Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2011

Nieuwsoverzicht

De werkloosheid lag tijdens de maand november in de Verenigde Staten op een niveau van 8,6 procent. Dat betekent een daling met 0,4 procent tegenover de maand voordien. Daarmee is de Amerikaanse werkloosheid teruggezakt tot het laagste niveau sinds maart twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaans ministerie van arbied. Er wordt opgemerkt dat er tijdens de maand november netto 120.000 banen werden gecreëerd. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse president Obama, die zijn kansen op een herverkiezing door de economiesche problemen zag slinken. Toch moet ook een kanttekening bij de cijfers worden gemaakt. Meer dan 300.000 mensen hebben hun zoektocht naar een baan gestaakt en worden om die reden niet langer als werkloos gekenmerkt.

Het Amerikaanse internetbedrijf Zynga, producent van sociale netwerkgames zoals Farmville, wil met een beursgang ongeveer 1 miljard dollar ophalen. Zynga wil 14 procent van de aandelen van het bedrijf naar de beurs brengen. Dat zou de onderneming in zijn geheel op ongeveer 7 miljard dollar waarderen. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werden ingediend. De beursgang is beduidend kleiner dan oorspronkelijk verwacht. In de zomer werd nog gezegd dat de beoogde opbrengst het bedrijf op 15 miljard dollar tot 20 miljard dollar zou waarderen. Sindsdien is het klimaat voor een beursgang van een internetbedrijf echter gevoelig verslechterd.

Brazilië is bereid om het Internationaal Monetair Fonds te helpen bij de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Dat heeft Guido Mantega, Braziliaans minister van financiën, bekend gemaakt. De minister deed het aanbod na een onderhoud met Christine Lagarde, voorzitster van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In februari zal bekend gemaakt worden hoeveel geld Brazilië aan het Internationaal Monetair Fonds zal lenen. Dat zal gebeuren na een bijeenkomst van de zogenaamde BRICS-landen. Lagarde zei dat de Europese schuldencrisis ook landen buiten Europa zal raken en noemde het aanbod van Brazilië bemoedigend. Geen land is immuun voor de crisis, maar Brazilië staat er volgens Lagarde door het gevoerde beleid wel goed voor.

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry-smartphone, heeft aangekondigd tijdens het derde kwartaal van dit jaar een eenmalige last te zullen boeken omdat de waarde van de mislukte PlayBook-tablet moet worden afgeschreven. Het management verwacht niet langer de winstdoelstelling voor het volledige boekjaar te kunnen waarmaken. Het Canadese bedrijf hoopte met de PlayBook de concurrentie met de iPad van Apple en de Android-tablets te kunnen aangaan. De PlayBook kon echter amper overtuigen en is commercieel op een flop uitgedraaid. De tegenvaller van de PlayBook komt bovenop de algemene malaise die het Canadese bedrijf kent door de tanende populariteit van de BlackBerry.

De Nederlandse biergroep Heineken heeft het Britse vastgoedconcern Galaxy Pub Estate overgenomen van Royal Bank of Scotland. Met de transactie is een bedrag van 422 miljoen pond gemoeid. Door de overname verwerft Heineken 918 Britse pubs. De Nederlandse groep had in Groot-Brittannië al 462 verkooppunten. Door die combinatie wordt Heineken één van de grootste pubuitbaters in Groot-Brittannië. De pubs van Galaxy werden sinds twaalf jaar al door Scottish & Newcastle Pub Company, dochter van Heineken, voor rekening van Royal Bank of Scotland uitgebaat. De verkoop past in de strategie van Royal Bank of Scotland om zich verder terug te plooien op zijn kernactiviteiten.

De situatie aan Noordpool is de voorbije jaren ernstig verslechterd. Dat heeft de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gezegd. Volgens de Amerikaanse dienst smelt het ijs bij de pool in recordtempo. De verslechtering is volgens de dienst te wijten aan de opwarming van de aarde en veranderingen van het weer in het gebied. Uit beelden van een NASA-satelliet blijkt dat sinds begin vorig jaar in Groenland 430 miljard ton ijs is gesmolten. Het ijs kaatst door zijn witte kleur normaal gesproken een deel van de warmte van het zonlicht terug de ruimte in. Een vermindering van het ijs betekent dat het poolgebied donkerder wordt, waardoor de aarde meer warmte van de zon vasthoudt.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat het Verdrag van Maastricht herschreven en Europa heropgericht wordt om de crisis te bezweren en de toekomst van het continent te verzekeren. Het Verdrag van Maastricht legde negentien jaar geleden de basis voor de Europese Unie en de invoering van de euro, maar moet volgens Sarkozy fundamenteel worden aangepast. Sarkozy merkte verder op dat een nauwe band tussen Frankrijk en Duitsland zorgt voor een verenigd en sterk Europa. Sarkozy geeft toe dat de hervorming van het verdrag lang zal duren en moeilijk zal zijn, maar noemt ze noodzakelijk om de positie van Europa in de wereld te beschermen. Ook wil hij dat Frankrijk en Duitsland nauwere banden aangaan om het stabiele hart van de Europese Unie te vormen.

