Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2011

Medische migratie zware kost voor Afrikaanse landen

Afrikaanse landen uit de Sub-Sahara die investeren in de opleiding en de carrières van artsen verliezen miljarden dollars omdat hun geneesheren er de voorkeur aan geven om in het buitenland te werken. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Ottawa. Opgemerkt wordt dat Zuid-Afrika en Zimbabwe met de grootste economische verliezen door deze emigratie worden geconfronteerd. Er wordt aan toegevoegd dat Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het meest profiteren van geneesheren die in het buitenland zijn opgeleid.

Onderzoeksleider Edward Mills stelt dan ook dat deze bestemmingen zouden moeten investeren in de training en gezondheidssystemen van de landen van herkomst van de ingeweken artsen. Het vertrek van de geneesheren draagt volgens Mills immers bij tot de zwakke gezondheidssystemen in landen met een laag inkomen en wordt beschouwd als een belangrijke bedreiging voor het behalen van de internationale gezondheidsdoelstellingen. De migratie werd vorig jaar door de World Health Assembly voor het eerst als een probleem erkend.

Landen uit de Sub-Sahara investeren volgens Mills tussen 21.000 dollar (Oeganda) en 59.000 dollar (Zuid-Afrika) aan de opleiding van een arts. De migratie zou Groot-Brittannië een voordeel van 2,7 miljard dollar opleveren. In de Verenigde Staten wordt gewag gemaakt van een bedrag van 846 miljoen dollar. Er wordt ook opgemerkt dat de landen van herkomst niet alleen met de economische impact van de migratie worden geconfronteerd, maar bovendien centra zijn van een aantal zware ziekteproblemen.

Labels: ,

Geregeld kerkbezoek leidt tot groter optimisme

Een regelmatig kerkbezoek leidt tot een groter optimisme en een verlaging van het risico op depressies. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van wetenschappers aan de Yeshiva University. De onderzoekers stelden vast dat geregelde kerkbezoekers 56 procent meer geneigd waren optimistisch tegenover hun leven te staan dan landgenoten die niet regelmatig religieuze diensten bijwoonden. Bovendien zou bij de kerkgangers het risico op depressies 27 procent lager liggen.

"Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het geregeld bijwonen van een kerkdienst het overlijdensrisico met 20 procent verlaagt," merkt onderzoeksleider Eliezer Schnall op. "Verondersteld werd dat dit fenomeen te wijten zou zijn aan een aantal psychologische factoren." Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten van het onderzoek alleen slaan op oudere vrouwen. Het effect op jongere vrouwen of mannen werd niet gemeten. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat oudere vrouwen vaker een sociale rol opnemen in religieuze activiteiten en daaruit het meeste voordeel zouden halen.

De onderzoekers stellen dat geregelde kerkbezoekers zich minder cynisch blijken op te stellen en ook gewag maken van een grotere sociale ondersteuning. Ook bleken ze minder vaak te lijden te hebben onder sociale stress. Er wordt aan toegevoegd dat religieuze betrokkenheid vooral belangrijk blijkt te zijn voor het versterken van de sociale interactie. Toch mag er aan de resultaten van het onderzoek volgens Schnall niet automatisch een oorzakelijk verband worden geknoopt. Men zou volgens hem immers kunnen zeggen dat optimisten sneller aangetrokken worden tot religieuze diensten.

Labels: , ,

Sociale media mainstream platform geworden voor marketeers

Bijna twee derde van de bedrijven is relatief intensief actief in sociale media. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau eConsultancy. Aangevoerd wordt dat inmiddels 21 procent van de bedrijven bijzonder actief is geworden in sociale media. Daarnaast geeft 43 procent aan een gemiddelde activiteit ontwikkeld te hebben met sociale platformen. Volgens 73 procent van de ondervraagden is de smartphone het meest geschikte platform voor sociale media.

De onderzoekers voegen er aan toe dat steeds meer bedrijven het experimentele stadium achter zich hebben gelaten. Nog slechts 31 procent van de respondenten voert aan tot nu toe niet verder gegaan te zijn dan het uitwerken van experimenten in sociale media. Vorig jaar was dat nog 40 procent. "Dat geeft aan dat het merendeel van de marketeers het stadium van de experimenten is ontgroeid en dat sociale media een mainstream rol hebben gekregen binnen hun organisatie," wordt in het rapport opgemerkt.

Hetzelfde fenomeen is volgens de onderzoekers waar te nemen bij de reclamebureaus. Nog slechts 46 procent van de reclamebureaus geeft aan dat hun klanten met sociale media experimenteren, tegenover 56 procent vorig jaar. Daarentegen geeft 39 procent van de reclamebureaus aan dat hun klanten inmiddels een gemiddelde activiteit op sociale platformen hebben ontwikkeld, tegenover 34 procent vorig jaar. Bovendien zegt 13 procent dat zijn klanten inmiddels bijzonder actief zijn geworden met het medium, tegenover 8 procent vorig jaar.

Labels: ,

Rijkere senioren blijven langer gezond

Ziektes die het gevolg zijn van veroudering, treden bij de armere bevolkingscategorieën sneller op. Dat is de conclusie van de Amerikaans onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University. De onderzoekers stellen dat een hoger inkomen en bezit van activa kan leiden tot een vertraging in de lichamelijke aftakeling van de gezondheid door het ouder worden. De onderzoekers stellen dat fundamentele fysieke activiteiten voor ouderen noodzakelijk zijn om voor zichzelf te kunnen blijven zorgen.

Uit een onderzoek van 6.500 vijftigplussers, die gedurende twaalf jaar werden gevolgd, bleek dat deelnemers met een hoger inkomen en meer activa minder problemen te hebben met het baden, eten, kleden, opstaan en stappen dan armere leeftijdsgenoten. "De gezondheidskloof tussen de twee economische groepen bleek tijdens het ouder worden nog groter te worden," voert onderzoeksleider Virginia Richardson, professor sociaal werk aan de Ohio State University, aan.

"Rijkere respondenten bleven in een betere fysieke conditie, terwijl hun armere leeftijdsgenoten bij het ouder worden geconfronteerd werden met een belangrijke achteruitgang van de gezondheid," stipt Richardson aan. De onderzoekers stelden ook vast dat respondenten met een privé-ziekteverzekering ook minder moeite hadden met de dagelijkse activiteiten dan leeftijdsgenoten die geen verzekering hadden. Ook die kloof bleek met het ouder worden te vergroten.

Labels: ,

Marketeer krijgt van studenten vijf seconden tijd

Universiteitsstudenten gebruiken tegelijkertijd verschillende media, zodat reclame snel en engagerend moet zijn om de aandacht van deze doelgroep te trekken. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Mr. Youth bij studenten tussen achttien en vijfentwintig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat 84 procent van de respondenten naar televisie kijken terwijl ze ook content van twee andere apparaten - zoals een laptop of smartphone - consumeren.

"Merken die een efficiënte reclame willen ontwikkelen om de aandacht van universiteitstudenten te trekken, moeten dan ook snel en engagerend werken," merkt Nick Fuller, directeur marketing bij Mr. Youth, op tegenover het webmagazine eMarketer. "Studenten reageren in het algemeen positief op video-reclame, maar ze beseffen heel goed dat de marketeer hen iets probeert te verkopen. Het is dus contraproductief om die verkoopsintentie te proberen verbergen."

Nick Fuller stelt dat deze consumentengroep heel praktisch is ingesteld en zich vooral interesseert voor de bruikbaarheid van een product. "Deze groep verwacht dat merken oplossingen aanbrengen," voert hij nog aan. "Merken die duidelijk maken wat ze voor ogen hebben, zullen het respect van deze gebruikers winnen." Omdat deze groep wordt overspoeld door media en door een gefragmenteerde aandacht wordt geconfronteerd, heeft de marketeer volgens Mr. Youth amper vijf seconden om deze consumenten vast te grijpen.

Labels: ,

Chinese media mogen geen ongeverifieerde online content overnemen

China heeft nieuwe regels uitgewerkt die de lokale media moeten tegenhouden om gebruik te maken van ongecontroleerde informatie op het internet. Daarmee wil de Chinese regering naar eigen zeggen zijn strijd tegen online geruchten verder zetten. De Chinese General Administration of Press and Publication (GAPP) benadrukte dat de maatregel moet helpen om te vermijden dat gefabriceerde berichtgeving de traditionele media zou kunnen bereiken.

"Er is duidelijk een stijging merkbaar in de verspreiding van valse berichtgeving," wordt er opgemerkt. "Die valse berichten beschadigen het imago van de overheid, maar heeft ook een negatieve impact op de geloofwaardigheid van de mediabedrijven." Door de nieuwe regelgeving is het Chinese media verboden om gebruik te maken van ongeverifieerde informatie die afkomstig is van het internet of mobiele telefoons. Elke berichtgeving die langs deze kanalen wordt verspreid, moet volgens de nieuwe regelgeving op zijn waarheidsgehalte worden gecontroleerd.

De Chinese autoriteiten proberen met een reeks maatregelen de toenemende invloed van de populaire Chinese sociale netwerken in te dammen. Het internet wordt al langer gecensureerd op het gebied van kritische of politiek gevoelige content. Sociale media zoals de microbloggingsite Sina Weibo worden steeds meer belangrijke platformen voor de Chinese publieke opinie. Chinese sociale media hebben inmiddels al meer dan 250 geregistreerde gebruikers.

Labels: , ,

Britse lezers zondagskranten haken massaal af

Sinds het verdwijnen van de Britse tabloid News of the World lijken veel Britten gestopt te zijn met het lezen van een zondagskrant. Dat blijkt uit cijfers van de Britse National Readership Survey. In de tweede helft van de maand juli van dit jaar werd News of the World, dat betrokken was geraakt in een groot schandaal van afluisterpraktijken, door eigenaar News Corp uit de markt gehaald. De cijfers van de National Readership Survey geeft echter aan dat vele lezers van News of the World niet naar een andere nationale zondagskrant zijn overgestapt.

De voorbije vijftig jaar had News of the World de populairste zondagskrant op de Britse markt. Tijdens de eerste helft van dit jaar zou de tabloid van News Corp ongeveer 7,21 miljoen lezers hebben gehad, waarbij 4,3 miljoen gebruikers aangaven geen andere zondagskrant te lezen (60 procent). Een groep van 16 procent zei ook lezer te zijn van de Sunday Mirror, gevolgd door Mail on Sunday (11 procent), The People (9 procent) en Daily Star Sunday (6 procent).

Het lijkt er volgens de National Readership Survey echter op dat een groot gedeelte van de 4,3 miljoen exclusieve lezers van News of the World helemaal uit de markt van de zondagskranten is verdwenen. Er wordt opgemerkt dat de zondagskranten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 19,2 miljoen lezers hadden, maar dat is tijdens het derde kwartaal met 17 procent teruggevallen tot 15,8 miljoen gebruikers. Indien abstractie wordt gemaakt van News of the World zouden de andere zondagskranten slechts 6 procent lezers hebben bijgewonnen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De werkloosheid lag tijdens de maand november in de Verenigde Staten op een niveau van 8,6 procent. Dat betekent een daling met 0,4 procent tegenover de maand voordien. Daarmee is de Amerikaanse werkloosheid teruggezakt tot het laagste niveau sinds maart twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaans ministerie van arbied. Er wordt opgemerkt dat er tijdens de maand november netto 120.000 banen werden gecreëerd. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse president Obama, die zijn kansen op een herverkiezing door de economiesche problemen zag slinken. Toch moet ook een kanttekening bij de cijfers worden gemaakt. Meer dan 300.000 mensen hebben hun zoektocht naar een baan gestaakt en worden om die reden niet langer als werkloos gekenmerkt.

Het Amerikaanse internetbedrijf Zynga, producent van sociale netwerkgames zoals Farmville, wil met een beursgang ongeveer 1 miljard dollar ophalen. Zynga wil 14 procent van de aandelen van het bedrijf naar de beurs brengen. Dat zou de onderneming in zijn geheel op ongeveer 7 miljard dollar waarderen. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werden ingediend. De beursgang is beduidend kleiner dan oorspronkelijk verwacht. In de zomer werd nog gezegd dat de beoogde opbrengst het bedrijf op 15 miljard dollar tot 20 miljard dollar zou waarderen. Sindsdien is het klimaat voor een beursgang van een internetbedrijf echter gevoelig verslechterd.

Brazilië is bereid om het Internationaal Monetair Fonds te helpen bij de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Dat heeft Guido Mantega, Braziliaans minister van financiën, bekend gemaakt. De minister deed het aanbod na een onderhoud met Christine Lagarde, voorzitster van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In februari zal bekend gemaakt worden hoeveel geld Brazilië aan het Internationaal Monetair Fonds zal lenen. Dat zal gebeuren na een bijeenkomst van de zogenaamde BRICS-landen. Lagarde zei dat de Europese schuldencrisis ook landen buiten Europa zal raken en noemde het aanbod van Brazilië bemoedigend. Geen land is immuun voor de crisis, maar Brazilië staat er volgens Lagarde door het gevoerde beleid wel goed voor.

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry-smartphone, heeft aangekondigd tijdens het derde kwartaal van dit jaar een eenmalige last te zullen boeken omdat de waarde van de mislukte PlayBook-tablet moet worden afgeschreven. Het management verwacht niet langer de winstdoelstelling voor het volledige boekjaar te kunnen waarmaken. Het Canadese bedrijf hoopte met de PlayBook de concurrentie met de iPad van Apple en de Android-tablets te kunnen aangaan. De PlayBook kon echter amper overtuigen en is commercieel op een flop uitgedraaid. De tegenvaller van de PlayBook komt bovenop de algemene malaise die het Canadese bedrijf kent door de tanende populariteit van de BlackBerry.

