Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 25, 2012

Nieuwsoverzicht

Het grondpersoneel van de luchthaven van het Duitse Frankfurt heeft ermee gedreigd opnieuw in staking te gaan. De onderhandelingen tussen de vakbond van de luchtverkeersleiders en het luchthavenbedrijf Fraport zijn vastgelopen. Dat hebben beide partijen bevestigd. Het grondpersoneel heeft net een staking van bijna een week achter de rug. Aan die actie werd een einde gemaakt toen Fraport de vakbond schriftelijk aanbood om weer rond de tafel te gaan zitten. De verkeersleiders eisen salarisverhogingen tussen 25 procent en 50 procent. Er wordt aangevoerd dat de huidige lonen niet in overeenstemming zijn met de toegenomen complexiteit van hun werk, te wijten aan de komst van een vierde landingsbaan.

Griekenland is begonnen met de obligatieruil met de private schuldeisers. Dat moet leiden tot een daling van de schuld met 107 miljard euro. Griekenland rekent erop dat de houders van de obligaties hun schuldpapier willen wisselen voor nieuwe Griekse obligaties, die ruim de helft minder waard zijn. Op de nieuwe obligaties krijgen ze bovendien minder rente. Als minder dan 75 procent van het totaal van 206 miljard euro aan obligaties wordt aangemeld, gaat de transactie niet door. In het andere geval kan de Griekse regering met een speciale clausule schuldeisers dwingen om verlies op hun obligaties te nemen. Het akkoord over de schuldverlichting is een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe steunpakket ter waarde van 130 miljard euro van de eurolanden voor Griekenland.

Het Duitse farmabedrijf Merck wil efficiënter werken en besparen. Er zullen daarom mogelijk jobs sneuvelen in alle afdelingen en regio's. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Merck zegt nu eerst te willen praten met de vakbondsvertegenwoordigers in verschillende landen. Daarom worden nog geen details gegeven over het aantal ontslagen. De besparingsplannen volgen na tegenvallers in de ontwikkeling van middelen tegen kanker en multiple sclerose. Om zijn businessmodel op lange termijn succesvol te houden, moet Merck naar eigen zeggen het hoofd bieden aan ongeziene marktverschuivingen, toenemende concurrentie in belangrijke productgroepen en bestaande inefficiënties. Merck telt wereldwijd ongeveer 40.000 medewerkers.

Het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service gaat vanaf 223 centra sluiten. Ook worden 35.000 banen geschrapt. De verlieslatende Amerikaanse postdiensten achten de herstructurering nodig om opnieuw winst te kunnen maken. Het plan moet toelaten de kosten terug te dringen met ongeveer 20 miljard dollar. US Postal benadrukt dat het personeelsbestand de voorbije vier jaar al met 140.000 jobs werd afgeslankt via natuurlijke afvloeiingen. Voor de 35.000 werknemers die nu worden getroffen zal naar oplossingen voor hertewerkstelling worden gezocht. De Amerikaanse posterijen hebben te lijden onder de economische crisis, het gebruik van e-mail en de hoge gezondheidskosten van gepensioneerden. Het bedrijf maakt meer dan 5 miljard dollar verlies per jaar.

De vakbonden bij de Nederlandse autoconstructeur NedCar hebben een twee weken durende wapenstilstand afgekondigd. Eigenaar Mitsubishi heeft een deel van hun eisen ingewilligd. Mitsubishi gaat op zoek naar een overnamekandidaat voor NedCar, maar de Japanners hebben voor het sociaal plan nog geen garanties gegeven. Ook is er nog geen mandaat voor de raad van bestuur van NedCar om namens Mitsubishi te onderhandelen met de vakbonden. Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de assemblage van auto's bij NedCar aan het eind van dit jaar wordt stopgezet. Volgens het concern maken de slechte toestand van de Europese economie en de dure yen de voortzetting van de productie onrendabel. Dat leidde onvermijdelijk tot vakbondsacties.

De Zwitserse autoriteiten hebben volgens Duitse media drie bankrekeningen geblokkeerd van de Griekse zakenman Lavrentis Lavrediadis, voormalig topman van de privébank Proton. Dat gebeurde op vraag van de Griekse justitie. Het parket van Athene liet 158 miljoen euro blokkeren op drie bankrekeningen die geopend werden door een fondsenbeheerder van de zakenman. Griekenland zou daarmee een voorbeeld willen stellen. De kleine privébank Proton moest in oktober nog door de Griekse staat gered worden en maakt sinds januari vorig jaar het onderwerp uit van een gerechtelijk onderzoek. Lavrediadis wordt verdacht van misbruik van bedrijfsgoederen. De man en zijn vennoten zouden de voorbije jaren zowat 700 miljoen euro naar het buitenland hebben overgebracht.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 15,4 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Het gaat om voorlopige cijfers die Volkswagen bekendmaakte. De omzet nam met ruim een kwart toe tot 159,3 miljard euro. De Volkswagen-groep, met de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda, verkocht vorig jaar 8,3 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 14,7 procent tegenover het jaar voordien. Het was de eerste keer dat de groep de kaap van de 8 miljoen verkochte auto's overschreed. De verkoop van Volkswagen overtrof vorig jaar die prestaties van het Japanse Toyota, maar bleef toch nog onder de cijfers van General Motors.

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal voordien. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek bekend gemaakt op basis van definitieve cijfers. In het derde kwartaal was nog sprake van een groei met 0,6 procent. De Duitse export zakte in het vierde kwartaal met 0,8 procent in, na een groei van 2,6 procent in het derde kwartaal. Duitsland wist het begrotingstekort in het afgelopen jaar terug te brengen tot 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Concreet komt dat neer op een tekort van 25,3 miljard euro, bij een bruto binnenlands product van 2.570 miljard euro. Het jaar voordien bedroeg het tekort nog 4,3 procent.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 73,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 4 procent tot 8,4 miljard euro. Daarmee werden de recordresultaten van het jaar voordien opnieuw overtroffen. BASF zag tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar het bedrijfsresultaat wel met 14 procent terugvallen tegenover hetzelfde kwartaal het jaar voordien, wat volgens het bedrijf de conjunctuurvertraging weerspiegelt. Voor het lopende boekjaar verwacht BASF dat de groei-impulsen vooral zullen komen van de opkomende landen, terwijl onder meer de schuldencrisis een handicap vormt voor de groei in de Verenigde Staten en Europa.

De Belgische premier Elio Di Rupo heeft aan de Franse president Nicolas Sarkozy en diens premier François Fillon gevraagd om te blijven ijveren voor het behoud van de Eurostarhalte in Rijsel. De Brits regering wil het station geschrapt zien om de illegale immigratie af te remmen. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben de Britse autoriteiten Eurostar eind vorig jaar officieel gevraagd niet langer tickets voor de hogesnelheidstrein te verkopen van Brussel naar Rijsel-Calais. Een BBC-reportage bracht aan het licht dat illegalen makkelijk het land binnen raken door in Brussel een ticket voor de Eurostar te kopen tot Rijsel, maar ter plaatse niet af te stappen. Zonder hun papieren nog te moeten tonen, komen ze toch probleemloos Londen binnen.

Het links geörienteerde Spaans dagblad Público kan geen investeerders meer vinden en besloot daarom geen papieren edities meer te publiceren. De online versie blijft volgens uitgever Mediapubli wel bestaan. De Spaanse krant vroeg vorige maand een uitstel van betaling, maar heeft nu officieel besloten om geen kranten meer te drukken. De dalende advertentie-inkomsten, financieringsproblemen en de veranderingen in de dagbladindustrie hebben de krant de das omgedaan. De centrumlinkse krant werd vijf jaar geleden opgericht door Jaume Roures. Sinds vorig jaar lag de dagelijkse oplage rond de 82.000 exemplaren. De toonaangevende Spaanse krant El Pais heeft ter vergelijking een oplage van 400.000 exemplaren. In september werden bij Público al dertig medewerkers ontslagen.

De Nederlandse fietsenproducent Accell, eigenaar van merken zoals Sparta en Koga Miyata, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 628,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst groeide met 11 procent tot 40,3 miljoen euro. De verkoop van elektrische fietsen steeg met 21 procent en is ondertussen al goed voor bijna één derde van de omzet. Ook de verkoop van fietsonderdelen en accessoires liet uitstekende prestaties optekenen. De verkoop op de thuismarkt kende een inkrimping, maar dat werd gecompenseerd door een belangrijke groei in Duitsland. De resultaten werden wel beïnvloed door een eenmalige boekwinst van 16 miljoen euro op de verkoop van het belang in het Duitse Derby Cycle.

De grote Duitse vakbond IG Metall eist een loonsverhoging van 6,5 procent bij de onderhandelingen rond een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die volgende maand beginnen. Dat heeft de vakbond bekend gemaakt. De looneis geldt voor circa 3,6 miljoen werknemers in de Duitse metaalsector. Berthold Huber, topman van IG Metall, stelt dat de eis vanuit economisch oogpunt perfect verdedigd kan worden en de werknemers een eerlijk aandeel in de economische groei biedt. Het huidige loonakkoord loopt eind maart af. De werkgeversorganisatie Gesamtmetall heeft al gemeld de looneisen van de vakbonden te hoog te vinden. IG Metall heeft echter gewaarschuwd voor stakingen indien er geen akkoord wordt bereikt.

Het Zwitserse bedrijf Nestlé, producent van voedingsmiddelen, gaat in de Duitse stad Schwerin, ongeveer 100 kilometer van Hamburg, een grote koffieverwerkingsfabriek bouwen. Dat heeft het Zwitserse bedrijf bekend gemaakt. De fabriek moet eind volgend jaar operationeel zijn. Jaarlijks moeten er twee miljard koffiecapsules van het systeem Dolce Gusto voor de Duitse, Scandinavische en Oost-Europese markt worden geproduceerd. Met de bouw van de nieuwe fabriek, die twaalf productielijnen krijgt, een investering van 220 miljoen euro gemoeid. De fabriek biedt werk aan 450 mensen. Nestlé lanceerde het systeem Dolce Gusto, dat inmiddels verkrijgbaar is in zesenvijftig landen, zes jaar geleden.

Het olieconcern Shell heeft een tijdelijke overeenkomst gesloten met de Franse regering over de herstart van de olieraffinaderij van de Zwitserse groep Petroplus in Petit-Couronne. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekend gemaakt. Petroplus wordt met zware financiële moeilijkheden geconfronteerd en vroeg eind januari uitstel van betaling aan. Omdat het Zwitserse concern geen kredietlijn meer kreeg, moest de productie van de raffinaderijen worden stilgelegd. De Franse overheid en vakbonden willen de productie zo snel mogelijk hervatten om de raffinaderij aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers. Volgens Sarkozy zal de raffinaderij in Petit-Couronne voor een periode van minstens zes maanden worden heropgestart.

Meer Nieuws

Friday, February 24, 2012

Bedrijven blijven klagen over Chinees ondernemersklimaat

Buitenlandse bedrijven worden in China met belangrijke problemen geconfronteerd. Onder meer is er sprake van een toenemende concurrentie, terwijl ook de prijzen stijgen en het regelgevende kader voor belangrijke hinderpalen blijft zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Chamber of Commerce in Shanghai bij ruim driehonderd Amerikaanse bedrijven die op de Chinese markt actief zijn. De onderzoekers stelden wel vast dat 51 procent van de ondervraagden China tot één van zijn drie topprioriteiten rekent.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de ondervraagde bedrijven het voorbije jaar omzetgroei heeft gerealiseerd, tegenover 87 procent het jaar voordien. Daarnaast bleek het aantal winstgevende bedrijven ongeveer status-quo te blijven op 78 procent. Ook maakte 51 procent gewag van toenemende winstmarges, tegenover 66 procent het jaar voordien. Ook blijkt dat 72 procent van de bedrijven het voorbije jaar zijn investeringen in China uitbreidde. Dit jaar wil 77 procent zijn investeringen uitbreiden.

Volgens 67 procent van de bedrijven werd vorig jaar in China een grotere groei opgetekend dan in de rest van de wereld. De onderzoekers stelden verder dat 71 procent specifieke producten voor de Chinese markt heeft of voorziet. Ook wordt aangegeven dat 80 procent meer Chinees personeel wil aanwerven, terwijl 56 procent aangeeft dat het grootste gedeelte van het lokale bestuur uit Chinese managers bestaat. Wel zegt 62 procent onderdelen of afgewerkte producten uit de Verenigde Staten in te voeren.

Daarentegen blijkt volgens het onderzoek het vertrouwen in de toekomst af te kalven. Ook wordt opgemerkt dat China er niet in slaag om een gastvrij klimaat voor ondernemingen te creëren. Aangevoerd worde dat 71 procent van de ondervraagden van mening is dat het regelgevend kader is verslechterd of ongewijzigd is gebleven, tegenover 63 procent het jaar voordien. Ook wordt gewag gemaakt van bureaucratie, een gebrek aan consistentie en transparantie bij de overheid.

