Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2011

Transparency International zegt samenwerking internationale voetbalfederatie op

De organisatie Transparency International heeft zijn samenwerking met de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) opgezegd. Transparency International, dat zich richt op de strijd tegen corruptie, zegt vragen te hebben bij de onafhankelijkheid over het nieuwe Independent Governance Committee van de internationale voetbalfederatie. Daarbij wordt gewezen op het feit dat het hoofd van de commissie door de voetbalfederatie wordt betaald. Door het contract met de voetbalfederatie kan er volgens Transparency International van onafhankelijkheid geen sprake meer zijn.

De internationale voetbalfederatie maakte onlangs bekend dat het Independent Governance Committee zal worden geleid door Mark Pieth, professor criminologie en strafwet aan de University of Basel. Het nieuwe comité moet zich buigen over de hervorming van de beleidsstructuren van de internationale voetbalfederatie. Sylvia Schenk, adviseur sport bij Transparency International, zegt echter een aanbod afgewezen te hebben om lid te worden van het comité. Reden daarvoor is het feit dat Mark Pieth door de internationale voetbalfederatie wordt betaald.

Mark Pieth wijst er echter op dat ook bedrijven doorgaans betalen voor externe auditoren die hun activiteiten moeten doorlichten. Hij weigerde echter bekend te maken hoeveel hij door de voetbalfederatie wordt betaald voor zijn diensten. Schenk had ook bedenkingen bij het feit dat het comité aangekondigd heeft in zijn doorlichting het verleden ongemoeid te laten. Mark Pieth erkent dat er vragen kunnen gesteld worden bij een aantal praktijken uit het verleden - zoals het kopen van stemmen voor de organisatie van het wereldkampioenschap - maar wil zich richten op de toekomst.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home