De Nederlandse biergroep Heineken heeft het Britse vastgoedconcern Galaxy Pub Estate overgenomen van Royal Bank of Scotland. Met de transactie is een bedrag van 422 miljoen pond gemoeid. Door de overname verwerft Heineken 918 Britse pubs. De Nederlandse groep had in Groot-Brittannië al 462 verkooppunten. Door die combinatie wordt Heineken één van de grootste pubuitbaters in Groot-Brittannië. De pubs van Galaxy werden sinds twaalf jaar al door Scottish & Newcastle Pub Company, dochter van Heineken, voor rekening van Royal Bank of Scotland uitgebaat. De verkoop past in de strategie van Royal Bank of Scotland om zich verder terug te plooien op zijn kernactiviteiten.

De situatie aan Noordpool is de voorbije jaren ernstig verslechterd. Dat heeft de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gezegd. Volgens de Amerikaanse dienst smelt het ijs bij de pool in recordtempo. De verslechtering is volgens de dienst te wijten aan de opwarming van de aarde en veranderingen van het weer in het gebied. Uit beelden van een NASA-satelliet blijkt dat sinds begin vorig jaar in Groenland 430 miljard ton ijs is gesmolten. Het ijs kaatst door zijn witte kleur normaal gesproken een deel van de warmte van het zonlicht terug de ruimte in. Een vermindering van het ijs betekent dat het poolgebied donkerder wordt, waardoor de aarde meer warmte van de zon vasthoudt.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat het Verdrag van Maastricht herschreven en Europa heropgericht wordt om de crisis te bezweren en de toekomst van het continent te verzekeren. Het Verdrag van Maastricht legde negentien jaar geleden de basis voor de Europese Unie en de invoering van de euro, maar moet volgens Sarkozy fundamenteel worden aangepast. Sarkozy merkte verder op dat een nauwe band tussen Frankrijk en Duitsland zorgt voor een verenigd en sterk Europa. Sarkozy geeft toe dat de hervorming van het verdrag lang zal duren en moeilijk zal zijn, maar noemt ze noodzakelijk om de positie van Europa in de wereld te beschermen. Ook wil hij dat Frankrijk en Duitsland nauwere banden aangaan om het stabiele hart van de Europese Unie te vormen.

Amnesty International roept Zambia, Tanzania en Ethiopië aan om de gewezen Amerikaanse president George W. Bush te arresteren. Bush brengt een bezoek aan de drie Afrikaanse landen, maar wordt door de mensenrechtenorganisatie beschuldigd van misdaden tegen de mensheid. Er zijn volgens de organisatie voldoende bewijzen om aan te tonen dat Bush foterpraktijken - weliswaar onder het mom van verhoogde ondervragingstechnieken - toeliet, zoals het beruchte waterboarden. Alle landen waar Bush naar toe trekt, hebben volgens Amnesty International de plicht om de gewezen Amerikaanse president aan het gerecht uit te leveren. Na een gelijkaardige oproep besliste Bush in februari van dit jaar op het allerlaatste ogenblik een bezoek aan Zwitserland te annuleren.

In Slovakije hebben 1.200 ziekenhuisdokters ontslag genomen omdat hun lonen te laag liggen. Slovaakse vakbonden van de gezondheidszorg waarschuwen dat de medische sector in het land uiteenvalt. Oorspronkelijk hadden 2.000 artsen hun ontslag ingediend, maar uiteindelijk konden 800 geneesheren overhaald te worden om in ruil voor een loonsverhoging van 300 euro hun vertrek in te trekken. In vijftien ziekenhuizen werd de noodtoestand afgekondigd, waardoor artsen konden worden opgevorderd. Het gemiddelde maandloon van een Slovaakse dokter bedraagt ongeveer 1.500 euro. Slovakije telt 7.000 ziekenhuisartsen. Buurland Tsjechië heeft beslist om dertig legerartsen naar Slovakije te sturen.

Na een sterke daling de voorbije jaren is het aantal gevallen van mazelen in Europa weer toegenomen. Volgens een rapport van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding zijn er tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar in Europa meer dan 26.000 gevallen van mazelen vastgesteld. Negen slachtoffers zijn aan de ziekte overleden. De meeste gevallen werden in Frankrijk, Spanje en Roemenië geregistreerd. Jarenlang kende het aantal gevallen van mazelen in Europa een daling, maar sinds twee jaar wordt weer een stijging opgemerkt. Volgens de World Health Organization (WHO) nemen burgers een gevaarlijke beslissing wanneer ze zich niet laten vaccineren.

De haven van Rotterdam heeft tijdens de maand oktober 38,4 miljoen ton goederen verwerkt. Daarmee werd een nieuw overslagrecord gevestigd. Het vorige record dateert van de maand mei drie jaar geleden, toen een volume van 37,8 miljoen ton goederen overgeslagen. Het Rotterdamse havenbedrijf verwacht dat de overslag over het hele jaar een stijging tussen 1 procent en 2 procent zal kennen tegenover vorig jaar, toen een volume van 430 miljoen ton goederen werd behandeld. Toen werd in de Nederlandse haven een groei met 11 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, dat echter door de economische crisis werd getroffen.

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het voorbije boekjaar een verlies geleden van 1,78 miljard euro. Tijdens het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 927 miljoen euro. Het Duitse concern diende het voorbije jaar echter 2,9 miljard euro af te schrijven op activiteiten in de Verenigde Staten en Brazilië omdat hun boekwaarde niet meer overeenstemden met de marktomstandigheden. Ook de zwakke economische omstandigheden in de Verenigde Staten en Europa droegen volgens ThyssenKrupp bij tot het verlies. De jaaromzet van het concern steeg met 15 procent tot 49,09 miljard euro.

China weigert om zijn buitenlandse valutareserves aan te spreken om Europa te redden. Dat heeft Fu Ying, de Chinese minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. China heeft de grootste voorraad buitenlandse valutareserves van de wereld, maar de minister voerde aan dat er niet kan worden geargumenteerd dat China daardoor Europa zou moeten redden. China kan zijn reserves volgens Fu Ying niet gebruiken om het buitenland te redden. Europese beleidsmakers zouden de voorbije periode in China hebben gelobbyd voor hulp aan Europa door bijdragen aan een reddingsfonds. China heeft al wel aangegeven investeringsmogelijkheden te zoeken in Europa, maar werd altijd terughoudend gereageerd op een bijdrage aan een financieel reddingspakket.

Het Brits-Nederlandse concern Shell staakt zijn activiteiten in Syrië. Dat is het gevolg van nieuwe sancties die door de Europese Unie tegen Syrië werden afgekondigd. Een woordvoerder van Shell benadrukte dat de veiligheid van het personeel de belangrijkste prioriteit vormt. De Europese sancties moeten de Syrische president Bashar al-Assad onder druk zetten om een einde te maken aan de bloedige onderdrukking van de politieke onrust in zijn land. In mei van dit jaar legde de Europese Unie al sancties op aan Assad zelf en sindsdien is de druk steeds verder opgevoerd. In september werden sancties opgelegd tegen het grootste telecombedrijf van Syrië en ondernemingen die verbonden waren met het leger. Daar zijn nu sancties tegen de oliesector bijgekomen.

De Britse golfster Sophie Horn is de meest sexy atlete van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van de website Bleacher. Op de tweede plaats staat de Amerikaanse voetbalspeelster Alex Morgan, gevolgd door de Australische polstokspringster Melanie Adams. De top vijf wordt rond gemaakt door de Australische zwemster Stephanie Rice en de Italiaanse loopster Sara Galimberti. In de top tien staan verder de Zweedse voetbalster Josefine Oqvist, de Amerikaanse volleybalster Logan Tom, de Noorse hordenloopster Christina Vukicevic, de Oekraïense tennisster Alona Bondarenko en de Amerikaanse voetbalster Hope Solo. Op de vijfentwintigste plaats staat de Belgische tennisster Yannick Wickmayer.

Meer Nieuws

Friday, December 02, 2011

Tecnalia en Metropoli Foundation lanceren platform duurzame stadsontwikkeling

Het Spaanse instituut Tecnalia Research & Innovation en de internationale Metropoli Foundation het Cities Knowledge Platform opgericht. Dat platform moet onderzoeken op welke manier nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid op steden kunnen worden toegepast. Bedoeling is dat het initiatief wordt uitgebreid met andere internationale organisaties en bedrijven die innovatie oplossingen kunnen aanbrengen voor de toekomstige duurzame ontwikkeling van steden.

De alliantie wil knowhow verzamelen op gebied van steden en ecotechnologie. "Het verschijnen van steden op de internationale scène is één van de meest belangrijke fenomenen van de start van de 21ste eeuw," merkt Alfonso Vegara, voorzitter van de Metropoli Foundation, op. "De steden zijn de nieuwe spelers in de wereldwijde economie. Het design en het management van steden is een cruciaal element van de levenskwaliteit van de burgers, sociale cohesie en het aantrekken en behoud van talent."

"Men mag echter ook niet vergeten dat 80 procent van de uitstoot van koolstofdioxide geproduceerd wordt door steden," merkt Fernando Espiga, hoofd van de divisie duurzame ontwikkeling bij Tecnalia, op. "De sleutel tot de duurzaamheid van de planeet en de economie ligt in het ontwerp van de steden van de toekomst. Oplossingen op urbanistisch gebied gaan dan ook samen met ecotechnologie." Eén van de recente onderzoeksprojecten van Tecnalia behelst het gebruik van afgeschreven autobanden als geluidsschermen langs wegen.

Labels: ,

Nasser al-Khelaifi bekroond tot sport-innovator van het jaar

Nasser al-Khelaifi, voorzitter van Al Jazeera Sport uit Doha en de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG), is door het magazine SportBusiness International bekroond tot sport-innovator van het jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat Nasser al-Khelaifi twee innovatieve en strategisch verbonden transacties heeft gedaan die het uitzicht en de waarde van het Franse voetbal in belangrijke mate zouden kunnen veranderen. Daarbij wordt gewezen naar de verwerving van de rechten op het Franse voetbal en de aankoop van 70 procent van de aandelen van Paris Saint-Germain.

"Nasser al-Khelaifi leidde Al Jazeera Sport naar nieuwe markten door het verwerven van de internationale en binnenlandse rechten op het Franse eersteklasse-voetbal en kocht als voorzitter van Qatar Sport International 70 procent van de aandelen van Paris Saint-Germain," merkt het webmagazine SportBusiness op. "Gemeld wordt dat de Franse club in onderhandeling zou zijn om de Britse voetballer David Beckham aan te kopen. Die aankoop zou een belangrijke commerciële impact kunnen hebben."

Op de tweede plaats eindigt Dana White, voorzitter van het Ultimate Fighting Championship, gevolgd door Hassan al-Thawadi, secretaris-generaal voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Daarna volgen Richard Worth (voorzitter van de America’s Cup Event Authority), Roger Goodell (commissioner van de National Football League), Richard Arnold (commercieel directeur van Manchester United), Patrick Nally (managing director van Mind Sport Partners), Marcelo Campos Pinto (executive director TV Globo), Michel Platini (voorzitter UEFA) en Michel Masquelier (voorzitter IMG Media).

Labels: , ,

Militaire investeringen zorgen voor weinig werkgelegenheid

Militaire investeringen gaan veel minder gepaard met bijkomende werkgelegenheid dan andere sectoren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Massachusetts. Daarbij wordt opgemerkt dat de investeringen van de Amerikaanse overheid in de militaire sector veel minder banen creëert dan projecten in duurzame energie, gezondheidszorg of opvoeding. Ook de huishoudelijke consumptie zou met eenzelfde bedrag volgens de onderzoekers meer banen creëren dan militaire investeringen.

Onderzoekers Robert Pollin en Heidi Garrett-Peltier, wetenschappers aan het Political Economy Research Institute van de University of Massachusetts Amherst, wijzen erop dat een aantal Amerikaanse politie aanvoeren dat de besparingen op het gebied van militaire bestedingen een negatieve impact zouden hebben op de werkgelegenheid. Het Amerikaanse ministerie van defensie voert aan dat een besparing van 1 triljoen dollar gedurende het volgende decennium de Amerikaanse werkloosheid met 1 procent zou doen toenemen.

Volgens Pollin en Garrett-Peltier zorgen bestedingen van 1 miljard dollar in de militaire sector echter voor de creatie van amper 11.200 banen. Dat is gevoelig lager dan bij bestedingen in de huishoudelijke consumptie (15.100 banen), duurzame energie (16.800 banen), gezondheidszorg (17.200 banen) en onderwijs (26.700 banen). Die sectoren zijn volgens de onderzoekers dan ook veel zinvoller als basis om de werkgelegenheid te stimuleren. Er wordt aan toegevoegd dat die sectoren ook een bredere waaier aan vaardigheden en opleidingsniveaus vertegenwoordigen.

Labels: ,

Over dertig jaar verbruikt China evenveel olie als Verenigde Staten

Ondanks drastische maatregelen om de vraag binnen de perken te houden, zal China over dertig jaar evenveel olie consumeren als de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van het Bzker Institute. De auteurs stellen dat het gecentraliseerde energiebeleid in China niet veel succesrijker lijkt te zijn dan de lappendeken van maatregelen en initiatieven die in de Verenigde Staten wordt vastgesteld. Er wordt opgemerkt dat het Amerikaanse systeem met zijn open en concurrentiële privésector meer innovatie stimuleert dan de Chinese regelgeving.

"Deze tegenstelling zorgt ervoor dat China investeert in Amerikaanse energie-technologie en verplicht de Chinese regering om zijn energiesector verder open te stellen voor partnerships met Amerikaanse bedrijven," wordt in het rapport nog opgemerkt. "Net zoals de Verenigde Staten heeft China grote mogelijkheden op het gebied van shalegas, maar het land wordt geconfronteerd met technische en regelgevende barrières, die ervoor zorgen dat deze technologie wellicht niet snel zal kunnen worden ontwikkeld."