Labels: ,

Beleidsproces bedrijven zal minder hiërarchisch worden

De meeste bedrijven gaan ervan uit dat de activiteiten in de toekomst meer gedecentraliseerd zullen worden. Verwacht wordt dat die trend een impact zal hebben op operationele modellen, innovatie en het gebruik van data. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Economist Intelligence Unit en het bedrijf Ricoh, aanbieder van document-management, bij ruim vijfhonderd executives. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 63 procent van de bedrijven minder gebruik maakten van het top-down model dan in het verleden.

"Deze trend betekent dat het beleidsproces minder hiërarchisch zal worden en werknemers de mogelijkheid zullen krijgen om in contacten met de consumenten zelf belangrijke beslissingen te nemen," voeren de onderzoekers aan. Ook bleek dat 86 procent van de ondervraagden verwacht dat project-teams van bedrijven steeds meer beroep zullen doen op externe participanten - zoals klanten, zakelijke partners of communities - voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën of producten.

Ook wordt opgemerkt dat het efficiënt delen van kennis cruciaal zal worden. "Daarbij zal gegarandeerd moeten worden dat toegang tot informatie wordt verschaft, ongeacht de locatie van de gebruiker," voeren de onderzoekers aan. "Op dat gebied moeten veel bedrijven nog een belangrijke achterstand ophalen. In Europa blijkt 43 procent van de bedrijven nog altijd te steunen op fysieke systemen, terwijl slechts 22 procent gebruik maakt van volledig geautomatiseerde alternatieven."

Labels: ,

Vragen over efficiëntie Facebook als verkoopkanaal

Merken proberen nog altijd te achterhalen op welke manier het sociale netwerk Facebook kan gebruikt worden om de verkoop op te drijven. Dat zegt Alex Tosolini, vice-president e-business bij het Amerikaanse concern Procter & Gamble, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Het bedrijf is volgens Tosolini nog aan het leren op welke manier Facebook optimaal zou kunnen worden ingezet, maar is een definitieve oplossing nog niet gevonden. Voorlopige tests hebben volgens Tosolini nog niet tot een belangrijke omzetgroei geleid.

De consument zal volgens Tosolini uiteindelijk beslissen of Facebook een leefbare oplossing kan bieden. Hij merkt wel op dat sociale netwerkplatformen zoals Facebook duidelijk het voordeel bieden dat persoonlijke contacten mogelijk gemaakt worden. "Daarmee grijpen we terug naar het verleden," voert Tosolini aan. "Ook onze grootouders hadden een bijzonder persoonlijke band met de lokale handelaars. Die behoefte is ongewijzigd gebleven."

Ook Rakesh Kapoor, chief executive van het concern Reckitt Benckiser, merkt op dat er op dit ogenblik nog geen duidelijkheid bestaat. "De industrie moet uitzoeken op welke manier de technologie de toekomst kan uittekenen," voert hij aan. "Op dit ogenblik lijkt nog niemand op dat gebied met een briljant idee naar voor gekomen te zijn." Bedrijven zoals Gamestop, JC Penney en Nordstrom hebben hun winkels op het sociale netwerk inmiddels opnieuw gesloten. Dat gebeurde ook bij Gap, waar opgemerkt wordt dat er verder zal geëvalueerd worden of de winkel opnieuw geopend zal worden.

Labels: ,

Omzet Chinese mobiele commerce verwacht verdrievoudiging

Mobiele commerce kent in China een snelle groei, dankzij een groeiend publiek en nieuwe technologieën. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau iResearch. Opgemerkt wordt dat de mobiele commerce in China het voorbije jaar een omzet heeft gerealiseerd van 48,1 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 7,6 miljard dollar. Het jaar voordien werd nog een omzet gerealiseerd van 19,3 miljard yuan. Dit jaar zou de omzet verder stijgen tot 121 miljard yuan en volgend jaar 218,6 miljard yuan bereiken.

"Cruciaal in deze groei is de onafgebroken toename van de Chinese mobiele populatie," merken de onderzoekers op. "Het voorbije jaar hebben 190,8 miljoen Chinezen mobiele transacties uitgevoerd. Het jaar voordien was er sprake van slechts 101,7 miljoen gebruikers. Dit jaar wordt gerekend met 307,8 miljoen gebruikers en volgend jaar zou het Chinese mobiele publiek verder uitgroeien tot 480,6 miljoen eenheden. Daarnaast is er ook de technologische vooruitgang, die de mobiele toegang tot het internet stimuleert."

Ook wordt gewag gemaakt van sterkere marketing-inspanningen van bedrijven die actief zijn in mobiele commerce, de lancering van gespecialiseerde applicaties en de vorming van partnerships tussen de providers van betaalplatformen en retailers, die het proces nog verder zouden moeten kunnen versnellen. Het onderzoeksbureau merkt op dat de shoppers aansturen op gebruiksvriendelijke betaalmethodes, zoals contactloze betalingen in de winkels.

Labels: ,

Vladimir Poetin wil belasting op overconsumptie oligarchen

De Russische premier Vladimir Poetin wil een luxebelasting heffen op de superrijke populatie van het land. De premier voerde daarbij aan dat de Russische oligarchen teveel besteden aan dure woningen en wagens. Volgens Poetin geeft de rijke bevolking nog altijd de voorkeur aan overconsumptie en ijdelheid en weigert ze te investeren in ontwikkeling. De premier voegde er aan toe dat er bij de nieuwe belasting over gewaakt zal worden dat de middenklasse niet geraakt zal worden door de maatregel.

"Er is in Rusland al langer sprake van een belasting op luxe-aankopen," merkt The Moscow Times op. "Drie jaar geleden al merkte Poetin op dat er hogere belastingniveaus zouden moeten worden opgelegd aan burgers die dure appartementen of grote percelen grond bezitten." Anton Siluanov, Russisch minister van financiën, benadrukte dat een eerste luxetaks - die gericht zou zijn op yachten, dure wagens en woningen - volgend jaar zou kunnen worden ingevoerd.

Daarbij maakte Siluanov gewag van een progressieve belasting. Dat zou betekenen dat er hogere belastingen zouden worden aangerekend naarmate de prijs van de woningen hoger ligt. "Het idee krijgt ook veel steun in het Russische parlement," voert The Moscow Times nog aan. "Zelfs Mikhail Prokhorov, een rivaal van Poetin voor de presidentsverkiezingen en zelf miljardair, heeft zich achter het plan geschaard, samen met hogere belastingen op tabak en alcohol."

Labels: , , ,

Milanese modewereld hinkt technologisch achterop

Milaan dreigt een gedeelte van zijn centrale positie in de modewereld te verliezen. Dat zegt onder meer de modeblogger Olga Rink. Opgemerkt wordt dat sociale netwerksites en smartphone-applicaties snel opgang maken in de de modewereld, maar is de Italiaanse sector traag om daarop te reageren. Er wordt aan toegevoegd dat op de Milan Fashion Week nog altijd niet de digitale toepassingen worden gezien die elders in de wereld wel worden opgemerkt.

"Elders worden geïntegreerde programma's aangeboden met sociale netwerksites, smartphones en tablets om een gebruiksvriendelijke show te kunnen brengen," merkt het persbureau AFP op. "Geïnteresseerden kunnen applicaties downloaden om zich voor de evenementen te registreren, commentaren over de shows te publiceren en een lijst met toekomstige evenementen te raadplegen. Deze technologische mogelijkheden geven de gebruikers het gevoel deel uit te maken van het hele gebeuren. Daarvan is in Italië echter weinig te merken."

Salvo Testa, professor mode-management aan de Bocconi-universiteit in Milaan, voert echter aan dat Milaan zijn achterstand aan het inhalen is. "Men heeft misschien pas laat het belang van technologie beseft, maar sociale netwerken en blogs vormen niet het belangrijkste terrein van investeringen," merkt hij op. "Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van online video om een sterke emotionele band te creëren met het merk. Dat laat trouwens een meer virale en goedkopere manier van reclame toe dan de traditionele kanalen."

"De technologische revolutie heeft de kern van de modesector bereikt," voert Testa aan. "De modemerken zien het internet als een krachtig kanaal om miljoenen geïnteresseerden te bereiken en persoonlijke relaties uit te bouwen. De modesector heeft eindelijk de elitaire sfeer van de catwalk, celebrities en topjournalisten verlaten en is gestart met het opbouwen van relaties met echte consumenten."

Labels: ,

Internet ook in Rusland groter reclamemedium dan geprinte media

De reclamebestedingen zijn in Rusland het voorbije jaar met 21 procent gestegen tot 263,4 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 8,8 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van de Russian Association of Communication Agencies (AKAR). Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar voor de eerste keer meer aan digitale campagnes is besteed dan aan gedrukte reclame. Televisie-reclame, waar een groei met 18 procent tot 131 miljard roebel werd opgetekend, blijft veruit de belangrijkste sector.

De Russische bestedingen aan internet-reclame stegen het voorbije jaar met 56 procent tot 41,8 miljard roebel. Bij gedrukte reclame werd daarentegen slechts een groei met 6 procent tot 40,4 miljard roebel opgetekend. "Ondanks de pessimistische voorspellingen die volgden op de economische crisis, is de Russische reclamesector duidelijk volwassen aan het worden en in de goede richting aan het evolueren," merkte Viatcheslav Chernyackhovskiy, adviseur bij de Russische reclamefederatie, op.

Chernyackhovskiy merkt echter op dat het nog te vroeg is om al uitspraken te doen over de verdere evolutie van de sector dit jaar. "Er zijn teveel factoren, waaronder een aantal waar de reclame-sector geen greep op heeft, die daarin een rol spelen," merkte hij op. Volgens een aantal waarnemers zal de Russische reclamesector dit jaar echter een sterke groei blijven kennen, ondanks bekommernissen over de economische omstandigheden, de volatiele grondstoffenprijzen en politieke instabiliteit.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse groep Procter & Gamble, producent van consumentengoederen, heeft bekend gemaakt 5.700 banen te zullen schrappen. De reorganisatie, waarvan het grootste deel tegen midden volgend jaar zou moeten zijn afgerond, hoort bij een besparingsplan dat de kosten met 10 miljard dollar moet terugdringen. De ontslagen vallen vooral bij niet-producerende afdelingen. Het Amerikaanse bedrijf - eigenaar van merken zoals Gillette, Pampers, Head & Shoulders, Ariel en Dreft - wil zich in de toekomst toeleggen op de productie van cosmetica en gezondheidsproducten. Procter & Gamble verkocht onlangs al het chipsmerk Pringles voor een bedrag van 2,7 miljard dollar aan het Amerikaanse voedingsconcern Kellogg.

Een militaire rechtbank in Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland heeft Bradley Manning, die ervan wordt beschuldigd de mol voor de klokkenluiderswebsite WikiLeaks te zijn geweest, formeel aangeklaagd wegens heimelijke verstandhouding met de vijand. De procureur had tweeëntwintig aanklachten klaar tegen de Amerikaanse soldaat. Het is nog onduidelijk of Manning schuldig of onschuldig zal pleiten. Bij een veroordeling door de krijgsraad riskeert Bradley Manning (24) een levenslange gevangenisstraf. De soldaat zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Toen hij in Irak was gestationeerd, had Manning toegang tot gevoelige informatie. Manning zit al bijna twee jaar in voorarrest.

Staalproducent ArcelorMittal heeft vorig jaar 70 miljoen euro verdiend met de verkoop van emissierechten die het bedrijf krijgt in landen waar het een site uitbaat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat is bezorgd aan de Amerikaanse beursautoriteiten. De groep wil het geld investeren in projecten om energie te besparen. Het jaar voordien had ArcelorMittal 105 miljoen euro ontvangen door de verkoop van emissierechten. De uitstootrechten worden jaarlijks aan Europese bedrijven toegekend. Aan de hand van quota wordt bepaald hoeveel emissies een bedrijf maximaal mag uitstoten. Bedrijven die onder hun limiet blijven, kunnen de overblijvende uitstootrechten verkopen aan ondernemingen die meer hebben uitgestoten dan toegestaan.

Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, wil de noodfondsen van de eurozone meer slagkracht geven. Een versterking van de noodfondsen is volgens Rehn nodig om een verdere besmetting door de schuldencrisis te beletten. Eén jaar geleden al had de Europese Commissie zich voorstander getoond voor een sterkere verdedigingswal rond de euro. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van financiën bleven zich tegen een versterking van de noodfondsen verzetten. De meeste Europese leiders zijn er wel van overtuigd dat de fondsen versterkt moeten worden om de verspreiding van de schuldencrisis naar Spanje en Italië af te blokken.

