Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Nucleaire opslag in Tsjernobil?

De Oekraiense regering overweegt om de site van Tsjernobil te gebruiken voor het stockeren van nucleair afval van andere landen. Dat heeft president Viktor Yushchenko bekend gemaakt. Hij stelde daarbij echter dat het project op zijn haalbaarheid nog moest gecontroleerd worden door experts en wetenschappers. Daarna zou een openbaar debat volgen.

De Oekraiense president stelde dat het voorstel kon besproken worden na een grondig onderzoek over alle aspecten van het project. "Dit is een project voor de lange termijn en moet goedgekeurd worden door het publiek," aldus Yushchenko. "Zonder die goedkeuring zal de regering nooit tot een dergelijke stap overgaan, hoe economisch aantrekkelijk het project ook mag zijn."



Het betreft een tweede opslagplaats voor nucleaire brandstof van de kerncentrale van Tsjernobil. Maar de Oekraiense regering overweegt om niet er niet alleen eigen radioactieve stoffen op te slaan, maar de site ook ter beschikking stellen voor kernafval uit het buitenland.

De plannen voorzien in een veilige opslag van de gebruikte nucleaire brandstof en zou volgens de originele plannen twee jaar geleden in gebruik genomen moeten zijn. Maar de werken werden in april 2003 stilgelegd wegens een aantal technische defecten. De constructeur, het Franse Framatome ANP, benadrukte dat de verdere afwerking van de site ongeveer vier en een half jaar in beslag zou nemen. De werken worden gefinancierd door de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

De opslag zou kunnen starten in 2010 en de plannen worden volgens Yushchenko bestudeerd door een team van internationale experts. Hij hoopte dat zij hun werk tegen het einde van het jaar zouden kunnen afronden, waarna de nodige financiƫle middelen gereserveerd zouden kunnen worden voor de bouw van de opslaginfrastructuur. De president voegde er aan toe dat de technologische aspecten van de constructie geen probleem zouden opleveren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home