"Indien China erin zou slagen om sneller vooruitgang te boeken op het gebied van de ontwikkeling van shalegas-projecten, zou het land wellicht minder afhankelijk blijven van gasimport uit Australië en het Midden-Oosten," stippen de onderzoekers aan. In het rapport wordt verder opgemerkt dat het aantal auto's in het Chinese verkeer de voorbije jaren meer dan verviervoudigd is tot meer dan 50 miljoen exemplaren. Tegen het einde van het decennium zou China meer dan 200 miljoen auto's tellen. Over dertig jaar zou dat verder gestegen zijn tot 770 miljoen exemplaren.

Labels: ,

Vijf landen vertegenwoordigen helft wereldwijde uitstoot koolstofdioxide

Meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide is afkomstig van amper vijf landen. Dat blijkt uit cijfers van het bedrijf bedrijf Maplecroft, gespecialiseerd in risico-analyses. Er wordt aan toegevoegd dat tien landen verantwoordelijk zijn voor twee derde van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. De eerste plaats wordt ingenomen door China, gevolgd door de Verenigde Staten, India, Rusland en Japan. De top tien wordt rond gemaakt door Brazilië, Duitsland, Canada, Mexico en Iran.

Drie van de zes eerste landen in de top tien zijn naties met een snelle economische groei. China produceert 9.441 megaton emissies per jaar. Het merendeel van de emissies bestaat uit koolstofdioxide, te wijten aan de massale vraag naar energie. Hernieuwbare energie kent weliswaar een stijging, maar blijft nog altijd marginaal in vergelijking met het gebruik van fossiele brandstoffen. India komt aan een uitstoot van 2.275,45 megaton, in belangrijke mate te wijten aan methaan dat door de landbouw wordt gegenereerd.

"Hoewel het energieverbruik per hoofd van de bevolking in China en India relatief beperkt blijft, is de totale energievraag op nationaal niveau gigantische," merkt Chris Las, analist bij Maplecroft, op. "In combinatie met de grote gebruik van steenkool en andere fossiele brandstoffen, resulteert dat in beide landen in grote emissie-niveaus." Brazilië komt aan een uitstoot van 1.144 megaton, maar dat aandeel zou volgens Maplecroft gevoelig hoger liggen indien ook de ontbossing in rekening zou worden gebracht.

Labels: ,

Veiling notaboek Apollo 13 brengt bijna 400.000 dollar op

Het notaboek waarin astronaut James Lovell zijn berekeningen maakte over de terugkeer van het ruimteschip Apollo 13 naar de aarde, is op een verkoop bij het veilinghuis Heritage Auctions aan een onbekende verzamelaar verkocht voor een bedrag van 388.375 dollar. Opmerkelijk is dat het notaboek weliswaar deel uitmaakt van de erfenis van het Amerikaanse Apollo-maanprogramma, maar nooit op de maan is geweest. Michael Riley, historicus bij Heritage Auctions, merkt echter op dat het notaboek een symbool is van de meest succesvolle mislukking uit de ruimtevaartgeschiedenis.

Apollo 13 was op weg naar de maan toen het ruimteschip getroffen werd door een ontploffing. In het notaboek van boordcommandant van James Lovell staan onder meer de berekeningen over de hoek die het ruimteschip moest volgen om te kunnen terugkeren naar de aarde. Door de ontploffing werd de bemanning van Apollo 13 geconfronteerd met een tekort aan zuurstof, water en verwarming en had slechts één kans om een succesvolle terugkeer te proberen.

"Zonder het notaboek had de bemanning onmogelijk zijn locatie in de ruimte kunnen vaststellen," benadrukte Michael Riley. Apollo 13 was de zevende bemande missie van het Amerikaanse maanprogramma en zijn bemanning zou het derde team zijn dat op de maan zou landen. Twee dagen na de lancering in april éénenveertig jaar geleden ontplofte echter een zuurstoftank, waardoor het ruimteschip, dat zich op dat ogenblik ruim 300.000 kilometer van de aarde bevond, zwaar werd beschadigd.

Labels: ,

Transparency International zegt samenwerking internationale voetbalfederatie op

De organisatie Transparency International heeft zijn samenwerking met de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) opgezegd. Transparency International, dat zich richt op de strijd tegen corruptie, zegt vragen te hebben bij de onafhankelijkheid over het nieuwe Independent Governance Committee van de internationale voetbalfederatie. Daarbij wordt gewezen op het feit dat het hoofd van de commissie door de voetbalfederatie wordt betaald. Door het contract met de voetbalfederatie kan er volgens Transparency International van onafhankelijkheid geen sprake meer zijn.

De internationale voetbalfederatie maakte onlangs bekend dat het Independent Governance Committee zal worden geleid door Mark Pieth, professor criminologie en strafwet aan de University of Basel. Het nieuwe comité moet zich buigen over de hervorming van de beleidsstructuren van de internationale voetbalfederatie. Sylvia Schenk, adviseur sport bij Transparency International, zegt echter een aanbod afgewezen te hebben om lid te worden van het comité. Reden daarvoor is het feit dat Mark Pieth door de internationale voetbalfederatie wordt betaald.

Mark Pieth wijst er echter op dat ook bedrijven doorgaans betalen voor externe auditoren die hun activiteiten moeten doorlichten. Hij weigerde echter bekend te maken hoeveel hij door de voetbalfederatie wordt betaald voor zijn diensten. Schenk had ook bedenkingen bij het feit dat het comité aangekondigd heeft in zijn doorlichting het verleden ongemoeid te laten. Mark Pieth erkent dat er vragen kunnen gesteld worden bij een aantal praktijken uit het verleden - zoals het kopen van stemmen voor de organisatie van het wereldkampioenschap - maar wil zich richten op de toekomst.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese ministers van financiën hebben Werner Hoyer aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese Investeringsbank. De zestigjarige Duitser, die nu nog staatssecretaris voor buitenlandse zaken in de Duitse bondsregering is, zal begin volgend jaar Philippe Maystadt opvolgen. De voormalige Belgische minister Maystadt werd elf jaar geleden aangesteld tot voorzitter van de Europese Investeringsbank en rondt momenteel zijn tweede mandaat af. Hij was geen kandidaat meer voor een derde mandaat, tenzij er geen geschikte opvolger werd gevonden. Desondanks legde De Britse minister van financiën George Osborne ietwat verrassend een brief voor waarin hij pleitte voor een derde mandaat voor Maystadt.

De economie van de eurozone zal volgend jaar met 0,8 procent krimpen. In Frankrijk en Duitsland wordt de recessie scherp maar kortstondig, terwijl in de landen aan de periferie van de eurozone de teruggang veel dieper en langduriger zal zijn. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het jaar daarop voorziet Goldman Sachs weer een bescheiden groei van de economie van de eurozone. Volgens de zakenbank is de kans klein dat de eurozone uiteenvalt. Een ordelijke opsplitsing is volgens de Amerikaanse bank moeilijk te realiseren. Goldman Sachs voert aan dat het uiteenvallen van de eurozone chaotische zou verlopen en enorm schadelijk zou zijn voor de economie.

De Amerikaanse president Barack Obama is voorzichtig optimistisch gestemd over de capaciteit van de Europese leiders om de juiste beslissingen te nemen om de schuldencrisis in de eurozone aan te pakken. Dat heeft de Amerikaanse president gezegd tijdens een fondsenverzameling in New York. Obama stelde dat hij enorm veel tijd steekt in overleg met de Europese leiders, omdat de crisis volgens hem ook gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse economie. Obama stelde echter dat de Europeanen beseft hebben dat ze de juiste keuzes moeten maken. De Verenigde Staten helpen Europa volgens hem zo veel mogelijk de toestand te stabiliseren om de impact op de rest van de wereld te helpen indammen.

Het Europees Parlement heeft zich akkoord verklaard met de Europese begroting voor volgend jaar. Daarover was eerder al met de lidstaten een akkoord bereikt. Het Europese Parlement had aangestuurd op een begroting van 133 miljard euro. Uiteindelijk werd een compromis bereikt op 129 procent euro. Dat betekende slechts een stijging met 1,86 procent tegenover het vorige budget. De lidstaten verklaarden zich wel akkoord om bij te passen indien zou blijken dat er onvoldoende geld zou zijn om de rekeningen te betalen. Dat is ook dit jaar al het geval, waardoor de Europese Commissie betalingen voor onderzoek en sociale projecten moest stopzetten. Het Europees Parlement en de Europese Commissie wil dan ook een herziening van de financiering.

De Europese Commissie heeft maatregelen gepresenteerd om de capaciteit van luchthavens te vergroten. Met een transparante handel in slots en meer concurrentie in de grondafhandeling wil de Europese Commissie een gevoelige toename van vertragingen in het luchtverkeer vermijden. De Europese luchthavens kampen met capaciteitsproblemen. In Londen Heathrow, Londen Gatwick, Milaan, Frankfurt en Düsseldorf zijn de grenzen van de capaciteit al bijna bereikt. Indien de huidige trends zich doorzetten, zouden over twintig jaar negentien van de belangrijkste luchthavens tegen hun op hun maximale capaciteit botsen. Op termijn dreigt één op twee vluchten in Europa vertraging op te lopen. De voorstellen moeten goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

De Europese Commissie verlengt haar gedoogregime voor staatssteun aan noodlijdende banken voor onbepaalde tijd. Oorspronkelijk wou de Europese Commissie vanaf volgend jaar opnieuw strenger optreden tegen overheidsinterventies, maar de nieuwe storm op de financiële markten noopt de Europese mededingingsautoriteiten ertoe om hun mildere aanpak voor langere tijd aan te houden. Het tijdelijke Europese regime voor staatssteun aan de banken werd ingevoerd na de val van het Amerikaanse Lehman Brothers en het losbarsten van de bankencrisis. Op die manier konden de nationale overheden via vooral garanties en kapitaalinjecties vermijden dat financiële instellingen kopje onder zouden gaan. Het regime zou eind dit jaar verstrijken, maar is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

De Duitse autobouwer BMW en en zijn Japanse sectorgenoot Toyota gaan samenwerken in het domein van milieuvriendelijke technologieën. Daarover hebben de twee partijen een memorandum of understanding gesloten. Dat is bekendgemaakt in de marge van het autosalon van Tokio. De twee bedrijven zullen onder meer samen onderzoek voeren naar de ontwikkeling van de nieuwe generatie lithium-ionbatterijen. De Duitse groep zal ook dieselmotoren leveren aan Toyota Europa. Voor BMW is de verkoop van motoren aan andere autoproducenten al langer een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. Toyota is echter de eerst grote constructeur die daarover met BMW een contract sluit. Het is mogelijk dat BMW en Toyota in de toekomst hun samenwerking zullen uitbreiden.

De aandeelhouders van de Australische bierbrouwer Foster's hebben massaal ingestemd met de overname door de Brits-Zuidafrikaanse sectorgenoot SABMiller. David Crawford, de voorzitter van Foster's, maakte gewag van een historische dag, nadat 98,1 procent van de aandeelhouders had ingestemd met de overname. SABMiller betaalt een bedrag van 10,5 miljard Australische dollar voor de overname. Dat komt overeen met een bedrag van 8 miljard euro. SABMiller is één van de grootste brouwers ter wereld en is eigenaar van biermerken zoals Peroni, Grolsch en Miller Lite. Foster's heeft ongeveer 50 procent van de Australische biermarkt in handen en brouwt onder meer Foster's Lager, Carlton en Victoria Bitter. Het verdeelt in Australië ook Belgische bieren als Stella Artois, Hoegaarden en Leffe.

Samsung lanceert binnenkort een gewijzigde versie van de tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 op de Duitse markt. Het toestel heeft een andere behuizing en de luidsprekers zitten op een andere plaats. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil op die manier het verkoopverbod omzeilen dat door een rechter op vraag van Apple werd opgelegd. Apple wil nu echter ool die nieuwe versie laten verbieden. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat de Galaxy Tab 10.1 teveel gelijkenissen vertoont met de iPad van Apple. Volgens Samsung verschilt de nieuwe tablet echter genoeg om het toestel deze keer op de markt te kunnen brengen. De rechtbank in Düsseldorf houdt nog voor kerstmis een hoorzitting over de zaak.

Het bedrag dat de banken van de eurozone aan deposito's hebben uitstaan bij de Europese Centrale Bank (ECB), heeft het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikt. Het gaat om een nieuw teken van wantrouwen in het banksysteem. De banken van de eurozone hadden 304,4 miljard euro liquiditeiten geplaatst bij het 24-uursloket van de Europese Centrale Bank. Dat grote bedrag duidt op een vertrouwenscrisis bij de Europese banken, die zich wantrouwig tonen om aan andere banken onderling geld te lenen, hoewel dit meer opbrengt dan wanneer ze het bij de Europese financiële instelling plaatsen. Half juni vorig jaar bedroeg het uitstaande bedrag 384,3 miljard euro. Dat was het absolute record sinds het uitbreken van de financiële crisis vier jaar geleden.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft de landen van de eurozone opgeroepen om gezamenlijk nieuwe fiscale regels op te zetten. In het Europees Parlement benadrukte Draghi dat een nieuw fiscaal pact het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van de landen moet herstellen. Draghi staat onder druk om met de Europese Centrale Bank structureel in te grijpen op de obligatiemarkten en massaal schuldpapier van de noodlijdende eurolanden op te kopen. Tijdens zijn presentatie in het Europees Parlement gaf hij evenwel allerminst de indruk dat van plan te zijn. Hij wees erop dat de interventies van de Europese Centrale Bank slechts een beperkt karakter kunnen hebben.