Oliemaatschappijen British Petroleum en Anadarko Petroleum zijn aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico ruim anderhalf jaar geleden. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Door de uitspraak hangen de twee bedrijven miljardenclaims boven het hoofd. British Petroleum en Anadarko waren de eigenaren van de Macondo-oliebron, waar na een explosie op het booreiland Deepwater Horizon de grootste olievervuiling uit de Amerikaanse geschiedenis ontstond. Een woordvoerder van British Petroleum gaf in een reactie aan dat de Britse oliemaatschappij al meer dan 8 miljard dollar aan claims heeft vergoed. Het bedrijf zal volgens hem alle verdere legitieme claims betalen en zal helpen de schade aan economie en milieu te herstellen.

De Europese Unie maakt zich op om Syrië te treffen met een nieuwe reeks sancties. Dat moet de druk op het omstreden regime van Basjar al-Assad verder opvoeren. Concreet wil de Europese Unie zeven Syrische ministers een visumverbod opleggen en hun tegoeden in Europa bevriezen. Ook de Syrische centrale bank zal geen toegang meer krijgen tot het geld dat het nog in Europa heeft staan. Syrische cargomaatschappijen zullen niet langer op Europees grondgebied mogen landen. Europese bedrijven mogen niet langer handel drijven in goud, edelmetalen en diamanten met Syrische overheidsdiensten. Een voorstel om de Syrische fosfaatexport te blokkeren, werd echter niet weerhouden.

De investeringsgroep RHJ International heeft zijn Japanse luxeresort Phoenix Seagaia voor een bedrag van 3,8 miljoen euro verkocht aan de Japanse holding Sega Sammy. Ook krijgt RHJ International een krediet van 8,3 miljoen euro terugbetaald. Het resort - dat onder onder meer wellnesscentra, hotels en golfterreinen omvat - zat al een geruime tijd in financiële moeilijkheden. Twee jaar geleden diende RHJ International nog een afwaardering van 50 miljoen euro te boeken op het luxeresort. De verkoop kadert in het streven van RHJ International om zich op de financiële markten toe te spitsen en zijn industriële portefeuille af te bouwen. RHJ International heeft op dit ogenblik in zijn industriële portefeuille nog slechts twee kleine participaties.

Het Grieks parlement heeft bij hoogdringendheid de wet voor het kwijtschelden van 107 miljard euro door private schuldeisers van het land goedgekeurd. De fracties van de socialisten en conservatieven stemden in blok voor. De beide grote regeringspartijen hebben een tweederdemeerderheid in het parlement. Nu krijgen de betrokken banken, verzekeraars en beleggingsfondsen met Griekse obligaties een gedetailleerd voorstel op basis waarvan ze elk afzonderlijk kunnen beslissen om al dan niet in te stemmen met een nominaal verlies van 53,5 procent op het waardepapier. Het totale verlies ten opzichte van de oorspronkelijke reële waarde komt uit op ongeveer 70 procent.

Frans van Houten, topman van Philips, heeft vorig jaar een bonus van 363.000 euro ontvangen, terwijl dat bedrag tot 1,3 miljoen euro had kunnen oplopen. Dat is gebleken uit het jaarverslag van het Nederlandse elektronicaconcern. De bonus van Van Houten bedroeg 44 procent van zijn jaarsalaris van 825.000 euro. Dat aandeel had echter kunnen oplopen tot 80 procent indien de beoogde doelen voor Philips waren gehaald. Als de doelen waren overtroffen dan had de bonus kunnen oplopen tot 160 procent van het jaarsalaris. De variabele beloningen van de Philips-top zijn voor 80 procent afhankelijk van financiële criteria en voor 20 procent van bepaalde teamdoelstellingen en duurzaamheidscriteria. Van Houten moest sinds zijn aantreden twee keer een winstwaarschuwing geven.

Het bruto binnenlands product in de eurozone zal dit jaar met 0,3 procent krimpen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Daarbij wordt gewag gemaakt van een milde recessie met tekenen van stabilisering. Het rapport merkt op dat de groeidynamiek wegebt en het vertrouwen grotendeels is verdwenen. In november vorig jaar was er nog sprake van 0,5 procent groei voor de groep van eurolanden. Dat de economie van de eurozone toch zal krimpen, heeft vooral te maken met de belangrijke negatieve groei die de Europese Commissie voorspelt voor Italië en Spanje. De Italiaanse economie zou dit jaar met 1,3 procent krimpen, terwijl in Spanje een achteruitgang met 1 procent wordt verwacht.

Italië moet duizenden euro's betalen aan 24 Somalische en Eritrese migranten die drie jaar geleden vanuit Libië naar Italië probeerden te vluchten. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald. Italiaanse schepen hadden de migranten in de Middellandse Zee opgepikt en teruggebracht naar Libië, waar ze aan de autoriteiten werden overgedragen. Het Europese Hof gaf aan dat Italië had moeten weten dat de migranten in Libië een slechte behandeling te wachten stond en waarschijnlijk zouden worden teruggestuurd naar Somalië en Eritrea, waar ze mogelijk opgepakt en gemarteld zouden worden. Italië schond volgens het vonnis daarnaast een verbod op massa-uitzet, omdat de individuele dossiers niet werden onderzocht.

De Argentijnse autoriteiten hebben niet ingegrepen bij Trenes de Buenos Aires (TBA), terwijl al jaren werd gewaarschuwd dat de treinen van het bedrijf niet voldeden aan de veiligheidseisen. Dat heeft de Argentijnse onderzoeker Leandro Despouy gezegd. Bij een ongeval met een trein van de maatschappij in Buenos Aires kwamen onlangs 49 mensen om het leven. Vier jaar geleden waren er volgens Despouy al signalen van dramatische en verontrustende problemen met de remmen van de vloot. Hij zei dat het ongeluk te voorzien was en voorkomen had kunnen worden. Hij merkte op dat na controles herhaaldelijk is geadviseerd de concessie van het spoorwegbedrijf in te trekken. Ook overlevende passagiers hebben verklaard dat er problemen leken te zijn geweest met de remmen.

De Syrische regering heeft elke verantwoordelijkheid voor de dood van twee buitenlandse journalisten verworpen. De bekende Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse journalist Remi Ochlik kwamen bij een bombardement op de stad Homs om het leven. Volgens de Syrische regering hebben de twee journalisten op eigen verantwoordelijkheid het grondgebied betreden. Inmiddels hebben de Verenigde Naties een geheime lijst opgesteld met de politieke en militaire verantwoordelijken voor het geweld. Het grootste deel van de misdaden op burgers is gepleegd door legereenheden van het regime, maar op de lijst staan ook namen van antiregering-groeperingen.

Italiaanse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar nog eens zeven mensen wegens hun betrokkenheid bij het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia. Onder hen zijn topmannen van de rederij Costa Crociere, die eigenaar is van het schip. Het gaat om vier leidinggevenden op de Costa Concordia en drie topmannen van rederij Costa Crociere, één van de grootste exploitanten van cruiseschepen in Europa. De betrokken kunnen worden aangeklaagd voor doodslag, het veroorzaken van schipbreuk en het niet-communiceren met de maritieme autoriteiten. De Costa Concordia kapseisde in januari vlak bij het eiland Isola del Giglio. Tegen kapitein Francesco Schettino en eerste officier Ciro Ambrosio loopt al een onderzoek.

Kim Dotcom, de oprichter van de website Megaupload, is door de rechter in het Nieuw-Zeelandse Auckland op borgtocht vrijgelaten. De rechter acht het risico klein dat Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmitz, het land ontvlucht. Dotcom werd in januari gearresteerd tijdens een politie-inval op zijn luxueuze landgoed in Coatesville, een uitgestrekte villawijk even ten noorden van Auckland. Ook drie medeplichtigen werden aangehouden. De andere betrokkenen werden al eerder op borgtocht vrijgelaten. De inval vond plaats op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, die Dotcom verdenken van onder meer het witwassen van geld, inbreuken op auteursrechten en softwarepiraterij. De Verenigde Staten hebben de uitlevering van de verdachten gevraagd.

Meer Nieuws

Smartphone-penetratie nauw verbonden met inkomen en leeftijd

De smartphone-penetratie is nauw verbonden met inkomen en leeftijd. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. Opgemerkt wordt dat een verhoogde penetratie van smartphones gelinkt is aan hogere inkomensniveaus. Het grootste verschil tussen de inkomens wordt daarbij opgemerkt in de leeftijdsgroep van de vijfenvijftig-plussers, terwijl de kloof het kleinste blijft in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig jaar.

Bij Amerikanen in de leeftijdscategorie tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar met een inkomen van minstens 100.000 dollar per jaar bedraagt de smartphone-penetratie 60 procent. In de inkomstencategorie van minder dan 15.000 dollar per jaar bedraagt de penetratie daarentegen amper 16 procent. In de leeftijdscategorie tussen vijfenvijftig en vierenzestig jaar kent de hoogste inkomenscategorie een penetratie van 48 procent, tegenover 16 procent in de laagste inkomenscategorie. In de categorie tussen achttien en vierentwintig gaat het om respectievelijk 77 procent en 56 procent.

Hoewel de leeftijdscategorie volgens Nielsen een belangrijke indicatie vormt, blijkt ook de invloed van het inkomensniveau niet onderschat te mogen worden. Terwijl bij consumenten tussen vijfenvijftig en vierenzestig jaar met een inkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar de penetratie 48 procent bedraagt, ligt dat bij de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vierendertig jaar met een inkomen van minder dan 15.000 dollar per jaar op 43 procent en bij de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar op 53 procent.

Ook vijfenzestigplussers met een inkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar zijn sneller geneigd om een smartphone te bezitten dan de leeftijdsgroep tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar met een inkomen van minder dan 50.000 dollar per jaar.

Labels:

Grootouders hebben impact op de gezinsdynamiek

Grootouders maken onderdeel uit van de gezinsdynamiek. Zij vinden hun rol binnen het gezin van hun kinderen erg belangrijk waardoor ze voor adverteerders ook een belangrijke groep zijn om mee te nemen in de commerciële communicatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het het Nederlandse Familie Kenniscentrum. De onderzoekers stellen dat grootouders enige mate van invloed hebben op zowel algemene beslissingen als specifieke aankopen. Vooral bij de opvoeding van kleinkinderen valt volgens de onderzoekers de impact van de grootouders op.

Grootouders zeggen het meest invloed te hebben op de opvoeding van de kleinkinderen (40 procent), de aanschaf van een nieuwe woning (34 procent) en de plannen voor uitstappen of vakantie (32 procent). Ook de ouders zeggen dat grootouders de meeste invloed hebben op de opvoeding van de kleinkinderen (33 procent), gevolgd door de aanschaf van een nieuwe woning (25 procent) en de plannen voor uitstappen en vakantie (22 procent). Het minst hebben grootouders invloed op de dagelijkse boodschappen (7 procent) en de schoolkeuze of opleiding van een kleinkind (8 procent).

Bij alle categorieën binnen algemene beslissingen schatten grootouders hun mate van invloed hoger in dan door de ouders wordt ervaren. Grootouders blijken de grootste invloed te hebben op het afsluiten van een hypotheek en de minste impact op het aanschaffen van een mobiel telefoonabonnement. Ook hecht 59 procent van de ouders waarde aan de mening van grootouders bij het nemen van een belangrijke beslissing en 31 procent vraagt daarom ook geregeld om advies.

Volgens 22 procent van de ouders geven grootouders ook geregeld ongevraagd advies, maar dat wordt meestal genegeerd. Bij de opvoeding van de kleinkinderen hebben grootouders volgens de ouders vooral invloed op waarden en normen (51 procent). Daarnaast hebben grootouders nog gedeeltelijk invloed op voeding (22 procent), verzorging (18 procent), tijdsbesteding (16 procent) en sport en beweging (11 procent). Op schoolkeuze en bedtijd hebben de grootouders minimale invloed.

Labels:

Jongeren onder invloed van alcoholconsumptie in speelfilms

Jongeren die veel films bekijken waarin alcohol wordt genuttigd, lopen een groter risico om zelf beginnen te drinken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Dartmouth Medical School bij meer dan zesduizend Amerikaanse tieners tussen tien en veertien jaar. Jongeren die keken naar films waarin alcohol werd geconsumeerd, liepen twee keer meer kans om te beginnen met drinken en liepen 63 procent meer risico om tot comazuipen over te gaan.

