou vergroten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home