Spanje en Frankrijk hebben in totaal voor ruim 8 miljard euro obligaties uitgegeven. Spanje moest een hogere rente toestaan dan bij een vorige vergelijkbare uitgifte, maar in Frankrijk was het beeld gemengd. De Spaanse schatkist gaf voor 3,75 miljard euro obligaties uit met looptijden van drie, vier en vijf jaar. Daarmee werd het vooropgestelde maximum bedrag opgehaald. De rente steeg wel tot meer dan 5 procent. Voor de obligaties op vijf jaar bedroeg de rente 5,544 procent, tegenover 4,045 procent bij een vorige uitgifte. Frankrijk haalde 4,3 miljard euro obligaties op. De rente voor het staatspapier met looptijden van tien en vijftien jaar daalde, maar steeg bij de obligaties op dertig jaar.

De raad van bestuur van het Japanse concern Olympus moet integraal worden vervangen. Dat heeft Michael Woodford, de voormalige Britse chief executive van Olympus, gezegd. Woodford werd door de voormalige voorzitter van Olympus ontslagen omdat hij de Japanse tradities niet zou hebben gerespecteerd. In werkelijkheid bleek Woodford echter een aantal bedenkelijke financiële constructies bij Olympus ontdekt te hebben. Met het ontslag van Woodford kwam het schandaal echter aan de oppervlakte, waarop onder meer de voorzitter en vice-voorzitter van Olympus moesten opstappen. Woodford nam daarop terug plaats in de raad van bestuur, maar zou nu een volledig eigen team willen samenstellen om het Japanse bedrijf te redden.

Het Europees Parlement heeft donderdag een gedragscode voor zijn leden aangenomen. De parlementsleden zullen voortaan meer transparantie aan de dag moeten leggen en moeten dure cadeaus weigeren. De code werd opgesteld nadat de krant Sunday Times eerder dit jaar aan het licht had gebracht dat verschillende parlementsleden omgekocht konden worden. Journalisten van de Britse krant hadden zich voor lobbyisten uitgegeven en boden 100.000 euro aan om amendementen binnen te smokkelen in wetteksten die in het parlement besproken werden. Vier parlementsleden gingen op het voorstel in. Het parlement besliste daarop een strengere gedragscode voor zijn eigen leden uit te werken.

De Bank of England heeft de Britse banken opgeroepen om cash reserves aan te leggen. De Britse centrale bank heeft het over een buitengewoon bedreigende omgeving, veroorzaakt door de eurocrisis en een verder onevenwicht in de wereldeconomie, waartegen de financiële instellingen zich moeten beschermen. Mervyn King, de gouverneur van de Britse centrale bank, zei dat zijn instelling een crisisplan heeft voor het geval er een ontbinding van de eurozone zou komen. Details over dat plan wilde hij echter niet bekend maken. De gecoördineerde actie van wereldwijde centrale banken om banken in staat te stellen goedkoper dollars in te slaan, is volgens King een grote stap voorwaarts, maar biedt het initiatief de banken slechts tijdelijk de nodige zuurstof.

Meer Nieuws

Thursday, December 01, 2011

Marketeers relatief terughoudend met mobiele platformen

Slechts 36 procent van de retailers in de Verenigde Staten hebben mobiele campagnes opgenomen in hun marketing-strategieën voor de eindejaarsperiode. Dat blijkt uit een rapport van het marketingbureau BDO USA bij chief marketing officers van de grote retailers op de Amerikaanse markt. Er wordt aan toegevoegd dat de mobiele budgetten bijzonder beperkt blijven. De mobiele campagnes vertegenwoordigen in 84 procent van de gevallen minder dan 10 procent van de totale budgetten.

"De activiteiten rond mobiele marketing blijven opvallend beperkt, rekening houdend met de successen die tijdens de voorbije periode werden opgetekend," merken de onderzoekers op. "Wanneer men echter naar de grootste retailers kijkt, blijkt dat 58 procent mobiele campagnes in hun budgetten hebben opgenomen. Deze grote groepen hebben dan ook de mogelijkheid om belangrijke investeringen te doen in mobiele websites en applicaties."

"De eerste rapporten over Black Friday en Cyber Monday zijn bijzonder positief, vooral op het gebied van mobiele platformen," wordt er nog opgemerkt. "Dat succes zal ook andere retailers aanzetten om over te stappen op investeringen in mobiele campagnes." De onderzoekers voeren ook aan dat de beperkte budgetten gedeeltelijk verklaard kunnen worden door de relatief hoge kostenefficiëntie van het platform en het feit dat investeringen in mobiele technologieën vaak tot de budgetten van de informatica-afdelingen behoren.

Labels: ,

Marketing heeft nog altijd problemen met digitale media

Veel merken hebben het nog steeds moeilijk om gebruik te maken van de mogelijkheden die digitale media bieden om consumenten te engageren. Dat is de conclusie van een rapport van consulent McKinsey. Uit een internationale enquête bij marketing-executives blijkt dat 81 procent van de respondenten van mening is dat een efficiënte online aanwezig bijzonder tot extreem belangrijk is. Volgens 56 procent hebben de groei van de digitale kanalen hen toegelaten om de voorbije twee jaar een beter contact te leggen met consument en de klant een betere dienstverlening aan te bieden.

Volgens 39 procent hebben digitale media de mogelijkheid geboden om een betere toegang tot gegevens en inzichten te creëren. Verder blijkt dat 30 procent door digitale media nieuwe consumenten-segmenten hebben kunnen aanboren. Andere voordelen zijn kostenbesparingen (25 procent), een beter gebruik van analyses om beslissingen te funderen (24 procent) en nieuwe organisatorische modellen en omzetstromen (24 procent).

Er wordt echter opgemerkt dat 32 procent van de respondenten toegeeft er niet in te slagen om diepere inzichten over de consumentenmarkt te genereren en te exploiteren. Ook geeft 22 procent aan onvoldoende resultaten geboekt te hebben op het gebied van merkreputatie. Daarnaast zegt 31 procent uit zijn online meetprocessen geen financiële impact van campagnes te hebben kunnen afleiden, terwijl 24 procent aangeeft dat het moeilijk is om te bepalen welke elementen er worden gemeten en 23 procent zegt dat er moeilijk een link kan worden gelegd met traditionele maatstaven.

Labels: ,

Zuid-Amerika moet eigen glasvezelnet voor internet realiseren

Er moet overwogen worden om een netwerk met optische glasvezelverbindingen te creëren om alle Zuid-Amerikaanse landen met breedband te koppelen. Dat kan de kostprijs van de toegang tot internet en mobiele telefoon gevoelig terugschroeven. Dat heeft Paulo Bernardo, de Braziliaanse minister van telecommunicatie, gezegd tijdens een ontmoeting met zijn collega's uit de andere Zuid-Amerikaanse landen. Op dit ogenblik verloopt de communicatie tussen verscheidene Zuid-Amerikaanse landen met een omweg langs de Verenigde Staten.

"We moeten een Zuid-Amerikaanse kring uitbouwen die de glasvezelnetwerken van alle landen uit de regio verbindt," merkte Paulo Bernardo op. "Die opdracht is niet bijzonder moeilijk. Er is een investering van ongeveer 60 miljoen dollar nodig. Een dergelijke project zou in twee jaar tijd gerealiseerd kunnen zijn." Maria Emma Mejia, secretaris-generaal van de Union of South American Nations (UNASUR), merkte wel op dat de privésector in het project betrokken zou moeten worden.

De kosten voor de verbindingen vertegenwoordigen volgens Bernardo tussen 35 procent en 40 procent van de totale prijs die door Zuid-Amerikanen voor een service moet worden betaald. "Een internet-provider betaalt in Zuid-Amerika in het het meest gunstige geval drie keer meer voor de verbinding dan in de Verenigde Staten," benadrukte de Braziliaanse minister. "Die situatie moet dringend veranderen. Een daling van 4 dollar aan verbindingskosten zou in Brazilië internet toegankelijk kunnen maken voor extra drie miljoen gezinnen."

Labels: , ,

Veilinghuis Christie's lanceert mobiele applicaties

Het beroemde veilinghuis Christie's heeft een mobiele applicatie voor Android-smartphones gelanceerd en zijn iPhone-applicatie aangepast om het realtime mobiel biedingsproces voor de consument gemakkelijker te maken. Het veilinghuis wil met de applicaties zijn naambekendheid bij een jonger publiek verhogen en het contact met zijn bestaande klanten verbeteren. De applicaties zijn gratis verkrijgbaar in de AppStore van Apple en Android Market van Google.

"De applicaties moeten in eerste instantie ons bestaande cliëntenbestand, dat vaak onderweg is, een platform aan te bieden om constant op de hoogte te kunnen blijven van het aanbod dat Christie's in zijn portefeuille heeft," voert Michael O'Neal, directeur digitale media bij Christie's in New York, aan. "Daarnaast willen we het merk ook introduceren bij een nieuwe bevolkingsgroep waarmee Christie's tot nu toe geen band heeft kunnen leggen. Het mobiele platform is een uitstekende strategie om het merk in contact te brengen met de jongere generatie."

Tot nu toe was de applicatie van Christie's louter een mobiele catalogus, zonder toegang tot realtime informatie of zoekmogelijkheden. De nieuwe versie heeft echter een aantal interactieve elementen om het engagement bij de consument op te drijven. De gebruikers kunnen met de applicatie niet alleen registreren voor de veilingen, maar krijgen ook realtime informatie over de biedprijzen tijdens het verloop van de veilingen. Bovendien kan ook een aantal geselecteerde toekomstige veilingen worden aangeduid, waarna de gebruiker relevante updates ontvangt.

Labels: , , ,

Cyber Monday boekt omzet van 1,25 miljard dollar

Op Cyber Monday zijn in de Verenigde Staten voor een totaalbedrag van 1,25 miljard dollar online aankopen gedaan. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover de Cyber Monday van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore. De onderzoekers merken op dat daarmee tot nu toe slechts twee verkoopdagen zijn gerealiseerd dat er in de Verenigde Staten online meer dan 1 miljard dollar is besteed. Met Cyber Monday vorig jaar werd de eerste keer in de geschiedenis die grens doorbroken.

"Het wordt interessant om te kijken of de volgende weken de online dagverkoop het record van Cyber Monday nog zal kunnen breken," benadrukt Gian Fulgoni, voorzitter van ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat de online eindejaarsverkopen in de Verenigde Staten sterk van start zijn gegaan. Van begin november tot Cyber Monday werd volgens het rapport een omzet gerealiseerd van 15 miljard dollar. Op Cyber Monday zouden tien miljoen Amerikaanse consumenten online aankopen hebben gedaan.

Het succes van Cyber Monday wordt volgens ComScore mee gesteund door de beschikbare breedbandverbindingen op de Amerikaanse werkvloer. Er wordt daarbij opgemerkt dat 50,2 procent van de online aankopen vanop computers op de werkvloer werd gedaan. Op Black Friday werd in de Verenigde Staten een online omzet van 816 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover vorig jaar.

Labels: , ,

Jonge Chinese luxeconsument geeft voorkeur aan grote merken

Jonge Chinese consumenten geven de voorkeur aan luxemerken met een sterke erfenis en authenticiteit. Bovendien is er een toenemende bereidheid om deze producten online te kopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het pr-netwerk Ruder Finn en het onderzoeksbureau Albatross Global Solutions. Opgemerkt wordt dat 92 procent van de Chinese consumenten aangeeft zijn bestedingen aan luxeproducten dit jaar te handhaven op te drijven, ondanks de stijgende inflatie en de wereldwijde economische onzekerheid. In Taiwan ligt dat cijfer slechts op 20 procent.

"De Chinese consument kijkt met optimisme naar de toekomst en China zal dan ook de volgende jaren de belangrijkste pijler zijn voor de groei in de luxesector," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat sociale stimulansen, zoals status, in China niet langer de belangrijkste motivatie zijn om luxeproducten te kopen. De Chinese consument geeft nu aan dat hij met deze aankopen in de eerste plaats zichzelf wil verwennen. De sociale stimulansen zijn naar een tweede plaats teruggevallen.

Jonge Chinese luxeconsumenten geven volgens de onderzoekers de voorkeur aan grote namen, zoals Cartier, Omega, Rolex, Chanel, Louis Vuitton en Gucci. "De oorsprong en de geschiedenis spelen een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing," wordt in het rapport opgemerkt. "Er is weinig interesse voor andere internationale alternatieven die plannen zouden hebben om de Chinese markt te betreden." Er wordt ook opgemerkt dat inmiddels 35 procent van de jonge Chinese luxeconsumenten hun producten online aankopen. Microblogs behoren tot de belangrijkste informatiebronnen over luxemerken.

Labels: ,

Pultizer Prize wil alleen nog elektronische kandidaturen

Kandidaturen voor de beroemde journalistieke Pulitzer Prize mogen voortaan alleen nog digitaal worden ingediend. Dat heeft de bestuursraad van de organisatie bekend gemaakt. Amper twee jaar geleden werden de Pulitzer-prijzen ook voor exclusief online publicaties open gesteld. In totaal kunnen kandidaturen ingediend worden voor veertien journalistieke categorieën. Alleen de kandidaturen voor film, boeken en theater mogen nog in analoge vorm worden ingediend.

"Alle ingediend materiaal - gaande van verhalen tot foto's, cartoons en video - moet in digitale vorm worden ingediend," deelde het bestuur van de Pulitzer Prize mee. "Het eenvormige systeem moet de verwerking van de kandidaturen en de opdracht voor de jury vergemakkelijken." Jaarlijks worden ongeveer 1.100 journalistieke werken ingediend voor de prijzen. De kandidaturen voor de journalistieke prijzen voor dit jaar moeten ten laatste volgende maand worden ingediend.