De onderzoekers stelden vast dat het aantal alcohol-consumerende jongeren op een periode van twee jaar van 11 procent naar 25 procent was gestegen. Bij het comazuipen, waarbij gerekend werd met een consumptie van vijf alcohol-eenheden onmiddellijk na elkaar, werd een stijging van 4 procent naar 13 procent opgetekend. De onderzoekers stelden daarbij vast dat onder meer de aanwezigheid van drinkende ouders en de beschikbaarheid van alcohol in de woning een invloed hadden op het drinkgedrag.

Deze factoren hadden volgens de onderzoekers echter geen impact op het comazuipen. Dat geldt echter wel voor drinkende vrienden en een rebels karakter. Ook het bekijken van films waarin alcohol werd geconsumeerd bleek volgens de onderzoekers niet alleen een belangrijke factor voor het beginnen met drinken, maar ook voor een verschuiving van normaal drinkgedrag naar compazuipen. Opvallend was dat niet alleen een drinkende hoofdpersoon, maar ook het simpelweg tonen van alcoholflessen of glazen, een invloed bleek te hebben.

Labels: , , ,

Leiders moeten leren omgaan met tegengestelde eisen

Organisaties stellen aan leidinggevenden steeds meer eisen die tegengesteld lijken. Het omgaan met deze tegenstellingen vraagt bijzonder veel van de leidinggevenden, die hun stijl te vaak baseren op de eigen percepties over een goed en slecht management. Dat stellen de Nederlandse organisatieadviseurs Carin Suurenbroek en Henk van de Steege, die gewag maken van een verwarrende impasse. Volgens hen wordt een goed leider getypeerd door de mogelijkheid om situatiegebonden snel van leiderschapsstijl te kunnen veranderen.

"Bij leiderschap is het vooral belangrijk dat leidinggevenden weten te variëren in leiderschapsstijlen," merken Suurenbroek en van de Steege op. "Goede of foute stijlen bestaan daarom niet." Een leiderschap bestaat volgens hen uit verschillende dimensies. Een aantal dimensies handelen volgens hen over de persoonlijke karaktertrekken van de leidinggevende, zoals een streven naar controle of het geven van vertrouwen. Andere dimensies draaien meer rond de rol van de betrokkene als leidinggevende, zoals de focus op winstgevendheid of duurzaamheid.

"Organisaties en leiders zijn op zoek naar een nieuwe vorm van leiderschap, waarin harde en zachte aspecten levensvatbaar zijn, zonder dat er een keuze gemaakt hoeft te worden," stippen de onderzoekers aan. De verschillende dimensies van leiderschap leren leidinggevenden om te gaan met deze paradoxen. Leidinggevenden die de patronen in het eigen gedrag, gedachten en emoties niet kennen en herkennen, dreigen met een aantal problemen geconfronteerd te worden en kunnen zorgen voor energieverlies, stress of misverstanden."

Labels:

Consument verbruikt 4.000 liter water per dag

Consumenten over de hele wereld gebruiken gemiddeld 4.000 liter water per dag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. De zogenaamde water-footprint wordt volgens de Nederlandse onderzoekers voor 27 procent bepaald door de consumptie van graan, voor 22 procent door vlees en voor 7 procent door melk. Er wordt aan toegevoegd dat de agrarische productie voor 92 procent bijdraagt aan de totale water-footprint.

De gemiddelde consument verbruikte volgens het onderzoek tussen het midden van de jaren negentig en het midden van het voorbije decennium 1.385 kubieke meter per jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de individuele landen merkbaar. Een Amerikaanse consument verbruikt meer dan het dubbele, terwijl Chinese of Indiase consumenten slechts 1.000 kubieke meter verbruiken. De water-footprint bestaat uit het verbruik van regenwater, grondwater en vervuild water.

In die water-footprint wordt ook het verbruik bij de productie van goederen die door de consument worden gekocht, verrekend. Dat betekent volgens de onderzoekers dat op die manier in feite water ook wordt geïmporteerd, vaak uit landen waar men met een waterschaarste wordt geconfronteerd. "Waterschaarste is dan ook geen lokaal probleem en moet in mondiaal perspectief bekeken en behandeld worden," voeren de onderzoekers aan. "Sommige landen, zoals de staten in Noord-Europa, voeren in verhouding veel water uit andere gebieden in."

Labels: ,

John Glenn ziet geen heil in bemande maanbasis

Een bemande maanbasis zou veel te duur uitvallen. Dat heeft gewezen astronaut John Glenn, de eerste Amerikaan die een baan rond de aarde heeft gemaakt, gezegd. Glenn noemde op een forum van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) aan de Ohio State University een maanbasis geen doordachte uitgave als niet duidelijk is wat men er precies kan doen. Met robots valt volgens Glenn meer te doen en hij vindt dat de Verenigde Staten eerst alles uit robotica moest halen voor aan een maanbasis zou gedacht worden.

John Glenn (90), gewezen democratisch senator voor de staat Ohio, floot met zijn uitspraken de republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich terug. Gingrich heeft beloofd voor het einde van het decennium een permanente basis op de maan te bouwen als hij tot president gekozen zou worden. Glenn uitte echter ook felle kritiek op het Amerikaanse ruimtevaartbeleid. Hij vond het onverantwoord dat de Verenigde Staten voor de reizen naar het International Space Station helemaal afhankelijk zijn geworden van Rusland.

Niet alleen moeten de Verenigde Staten zware vergoedingen betalen om met de Russische Soyoez-ruimtecapsule Amerikaanse astronauten te laten meereizen, maar hij wees er op dat er bij een probleem met de Soyoez-vloot zelfs helemaal geen bemand transportmiddel naar de maan zou overblijven. Het stopzetten van het shuttleprogramma was volgens Glenn een zeer domme beslissing. Glenn werd vijftig jaar geleden de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. Alan Shepard was het jaar voordien de eerste Amerikaanse ruimtevaarder, maar maakte slechts een ballistische sprong.

Labels: , ,

Europese richtlijn rond teerzanden geblokkeerd

In de deskundigencommissie van het Europese Parlement is een voorstel van de Europese Commissie over teerzanden geblokkeerd. De Europese Commissie wil een richtlijn voor brandstofkwaliteit doorvoeren waarin olie uit teerzanden schadelijker wordt genoemd dan andere soorten ruwe olie. Onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk verzetten zich tegen de plannen van de Europese Commissie. Er kon echter ook geen meerderheid worden gevonden voor het verwerpen van het voorstel. Een comité van Europese ministers zal nu een beslissing moeten nemen.

Onder meer Canada had zware druk uitgeoefend om het voorstel van de Europese Commissie over de teerzanden tegen te houden. Canada vindt dat de Europese Unie met de maatregel de handel zou belemmeren. De Canadese ambassadeur bij de Europese Unie had daarover al een brief geschreven waarin gedreigd werd met een beroep bij de World Trade Organisation (WTO) indien de richtlijn van de Europese Commissie zou worden aanvaard.

Canada kreeg in zijn verzet steun van onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. "Niet geheel toevallig gaat het precies de thuislanden van de grote oliemaatschappijen - Shell, British Petroleum en Total - die belangen hebben in de Canadese olievoorraad," merken milieuverenigingen op. ExxonMobil had enkele maanden geleden al gewaarschuwd dat de richtlijn de Europese raffinage-industrie zal benadelen en ook gevolgen zou hebben voor de beschikbaarheid van brandstof in Europa.

Labels: ,

Thursday, February 23, 2012

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerk Facebook heeft op mobiele platformen tijdens de tweede helft van het voorbije jaar nog een trafiekgroei gekend van 105 procent. Dat betekent een belangrijke vertraging tegenover de eerste zes maanden van het jaar, toen een toename met 166 procent werd opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Allot Communications over het gebruik van mobiele bandbreedte. Ook de groei van de microbloggingsite Twitter vertraagde van 297 procent naar 184 procent. Ook wordt opgemerkt dat het aandeel van de AppStore van Apple in de mobiele applicatie-trafiek van 84 procent naar 79 procent terugviel. Android Market blijft nog altijd kleiner dan de AppStore, maar daar werd tijdens de tweede jaarhelft wel een groei met 232 procent opgetekend.

Deutsche Bank heeft aangekondigd voorgesteld te hebben beleggers volledig terug te betalen als ze willen uitstappen uit een omstreden fonds dat speculeert op vroege overlijdens. Het DB Kompass Life is een fonds dat verbonden is aan de levensverwachtingen van een groep van 500 vrijwilligers uit de Verenigde Staten. Hoe vroeger de Amerikanen sterven, hoe meer winst voor de beleggers. Als daarentegen de overlijdens later voorvallen, wint de bank. Zowat 10.000 beleggers tekenden in op het fonds, dat vier jaar geleden werd gelanceerd. Het gaat hoofdzakelijk om kleine beleggers in Duitsland. Een belegger had echter geklaagd dat hij zich had ingeschreven zonder echt te weten hoe het fonds ineen zat. Beleggers zouden echter vooral ontevreden zijn over het lage rendement.

De Hongaarse regering noemt het oneerlijk en niet gefundeerd dat de Europese Commissie volgend jaar 495 miljoen euro subsidies wil inhouden, indien het land niet snel budgettair orde op zaken stelt. De Hongaarse premier Viktor Orban hekelde het feit dat de Europese Commissie de jongste ingrepen - die zopas werden voorgesteld - niet in rekening genomen heeft. De Europese Commissie besloot om Europese subsidies ter waarde van 0,5 procent van het Hongaarse bruto binnenlandse product volgend jaar uit het Cohesiefonds te schrappen. Hongarije kan de sanctie nog ontlopen indien het tijdig de nodige maatregelen treft om het begrotingstekort structureel onder de 3 procent te brengen. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economie, had het over een aansporing in plaats van een sanctie.

Microsoft heeft een klacht tegen Motorola Mobility ingediend bij de Europese Commissie. Microsoft neemt het niet langer dat de gsm-producent de ene na de andere rechtszaak aanspant om zijn patenten te verdedigen. Volgens Microsoft stelt Motorola Mobility, tegenwoordig in handen van Google, onredelijke eisen om technologieën te laten gebruiken die zijn uitgegroeid tot de industriestandaard. Motorola is volgens Microsoft bezig op die manier video op het internet onmogelijk te maken. De gsm-producent tracht onder meer aan beide zijden van de Atlantische Oceaan Windows-software en Xbox-spelconsoles van de markt te laten halen. Google lijkt als nieuwe eigenaar van Motorola niet onmiddellijk van plan dat beleid bij te sturen. Daarom trekt Microsoft naar de Europese Commissie.

De Mexicaanse president Felipe Calderon heeft op een brug bij de Amerikaanse grensstad El Paso een groot reclamebord laten plaatsen tegen de invoer van wapens. Calderon wil met zijn initiatief de Verenigde Staten ertoe bewegen om de smokkel van revolvers, granaten en andere wapens naar zijn land te stoppen. Mexico lijdt onder enorm geweld van drugsbendes. Kort voor de onthulling van het bord had Calderon nog de vernietiging van een grote voorraad in beslag genomen wapens, waaronder raketwerpers, bijgewoond. Het afstoppen van de toevloed en verkoop van wapens in Mexico is volgens Felipe Calderon de beste manier om een einde te maken aan het geweld in zijn land.

Ierland gaat voor 3 miljard euro overheidsbezittingen verkopen. Dat moet het land helpen bij de terugbetaling van zijn schulden. Ierland privatiseert het overheidsbedrijf dat instaat voor de distributie van gas en zijn non-strategische belangen in elektriciteitsbedrijf Electricity Supply Board. Ook het aandeel van 25 procent in Aer Lingus komt op de markt. Ierland overweegt daarnaast het beheersorgaan van de nationale bossen van de hand te doen. De privatiseringsgolf komt er na een ontmoeting met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, waarbij het land voor 85 miljard euro leningen heeft lopen. Die werden aangegaan om de gaten te vullen die de redding van de banksector in de begroting sloeg.

Het Chinese bedrijf Proview Technology, fabrikant van computerschermen, heeft aan een rechter in Shanghai gevraagd Apple te verbieden zijn tabletcomputer iPad in de stad te verkopen. Proview Technology bezit naar eigen zeggen de rechten op de naam iPad in China en voert al een tijdje een juridische strijd met Apple. Tijdens een hoorzitting van een halve dag voor de rechtbank van het arrondissement Pudong hebben de advocaten van de partijen hun argumenten gepresenteerd, maar de rechtbank moet nog beslissen of ze zich bevoegd acht om uitspraak te doen. Proview zegt de merknaam iPad elf jaar geleden geleden in China geregistreerd te hebben. Andere bronnen zeggen dat de merknaam drie jaar geleden via een Brits bedrijf aan Apple werd doorverkocht.