Amnesty International roept Zambia, Tanzania en Ethiopië aan om de gewezen Amerikaanse president George W. Bush te arresteren. Bush brengt een bezoek aan de drie Afrikaanse landen, maar wordt door de mensenrechtenorganisatie beschuldigd van misdaden tegen de mensheid. Er zijn volgens de organisatie voldoende bewijzen om aan te tonen dat Bush foterpraktijken - weliswaar onder het mom van verhoogde ondervragingstechnieken - toeliet, zoals het beruchte waterboarden. Alle landen waar Bush naar toe trekt, hebben volgens Amnesty International de plicht om de gewezen Amerikaanse president aan het gerecht uit te leveren. Na een gelijkaardige oproep besliste Bush in februari van dit jaar op het allerlaatste ogenblik een bezoek aan Zwitserland te annuleren.

In Slovakije hebben 1.200 ziekenhuisdokters ontslag genomen omdat hun lonen te laag liggen. Slovaakse vakbonden van de gezondheidszorg waarschuwen dat de medische sector in het land uiteenvalt. Oorspronkelijk hadden 2.000 artsen hun ontslag ingediend, maar uiteindelijk konden 800 geneesheren overhaald te worden om in ruil voor een loonsverhoging van 300 euro hun vertrek in te trekken. In vijftien ziekenhuizen werd de noodtoestand afgekondigd, waardoor artsen konden worden opgevorderd. Het gemiddelde maandloon van een Slovaakse dokter bedraagt ongeveer 1.500 euro. Slovakije telt 7.000 ziekenhuisartsen. Buurland Tsjechië heeft beslist om dertig legerartsen naar Slovakije te sturen.

Na een sterke daling de voorbije jaren is het aantal gevallen van mazelen in Europa weer toegenomen. Volgens een rapport van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding zijn er tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar in Europa meer dan 26.000 gevallen van mazelen vastgesteld. Negen slachtoffers zijn aan de ziekte overleden. De meeste gevallen werden in Frankrijk, Spanje en Roemenië geregistreerd. Jarenlang kende het aantal gevallen van mazelen in Europa een daling, maar sinds twee jaar wordt weer een stijging opgemerkt. Volgens de World Health Organization (WHO) nemen burgers een gevaarlijke beslissing wanneer ze zich niet laten vaccineren.

De haven van Rotterdam heeft tijdens de maand oktober 38,4 miljoen ton goederen verwerkt. Daarmee werd een nieuw overslagrecord gevestigd. Het vorige record dateert van de maand mei drie jaar geleden, toen een volume van 37,8 miljoen ton goederen overgeslagen. Het Rotterdamse havenbedrijf verwacht dat de overslag over het hele jaar een stijging tussen 1 procent en 2 procent zal kennen tegenover vorig jaar, toen een volume van 430 miljoen ton goederen werd behandeld. Toen werd in de Nederlandse haven een groei met 11 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, dat echter door de economische crisis werd getroffen.

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het voorbije boekjaar een verlies geleden van 1,78 miljard euro. Tijdens het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 927 miljoen euro. Het Duitse concern diende het voorbije jaar echter 2,9 miljard euro af te schrijven op activiteiten in de Verenigde Staten en Brazilië omdat hun boekwaarde niet meer overeenstemden met de marktomstandigheden. Ook de zwakke economische omstandigheden in de Verenigde Staten en Europa droegen volgens ThyssenKrupp bij tot het verlies. De jaaromzet van het concern steeg met 15 procent tot 49,09 miljard euro.

China weigert om zijn buitenlandse valutareserves aan te spreken om Europa te redden. Dat heeft Fu Ying, de Chinese minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. China heeft de grootste voorraad buitenlandse valutareserves van de wereld, maar de minister voerde aan dat er niet kan worden geargumenteerd dat China daardoor Europa zou moeten redden. China kan zijn reserves volgens Fu Ying niet gebruiken om het buitenland te redden. Europese beleidsmakers zouden de voorbije periode in China hebben gelobbyd voor hulp aan Europa door bijdragen aan een reddingsfonds. China heeft al wel aangegeven investeringsmogelijkheden te zoeken in Europa, maar werd altijd terughoudend gereageerd op een bijdrage aan een financieel reddingspakket.

Het Brits-Nederlandse concern Shell staakt zijn activiteiten in Syrië. Dat is het gevolg van nieuwe sancties die door de Europese Unie tegen Syrië werden afgekondigd. Een woordvoerder van Shell benadrukte dat de veiligheid van het personeel de belangrijkste prioriteit vormt. De Europese sancties moeten de Syrische president Bashar al-Assad onder druk zetten om een einde te maken aan de bloedige onderdrukking van de politieke onrust in zijn land. In mei van dit jaar legde de Europese Unie al sancties op aan Assad zelf en sindsdien is de druk steeds verder opgevoerd. In september werden sancties opgelegd tegen het grootste telecombedrijf van Syrië en ondernemingen die verbonden waren met het leger. Daar zijn nu sancties tegen de oliesector bijgekomen.

De Britse golfster Sophie Horn is de meest sexy atlete van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van de website Bleacher. Op de tweede plaats staat de Amerikaanse voetbalspeelster Alex Morgan, gevolgd door de Australische polstokspringster Melanie Adams. De top vijf wordt rond gemaakt door de Australische zwemster Stephanie Rice en de Italiaanse loopster Sara Galimberti. In de top tien staan verder de Zweedse voetbalster Josefine Oqvist, de Amerikaanse volleybalster Logan Tom, de Noorse hordenloopster Christina Vukicevic, de Oekraïense tennisster Alona Bondarenko en de Amerikaanse voetbalster Hope Solo. Op de vijfentwintigste plaats staat de Belgische tennisster Yannick Wickmayer.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home