De Pulitzer Prizes werden in 1917 voor de eerste keer georganiseerd en worden beheerd door de Amerikaanse Columbia University. Sinds vijf jaar mag ook online content van kranten voor een prijs worden ingediend, maar slechts sinds twee categorieën werd specifiek online content toegelaten, tot de reglementen twee jaar geleden helemaal werden veranderd. De prijzen bekronen onder meer journalistiek werk voor actualiteit, commentaren, reportagewerk, onderzoeksjournalistiek, achtergrond-verslaggeving.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietwaardighed van diverse grote banken verlaagd. De kredietbeoordelaar veranderde de status van in totaal zevenendertig grote internationale banken. Het gaat onder meer om Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo. Ook de status van Barclays, Royal Bank of Scotland en HSBC Holdings werd naar beneden herleid. De kredietbeoordeling van de Franse banken Societe Generale en BNP Paribas bleef behouden. Een verlaging van de rating van de banken zou ertoe kunnen leiden dat de instellingen moeilijker geld kunnen lenen of uitlenen aan bedrijven of particulieren.

De Europese Unie telt op dit ogenblik ruim 23,55 miljoen werklozen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. De Europese werkloosheid behaalt daarmee een niveau van 9,8 procent. De eurozone heeft 16,29 miljoen werklozen, waarmee een werkloosheidsniveau van 10,3 procent, het hoogste niveau uit de geschiedenis, wordt opgetekend. In de Europese Unie kwamen er op één jaar tijd 440.000 werklozen bij. In de eurozone werd een stijging met 367.000 werklozen opgetekend. Het laagste niveau wordt opgetekend in Oostenrijk (4,1 procent), gevolgd door Luxemburg (4,7 procent), Nederland (4,8 procent) en Duitsland (5,5 procent). Het hoogste niveau wordt opgetekend in Spanje (22,8 procent), gevolgd door Griekenland (18,3 procent).

Het Europese Financiële Stabilitatiefonds (EFSF) krijgt bijkomende mogelijkheden. Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone beslist. Daarmee wordt een akkoord van eind oktober bekrachtigd. Er werd echter niet bevestigd dat de mogelijkheden van het fonds tot 1.000 miljard euro zou worden opgetrokken, want dat is volgens Klaus Regling, hoofd van het Europese Financiële Stabilisatiefonds, afhankelijk van de omstandigheden waarin geld moet worden opgehaald. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, stelde al dat een bedrag van 1.000 miljard euro waarschijnlijk niet zal worden gehaald. Er wordt ook bekeken op welke manier het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betrokken kan worden bij de financiering van Europese probleemlanden.

Alleen Duitsland is bij machte om de euro te redden en moet dringend beslissen welke strategie daarbij gevoerd moet worden. Indien Duitsland weigert om initiatieven te nemen, is er geen redding meer mogelijk. Dat heeft de Italiaanse premier Romano Prodi in een Duits kranteninterview gezegd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft volgens Prodi de toekomst van de muntunie in handen, maar hij voegde er aan toe niet te geloven dat er in Duitsland iemand zou zijn die Europa wil opgeven. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de rationaliteit zal zegevieren, eraan toevoegend dat Duitsland zijn fantastische mondiale economische uitgangspositie niet kan opgeven.

De schuldencrisis zou kunnen leiden tot een explosie van de Europese Unie en kunnen uitmonden in gewapende conflicten op het Europese continent. Dat heeft Alain Juppé, Frans minister van buitenlandse zaken, gezegd in gesprekken met de Franse media. Juppé noemde de schuldencrisis een existentiële crisis voor Europa. Alles wat er de afgelopen twintig jaar werd bereikt, sinds het verdrag van Maastricht en zelfs sinds de oprichting van de Europese Unie, wordt volgens hem in twijfel getrokken. Hij stelde dat Europa zich de voorbije decennia heeft wijsgemaakt dat het gevaar voor conflicten op het continent is verdwenen, maar daar zelf niet zo zeker van te zijn. Europa is volgens hem met zijn eenheidsmunt echter te ver geëvolueerd om daarmee nu te stoppen.

Om zijn begrotingstekort weg te werken, zijn schulden af te bouwen en zijn economische groei te stimuleren, moet Italië zijn hervormingen versneld doorvoeren en tegelijk bijkomende maatregelen treffen. Dat heeft de Europese Commissie in zijn eerste tussentijds monitoringrapport van de Italiaanse staatsfinanciën gemeld. De hervormingen waarvan sprake werden eind oktober door voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi aangekondigd in een brief aan de leiders van de eurozone. Enkele concrete ingrepen zijn al doorgevoerd, met name bij de stemming van de meerjarenbegroting voor de volgende drie jaar eerder deze maand. Er wordt onder meer aangestuurd op de aanleg van budgettaire reserves om mogelijke tegenvallers op te vangen.

Zoals verwacht hebben de ministers van financiën van de eurozone hun goedkeuring gehecht aan de vrijmaking van de zesde schijf noodhulp voor Griekenland. De landen van de eurozone gaven enkele weken geleden al hun toestemming om de volgende 8 miljard euro van het vorig jaar overeengekomen hulpprogramma voor Griekenland over te maken. Maar toen premier Giorgos Papandreou na de eurotop eind oktober plots een referendum aankondigde over de extra maatregelen die genomen moeten worden, kwam de financiële bijstand op losse schroeven te staan. Intussen heeft Papandreou plaats gemaakt voor Lucas Papademos, is het referendum afgevoerd en heeft de nieuwe Griekse technocratische regering zich onvoorwaardelijk achter de bijkomende saneringen geschaard.

De inflatie in de eurozone is tijdens de november, net zoals de twee vorige maanden, stabiel gebleven op 3 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. De inflatie blijft voor de twaalfde opeenvolgende keer boven de drempel van 2 procent, die op middellange termijn wordt beoogd door de Europese Centrale Bank. De inflatie in de zeventien eurolanden was in september naar de hoogste stand in bijna drie jaar geklommen. Het inflatie-onderwerp zal aangekaart worden tijdens de volgende vergadering van de Europese Centrale Bank volgend maand, waar de Italiaan Mario Draghi voor de tweede keer zijn opwachting zal maken als voorzitten.

Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, heeft zijn hervormingsplannen voor de auditmarkt voorgesteld. Bedoeling is in de eerste plaats om te verhinderen dat de auditkantoren nog eens zouden blunderen, zoals het geval was bij de financiële crisis van drie jaar geleden. Tijdens de doorlichting van grote financiële spelers als Anglo Irish Bank en Lehman werd geen enkel voorbehoud gemaakt, terwijl die bedrijven allerminst in goede financiële gezondheid verkeerden. Anderzijds moeten de nieuwe maatregelen ook de grote concentratie op de markt aanpakken. Er wordt opgemerkt dat het oligopolie van de vier grote kantoren Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers een systeemrisico inhoudt.

In Los Angeles heeft de politie het tentenkamp van de Occupybeweging ontruimd. Een troepenmacht van ongeveer 1.300 agenten in gevechtsuitrusting arresteerde meer dan tweehonderd mensen die weigerden om uit vrije wil het kamp te verlaten. De ontruiming verliep zonder noemenswaardige incidenten. De Amerikaanse politiediensten bleken lessen getrokken uit de gewelddadige incidenten in Oakland en New York. Bij de interventies in die steden regende het foto's en tweets van pepperspray-incidenten en rondvliegende rubberkogels. Daarvan viel in Los Angeles niets te merken, al dreigde het even uit de hand te lopen toen een agent zijn wapen richtte op een burgerjournalist met camera.

Het Zuid-Koreaanse electronicabedrijf Samsung mag zijn tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 binnenkort dan toch verkopen in Australië. Een Australische rechtbank heeft het tijdelijke verbod opgeheven. Dat werd vorige maand opgelegd nadat het Amerikaanse technologiebedrijf Apple had geklaagd dat de tabletcomputers en smartphones van Samsung teveel gelijkenissen met zijn eigen producten vertoonden. De Australische rechtbank oordeelde dat een verkoopverbod het einde zou betekenen voor de tablet van Samsung in Australië. Er werd op gewezen dat de nieuwe technologie een korte commerciële levensduur heeft. Wel moet Samsung gegevens bijhouden van alle transacties voor de Galaxy Tab, voor het geval Apple later een inbreuk kan bewijzen.

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM) brengt een speciale software uit voor zakelijke klanten. De technologie moet de klanten toelaten om de smartphones en tablets van hun personeel nog beter kunnen beveiligen. De software is niet alleen bedoeld voor de BlackBerry van het Canadese bedrijf, maar ook voor tablets en smartphones die draaien op het besturingsystemen Android van Google en iOS van Apple. Met de software BlackBerry Mobile Fusion kunnen bedrijven de wachtwoorden, applicaties en andere software van hun personeel op afstand regelen. Ondernemingen kunnen met de nieuwe software de toestellen bij diefstal of verlies ook afsluiten.

De sociale netwerksite Facebook neemt maatregelen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Daarover heeft het internetbedrijf een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse Federal Trade Commission. De Amerikaanse toezichthouder had Facebook aangeklaagd voor schending van de privacy van gebruikers van de netwerksite. Facebook belooft informatie over gebruikers niet te zullen misbruiken voor commerciële doeleinden. Ook zal de netwerksite de toegang tot opgeheven accounts binnen dertig dagen geheel afsluiten. Facebook moet als onderdeel van de schikking de volgende twee decennia ook jaarlijks een audit laten uitvoeren door een onafhankelijke specialist.

James Murdoch, de erfgenaam van het media-imperium Murdoch, is herbenoemd in de raad van bestuur van de Britse satellietzender BSkyB. Bijna 19 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde evenwel tegen de herbenoeming. Dat heeft te maken met de heisa van de voorbije maanden over de afluisterpraktijken door de ondertussen opgedoekte tabloid News of the World. James Murdoch werd daarbij zwaar op de korrel genomen omdat hij aan het hoofd staat van News International, de Europese divisie van de groep News Corp van zijn vader Rupert Murdoch. News of the World was een onderdeel van News International. Over de herbenoeming van James Murdoch bestond echter weinig twijfel. News Corp bezit immers 39 procent van de aandelen van de zender.

De Empire State Building in New York wordt mogelijk een beursgenoteerde onderneming. Dat heeft Malkin Holdings, eigenaar van de wolkenkrabber, aangekondigd. Het zou de eerste keer zijn dat het publiek in de Empire State Building, die kort na de Grote Depressie van de jaren dertig werd opgetrokken en nog steeds de skyline van Manhattan domineert, kan investeren. Anthony Malkin, een projectontwikkelaar uit New York, heeft meer dan 500 miljoen dollar geïnvesteerd om het energieverbruik van de wolkenkrabber terug te schroeven. Daarmee hoopt hij de huur te kunnen opdrijven en grotere bedrijven naar het gebouw te kunnen trekken. De volgende drie maanden zouden meer details over de plannen bekend worden gemaakt.

Meer Nieuws

Wednesday, November 30, 2011

Eén uur langere café-opening kost 16 procent meer geweld

Zelfs een minieme verschuiving van de sluitingsuren van cafés kan een belangrijke impact hebben op het aantal gewelddadige incidenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oslo. De onderzoekers stellen dat het verlaten van de sluitingstijd met één uur het geweld met ongeveer 16 procent zou doen toenemen. Er wordt opgemerkt dat het effect in beide richtingen werkt. Het vervroegen van de sluitingstijd met één uur zou het geweld dan ook met een gelijkaardige proportie doen afnemen.

"Het onderzoek bevestigt eerdere research over de hele wereld, waarbij is aangetoond dat latere sluitingstijden het geweld in de steden opdrijft," merkt onderzoeksleider Ingeborg Rossow op. De Noorse regering stelde vorig jaar vorig om de sluitingstijden voor de cafés te vervroegen om het geweld en de overlast voor de bevolking te beperken. Dat voorstel werd ondersteund door de Noorse politieleiding, maar werd afgewezen door de alcoholproducenten en rechtse partijen, die aanvoerden dat een dergelijke maatregel het geweld niet zou doen afnemen.

Professor Thor Norström, mede-auteur van het onderzoek, stelt dat de resultaten belangrijke implicaties inhouden voor gemeenschappen over de hele wereld die geconfronteerd worden met een zware druk door alcohol-gerelateerde problemen. "Indien de overheid de maatschappelijke schade voor alcohol wil reduceren, kan beperkte openingstijden voor cafés gebruiken als een efficiënte maatregel om het probleem aan te pakken."

Labels: ,

China wordt volgende jaren een vaccin-grootmacht

China bereidt zich voor om de volgende jaren een belangrijke exporteur van vaccins te worden. Daardoor zouden belangrijke geneesmiddelen voor de armere wereldbevolking toegankelijker kunnen worden. Bovendien wordt er ook een nieuwe concurrentie uitgebouwd voor de grote westerse farmabedrijven, die daardoor gedwongen zouden kunnen worden om hun prijzen te verlagen. Dat zeggen woordvoerders van de Gavi Alliance, een organisaties die jaarlijks vaccins voor vijftig miljoen kinderen over de hele wereld koopt.

"Het kan echter nog enkele tijd duren voor de hele wereld bereid is om Chinese producten te aanvaarden, vooral wanneer het om veiligheid gaat," merkt het persbureau Associated Press op. "Schandalen rond voeding, geneesmiddelen en andere producten hebben zware twijfels gecreëerd over de veiligheid van Chinese goederen." Toch zal China volgens Nina Schwalbe, beleidsverantwoordelijke bij de Gavi Alliance, een gigantische impact hebben op de wereldwijde vaccin-markt.