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met twee niveaus naar beneden herzien. Daarmee zakt de kredietwaardigheid van Griekenland nog verder terug in de rommelstatus en is het land nog slechts één niveau van het bankroet verwijderd. Volgens Fitch is een bankroet in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk. De ratingverlaging komt er nadat details waren bekendgemaakt over de inspanning van de private sector in de Griekse schuldherschikking. Die houdt in dat banken en andere private schuldeisers 53,5 procent van de schulden van Griekenland zullen kwijtschelden. Dat is een inspanning van 107 miljard euro. Het overblijvende schuldpapier zullen ze ruilen voor nieuwe Griekse obligaties en papier van het Europese Financiële Stabilisatiefonds.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën en het Amerikaanse General Motors (GM) voeren gesprekken over een strategisch partnerschap. Dat heeft de Franse minister van werk Xavier Bertrand bevestigd. Peugeot-Citroën zelf bevestigde dat er gesprekken worden gevoerd met sectorgenoten, maar noemde geen namen. Er is op dit moment volgens de Franse autobouwer ook geen zekerheid dat de gesprekken in enige overeenkomst zullen uitmonden. Peugeot-Citroën stelde in januari open te staan voor een alliantie met een andere constructeur. Twee jaar geleden was er sprake van een partnerschap met het Japanse Mitsubishi, maar die operatie liep uiteindelijk op een mislukking uit.

De Duitse vakbond Gewerkschaft der Flugsicherung (GdF) heeft een einde gemaakt aan de stakingsactie op de luchthaven van Frankfurt, nadat de directie zich schriftelijk bereid had verklaard rond de tafel te gaan zitten. Daarmee werd een einde gemaakt aan een vijfdaagse staking, waarbij honderden vluchten geschrapt dienden te worden. De staking was het gevolg van een conflict over de looneisen van een tweehonderdtal medewerkers van de dienst die het verkeer van vliegtuigen op de grond in goede banen leidt. Afhankelijk van de precieze functie en werkervaring eisen de verkeersleiders salarisverhogingen tussen de 25 procent en 50 procent. Zij stellen dat de huidige lonen niet in overeenstemming zijn met de toegenomen complexiteit van hun werk.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell wil de Britse bodemonderzoeker Cove Energy overnemen voor een bedrag van 992,4 miljoen Britse pond. Cove is actief in de Oost-Afrikaanse landen Kenia, Tanzania en Mozambique. Het bedrijf brengt olievelden in kaart en bereidt ze voor gebruik door middelgrote en grote oliebedrijven. Of het voorstel wordt omgezet in een daadwerkelijk bod, hangt onder meer af van schriftelijke instemming van de minister van delfstoffen van Mozambique. Volgens het bestuur van Cove is het voorstel in het belang van zijn aandeelhouders. Het bedrijf raadt hen dan ook aan in te gaan op het bod, als dat er komt. Volgens Shell biedt Oost-Afrika grote kansen voor de winning van olie en gas.

De Japanse autobouwer Mitsubishi gaat samen met het Nederlandse ministerie van economische zaken en innovatie de zoektocht naar een mogelijke overnamepartner van NedCar opdrijven. Mocht een overname van de autofabrikant niet haalbaar zijn, dan zal Mitsubishi alle gemaakte afspraken over het sociaal plan voor het personeel van NedCar nakomen. Dat verzekerde Osamu Masuko, de topman van het concern, tijdens een gesprek met de Nederlandse minister van economische Maxime Verhagen in Tokio. Volgens Masuko is het in het gemeenschappelijk belang van Mitsubishi en NedCar om geen voorwaarden te stellen die een overname in de weg kunnen staan. Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de assemblage van auto's bij NedCar eind van dit jaar stop te zetten.

De Londense luchthaven Heathrow barst bijna uit zijn voegen. Vorig jaar ontving Heathrow, de drukst bezochte luchthaven van Europa, een recordaantal van 69,4 miljoen passagiers. Om die stroom te verwerken was meer dan 99 procent van de capaciteit nodig. Dat heeft de British Airport Authority (BAA), uitbater van de luchthaven, gezegd. De luchthavenuitbater deed een dringende oproep aan de Britse politiek om met oplossingen te komen. Uitbreiding, bijvoorbeeld met een derde landingsbaan, is volgens het bedrijf noodzakelijk om luchtvaartmaatschappijen in staat te stellen nieuwe routes te openen naar opkomende markten. Maar de uitbreiding van de luchthaven ligt politiek gevoelig door zorgen over milieuvervuiling en geluidsoverlast.

Het Japanse elektronicabedrijf Fujitsu start met de verkoop van mobiele telefoons in Europa. Het bedrijf hield nochtans lange tijd vol geen plannen te hebben om mobiele telefoons buiten Azië te lanceren, maar is inmiddels op die stelling teruggekomen. Fujitsu maakt telefoons met de besturingssystemen van Android en Windows phones. Het Japanse elektronicabedrijf was één van de eerste die een Windows Phone met Mango lanceerde en op de Aziatische markt verkocht. Het is nog niet duidelijk op welk besturingssysteem Fujitsu zich zal richten voor de Europese markt. Ook heeft Fujitsu plannen om smartphones te gaan verkopen in de Verenigde Staten.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft een overnamebod uitgebracht op Grupo Petrópolis, de derde grootste brouwer van Brazilië. Dat hebben Braziliaanse media gemeld. Het zou een gedurfde zet zijn voor de Nederlandse groep, die daarmee de tweede grootste brouwer zou worden op de Braziliaanse markt, die door AB InBev wordt gedomineerd. De voorwaarden van het bod zijn niet bekend en Heineken wou geen commentaar geven op het bericht. De Nederlandse brouwer staat nu in Brazilië op de vierde plaats met een marktaandeel van 9 procent. Marktleider is onbetwistbaar AB InBev, dat in Brazilië een marktaandeel van 70,1 procent heeft. Daarna volgen Schincariol (11 procent) en Petropolis (10 procent).

Meer Nieuws

Aberdeen heeft beste arbeidsmarkt van Groot-Brittannië

De Schotse stad Aberdeen is voor werkzoekenden de beste markt van Groot-Brittannië. Dat is de conclusie van een onderzoek van het rekruterings-platform Adzuna. Aberdeen, dat eerder ook al bestempeld werd als de oliehoofdstad van Europa, telt volgens Adzuna per beschikbare vacature slechts 0,88 werkzoekenden. Aberdeen is daarmee volgens het platform de enige Britse stad waar er minder vacatures zijn dan officiële werklozen.

In de top vijf staan verder Reading met 1,21 werkzoekenden per vacature, gevolgd door Cambridge (1,56), Londen (1,74) en Milton Keynes (1,91). Eerder had een rapport van Bank of Scotland ook al uitgewezen dat Aberdeen de enige stad van Schotland was waar de werkgelegenheid tijdens de maand januari nog verder was toegenomen. In de rangschikking van Adzuna stond vorig jaar Cambridge op de eerste plaats. Aberdeen en Reading hebben tegenover vorig jaar één plaats gewonnen.

De slechtste arbeidsmarkt van Groot-Brittannië is gesitueerd in Hull, waar 79,64 werkzoekenden per vacature staan genoteerd. Daarna volgen Stoke-on-Trent (73,32), Sunderland (53,66), Southend (44,06) and The Wirral (40,94). Dezelfde regio's vormden ook vorig jaar de vijf slechtste arbeidsmarkten van Groot-Brittannië. Ook toen stond Hull helemaal onderaan. In de huidige rangschikking staat Aberdeen ook op de eerste plaats voor de bouwsector. Andere marktleiders zijn Belfast (callcenters), Edinburgh (financiën), Cambridge (informaticat) en Manchester (marketing en sales).

Labels: ,

Europese topfuncties slechts voor 29 procent naar vrouwen

Mannen vertegenwoordigen in Europa nog altijd 71 procent van alle topfuncties. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mercer. De onderzoekers merken op dat het cijfer nog enigszins wordt afgezwakt door de landen uit het voormalige Oostblok, waar vrouwen traditioneel een grotere aanwezigheid hadden in de hogere kaders. De intrede van buitenlandse bedrijven maakt volgens Mercer echter een einde aan die trend. Die buitenlandse bedrijven kiezen volgens de consulent bij topfuncties immers opnieuw voor mannen.

Het grootste aantal vrouwen in topfuncties wordt opgetekend in Litouwen, waar 44 procent van de hogere kaders door vrouwelijke managers wordt ingenomen. Op de tweede plaats staat Bulgarije met een score van 43 procent. Helemaal onderaan in de rangschikking staat Nederland met amper 19 procent vrouwen in topfuncties. Ook Duitsland blijft steken op een score van 20 procent. Zelfs Noorwegen, waar nochtans een vrouwenquotum van 30 procent geldt, blijkt toch slechts 25 procent van de topfuncties ingenomen te worden door vrouwen.

De lage score van Nederland is volgens Mercer te wijten aan de cultuur van deeltijds werken, die een belangrijke barrière zou betekenen voor de doorstroom van vrouwen. "Vanuit een parttime positie komt men in het algemeen niet in aanmerking voor een topfunctie," merken de onderzoekers op. Globaal stelt Mercer dat de redenen voor de beperkte aanwezigheid van vrouwen in Europese topfuncties cultureel en sociaal zijn bepaald, maar ook is er volgens de consulent sprake van discriminatie.

"Dit laatste gebeurt vaak onbewust, maar topmannen vinden het nu eenmaal fijn om mensen aan te werven die op henzelf lijken," voert Mercer nog aan. "Dat patroon is erg moeilijk te doorbreken zonder helder beleid."

Labels: ,

Crisisperiode voert promotie voor traditionele keuken

In tijden van crisis grijpen de mensen vaak terug naar de traditionele keuken. Er bestaat een duidelijke relatie tussen economische en politieke problemen en de populariteit van nostalgisch voedsel. Dat is de conclusie van een onderzoek van historica Anneke Geyzen van de Vrije Universiteit Brussel op basis van een analyse van culinaire artikelen en receptenrubrieken in de Vlaamse vrouwenbladen Het Rijk der Vrouw, Eigen Aard en Stem der Vrouw uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

De moeilijke naoorlogse jaren, economische crisis en politieke onrust hebben volgens de historica veel invloed gehad op de Vlaamse keuken. Het aantal verwijzingen naar buitenlandse recepten nam tijdens de recessie begin jaren zeventig aanzienlijk af. Ook merkt de onderzoekster op dat tot de tweede helft van de jaren zestig gewag werd gemaakt van sleepasperges met hardgekookte eieren, maar onder invloed van de opkomst van het Vlaamse bewustzijn sindsdien wordt gesproken over asperges op Vlaamse wijze.

Tijdens de naoorlogse jaren en politieke impasses stimuleerden de vrouwenbladen volgens de onderzoekster vertrouwde smaken en lokale recepten. "Die zorgden voor houvast in moeilijke tijden," merkt de Anneke Geyzen op. "In moeilijke tijden werd er veel minder promotie gemaakt voor recepten uit buitenlandse keukens. Ook voedselcrisissen, die onlosmakelijk zijn verbonden met geïndustrialiseerde productie - zoals het dioxineschandaal in de jaren negentig of de recente Ehec-besmetting - leiden tot een wantrouwen die zorgen voor een zoektocht naar vertrouwen en zekerheid."

Labels:

Amerikaanse psychologen stellen rouw gelijk aan depressie

In de nieuwe mondiale lijst met psychiatrische ziektebeelden van de American Psychological Association (APA) wordt rouw om overleden verwanten gelijkgesteld aan een depressie. Amerikaanse wetenschappers vrezen echter dat rouwende mensen op manier snel geneesmiddelen zullen voorgeschreven krijgen. De lijst met psychiatrische aandoeningen van de Amerikaanse vakorganisatie, die tegen volgend jaar wordt herzien, wordt in vele landen gehanteerd voor de terugbetaling van behandelingen tegen mentale aandoeningen.

In de oude versie staat nog expliciet dat rouw tot twee maanden na het overlijden van de verwante, een uitsluitingsgrond moet zijn bij het stellen van diagnoses zoals een zware depressie. Die uitsluiting is echter in de nieuwe lijst niet meer terug te vinden. De American Psychological Association vindt het niet langer houdbaar om rouw wel uit te sluiten, terwijl andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals echtscheiding, wel in aanmerking worden genomen.

"Het medicaliseren van rouw, met als gevolg de legitimatie van behandeling met anti-depressiva, is echter gevaarlijk simplistisch," merkt het medische magazine The Lancet op. "Gevreesd moet worden dat rouwende mensen die langer dan twee weken verschijnselen zoals verdriet, slapeloosheid, concentratieproblemen en verminderde eetlust vertonen, gelijkgeschakeld zullen worden met patiënten die in een depressie zitten. In het geval van een depressie kan na twee weken al een diagnose worden gesteld."