China heeft op dit ogenblik meer dan dertig producenten van vaccins. Die bedrijven hebben samen een productiecapaciteit van nagenoeg één miljard dosissen per jaar. Dat is de grootste capaciteit van de hele wereld. Twee jaar geleden slaagde een Chinees bedrijf erin om in amper 87 dagen het eerste efficiënte vaccin tegen varkensgriep te creëren. In het verleden werden de meeste vaccins ontworpen in de Verenigde Staten en Europa. Eerder dit jaar maakte de World Health Organization bekend dat de Chinese veiligheidsautoriteit voor geneesmiddelen beantwoordt aan de internationale vaccin-normen.

Labels: , , ,

Hogere brandstofbelasting heeft geen nadeel voor armere bevolking

Een hogere belasting op voertuigbrandstof is een bijzonder efficiënt instrument om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Vaak wordt echter beweerd dat deze maatregel de zwaarste gevolgen zou hebben voor de armste bevolkingscategorieën, maar dat wordt tegengesproken door een onderzoek van wetenschappers aan de University of Gothenburg. Daar wordt aangevoerd dat vooral de hogere en middenste inkomenscategorieën de grootste impact van een dergelijke belasting voelen. Dat geldt vooral voor armere landen.

"Lobbyisten wijzen in hun pogingen om dergelijke belastingen tegen te houden onterecht op de impact op de armere bevolkingscategorie," merkt onderzoeksleider Thomas Sterner, professor milieu-economie aan de School of Business, Economics and Law van de Zweedse universiteit, op. "In landen zoals India en China en vele Afrikaanse naties zijn auto's en brandstoffen een luxeproduct. In vele Europese landen is een voertuigbrandstof nagenoeg neutraal."

De onderzoekers geven wel toe dat in een aantal landen met de hoogste inkomens, met de Verenigde Staten op kop, de belasting op brandstoffen mogelijk de grootste impact zou kunnen hebben op de armere bevolkingscategorieën. Ongeveer 25 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide is te wijten aan de transportsector. Dat aandeel is de voorbije periode echter toegenomen. In de Europese Unie is dat aandeel op twintig jaar tijd van 20 procent tot 30 procent toegenomen.

Labels: ,

Europese Commissie werkt aan arbitrage voor consumenten

De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen gelanceerd die het aan de consument gemakkelijker moeten maken om klachten rond aankopen neer te leggen, zonder dat daarvoor naar een rechtbank hoeft gestapt te worden. John Dailli, Europees Commissaris voor gezondheid en consumentenbeleid, stelde dat de voorstellen de consument moeten garanderen dat hij zijn rechten overal in de Europese Commissie kan laten gelden. De maatregelen moeten ook het vertrouwen in de online handel verhogen.

"Het lage consumentenvertrouwen vormt een bedreiging voor het economische herstel, dat op dit ogenblik een absolute prioriteit is," merkte John Dalli op. "De nieuwe maatregelen moeten dat vertrouwen opdrijven door de consument een alternatief aan te bieden dat gebruiksvriendelijker, sneller en goedkoper is dan de rechtbank." De nieuwe maatregelen moeten nog wel door het Europees Parlement en de nationale overheden worden bevestigd. Wellicht zullen de nieuwe regels pas over vier jaar kunnen worden ingevoerd.

De nieuwe voorstellen mikken vooral op de installatie van een arbitrage, ombudsman of consumentenraden op nationaal niveau. Daarnaast wil de Europese Commissie een Europees online platform creëren waar klanten in hun eigen taal klachten tegen bedrijven of diensten in andere landen zouden kunnen deponeren. Dalli stelde dat verscheidene lidstaten al individuele maatregelen hebben genomen, maar die zijn niet op Europees vlak op elkaar afgestemd. Hij merkte echter op dat Slovenië en Slovakije nog geen enkel arbitrage-mechanisme hebben geïnstalleerd.

Scandinavië en de Baltische staten hebben volgens de Europees Commissaris de sterkste arbitrage-systemen.

Labels: ,

British Library zet historisch krantenarchief online

De British Library heeft een online archief geopend met de edities van Britse kranten uit de achttiende en negentiende eeuw. Het online archief is een samenwerking met het digitale publishingbedrijf Brightsolid, dat sinds vorig jaar achtduizend krantenpagina's uit het archief van de British Library inscant en de volgende tien jaar in totaal veertig miljoen pagina's online wil plaatsen. Woordvoerders van de British Library hopen dat het online archief een belangrijke bron kan worden voor academici en onderzoekers.

De British Library heeft een krantenarchief van 750 miljoen pagina's. Dat is het grootste krantenarchief van de wereld, maar op dit ogenblik kan de content alleen worden geraadpleegd op microfilm of in het grote fysieke archief in het noorden van Londen, waar de kranten in totaal ruim 32 kilometer rekken benemen. Met het online project hoopt de British Library tweehonderd jaar geschiedenis in krantenverslaggeving voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Voor het downloaden van de artikels wordt wel een vergoeding gevraagd. In de leeszalen van de bibliotheek kan de online content echter wel gratis worden geraadpleegd. Het grootste gedeelte van de online bibliotheek is afkomstig uit de negentiende eeuw. Het archief omvat nationale en regionale kranten uit Groot-Brittannië en Ierland en een aantal gespecialiseerde uitgaven. De British Library voegt er aan toe dat de online bibliotheek ook bijzonder nuttig kan zijn voor amateur-genealogen die op zoek zijn naar informatie over hun voorouders.

www.britishnewspaperarchive.co.uk

Labels: , ,

Omgevingsfactoren hebben belangrijk invloed op zwaarlijvigheid

In de Verenigde Staten bestaan er tussen de verschillende etnische groepen belangrijke afwijkingen in obesitas en andere chronische ziektes. Die verschillen zijn echter in belangrijke mate gebaseerd op de socio-economische status. Dat zeggen onderzoekers van het Johns Hopkins Global Center for Childhood Obesity in Baltimore. Er wordt opgemerkt dat mensen met een lagere socio-economische status een groter risico lopen op zwaarlijvigheid, ongeacht de etnische achtergrond.

Er wordt aan toegevoegd dat kennis over voeding en gezondheid evenmin tot etnische verschillen op het gebied van gewicht en dieet leidt. "De verschillen in obesitas moeten worden toegeschreven aan een bredere sociale omgeving," merkt onderzoeksleider Youfa Wang op. "In achtergestelde buurten blijkt de kwaliteit van de voedingsretail achter te blijven op andere regio's. Bovendien hebben deze bevolkingsgroepen minder financiële mogelijkheden om kwalitatieve voeding te kopen."

De onderzoekers stelden vast dat Afro-Amerikanen vaker met zwaarlijvigheid werden geconfronteerd dan blanken, een lagere score haalden op de gezonde voedingsindex en minder vaak aan lichaamsbeweging deden. Latino-Amerikanen scoorden daarentegen hoger op de gezonde voedingsindex. "Wanneer echter met omgevingsfactoren rekening wordt gehouden, blijken die verschillen in belangrijke mate weg te vallen," voert Youfa Wang aan.

Labels: , ,

Volgens China heeft India een minderwaardigheidscomplex

India heeft een minderwaardigheidscomplex tegenover China en is jaloers op de Chinese groei. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gezegd in een reactie op berichten over een overeenkomst tussen India en Vietnam rond olie-exploraties in de Zuid-Chinese zee. Het Chinese persbureau merkt op dat India beeft voor het groeiende prestige van China in Azië. Volgens Xinhua bestempelt India de toenemende regionale invloed van China een strategische beweging. Bedoeling zou zijn om India te omsingelen en isoleren.

De nationalistische columniste Li Hongmei verwijst in haar artikel voor Xinhua onder meer naar de kortstondige grensoorlog tussen beide landen in de jaren zestig. "India heeft het nooit kunnen verwerken daarbij door het Chinese leger te zijn verslagen," aldus Li Hongmei. "Sindsdien heeft India tegenover China altijd een diepgeworteld wantrouwen gekoesterd. Hoewel India leidinggevend wil worden in de regio, kan het land die ambities niet alleen waarmaken. Daarom heeft India de steun nodig van bondgenoten die onenigheid hebben met China."

"Door dat bondgenootschap hoopt India die kleinere landen te kunnen opzetten tegen China en de Chinese groei in de regio tegen te kunnen houden," gaat Li Hongmei verder. India heeft al benadrukt dat de exploratie-overeenkomst met Vietnam een zuiver commerciële doelstelling heeft. China heeft daarover echter een andere opinie. China legt een claim op de hele Zuid-Chinese zee en wil zijn territoriale zeggenschap in het gebied verder uitbreiden, tegen de zin van onder meer Vietnam en de Filipijnen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

AMR Corporation, de moederholding boven luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Onderhandelingen met de vakbonden om de loonkosten te verminderen leverden geen resultaten op. American Airlines is de laatste van de grote luchtvaartmaatschappijen die met een gerechtelijk akkoord wordt geconfronteerd. Na de terreuraanslagen van nine-eleven tien jaar geleden vroegen de andere Amerikaanse maatschappijen een gerechtelijk akkoord aan en creëerden daarmee een concurrentieel voordeel door besparingen op het personeel en het beperken van het aantal vluchten. American Airlines nam ook niet deel aan de fusiegolf binnen de sector. Het gerechtelijk akkoord moet de concurrentiële nadelen uitwissen.

De raad van bestuur van het internetbedrijf Yahoo bekijkt de overnamebiedingen die werden neergelegd. Volgens bepaalde bronnen zouden het softwareconcern Microsoft en invessteringsmaatschappij Silver Lake aansturen op een minderheidsbelang van 20 procent. Anderzijds zou de investeringsmaatschappij Thomas H. Lee Partners interesse hebben voor de Amerikaanse activiteiten van het internetbedrijf, die tussen 5 miljard dollar en 6 miljard dollar waard zouden zijn. Nog een aantal andere bedrijven worden in verband gebracht met het internetbedrijf. Yahoo heeft een beurswaarde van 19 miljard dollar, maar het bedrijf is de voorbije jaren onder grote druk geraakt van onder meer Google en Facebook.

De sociale netwerksite Facebook trekt in het tweede kwartaal volgend jaar naar de beurs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Facebook zou bij zijn beursgang een bedrag van 10 miljard dollar willen ophalen. Daarmee zou de sociale netwerksite één van de grootste beursintroducties uit de geschiedenis worden. Alleen Visa (19,7 miljard dollar), General Motors (18,1 miljard dollar) en AT&T (10,6 miljard dollar) konden tot nu toe grotere bedragen ophalen. De totale waardering van het bedrijf zou door een dergelijke transactie rond de 100 miljard dollar schommelen. De operatie wordt gezien als de climax van de vele internetbedrijven die recent al naar de beurs trokken. Onder meer de netwerksite LinkedIn en de kortingssite Groupon konden bij hun beursgang op veel bijval rekenen.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de ratingoutlook van de Verenigde Staten van stabiele naar negatieve vooruitzichten bijgesteld. Daarmee geeft het bureau aan dat er in de toekomst mogelijk tot een ratingverlaging zal worden overgegaan. De Verenigde Staten genieten bij Fitch op dit ogenblik nog steeds de hoogste rating, maar het bureau zegt er steeds minder vertrouwen in te hebben dat er tijdig broodnodige maatregelen worden genomen om de stijgende overheidstekorten in te perken. Fitch was de laatste van de drie grote kredietbeoordelaars die de kredietrating van de Verenigde Staten op het hoogste niveau met een stabiele outlook handhaafde. Standard & Poor's had de Amerikaanse rating in augustus al verlaagd, terwijl Moody's van stabiele naar negatieve vooruitzichten overstapte.

De Verenigde Staten zijn bereid hun deel te doen om de Europese Unie te helpen in de strijd tegen de schuldencrisis. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd na afloop van een onderhoud met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. Obama beklemtoonde dat de Verenigde Staten belang hebben bij een economisch sterk Europa. Het oplossen van de crisis is volgens hem ook extreem belangrijk voor de Amerikaanse economie. Als de Europese economie krimpt, zal het volgens Obama veel moeilijker zijn om op de Amerikaanse markt banen te creëren. Hij stelde de vastberadenheid van de Europese Unie te begroeten om alle noodzakelijke stappen te nemen om de financiële stabiliteit van de eurozone te verzekeren en de crisis op te lossen.

De Britse regering heeft de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bijgesteld. Bovendien wordt toegegeven dat de schuldenuitdaging groter uitvalt dan eerder werd verwacht. De Britse minister van financiën George Osborne zei dat het bruto binnenlands product dit jaar met 0,9 procent zal groeien, terwijl volgend jaar een groei met 0,7 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was de verwachting nog respectievelijk 1,7 procent en 2,5 procent. Osborne maakte echter ook bekend dat Groot-Brittannië massaal zal investeren in infrastructuurwerken om de economie te ondersteunen. Er zal de volgende tien jaar minstens 30 miljard pond worden geïnvesteerd in nieuwe wegen, spoorwegen, luchthavens en elektrische centrales.

De Europese Unie wil belangrijke wijzigingen doorvoeren in de sector van de accountantsbureaus. Om een gezondere markt te creëren, moet er volgens de Europese Commissie een grotere concurrentie worden gestimuleerd. Daarvoor zou de macht van de marktleiders Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC moeten worden beperkt. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, vindt het niet positief dat die vier grote spelers gevestigd zijn in de Verenigde Staten, maar ook de Europese markt domineren. Daarnaast moet volgens Barnier ook de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de accountantsbureaus worden opgedreven. Onder meer zou een bedrijf na maximaal negen jaar een andere accountant moeten aanstellen.

De National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geleden van 1,35 miljard euro. Dat is vooral te wijten aan een belangrijke afschrijving op Griekse staatsobligaties. De bank zette 1,33 miljard euro opzij voor verwachte verliezen op de Griekse staatsobligaties. Als onderdeel voor een tweede steunpakket moeten banken een verlies op hun Griekse bezittingen nemen van 50 procent. Zonder deze post zou de Griekse bank een verlies van 7 miljoen euro hebben geleden, tegenover een nettowinst van 259 miljoen euro tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar. De bank wijst er wel op een kapitaalratio van 9,5 procent te hebben en daarmee tot de Europese banken met de beste financiële positie behoort.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is tijdens de maand november gestegen tot het hoogste niveau sinds juli. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. De index kwam uit op 56 punten, tegen 40,9 punten in oktober. Toen werd echter het laagste niveau in ruim twee jaar tijd geregistreerd. Consumenten lijken volgens Lynn Franco, directeur van Conference Board, het kerstseizoen optimistischer tegemoet te gaan. Historisch gezien blijven de uitslagen volgens Franco echter zwak. Na zes maanden van onafgebroken daling nam het Amerikaanse vertrouwen over de huidige omstandigheden toe. Daarnaast werden consumenten minder somber over de toekomstige ontwikkelingen en toonden ook de percepties over de arbeidsmarkt enige verbetering.

De Europese Bankenautoriteit (EBA) zal banken waarschijnlijk pas volgende maand meedelen hoeveel kapitaal zij moeten aantrekken om aan de vereiste kapitaalratio van 9 procent te voldoen. De bankenautoriteiten besloot tot het uitstel omdat de Europese ministers van financiën nog niet klaar waren met hun plan om de schuldencrisis te bestrijden. Volgens een eerste raming zouden zeventig banken samen 106 miljard euro nodig. De Europese ministers van financiën moeten er als onderdeel van de crisisbestrijding moeten voor zorgen dat banken gemakkelijker geld kunnen aantrekken dan op dit ogenblik het geval is. Banken kiezen er de momenteel massaal voor om geld bij de Europese Centrale Bank te stallen in plaats van aan elkaar uit te lenen.

Ruim driekwart van de Britse oestervoorraden zijn besmet door het norovirus. Consumptie kan daardoor leiden tot braken en diarree. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Britse Food Standards Agency (FSA). Het norovirus werd aangetroffen in 76 procent van de onderzochte oesters. Maar het niveau waarop de ziekteverwekker toeslaat, is volgens de voedselautoriteit nog niet vastgesteld. De wetenschappers zijn er ook nog niet uit of de behandeling van de oesters met ultraviolette straling doeltreffend genoeg is om het virus tegen te gaan. Volgens het agentschap kunnen de resultaten de producenten helpen om middelen te vinden die het niveau van het norovirus in schelpdieren kan verminderen en op Europees vlak de niveaus voor een veilige consumptie kan helpen bepalen.

De Nederlandse supermarktketen Ahold zou zich in de toekomst eventueel kunnen uitbreiden naar de zogenoemde opkomende landen. Dat heeft Sander van der Laan, chief operating officer van Ahold Europe, gezegd tijdens een discussie aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Laan stelde dat de groep de voorbije tijd naar verschillende geografische gebieden heeft gekeken en in de toekomst een stap naar de opkomende markten niet uit te sluiten. Verdere informatie kon daarover volgens van der Laan op dit ogenblik echter niet worden gegeven. In eerste instantie wil Ahold na een uitbreiding in Vlaanderen ook een aantal winkels in Duitsland openen. Daarnaast is volgens van der Laan ook de Nederlandse markt nog lang niet verzadigd.

De Italiaanse overheid heeft opnieuw hoge rentes moeten bieden om nieuwe staatsleningen te slijten. Voor nieuwe driejarige obligaties liep de rente op tot 7,89 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Het rendement op tienjarige leningen kwam uit op het recordniveau van 7,56 procent. Over achtjarige leningen moet een rente van 7,28 procent worden betaald. Deze percentages zijn volgens veel economen op langere termijn onhoudbaar voor Italië. De Italiaanse staat haalde in totaal 7,5 miljard euro op met de nieuwe staatsleningen. De Italiaanse overheid had vooraf gehoopt op een opbrengst van 5 miljard euro tot 8 miljard euro.

Het vertrouwen in de economische ontwikkeling van de eurozone is tijdens de maand november gedaald. Dat is gebleken uit een rapport van de Europese Commissie. De index over het vertrouwen daalde tijdens de maand november met 1,1 punt tot 93,7 punten. Er wordt aan toegevoegd dat zowel bij de consumenten als producenten een terugval in het vertrouwen moest worden opgetekend. De sterkste dalingen werden geregistreerd in Frankrijk en Nederland. In Duitsland en Spanje werd ongeveer een status-quo opgetekend. In Italië kon daarentegen een lichte verbetering in het vertrouwen worden geregistreerd.

Het Britse onderdeel van de Zweedse autofabrikant Saab heeft bij het Brits hooggerechtshof bescherming gevraagd tegen schuldeisers. Dat heeft het moederbedrijf Swedish Automobile bekend gemaakt. Saab wil het onderdeel beschermen totdat men de beschikking heeft over de fondsen die nodig zijn voor de doorstart van het bedrijf. Een curator neemt voorlopig de leiding van het Britse bedrijfsonderdeel over. Swedish Automobile ontving eerder een voorwaardelijke toezegging van het Chinese autobedrijf Youngman voor de betaling van de lonen bij Saab en de voortzetting van de activiteiten bij de Britse divisie van de Zweedse autoproducent. De daarbij behorende middelen zijn echter nog niet ontvangen.

Meer Nieuws

Tuesday, November 29, 2011

Finse papierindustrie rekent op grotere houtimport uit Rusland

De Finse papierindustrie kan een grote stimulans verwachten van de toetreding van Rusland tot de World Trade Organization. Dat heeft Timo Jaatinen, hoofd van de Finnish Forest Industries Federation, gezegd, tegenover de Russische krant The Moscow Times. Door de toetreding tot de wereldhandelsorganisatie moet Rusland immers zijn heffingen op ruwe houtproducten terugschroeven. De Finse papierindustrie werd enkele jaren geleden geconfronteerd met verhoogde heffingen van Rusland, dat investeringen van buitenlandse producenten op het eigen grondgebied nastreefde.

"Verwacht wordt dat Rusland tijdens de eerste helft van volgend jaar zal kunnen toetreden tot de wereldhandelsorganisatie," merkt The Moscow Times op. "Op dat ogenblik zal Rusland zijn heffingen op een aantal houtsoorten met 50 procent tot 75 procent moeten terugschroeven. Daardoor zullen Finse producenten, zoals Stora Enso, UPM-Kymmene en Metsaliitto, hun kosten gevoelig kunnen terugschroeven." Rusland is een belangrijke leverancier van hout voor de Finse papierindustrie.

Vijf jaar geleden begon Rusland zijn exporttarieven op hout van 2,5 euro per kubieke meter naar 15 euro op te drijven. Daardoor viel de Finse invoer zwaar terug en de sector werd geconfronteerd met extra tientallen miljoen euro kosten per jaar. Sinds de invoering van de heffingen heeft Finland tien papierfabrieken gesloten en werd de productie met nagenoeg één vijfde teruggeschroefd. Verwacht wordt dat de invoer van Russisch hout in Finland met een aantal miljoenen kubieke meters zullen stijgen.

Drie jaar geleden voerde Finland nog 12,3 miljoen kubieke meter Russisch hout in. Vorig jaar was dat echter teruggevallen tot 7,3 miljoen kubieke meters. In totaal gebruikte de Finse papiersector vorig jaar 62 miljoen kubieke meter hout. Verwacht wordt dat de Russische import opnieuw tot het vroegere niveau zal worden opgedreven.

Labels: , , ,

Australië werkt aan grootste maritieme reservaat ter wereld

De Australische regering heeft plannen om in de Koraalzee het grootste maritieme reservaat van de wereld uit te bouwen. Volgens Tony Burke, Australisch minister van leefmilieu, zal de beschermde een omvang krijgen die anderhalve keer de oppervlakte van Frankrijk vertegenwoordigd. In het gebied zouden nieuwe visbeperkingen worden opgelegd. De exploratie naar olie en gas zou definitief worden verboden. Activisten voeren echter aan dat belangrijke riffen en paaigronden van verscheidene vissoorten buiten de volledig beschermde gebieden liggen.

"De biodiversiteit van de Koraalzee is cruciaal," aldus Tony Burke tegenover BBC News. Het gebied, voor de kust van Queensland in het noordoosten van Australië, is een biotoop van onder meer haaien en tonijn en omvat geïsoleerde tropische riffen en diepzee-canyons. In het gebied liggen ook drie Amerikaanse schepen die gedurende de Battle of the Coral Sea tijdens de tweede wereldoorlog tot zinken werden gebracht. In het huidige plan zouden in sommige delen van het reservaat vislicenties worden toegekend.

Volgens de Queensland Seafood Industry Association moet er een groter gebied beschikbaar worden gesteld voor commerciële visvangst dan in het huidige plan is voorzien. Volgens professor Terry Hughes, specialist koraalriffen aan de James Cook University, noemt het plan echter een goede stap om het imago van Australië als wereldleider op het gebied van maritiem beheer te bevestigen. Hughes wijst erop dat het verboden gebied honderden kilometer buiten de kust is gelegen en geen enkele impact zal hebben op de recreationele visserij, terwijl commerciële visvangst nauwelijks bestaat.

Het grootste maritieme reservaat bevindt zich op dit ogenblik uit rond de Britse Chagos Islands in de Indische Oceaan. Het gebied heeft een oppervlakte van 545.000 kilometer. Het Koraalzee-reservaat zou een oppervlakte van 989.842 vierkante kilometer krijgen.

Labels: , ,

Deense energie moet voor 50 procent op windkracht steunen

Windkracht moet tegen het einde van het decennium de helft van de elektriciteitsbehoefte van Denemarken vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een nieuw project dat door Martin Lindegaard, Deens minister van klimaat en energie, is gelanceerd. Volgens Lidegaard merkte daarbij op dat Denemarken het gebruik van hernieuwbare energie gevoelig moet opdrijven en de energie-efficiëntie drastisch moet verbeteren. Op dit ogenblik vertegenwoordigt windkracht ongeveer 20 procent van de totale Deense energievoorziening.

Denemarken wil tegen het midden van de eeuw fossiele brandstoffen volledig hebben uitgebannen en vervangen door windkracht, biomassa en biogas. Martin Lindegaard merkte op dat de nieuwe linkse regering, die in september aan de macht is gekomen, het energieprogramma van de vorige centrum-rechtse coalitie grotendeels heeft overgenomen, maar de doelstellingen wel hoger heeft gelegd. De vorige regering had vooropgesteld dat windkracht tegen het einde van het decennium 42 procent van de totale Deense energievoorziening moest vertegenwoordigen.

De nieuwe Deense regering heeft bekend gemaakt een bedrag van 5,6 miljard Deense kroon te willen investeren in zijn energieprogramma. Dat komt overeen met een investering van 750 miljoen euro. De vorige regering had een energiebudget van 3,6 miljard Deense kroon opgezet. De investeringen zullen worden gefinancierd door de bevolking en het bedrijfsleven, die hogere energieprijzen zullen moeten betalen. Die prijsstijgingen zouden de Deense bevolking moeten aanzetten zijn huizen en bedrijven beter te isoleren om energie te besparen.

Labels: , ,

Britse regering levert geheime steun aan Canadese teerzanden

De Britse regering heeft in het geheim op het hoogste niveau steun gegeven aan de campagnes van Canada tegen de Europese sancties op de vervuilende teerzanden. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Ook wordt geopperd dat de Britse regering tegelijkertijd het doelwit was van lobby-acties van de energiebedrijven Shell en British Petroleum, die elk belangrijke teerzanden-projecten hebben in de Canadese provincie Alberta. De Britse regering heeft in Alberta ook een nieuw consulaat geopend om de Britse commerciële belangen in de regio te ondersteunen.

"Sinds september hebben minstens vijftien vergaderingen op het hoogste niveau plaats gehad, waarbij David Cameron de problematiek onder meer met zijn Canadese collega Stephen Harper heeft besproken tijdens een bezoek aan Canada," aldus The Guardian. In privégesprekken zou Cameron hebben benadrukt dat de Groot-Brittannië met Canada wou samenwerken aan de oplossing van het probleem. De Canadese teerzanden vormen de tweede grootste reserves van olievoorraden na Saudi-Arabië.

De ontginning van de Canadese teerzanden veroorzaakt echter veel uitstoot en leidt tot de vernietiging van bossen en vervuiling van water en lucht. Om die redenen verzet de Europese Unie zich tegen het gebruik van olie uit de Canadese teerzanden. Daarbij wordt opgemerkt dat de uitstoot van broeikasgassen door teerzanden 22 procent hoger ligt dan bij conventionele brandstoffen. De tegenstand van de Europese Unie betekent een belangrijk nadeel voor de Canadese teerzanden.

Labels: , , , ,

Black Friday registreert groei met 26 procent

Amerikaanse consumenten hebben op Black Friday een bedrag van 816 miljoen dollar online uitgegeven. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore. Met dat resultaat wordt Black Friday de belangrijkste dag in de Amerikaanse ecommerce van dit jaar. Op Thanksgiving Day werd een groei met 18 procent opgetekend tot 479 miljoen dollar. Sinds de start van de eindejaarsperiode begin november werd op vijfentwintig dagen een stijging met 15 procent tot 11,1 miljard dollar geregistreerd.

ComScore voegt er aan toe dat de Amerikaanse online retailbestedingen tijdens het derde kwartaal tegenover dezelfde periode vorig jaar met 13 procent stegen tot 36,3 miljard dollar. "Dat betekent het achtste kwartaal op rij het hogere omzetcijfers dan dezelfde periode het jaar voordien," aldus het onderzoeksbureau. "Bovendien werd het vierde kwartaal op rij gerealiseerd met een dubbelcijferige groei." Op Black Friday bezochten 50 miljoen Amerikanen een online retailsite. Dat betekent een groei met 35 procent tegenover vorig jaar.