"Rouw is niet gebonden aan tijd," voert The Lancet nog aan. "Rouwende mensen zitten hoogstens te wachten op een beetje empathie van hun arts, maar niet op pillen. "Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen mondt rouw inderdaad uit in een echte stoornis."

Labels: , ,

Opnieuw vragen over onafhankelijkheid European Food Safety Authority

Er zijn opnieuw vragen gerezen bij de onafhankelijkheid van de European Food Safety Authority (EFSA). Organisaties zoals Corporate Europe Observatory en Earth Open Source voeren aan dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid zich bij de beoordeling van de veiligheid van producten nog te veel baseert op onderzoeksgegevens die de bedrijven aanreiken. Er wordt aan toegevoegd dat experts de sponsoring of banden met de voedingsindustrie vaak niet vermelden, wat in tegenstrijd is met de voorschriften van de voedselautoriteit.

Beide organisaties wijzen onder meer naar de Nederlandse voedingsdeskundige Ivonne Rietjens. "Het onderzoek van Rietjens aan de universiteit van Wageningen wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Zwitserse concern Nestlé," wordt er opgemerkt. "Daarnaast is Rietjens voorzitter van het panel dat de zoetstof aspartaam moet beoordelen. Nestlé heeft er als grootverbruiker een zeer groot belang bij dat aspartaam een veilige kwalificatie krijgt."

De organisaties wijzen er ook op dat veel panelleden banden hebben met de lobbygroep International Life Sciences Institute, die wordt gefinancierd door bedrijven als McDonald’s, Coca-Cola en Nestlé. "In sommige gevallen wordt dat niet gemeld door de experts, waarmee ze een inbreuk plegen tegen de regels van de voedselautoriteit," wordt er nog aangevoerd. De onafhankelijkheid van de Europese voedselautoriteit kwam eerder al in opspraak. Onder meer heeft de ombudsman van de Europese Unie al aangedrongen op een strenger toezicht op mogelijke belangenconflicten.

Labels: ,

McDonald's wint geding tegen Russische belastingdienst

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft in Rusland een rechtszaak gewonnen van de lokale belastingdiensten. De Russische fiscus had de belastingsaanslag van het Amerikaanse bedrijf bijna verdubbeld omdat ervan uitgegaan werd dat McDonald's als een restaurantketen moest worden bestempeld. De Amerikaanse keten tekende verzet aan tegen die catalogering en stelde dat zijn verkooppunten eerder als supermarkten moeten worden beschouwd en dus van een lagere belasting zouden moeten kunnen genieten.

De Russische rechter was van oordeel dat McDonald's moet worden beschouwd als een voedingsdistributeur. De producten die de fastfoodketen verkoopt zijn namelijk veelal verpakt en dat is eerder de stijl van een supermarkt dan van een restaurant. De overwinning van McDonald's wordt door waarnemers als een mijlpaal bestempeld. Verwacht wordt dat in navolging van de Amerikaanse groep ook tientallen andere fastfoodketens met procedures tegen de Russische belastingdienst zullen starten.

Door de beslissing van de rechtbank mag McDonald's in Rusland 10 procent belasting blijven betalen op zijn winst in plaats van een heffing van 18 procent die aan restaurants wordt aangerekend. De Amerikaanse keten opende tweeëntwintig jaar geleden een eerste winkel in de Russische hoofdstad Moskou. Met 30.000 klanten op de eerste dag was de vestiging onmiddellijk een voltreffer. Op dit ogenblik telt McDonald's in Rusland 276 vestigingen. Elke dag ontvangen die winkels samen één miljoen klanten.

Labels: , ,

China voert chopsticks van Amerikaanse makelij in

In China is een acuut tekort aan chopsticks ontstaan. Het probleem is zo groot dat het Amerikaans bedrijf Georgia Chopsticks is begonnen met het exporteren van miljoenen exemplaren naar China. Georgia Chopsticks, gevestigd in de Amerikaanse staat Georgia, produceert twee miljoen exemplaren per dag. Het bedrijf produceert vierentwintig uur per dag om aan de vraag te voldoen en hoopt tegen het eind van het jaar tien miljoen paar per dag te verschepen naar China. Elk stokje is voorzien van het Amerikaanse herkomstlabel.

In China worden jaarlijks 63 miljard paar chopsticks geproduceerd. "De producenten worden echter bedreigd met een tekort aan hout," aldus de Amerikaanse econoom David Garriga tegenover de Britse krant The Telegraph. "Door die tekorten kunnen onder meer Japan en China zelf niet voldoende voorraden chopsticks meer produceren. Georgia Chopsticks kan daar zijn voordeel mee doen, want het bedrijf heeft hout in overvloed." Georgia Chopsticks zou de enige producent van chopsticks op het Amerikaanse continent zijn.

In Georgia blijkt de gomboom - die er in overvloed aanwezig is - bijzonder geschikt basismateriaal te zijn voor de productie van chopsticks. "Deze bomen zorgen voor rechte en soepele chopsticks, die bovendien licht gekleurd zijn," wordt er nog opgemerkt. "De productie van de chopsticks kost minder dan één dollarcent per exemplaar." De Amerikaanse chopsticks worden in Chinese supermarkten verkocht. Georgia Chopsticks werd in mei vorig jaar opgericht door Jae Lee, een Amerikaans staatsburger van Koreaanse afkomst.

Labels: , ,

Wednesday, February 22, 2012

Nieuwsoverzicht

Autoconstructeur Great Wall heeft in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een fabriek geopend. Daarmee is Great Wall de eerste Chinese autobouwer die in de Europese Unie auto's produceert. Gestreefd wordt naar een productie van ongeveer 50.000 voertuigen per jaar. Naast Bulgarije en diens buurlanden worden vooral de lidstaten van de Europese Unie als afzetmarkt beoogd. De fabriek heeft een oppervlakte van 500.000 vierkante meter en stelt ongeveer 120 mensen tewerk. Met onderdelen uit China vervaardigt de fabriek dit jaar voorlopig 4.000 voertuigen. Op termijn moeten tot 2.000 mensen in de fabriek werken. Vermoedelijk koos de Chinese constructeur voor Bulgarije als uitbasis vanwege de goedkopere arbeidskrachten en lage belastingen.

Kamermeisjes en ander hotelpersoneel in New York krijgen binnen het half jaar allemaal een draagbare alarmknop. Met die panic button zullen de werknemers prompt om hulp kunnen roepen, bijvoorbeeld wanneer zij bedreigd worden. Een vakbondswoordvoerder zei dat het invoeren van de paniekknop echt niets te maken heeft met de incidenten met Dominique Strauss-Kahn, maar wordt er al jaren aan die knop gedacht. In het Sofitel aan Times Square, waar Strauss-Kahn zich in mei vorig jaar aan een kamermeisje zou vergrepen hebben, is de panic button al een realiteit. Ook in The Pierre, waar een bankier een kamermeisje had aangevallen, werd de panic button ingevoerd. Volgens de vakbonden komt het zelden voor dat een gast zich aan het personeel vergrijpt.

Het Europees Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) heeft opnieuw probleemloos 2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van zes maanden. Deutsche Bank, die de operatie begeleidde, maakt gewag van een grote vraag en merkt op dat ook de gemiddelde rente daalde. De rente bedroeg 0,19 procent, waar dat vorige maand nog 0,26 procent was. Het fonds, dat noodlijdende eurozonelanden moet financieren, kan zich zo minder duur herfinancieren dan voorheen. Het Europees Financieel Stabilisatiefonds werd bijna twee jaar geleden opgericht om noodlijdende eurolanden financieel bij te springen. Het fonds haalt met staatsgaranties van de eurolanden op de financiële markten geld op.

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 122,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Deze stijging was vooral te danken aan een gevoelige groei in het buitenland. Daar klom de omzet 15 procent tot 126 miljard dollar. Over het hele boekjaar haalde Wal-Mart een omzet van 444 miljard dollar. Dat is 6 procent meer dan het jaar daarvoor. Op de Amerikaanse thuismarkt steeg de omzet met 1,5 procent tot 264 miljard dollar. De situatie op de Amerikaanse markt blijft erg moeilijk. De keten probeert de werkingskosten te beperken, zodat ook de prijzen op een laag niveau gehandhaafd zouden kunnen blijven.

De Amerikaanse groep Kraft Foods verwacht dat de geplande splitsing in twee aparte entiteiten 2 miljard dollar tot 2,6 miljard dollar zal kosten. Dat is bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarresultaten van de groep. Kraft wil dit jaar de globale snackactiviteiten loskoppelen van de Noord-Amerikaanse levensmiddelentak. Het bedrijf verwacht een eenmalige herstructureringskost van 1,6 miljard dollar tot 1,8 miljard dollar voor de opsplitsing. Daarbovenop komen 400 miljoen dollar tot 800 miljoen dollar kosten in verband met herfinancieringsoperaties voor de splitsing. De opdeling moet beide bedrijfsonderdelen volgens het concern toelaten zich beter te ontwikkelen. De opsplitsing zou eind dit jaar een feit moeten zijn.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 1 procent tot 62 miljard dollar. Tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar werd een omzet gerealiseerd van 16 miljard dollar. Dell verwacht dat de omzet tijdens het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar met 7 procent zou terugvallen tegenover de drie maanden voordien. Dat heeft vooral te maken met seizoensinvloeden, maar ook de overstromingen in Thailand – een belangrijke producent van diskdrives – veroorzaken productieproblemen. Ook de achteruitgang van de computer-markt ligt aan de basis van de zwakke vooruitzichten.

Griekenland verwacht dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 6,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat is een stuk hoger dan het tekort van 5,4 procent waarmee in de oorspronkelijke begroting werd gerekend. Het nieuwe cijfer staat in een wetsvoorstel met nieuwe bezuinigingen van het Griekse kabinet. Het primaire tekort - het verschil tussen alle inkomsten en alle uitgaven van de overheid exclusief de rentelasten op de staatsschuld - komt naar verwachting op 0,2 procent. Dat is binnen de grenzen die zijn opgenomen in het tweede steunpakket ter waarde van 130 miljard euro. Het Griekse kabinet merkt op dat de recessie dieper was dan oorspronkelijk was verwacht, zodat een aanpassing van de begroting voor dit jaar noodzakelijk was.

De Britse economie zal in de loop van dit jaar geleidelijk herstellen, zodra een afnemende inflatie meer consumentenbestedingen toelaat. Dat heeft Charles Bean, vice-gouverneur van de Bank of England, bekend gemaakt. Bean gaf aan het nieuwe steunpakket voor Griekenland te verwelkomen, maar zei tegelijkertijd dat de schuldencrisis in de eurozone veruit de grootste bedreiging blijft voor de Britse economie. Ondanks de recente, bemoedigende signalen zal de onderliggende groei volgens de vice-gouverneur van de Britse centrale bank tijdens de eerste helft van dit jaar op een laag niveau blijven. Verwacht wordt dat de verbeterende vooruitzichten er de centrale bank zal van doen afzien om verdere economische stimulansen te voorzien.

Hongarije dreigt volgend jaar naast een gedeelte van de Europese subsidies voor regionale ontwikkeling te grijpen. De Europese Commissie wil een gedeelte van die subsidies voor Hongarije schrappen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bekend gemaakt. Daarbij wordt gewag gemaakt van maatregelen die Hongarije moeten aansporen zijn buitensporig begrotingstekort aan te pakken. De lidstaten van de Europese Unie spraken onlangs al hun steun uit voor sancties tegen Hongarije. Omdat Hongarije geen deel uitmaakt van de eurozone, hoeft het land echter geen boete te vrezen voor het slechte begrotingsbeleid.

Detailhandelaars in Europa gaan de volgende twaalf tot achttien een relatief zware tijd tegemoet. Dat is de mening van het ratingbureau Moody's, dat de vooruitzichten voor de Europese retailondernemingen van stabiel naar negatief heeft teruggeschroefd. Volgens Moody's gaat in ieder geval de eurozone een periode van vlakke tot zeer gematigde groei tegemoet. Het consumentenvertrouwen gaat volgens het ratingbureau omlaag, onder meer als gevolg van de bezuinigingen die regeringen moeten doorvoeren. De detailhandel krijgt het volgens Moody's vooral moeilijk in de landen waar de economie naar verwachting gevoelig zal inkrimpen, zoals in Griekenland, Portugal en in mindere mate Italië en Spanje.