De grootste groei werd opgetekend bij Amazon.com, gevolgd door Walmart, Best Buy, Target en Apple. Bij de vergelijkingssites stond Bfads.net op de eerste plaats met 3,9 miljoen unieke bezoekers. Dat betekent een stijging met 51 procent tegenover vorig jaar. Op de tweede plaats staat TheBlackFriday.com met 3,2 miljoen unieke bezoekers, maar daarmee werd wel een groei met 137 procent opgetekend tegenover vorig jaar. Daarna volgen BlackFriday.com, BlackFriday.fm en Gottadeal.com.

Labels: , ,

Chinese reclamesector groeit met 14 procent

De reclamebestedingen in traditionele media kenden tijdens de eerste negen maanden van dit jaar in China een groei met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau CTR, waarbij opgemerkt wordt dat bedrijven hun aanwezigheid op de steeds meer cruciale Chinese markt willen opdrijven. Er wordt wel opgemerkt dat het groeitempo is vertraagd tegenover vorig jaar. De financiële dienstverlening laat de grootste groei optekenen.

Bij televisie, op het gebied van omzet het grootste medium op de Chinese markt, werd een stijging met 14 procent opgetekend. Bij kranten en magazines werd een groei met 15 procent geregistreerd, terwijl radio-reclame een toename met 30 procent meldde. Bij buitenreclame bleef de groei daarentegen beperkt tot 1 procent. Uit de cijfers blijkt verder dat de sector van de toiletartikelen, de grootste reclametak van China, een groei met 9 procent liet optekenen.

De zakelijke sector en dienstverlening, de tweede grootste pijler van de Chinese reclame, laat een groei met 11 procent optekenen, terwijl de drankensector een stijging met 7 procent registreert en voeding en farma beiden de omzet met 9 procent zagen toenemen. Met een toename van 37,1 procent was de financiële dienstverlening echter het snelstgroeiende marktsegment, gevolgd door immobiliën (33,7 procent). Cosmeticafabrikant L'Oréal is de grootste adverteerder van China en schroefde zijn bestedingen met 36 procent op tegenover vorig jaar.

Labels: ,

Natural Light eerste bier in de ruimte

Drankenproducent Anheuser-Busch, de Amerikaanse divisie van de groep AB InBev, zegt met het merk Natural Light het eerste bier in de ruimte gestuurd te hebben. Het idee was afkomstig van twee Amerikaanse bierfans, die als eerste consumenten bier uit de ruimte te kunnen drinken. Het duo stapte met zijn idee naar Natural Light, dat in het project een leuke promotiestunt zag en de poging onder meer steunde op zijn account op het sociale netwerk Facebook.

Om hun project te realiseren, bouwde het Amerikaanse duo zelf een ruimtecapsule, dat The Aluminium Fullcan werd gedoopt. In het ruimteschip werd een koelcel met een blik Natural Light geïnstalleerd, samen met onder meer een gesofisticeerde satelliet-navigatie met een camera. Het geheel werd gekoppeld aan een weerballon, die tot op een hoogte van ongeveer 30 kilometer klom. Na een terugkeer van ongeveer twee uur landde The Aluminium Fullcan ongeveer 90 kilometer van de lanceerplaats.

"Het duurde twee uur vooraleer het Amerikaanse duo het bierblik met hun satellietnavigatie had teruggevonden," aldus de Britse krant The Daily Mail. "De speurtocht naar de landingsplaats werd bemoeilijk door de beperkte satelliet-ontvangst in het gebied rond de landingsplaats." De inhoud van het bierblik werd door het duo geconsumeerd, waarop Natural Light zich officieel het eerste bier in de ruimte kon noemen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Bij de aanpak van de schuldencrisis mogen de lidstaten van de Europese Unie niet kunstmatig in tweeën worden gedeeld. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep van ministers van financiën van de eurolanden, gezegd. Volgens Juncker is het niet goed om de Europese Unie te verdelen en is het juist belangrijk om geen verschillen te creëren tussen de euroregio en de andere lidstaten. Ook de Deense premier Helle Thorming Schmidt benadrukte dat het in een tijd van crisis cruciaal is om de lidstaten van de Europese Unie samen te houden. Denemarken neemt begin volgend jaar het voorzitterschap van de Europese Unie over.

BNP Paribas, de grootste bankgroep van Frankrijk, zou volgens een aantal bronnen overwegen om zijn private equityportefeuille van meer dan 700 miljoen dollar van de hand te doen. Een eventuele verkoop zou de BNP Paribas moeten helpen om zijn kapitaalbuffers flink op te krikken. Een definitieve beslissing om de private equity-korf in de etalage te plaatsen zou er echter nog niet zijn genomen. Maar net als veel andere Europese grootbanken staat ook BNP Paribas onder druk om zijn kapitaalreservers op te trekken. Bovendien dwingen de nieuwe en strengere kapitaalregels de financiële dienstverleners om meer geld opzij te zetten als buffer voor hun private-equity-investeringen.

De euro zal niet verdwijnen. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd ter gelegenheid van een bezoek in het gezelschap van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, aan de Amerikaanse president Barack Obama om de Europese schuldencrisis te bespreken. De Europese president gaf toe dat er geen spijkerharde garanties kunnen worden gegeven voor het behoud van de euro, maar er is volgens hem wel een vaste politieke wil om de toekomst van de Europese eenheidsmunt veilig te stellen. De euro is volgens Van Rompuy immers een project waarin al te veel energie is geïnvesteerd. Hij meende dat er op de eurotop van volgende maand grote stappen zullen worden gezet.

De snelle verergering van de kredietcrisis in de eurozone bedreigt de kredietwaardigheid van alle lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de kredietbeoordelaar Moody's benadrukt. Er is volgens het bureau geen enkel Europees land beschermd tegen een verlaging van de regio. Dat geldt ook voor de meest betrouwbare economieën, zoals Duitsland, Nederland, Oostenrijk of Finland. Zonder politieke maatregelen die de markten op korte termijn stabiliseren, zal het kredietrisico volgens Moody's blijven stijgen. Volgens Moody's zou er pas een oplossing uit de bus kunnen komen na een reeks schokken, waarbij meerdere landen geen toegang meer krijgen tot de financieringsmarkten.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week voor een bedrag van 8,6 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Dat heeft de financiële instelling bekend gemaakt. Daarmee heeft de Europese Centrale Bank tijdens het uitdiepen van de schuldencrisis zijn inkoopprogramma licht opgedreven. De week voordien had de financiële instelling immers voor een bedrag van 8 miljard euro aan staatspapier uit de markt gehaald. Sinds mei dit jaar heeft de Europese Centrale Bank al voor 203,5 miljard euro obligaties opgekocht. De instelling maakt echter niet bekend van welke landen er staatspapier wordt opgekocht.

De Italiaanse schatkist heeft voor 567 miljoen euro aan overheidsobligaties uitgegeven die over twaalf jaar vervallen. De rente steeg daarbij tot 7,3 procent. Dat heeft de Italiaanse centrale bank bekend gemaakt. Dat betekent een gevoelige verhoging tegen een vorige gelijkaardige operatie, toen een rente van 4,6 procent moest worden betaald. Dat heeft Italië had bij de uitgifte gemikt op een bedrag tussen 500 miljoen euro en 750 miljoen euro. Het overstijgen van de grens van 7 procent wordt als kritiek bestempeld. Een dergelijk niveau is volgens economen op langere termijn niet houdbaar, omdat een land daardoor niet meer in staat zou zijn de schulden terug te betalen.

In de strijd tegen de hoge schuldgraad is Griekenland gestart met een grootschalig afslankprogramma in de ambtenarij. In eerste instantie zullen zowat 16.000 personeelsleden vroegtijdig met pensioen worden gestuurd. Tegen eind dit jaar worden ook enkele duizenden ambtenaren in een arbeidsreserve opgenomen. Gedurende één jaar ontvangen de betrokkenen 60 procent van hun huidige loon, maar daarna worden ze ontslagen. De Griekse ambtenarenvakbond Adedy verwacht volgend jaar nog meer ontslagen. Daarbij wordt gewag gemaakt van mogelijk 50.000 ontslagen bij de Griekse ambtenaren. Kostas Tsikrikas, voorzitter van Adedy, had het over een barbaarse operatie. Er is een staking aangekondigd.

Ruim één Duitser op twee is gekant tegen gemeenschappelijke Europese staatsobligaties. Dat is gebleken uit een peiling van de Duitse krant Handelsblatt. Zowat een kwart van de ondervraagden heeft geen mening over de eurobonds. Dat beperkt volgens de krant de groep overtuigde voorstanders van de Europese obligaties in Duitsland tot amper 17 procent. De enquête toont aan dat de Duitse regering de meerderheid van de bevolking achter zich heeft. De Duitse regering is gekant tegen de invoering van de gemeenschappelijke obligaties. Overigens gaat bijna de helft van de ondervraagden er van uit dat de Duitse regering uiteindelijk door de knieën zal gaan en zal instemmen met de eurobonds.

De zeventien landen van de eurozone zijn in een lichte recessie terechtgekomen. Volgend jaar zal de economische groei bijna stagneren als gevolg van de schuldencrisis, die bij een belangrijk negatief gebeuren vernietigende gevolgen kan hebben voor alle rijke landen. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom van de organisatie, stelt dat de eurozone tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar opnieuw een positieve economische groei kennen, maar die toename zou op jaarbasis beperkt blijven tot 0,2 procent. De Europese recessie zou volgens de organisatie voor een aanzienlijke vertraging van de activiteit in de Verenigde Staten en Japan leiden.

Europa moet directe en beslissende stappen zetten om de schuldencrisis te overwinnen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis gezegd naar aanleiding van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. De woordvoerder voegde er aan toe dat de Europese leiders de crisis moeten oplossen, maar daarvoor de nodige capaciteiten beschikken. Het is volgens hem van essentieel belang voor Europa dat er nu doortastend en met kracht wordt gehandeld. De woordvoerder van het Witte Huis voegde er aan toe dat de crisis in Europa ook de Amerikaanse economie voor problemen stelt.

Duitsland werkt niet aan een voorstel om samen met andere Europese landen met de hoogste kredietnotering gemeenschappelijke elite-obligaties uit te geven. Dat heeft het Duitse ministerie van financiën gezegd in een reactie op berichten in de Duitse media. Daar was naar voor gebracht dat de Duitse regering eraan dacht om samen met andere Europese landen met een toprating obligaties op de markt te brengen. De opbrengt daarvan zou dan kunnen gebruikt worden om steun aan Europese landen in moeilijkheden te financieren. Volgens de Duitse media zouden hierover al enkele weken discussies worden gevoerd. Duitsland, Nederland, Finland en ook Groot-Brittannië zouden bij de gesprekken betrokken zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontkent het bestaan van gesprekken met de Italiaanse autoriteiten over een hulpplan. Italiaanse media hadden het bestaan van dergelijk plan gemeld. Volgens die media zou de Italiaanse regering aanspraak kunnen maken op een lening van 400 miljard euro tot 600 miljard euro, wat het land twaalf tot achttien maanden tijd zou opleveren om begrotingsinspanningen door te voeren en economische hervormingen op poten te zetten. Het Internationaal Monetair Fonds zou die lening aan een rente van 4 procent tot 6 procent toestaan. Een woordvoerder van het muntfonds ontkent echter dat een dergelijke maatregel wordt overwogen.

Masao Yoshida, de directeur van de nucleaire centrale van Fukushima, heeft zijn baan wegens gezondheidsproblemen opgezegd. Dat heeft Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de kerncentrale, bekend gemaakt. Het bedrijf maakte niet bekend met welke gezondheidsproblemen Yoshida te kampen heeft. Tepso weigerde te bevestigen dat de ziekte verband houdt met de hoge graad aan radioactiviteit in de kerncentrale. Yoshida was sinds de kernramp in maart van dit jaar op de site van de kerncentrale aanwezig. Yoshida, die in het ziekenhuis is opgenomen, blijft wel bij Tepco in dienst. Officieel wordt de man begin december vervangen door Takeshi Takahashi (54), die zich tot nu toe bezighield met het beheer van de kerninstallaties.

Op twintig jaar tijd is het wereldwijde kindersterftecijfer gevoelig gedaald. Dat blijkt uit een rapport van Unicef. Het aantal sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar zou tijdens die periode met 12.000 slachtoffers per dag zijn gedaald. In een aantal landen, waaronder Bangladesh, heeft de sterke economische groei bijgedragen tot het inperken van armoede en ondervoeding. Bangladesh, dat één van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld heeft, registreerde tussen de voorbije twee decennia 67 procent minder sterfgevallen bij kinderen van minder dan vijf jaar oud. Er wordt ook opgemerkt dat de groeiachterstand bij kinderen in de derde wereld, veroorzaakt door ondervoeding, van 40 procent tot 29 procent is teruggevallen. Ook in het onderwijs werd belangrijke vooruitgang geboekt.

Rapper Wyclef Jean heeft de kritiek op zijn hulpfonds voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti weerlegd. Volgens de Amerikaanse krant New York Post zou minder dan één derde van het ingezamelde bedrag aan noodhulp zijn gegaan en zou er met het geld zijn geknoeid. Na de aardbeving van vorig jaar had de Haïtiaanse rapper opgeroepen om geld over te maken aan zijn fonds Yéle Haiti, dat noodhulp voor de slachtoffers verzamelde en aan de wederopbouw van het land zou meehelpen. In totaal haalde het fonds 16 miljoen dollar op. Wyclef Jean ontkent de aantijgingen van de Amerikaanse krant en zegt dat met de steun van het fonds onder meer een weeshuis werd herbouwd en een nieuwe watervoorziening werd aangelegd in de hoofdstad Port-au-Prince.

Meer Nieuws