Door de sluiting van een reactor van Kansai Electric Power (Kepco) zijn in Japan nog slechts twee van de vierenvijftig kernreactoren actief. Omdat ook die twee laatste reactoren binnenkort in onderhoud gaan, dreigt Japan deze zomer geen enkele kerncentrale operationeel te hebben. De reactor van Kepco gaat dicht voor een onderhoudsbeurt die minstens vier maanden zal duren. Het is niet duidelijk wanneer de reactor opnieuw zou kunnen opgestart worden. De opstart vereist allerlei vergunningen van lokale overheden. Sinds de kernramp in Fukushima slepen die vergunningsdossiers lang aan. De elektriciteitsbedrijven roepen burgers en bedrijven op om hun stroomverbruik te verminderen en doen een beroep op klassieke thermische centrale met fossiele brandstoffen als aardgas.

De woordvoerder van de Griekse regering relativeert het extra toezicht dat het land opgelegd krijgt bij de uitvoering van zijn saneringsprogramma. De ministers van financiën van de eurozone kwamen overeen om in Griekenland permanent een werkgroep van de Europese Commissie te stationeren, maar dat is volgens de woordvoerder van de Griekse regering geen dramatische maatregel. Ook de eis dat het geld voor de aflossing van de Griekse schulden op een geblokkeerde rekening moet worden gestort is volgens de woordvoerder niet meer dan een verzekering waar de eurolanden om gevraagd hebben. Ook dat is volgens hem geen tragische situatie. Het blokkeren van het geld moet voorkomen dat Griekenland de steun voor andere doeleinden zou gebruiken.

Het afwenden van een Grieks bankroet heeft tot gemengde reacties geleid onder de Griekse bevolking. Griekenland, dat de afgelopen twee jaar al moest bezuinigen, moet in ruil voor de nieuwe noodlening nog meer offers brengen. Sommige Grieken vinden dat de nieuwe lening in ieder geval de financiële zorgen verlicht, ondanks de onzekere toekomst voor het land. De Griekse vakbonden zijn echter fel gekant tegen verdere bezuinigingen en hebben de bevolking opgeroepen voor het parlement samen te komen voor een demonstratie. De Griekse vakbonden hebben het over barbaarse en neoliberale maatregelen. De schuldeisers gedragen zich volgens de vakbonden bovendien als afpersers.

Het Nederlandse bedrijf CSM, producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, gaat een deel van zijn divisie Bakery Supplies Europe van de hand doen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Ongeveer 30 procent van de activiteiten van de divisie voldoet volgens het concern niet aan de gestelde eisen en zou onvoldoende winstgevend zijn. Een gedeelte van deze activiteiten, met een omzet van in totaal 100 miljoen euro, wil CSM nog dit jaar verkopen. Een aantal andere onderdelen moeten het resultaat opkrikken of zullen eveneens van de hand worden gedaan. Daarover zal in de loop van dit jaar of volgend jaar een beslissing genomen worden. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt welke locaties bij de desinvesteringen betrokken zullen worden.

Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het Internationaal Muntfonds (IMF), blijft tot nader order in voorhechtenis. Strauss-Kahn werd opgepakt in het kader van een onderzoek naar medeplichtigheid bij souteneurschap en heling van misbruik van vennootschapsgoederen. Daarbij gaat het om de vraag of Strauss-Kahn wist dat vrouwen op wilde feestjes in Washington en Parijs prostituees waren, bovendien betaald door twee ondernemers uit het noorden van Frankrijk. Strauss-Kahn ontkent te hebben geweten dat het om prostituees ging en de ondernemers zeggen dit ook te hebben verzwegen aan hun toen machtige vriend. Enkele dames getuigden echter dat de deelnemers aan de liederlijke avonden wisten dat de vrouwen betaald waren.

Meer Nieuws

Tuesday, February 21, 2012

Beroemde Twickenham Filmstudio sluit definitief de deuren

De beroemde Twickenham Film Studios in Londen, waar een hele reeks succesfilms werd gedraaid, sluit te deuren. Curator Gerald Krasner merkt op dat de filmstudio verlieslatend is en ten laatste tegen de maand juni zou worden gesloten. De filmstudio telde zeventien medewerkers, maar al een helft daarvan zou inmiddels het bedrijf hebben verlaten. Volgens Krasner is het weinig waarschijnlijk dat de site door de nieuwe eigenaars als een filmstudio zou worden behouden. De Twickenham Film Studios zouden volgend jaar hun eerste eeuwfeest hebben gevierd.

Twickenham opende zijn deuren onder de naam St Margaret's Studios, maar kreeg op het einde van de jaren twintig zijn huidige naam van de Britse filmmagnaat Julius Hagen, één van de beroemde eigenaars van het complex. Twickenham was gebouwd op een vroegere ijspiste en was tijdens die periode de grootste studio van Groot-Brittannië. Samen met Pinewood en Shepperton vormt Twickenham ook nu nog altijd één van de iconen van de Britse filmindustrie.

Twickenham werd het laatst gebruikt voor de films 'War Horse' van Steven Spielberg en 'The Iron Lady' van Phyllida Lloyd. Eerder in de geschiedenis werden de studio's onder meer gebruikt voor de productie van 'A Hard Day's Night', één van de films van The Beatles. Andere belangrijke films uit de geschiedenis van de studio zijn 'Alfie' en 'The Italian Job' met Michael Caine. Het voorbije jaar boekte Twickenham echter een verlies van 400.000 pond. Het complex wordt in juni openbaar verkocht.

Labels: ,

Terugtrekking BHP Billiton brengt Congolees damproject in gevaar

Een groot Congolees damproject wordt in het gedrang gebracht door de beslissing van het mijnconcern BHP Billiton om de geplande bouw van een aluminium-smelter te schrappen. De industriële site zou worden aangedreven door het damproject Inga Three, dat met BHP Billiton van een belangrijke afnemer verzekerd leek. Het mijnconcern zegt echter op zijn beslissing teruggekomen te zijn na een herziening van de bouwkosten. Inga Three zou een aanvulling vormen voor twee bestaande dammen op de Congo-rivier, waardoor Inga het grootste waterkracht-project van Afrika zou worden.

Het damproject wordt als een cruciaal element om tegen het einde van het decennium voldoende elektriciteit te genereren en de economische groei van de Democratische Republiek Congo te ondersteunen. Het uitgebreide rivierennet van Congo biedt een enorm potentieel voor waterkracht, maar een gebrek aan infrastructuur en een moeilijk zakelijk klimaat maakt het moeilijk om investeerders te vinden, waardoor grote delen van het land over onvoldoende energievoorziening beschikken.

Volgens waarnemers betekent de terugtrekking van BHP Billiton een belangrijke slag voor het project, dat daarmee een grote en solvabele klant verliest. Het damproject zou ook elektriciteit hebben voorzien voor het Congolese elektriciteitsnet. De Congolese regering zegt er echter alle vertrouwen in te hebben andere steun te vinden voor het project. De kost van Inga Three wordt geraamd op een bedrag tussen 8 miljard dollar en 10 miljard dollar. De krachtcentrale zou tussen 3.500 megawatt en 7.000 megawatt elektriciteit leveren.

Labels: , ,

Rook landschapsbranden wordt bijna 350.000 mensen fataal

De rook van landschapsbranden kost elk jaar wereldwijd aan ongeveer 339.000 mensen het leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Tasmania. De meeste slachtoffers vallen in de Sub-Sahara in Afrika, gevolgd door Zuidoost-Azië. In de Sub-Sahar gaat het om 157.000 doden per jaar. In Zuidoost-Azië vallen jaarlijks 110.000 slachtoffers. De onderzoekers waarschuwen dat het aantal doden bij branden door de opwarming van de aarde de volgende decennia nog gevoelig dreigt op te lopen.

Onderzoeksleider Fay Johnson, wetenschapper aan het Menzies Research Institute van de University of Tasmania, zegt verrast te zijn door het hoge aantal dodelijke slachtoffers. "De emissies van branden leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde mortaliteit," merkt de Australische onderzoekster op. "Het gevaar voor de volksgezondheid zou nochtans gevoelig kunnen worden gereduceerd door een einde te maken aan het afbranden van tropische regenwouden, die slechts zelden op een natuurlijke manier in brand raken."

Een groot gedeelte van de doden is volgens Johnston te wijten aan stofpartikels van minder dan 2,5 micrometer, een veelvoorkomend bijproduct van landschapsbranden. De onderzoekster stelde ook een verband vast met het klimaat, want het aantal slachtoffers bleek in sommige jaren gevoelig hoger te liggen dan op andere ogenblikken. Onder meer bleek dat tijdens periodes met een opwarming van het oceaanoppervlak door El Nino dubbel zoveel doden werden geteld.

Labels: ,

Financiële chaos in Peruaanse voetbalcompetitie

In Peru zijn de voetballers uit de Primera Division in staking gegaan omdat ze door hun clubs, niet worden betaald zoals was afgesproken. Door de staking dienden een aantal clubs een jeugdelftal in het veld te brengen. De Peruaanse voetballers hadden tot de staking beslist nadat de spelersvakbond Sapaf weigerde om zich akkoord te verklaren met een voorstel van de leiding van de Primera Division om de clubs, met inbegrip van de topverenigingen Universitario en Alianza Lima, toe te laten hun schulden te herstructureren.

"Er staking was onvermijdelijk, want men liet ons geen alternatief," merkte Francesco Manassero, voorzitter van de Sapaf, op. "Indien we de clubs hadden laten beslissen over de grootte van hun schuld en de terugbetalingsmodaliteiten, zouden we tot in de eeuwigheid kunnen wachten. We kunnen niet toestaan dat er van de spelers misbruik wordt gemaakt. Het lijkt in Peru normaal om spelers gedurende vier of vijf maanden niet uit te betalen en dan vervolgens een herfinanciering over een periode van twee jaar te verwachten."

De staking is volgens Francesco Manassero het gevolg van de apathie van de clubs en de Peruvian Football Federation in het nemen van de nodige stappen om het conflict op te lossen. Inmiddels heeft het bestuur van voetbalclub San Martin, die het voorbije decennium drie keer op rij de landstitel behaalde, de vereniging op te doeken omwille van de stakingsactie. San Martin weigerde om een jeugdelftal in het veld te brengen voor de wedstrijd tegen Melgar, wat leidde tot een forfait-nederlaag. San Martin vindt dat de spelers de club de rug hebben toegekeerd.

Labels: , ,

China versoepelt beleid ten opzichte van buitenlandse bioscoopfilms

Er komt een versoepeling op de beperking van het aantal buitenlandse bioscoopfilms die in Chinese bioscopen mogen worden vertoond. Ook de beperkingen op de ticketprijzen worden gedeeltelijk opgeheven. De quota op twintig buitenlandse films, die meestal uit Amerikaanse export bestaan, blijft gehandhaafd, maar daarnaast zullen ook veertien driedimensionale films worden toegestaan. De Motion Picture Association of America voert aan dat de overeenkomst de Amerikaanse filmsector zal toelaten om 50 procent meer producties uit te voeren naar China.

De Chinese bioscopen realiseerden vorig jaar een ticketverkoop van meer dan 2 miljard dollar. In het akkoord is ook voorzien dat buitenlandse filmmaatschappijen voortaan recht hebben op 25 procent van de ticket-inkomsten van de Chinese distributie van hun producties. Tot nu toe bleef dat aandeel beperkt tot 13 procent. De Amerikaanse vice-president Joe Biden merkte op dat de overeenkomst het voor Amerikaanse studio's en onafhankelijke filmmakers gemakkelijker zal maken om het snelgroeiende Chinese publiek te bereiken.

De overeenkomst kan de Amerikaanse filmindustrie volgens Joe Biden duizenden extra banen opleveren. "Tegelijkertijd zal het Chinese publiek een grotere toegang krijgen tot de absolute topproducties uit de internationale filmwereld," voegde de Amerikaanse vice-president daar aan toe. De Amerikaanse filmindustrie heeft lang geklaagd dat de beperkte toegang de vraag naar piraten-kopieën, die in China massaal worden verdeeld, zou doen toenemen. Eerder had ook al de World Trade Organization aangekondigd dat China meer ingevoerde filmproducties diende toe te laten.

Labels: ,

Wal-Mart meest waardevolle merk retailsector

De Amerikaanse keten Wal-Mart is het meest waardevolle retailmerk van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Brand Finance. De merkwaarde van Wal-Mart wordt bepaald op 38,3 miljard dollar. Ook vorig jaar stond Wal-Mart op de eerste plaats. De tweede plaats wordt nu echter ingenomen door de online retailer Amazon.com, die zijn merkwaarde met 61 procent zag toenemen tot 28,7 miljard dollar. Vorig jaar stond Amazon.com nog op de vierde plaats.

Op de derde plaats staat de Amerikaanse keten Home Depot met een merkwaarde van 20,9 miljard dollar, gevolgd door het Britse Tesco (20,05 miljard dollar) en het Amerikaanse Target (15,2 miljard dollar). De Zweedse meubelketen staat op een zesde plaats met een merkwaarde van 15,2 miljard dollar, gevolgd door de Amerikaanse groepen Walgreens (11,56 miljard dollar), Sam's Club (11,51 miljard dollar) CVS Caremark (9,42 miljard dollar) en Asda (9,4 miljard dollar).

Online retailers zijn steeds meer terug te vinden in de rangschikking en behoren ook tot de snelste stijgers. Het voorbije jaar stond het internet-bedrijf eBay nog op een veertiende plaats, maar is inmiddels tot op een elfde plaats gestegen. "Online retail mag niet worden onderschat," waarschuwt David Haigh, chief executive van Brand Finance. "Alle grote retailers zouden inmiddels aandacht moeten besteden aan de promotie van hun online verkopen, want het koopgedrag van de consument laat een duidelijke verschuiving optekenen."

Labels: ,

Uitstoot stikstofdioxide in Europa gevoelig gedaald

In heel Europa is de concentratie stikstofdioxide in de lucht de laatste zes jaar van het voorbije decennium sterk afgenomen. In sommige regio's is de uitstoot zelfs met 50 procent gedaald. Dat is gebleken uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De daling is volgens de onderzoekers te danken aan maatregelen die de uitstoot van de stof beperken, zoals de ontwikkeling van milieuvriendelijker motoren en een zuiverder productie in de industrie.

Op de kaarten kan volgens het rapport ook duidelijk worden aangegeven waar steenkoolgestookte elektriciteitscentrales in gebruik werden genomen, maar ook kan worden opgemerkt dat de productie van de elektriciteitscentrales milieuvriendelijker is geworden. Maar ook de economische recessie van drie jaar geleden heeft volgens het rapport een even groot aandeel in de afname. De kaart van drie jaar geleden toont immers een grote afname boven Europa die niet alleen te verklaren valt met de invoering van milieumaatregelen.

De analyse van de Nederlandse onderzoekers toont aan dat de economische recessie minstens een even grote impact heeft op de afname van de uitstoot dan de genomen milieumaatregelen. "Door de economische recessie daalt het autoverkeer en neemt ook de industriële productie af," merken de Nederlandse onderzoekers op. "Door die evoluties neemt ook de uitstoot van vervuilende stoffen af. Dat kan duidelijk worden teruggevonden in de satellietmetingen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Thaise economie is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 9 procent ingekrompen. Door de overstromingen die Thailand tijdens de voorbije herfst grote delen van het land heeft onder water gezet, was er wel een daling verwacht, maar de terugval is groter dan was verwacht. Analisten hadden rekening gehouden met een daling van 5 procent. Tijdens het derde kwartaal had de Thaise economie nog een groei gekend van 3,7 procent. Om het land weer op het goede spoor te krijgen, wil premier Yingluck Shinawatra 8,6 miljard euro investeren om de infrastructuur te herstellen en heeft de centrale bank in januari de rente voor de tweede keer op rij verlaagd. Over het hele jaar kende de Thaise economie nog een groei met 0,1 procent.

Japan heeft tijdens de maand januari een handelstekort van 1,48 triljoen yen opgetekend. Dat komt overeen met een bedrag van 14 miljard euro. Dat is het hoogste tekort in een maand. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Japanse regering. De Japanse uitvoer kende een daling met 9,3 procent tot 4,51 triljoen yen. Daarmee kende de Japanse economie voor de vier maand op rij een inkrimping. De invoer steeg met 9,8 procent tot 5,99 triljoen yen, te wijten aan de toenemende vraag naar brandstoffen voor thermische stroomproductie na het sluiten van de kerncentrales na de aardbeving van maart vorig jaar. De uitvoer van staal en uitrustingsgoederen had te leiden onder de duurdere yen en het afnemen van de mondiale vraag.

De ministers van financiën van de eurolanden hebben een akkoord bereikt over een reddingspakket van 130 miljard euro aan Griekenland. Ook vertegenwoordigers van de banken werden onder grote druk gezet om opnieuw een bijdrage te leveren. Afgesproken is dat de banken 75 procent van de Griekse staatsobligaties kwijtschelden. Tot nu toe was sprake van het kwijtschelden van 70 procent van de schuld. In ruil moet de Griekse staatsschuld tegen het einde van het decennium zijn teruggebracht tot maximaal 120,5 procent van het bruto binnenlands product. Ook zijn afspraken gemaakt dat de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds streng toezicht zullen houden op het beleid van de Griekse regering. Zonder akkoord zou Griekenland failliet zijn gegaan.

De Britse Lloyds Banking Group gaat de uitgekeerde bonussen terugvragen van de bedrijfsleiding. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat een Britse grootbank een dergelijke beslissing neemt. Lloyds zou in totaal 2 miljoen pond terugvragen van tien directieleden, waaronder de voormalige topman Eric Daniels. Hij zou de helft van zijn bonus ter waarde van 1,45 miljoen pond moeten terugbetalen. De bank stond onder druk van van de Financial Services Authority (FSA) en politici. In de nasleep van een verzekeringsschandaal moest Lloyds, dat voor 41 procent eigendom is van de overheid, immers 3,2 miljard pond compensaties uitbetalen aan klanten.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung, de grootste producent van televisietoestellen ter wereld, stoot zijn LCD-afdeling af. Die wordt ondergebracht in de aparte entiteit Samsung Display, waarna het technologiebedrijf zich kan concentreren op de nieuwe OLED-technologie. De LCD-afdeling van Samsung, vroeger een joint-venture met Sony, is verlieslatend. De markt raakt namelijk verzadigd nu de meeste traditionele tv-toestellen vervangen zijn door flatscreens. Daarom zoekt Samsung nu, net als onder meer concurrent LG Electronics, zijn heil in de OLED-technologie. Die laat een groter contrast toe en schroeft het elektriciteitsverbruik verder terug. OLED wordt momenteel vooral gebruikt voor kleinere schermen, onder meer in smartphones.

De Chinese autoproducent Youngman heeft een nieuw bod uitgebracht op de failliete Zweedse constructeur Saab. Dat heeft de Zweedse krant Svenska Dagbladet gemeld. Youngman zelf wou geen commentaar geven op het bod, maar volgens de krant zou het gaan om 225 miljoen euro. De Chinese groep zou ook bereid zijn een veelvoud van dat bedrag te investeren in nieuwe modellen. Het bedrijf zou de productie en de ontwikkeling in Trollhattan, de huidige fabriek van Saab, willen houden. Pang Qingnian, topman van Youngman, gaf wel toe dat er problemen zouden kunnen opduiken omdat veel personeelsleden op sleutelfuncties het bedrijf al hebben verlaten. Youngman was al voor het faillissement in gesprek met eigenaar Swedish Automobile over een mogelijke overname.

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 995 miljoen kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 133 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een winst geboekt van 316 miljoen kroon. De omzet steeg van 13,4 miljard kroon naar 14,9 miljard kroon. De groei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de afzet in Rusland en Azië. Over het hele jaar daalde de winst van 5,96 miljard kroon naar 5,69 miljard kroon. De jaarwinst daalde met 4 procent tot 5,1 miljard kroon. Joren Rasmussen, chief executive van Carlsberg, maakte gewag van een uitdagend jaar, met met hogere kosten en een verlies van marktaandeel in Rusland.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 9 procent tot 1,58 miljard euro. Het biervolume steeg met 3,6 procent, waarbij een groei in de vijf regio's naar eigen zeggen leidde tot een toename van het wereldwijde marktaandeel. Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop van het Heineken-merk in het internationale premiumsegment met 5,4 procent steeg, waarmee het Nederlandse merk beter presteerde dan de totale biermerk. Heineken deed het vooral goed in Brazilië, China, Frankrijk, Nigeria en Vietnam. Daarnaast is het merk geïntroduceerd in de aantrekkelijke groeimarkten Mexico en India.

Metaalarbeiders hebben actie gevoerd aan de lokalen van de directie van het staalbedrijf ArcelorMittal in het Noord-Franse Florange. De arbeiders, die daarmee gevolg gaven aan een oproep van de bonden, drongen de kantoren binnen om werk te eisen. Bedoeling van de actie is om te zorgen voor technische werkloosheid voor de directie. De actievoerders kondigden aan de kantoren bezet te zullen houden tot de hoogovens van de site opnieuw zouden worden opgestart. De vakbonden vrezen dat ArcelorMittal de site langzaam wil laten uitdoven. ArcelorMittal besliste onlangs over te gaan tot de sluiting van de hoogovens in Luik en Madrid, maar zegt dat het in Florange maar om een tijdelijke stop gaat wegens onvoldoende vraag.

Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. De 72-jarige Gauck, een protestantse dominee die als politicus niet aan een partij gebonden is, werd naar voren geschoven door de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD en de Groenen. Vervolgens werd hij binnen de coalitie ook verrassend door de liberale FDP gesteund. Omdat die partij vasthield aan de kandidatuur is uiteindelijk ook de CDU gezwicht. Aanvankelijk was de partij van bondskanselier Merkel tegen de kandidatuur van Gauck, wat leidde tot grote spanningen binnen de coalitie en volgens sommige bronnen zelfs het voortbestaan van de centrumrechtse regering in gevaar bracht. Gauck was ook twee jaar geleden kandidaat, maar moest het toen afleggen tegen Christian Wulff, die inmiddels is afgetreden.

Het Iraanse ministerie van olie heeft gemeld dat de export van olie naar Groot-Brittannië en Frankrijk is stopgezet. Het lijkt een preventieve actie van Iran te zijn. Een woordvoerder van het ministerie benadrukte dat de betrokken voorraden aan andere klanten zullen worden geleverd. Iran had eerder al aangekondigd dat het zijn olieverkoop aan verscheidene Europese landen naar beneden wou herzien. Dat gebeurde na een mededeling van de Europese Unie dat vanaf juli geleidelijk aan een embargo op Iraanse olie zou worden ingevoerd. Ongeveer 18 procent van de Iraanse olie-export is bestemd voor de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Het farmaconcern Pfizer gaat nog deze herfst 19,9 procent van zijn diergeneesmiddelentak naar de beurs brengen. De operatie, die een voorbode is van een volledige afsplitsing van de diergeneesmiddelen, zou Pfizer een bedrag van 3 miljard dollar moeten opleveren. Pfizer overweegt al enkele tijd zijn divisie diergeneesmiddelen af te stoten. De activiteit lokt de interesse van sectorgenoten zoals Bayer, maar Pfizer zou nu om fiscale redenen kiezen voor een beursgang en niet voor een gewone verkoop. De veterinaire tak van Pfizer is wereldmarktleider met een aandeel van 19 procent. Het bedrijf zou een waardering van 18 miljard dollar kunnen krijgen.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft in een artikel in de officiële krant Rossiïskaja Gazeta een precedentloze bewapening van zijn land beloofd. Die is volgens Poetin nodig vanwege het beleid van de Verenigde Staten en de Navo. Poetin wil vooral een antwoord op de ontplooiing van een raketschild in Europa. Dat eist volgens de Russische premier een vastberaden beleid van versterking van de defensie in de lucht en in de ruimte. Hij kondigde aan dat er het komend decennium een enveloppe van omgerekend 590 miljard euro ter beschikking zal liggen voor militaire uitgaven. Een wedergeboorte van het militair-industrieel complex zal volgens Poetin ook een locomotief zijn voor de ontwikkeling van de meest uiteenlopende sectoren.

Elke week zou er één bankier moeten worden opgehangen, totdat de anderen hun leven hebben gebeterd. Dat heeft Ken Livingstone, de gewezen burgemeester van Londen, gezegd tijdens een toespraak voor de Britse Electrical Contractors Association. Livingstone benadrukte dat de financiële wereld op geen enkele manier bijgedragen heeft tot een veilige toekomst voor Groot-Brittannië. Angela Knight, chief executive van de British Bankers Association, merkte in een reactie op dat Livingstone met zijn voortdurende demonisering van het bankwezen geen banen zal creëren of bedrijven zal lokken. Knight merkte op dat de financiële sector alleen al in Londen meer dan 140.000 banen heeft gecreëerd.

Ingenieurs van de Pakistaanse luchtmacht hebben de tabletcomputer Pac-Pad ontworpen als tegenhanger van de iPad. Dat hebben woordvoerders van de Pakistaanse regering gemeld. Het toestel is ontwikkeld met behulp van Chinese hardware en werkt op het besturingssysteem Android. De tablet werd ontworpen door militairen van het Pakistan Aeronautical Complex, de fabriek waar ook de straaljager JF17 Thunder wordt gebouwd. Het toestel kost 150 euro en zou het meeste lijken op de Indiase tablet Aakash, die niet beschikbaar is in Pakistan. Het Pakistaanse leger is vooral actief aan de grens met Afghanistan en heeft verder een doorslaggevende rol in de Pakistaanse politiek.

Meer Nieuws